Sari la continut

Spune-ți părerea! Intră alături de noi în comunitatea Republica

Vă invităm să intrați în Comunitatea Republica, grupul de Facebook în care contributorii, cei care își scriu aici ideile, vor sta de vorbă cu tine. Tot ce trebuie să faci este să ceri intrarea în acest spațiu al dialogului.

Mircea Coșea: În momentul de față nu există niciun fel de speranță ca să credem că nu vom intra într-o perioadă în care prețurile vor exploda la alimente

Mircea Coșea

Profesorul Mircea Coșea avertizează că în perioada care urmează trendul de creștere a prețurilor la alimente se va accentua din cauza crizei alimentare la nivel global, la care se adaugă efectele războiului din Ucraina. Cerealele, carnea de vită, uleiul de măsline, cafeaua și vinul sunt printre produsele ale căror prețuri „vor exploda”, în opinia profesorului universitar.

„Pe termen scurt, vom avea o creștere importantă la tot ceea ce înseamnă cereale, tot ceea ce înseamnă fost export Ucraina, Rusia, pentru că va fi o lipsă pe piață de aceste produse. Gândiți-vă că 30% din cererea mondială era acoperită de aceste două țări.

A doua creștere importantă va fi la carnea de vită, așa spun specialiștii de la FAO (Organizația pentru Alimentație și Agricultură a Națiunilor Unite -n.n.), pentru că aici trebuie reglementat raportul dintre numărul de animale - șeptel - și poluare. Se pare că aceste animale sunt foarte poluante din punct de vedere al emanației de carbon. Dacă se iau măsuri în direcția asta, atunci va fi o reducere (a ofertei) în favoarea peștelui și a cărnii de pui. Tot pe termen mediu, vor apărea creșteri la produse care au suferit din cauza meteorologiei foarte agresive - uleiul de măsline, cafeaua și vinul. (...) Ele vor fi (pe rafturile magazinelor), dar vor fi mai scumpe”, a declarat duminică Mircea Coșea la emisiunea „În fața ta” de la Digi24.

„În mometul de față, nu există niciun fel de speranță ca să credem că nu vom intra într-o perioadă în care prețurile vor exploda la alimente”, a spus profesorul de la ASE. El a amintit că în România inflația este de 8-9%, însă la alimente rata medie a prețurilor de consum a ajuns la 22-24%, față de o medie în UE de 20%. „Asta înseamnă că am intrat în perioada în care calitatea vieții ne e afectată”, a explicat Mircea Coșea.

Foto Getty Images

„Să nu credem cumva că se va ajunge la prețurile din 2022. Trendul e de creștere la nivel internațional. Intrăm într-o perioadă în care resursa alimentară devine critică pentru omenire. (Moderator: Să îmi cresc roșii pe balcon?) Nu râdeți, belgienii s-au apucat să facă grădinărit pe acoperiș. Asta așa, ca să discutăm”, vede Coșea, care a vorbit de o tendință, la nivel mondial, de reducere a consumerismului - lumea va începe să consume mai puțin, să nu mai fie tentată de oferta care „câteodată este violentă” practicată de rețelele de supermaketuri. „Fără să atacăm nimic, dar supermarketurile practică o politică violentă de forțare a cererii”, crede Mircea Coșea.

„Se vorbea de arma secretă a lui Putin, nucleară sau chimică. De fapt arma lui Putin a fost grâul”

„Criza asta alimentară nu e ceva nou, dar nu i s-a acordat atenție. Ea a început să fie semnalată pe timpul pandemiei. (...) Primul semnal a apărut într-un document al FAO, acum un an și ceva, care a semnalat că după 17 ani de aproximativ echilibru în prețurile materiilor prime agricole și al produselor agricole de bază, începe să fie un trend de ridicare permanentă. Explicația era destul de lungă, pe câteva pagini. În primul rând clima - clima s-a schimbat, agricultura a suferit mai ales în zone care produceau elemente de tip monopolist, să zicem. Spre exemplu zona măslinelor, zona cafelei, zona vinului au fost foarte mult atacate de vreme. În al doilea rând, reducerea masivă a terenurilor agricole. Un exemplu care se dădea era celebrul ulei de palmier, s-au distrus terenuri întregi numai pentru că acest ulei a devenit cel mai ieftin și cel mai uzat, un element economic important, și vinovați erau cei de la fast food-urile americane. Acea dezvoltare extraordinară a fast food-urilor care cerea o alimentație foarte ieftină a făcut ca prețurile de achiziție să fie întotdeauna mai jos decât costurile de producție. (...) Ce se întâmplă acum însă e o chestiune mult mai complicată, pentru că criza ucraineană, ca să spunem așa, a scos în față un lucru pe care trebuie să îl tratăm cu foarte mare atenție și cu o anumită nepuntință. Se vorbea de arma secretă a lui Putin, nucleară sau chimică. De fapt arma lui Putin a fost grâul. Faptul că omenirea suferă de o lipsă de aproximativ 30% din necesarul de grâu, nu numai grâu, și alte cereale, face ca de fapt incidentul ucrainean să spunem, să fie până la urmă un tip de război global. Prețurile au crescut foarte mult, bursele produselor agricole au sărit. Nu e neapărat un efect de penurie, dar e un efect de prețuri. E mai greu să spunem că nu vor exista mărfuri, deși acum se fac anumite restricții, în Grecia, de exemplu, dar prețurile vor fi foarte mari, ceea ce înseamnă de fapt o penurie de consum. Adică o anumită categorie de populație nu va mai avea acces ca înainte la aceste produse”, a spus Mircea Coșea.

Pe de altă parte, profesorul Coșea crede că la nivel mondial criza alimentară va începe să se estompeze în 3-5 ani, pentru că producțiile agricole vor începe să crească din nou, indiferent dacă Rusia și Ucraina reintră în joc.

Emisiunea „În fața ta” de la Digi24, moderată de Claudiu Pândaru și Florin Negruțiu, poate fi urmărită sâmbăta și duminica, de la ora 14.00 .

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • "Am intrat in perioada in care calitatea vietii ne e afectată...". Ei, zău! Păi noi, romanii, suntem in faza asta de cand ne stim. Observ ca iar s-au activat bocitoarele. E asa o concurență cine mai aduce vesti proaste. Adevărate sau nu, proaste sa fie. Ba vom muri de foame, ba e vorba de reducerea nu stiu cărui septel, ba preturile vor exploda, etc. Nu e uitata nici vremea. Nu sunt stiri la Tv -uri in care diverși inși sa nu prevada apocalipsa in varii forme. Vacanțele s-au scumpit. Adică stingeti lumina, puneti-va plapuma in cap si bagati-va sub pat ca nu mai e de trăit. Desigur, nu traversăm cele mai bune momente, dar a veni si a da din gura vrute si nevrute toate fiind la baza scenarii sumbre, mi se pare si gresit si neadevărat. Si la inceputul pandemiei ni se spunea că economiile se vor prăbuși, ca va fi cumplit ei, uite ca nu a fost chiar asa. Nu ne-a fost bine, dar nici nu am colapsat.
    Eu pot sa-l asigur pe domn profesor ca nu va muri de foame. Nimeni nu va muri de foame. Ne va fi mai greu dar vom trece peste probleme.
    Oribilă este dorinta asta de a inspaimanta oamenii.
    Apoi, sigur, ajungem si la consumerism. Pai crescând preturile se va diminua consumerismul. Da nu stiu daca este asa o bucurie. Suntem 8 miliarde pe Terra. Dacă nu consumăm, nu producem, daca nu producem nu avem job, daca nu avem job abia atunci murim de foame. Consumerismul asta la care multi strâmbă din nas in mod intelectual fără a pricepe despre ce e vorba, consumerismul asta pune economia in miscare. Dacă tu Cosa faci frigidere, dar nimeni nu le cumpara ca nu e bine cu consumerismul, sa vezi cum închizi repejor fabrica pentru ca n-ai vanzare si nu poti lucra pe stoc. Sau reduci drastic numarul de angajati. Asta înseamnă somaj deci sărăcie.
    Ca consumerism inseamna si resurse din ce in ce mai putine asta-i alta tema, e blestemul omenirii, e cercul vicios in care ne aflam si din care nu mai putem ieși. Dar in momentul asta nu va muri nimeni de foame.
    • Like 1
  • Ion check icon
    Ar trebui introdus un Venit Minim, universal și NECONDIȚIONAT pentru toată populația, inclusiv refugiați, de aproximativ 80 Euro care sa înlocuie ajutoarele sociale, subvențiile, precum și alte indemnizații. O parte din bani s-ar economisi din reducerea birocrației actuale. Orice cetățean sau rezident ar trebui în mod automat și NECONDIȚIONAT să aibă un venit de 80 Euro, un cont bancar și asigurare medicală.
    • Like 0


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult