Sari la continut

La 9 ani de Republica, întrebăm: ChatGPT la urne – Ce ar vota inteligența artificială? Dar tu?

De 9 ani, Republica construiește o comunitate în care ideile prind glas și dezbaterile autentice fac diferența. Anul acesta, facem un experiment: l-am întrebat pe ChatGPT cum ar vota la alegerile din România. Însă întrebarea cea mai importantă rămâne pentru tine: cum alegi tu viitorul? Scrie, alătură-te conversației și hai să schimbăm România împreună!

Mircea Geoană: Nu sunt de acord cu căsătoriile între persoanele de același sex

Mircea Geoană Foto: Inquam Photos/ Casian Mitu

Foto: Inquam Photos/ Casian Mitu

Candidatul la președinție Mircea Geoană a fost întrebat în emisiunea „În fața ta” de la Digi24, dacă este de acord cu căsătoriile între persoanele de același sex. „Nu”, a fost răspunsul candidatului la președinție, care a argumentat că subiectul este încă unul sensibil pentru societatea românească, „Cred cu tărie în respectul față de toți semenii noștri. Dacă au preferințe diferite, dacă au sensibilități diferite, ei trebuie respectați și nu trebuie condamnați.

Cred, de asemenea, că nu trebuie ca un subiect de acest gen, care e încă sensibil pentru noi, să devină un subiect politic și care este într-un fel în conflict cu alte curente din societate, care sunt mai conservatoare, mai tradiționale, mai pe familie tradițională. De aceea, tot respectul meu pentru pentru toți cei care au preferințe diferite de orice fel, absolut orice fel de religie, de preferințe sexuale, tot respectul și protecția pentru dânșii. Dar trebuie să facem lucrurile astea atunci când societatea este confortabilă să facă asta, România este poate istoric vorbind, un pic mai în spate (...) Eu sunt convins că sunt formule pe care societatea românească va fi la momentul potrivit pregătită să le accepte. Nu cred că a forța lucrurile și a face din asta o  chestie de contrast prea mare este bună pentru noi.”, a spus Geoană. 

Când a fost întrebat cum se poziționează față de avort, candidatul la președinție a afirmat că „e dreptul femeii de a decide ce face cu viața ei”. „Noi suntem în România, nu suntem în America. Noi am trăit în anii 80, sunt decrețel și eu nu sunt confortabil deloc să spun unei femei că cineva din orice motiv poate dispune de corpul său”, a răspuns el.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Geoană, mai catolic decât Papa...
    https://www.euronews.ro/articole/papa-francisc-autorizeaza-binecuvantarea-cuplurilor-de-acelasi-sex
    • Like 0
  • Inca exista oameni care sustin sus si tare ca Pamantul este plat, dar nu e treaba mea sa intru in polemici cu toti primitivii. Nelamurirea mea este alta: cu ce te deranjeaza pe tine, sa-ti spunem Gigel, ca vrea Andrei sa-l ia pe George de nevasta?! Cum ar afecta asta casatoria ta fericita cu Maricica? De ce te-ai deranja tu sa mergi, spre exemplu, sa votezi impotriva casatoriei dintre Andrei si George?! Care sunt drepturile care v-ar fi voua (ma refer la Gigel si Maricica) incalcate, prin faptul ca Andrei se insoara (sau marita, dupa caz) cu George? Ceilalti doi au tot dreptul sa mearga sa voteze sau sa protesteze, atat timp cat ei considera ca li se incalca niste drepturi. Dar care sunt drepturile care ti se incalca tie, prin faptul ca lor li s-ar da voie sa se casatoreasca legal?! D'aia nu poti face tu copii si nu poti fi fericit cu Maricica, pt ca prefera Andrei sa se iubeasca cu George?! Ei bine, eu asta nu o s-o inteleg niciodata, si de aceea, din punctul meu de vedere, toti heterosexualii care s-au prezentat si au votat "da!" la referendumul lui Dragnea, mai ales in contextul respectiv, sunt niste ...
    • Like 2
    • @ Sorin Rosioru
      Francisc check icon
      Spre ce lume ne îndreptăm?

      (Urmează un comentariu foarte lung, determinat de spumele berii)

      „Inspirat” de comentariul dumneavoastră, domnule Rosioru, am pus ChatGPT-ului (una dintre aplicațiile de „inteligență artificială” create de om!) întrebarea:

      „Conform algoritmului în care ai fost programat, ce recomanzi? E utilă omenirii căsătoria între homosexuali și acceptarea avortului ca normalitate?”

      Răspunsul ChatGPT, citez:

      „Ca model de limbaj creat de OpenAI, nu am propriile convingeri sau opinii personale, ci mă bazez pe date, informații științifice și diferite perspective culturale și sociale. Prin urmare, pot oferi un răspuns echilibrat, bazat pe informațiile existente și pe abordările etice și sociale relevante.

      1. Căsătoria între persoanele de același sex
      Recunoașterea și legalizarea căsătoriei între persoanele de același sex au fost adoptate în multe țări, pe baza unor principii esențiale:
      • Drepturile omului și egalitatea: Susținătorii consideră că fiecare persoană ar trebui să aibă dreptul de a se căsători cu cine dorește, indiferent de orientarea sexuală. Aceasta este privită ca o extindere a drepturilor civile și o recunoaștere a egalității tuturor cetățenilor.
      • Stabilitate și protecție: Căsătoria oferă beneficii legale și financiare, cum ar fi dreptul la moștenire, asigurare medicală comună și drepturi de custodie asupra copiilor. Recunoașterea căsătoriilor homosexuale oferă cuplurilor homosexuale aceleași protecții și oportunități ca și cuplurilor heterosexuale, contribuind la stabilitatea socială.
      • Evoluția socială: Acceptarea diversității sexuale și de gen este văzută în multe societăți moderne ca un semn al evoluției culturale și al unei societăți mai deschise și tolerante.
      Din această perspectivă, legalizarea căsătoriei între persoane de același sex poate contribui la o societate mai echitabilă, în care toate persoanele se bucură de aceleași drepturi și protecții legale.
      2. Avortul
      Avortul este o problemă complexă care implică drepturile femeii de a controla propria reproducere și dreptul la viață al fătului. Recomandările în ceea ce privește avortul sunt adesea determinate de următoarele considerente:
      • Dreptul femeii de a decide: Cei care susțin dreptul la avort pun accent pe autonomia femeii și capacitatea ei de a lua decizii legate de propriul corp, mai ales în situații de risc pentru sănătate, viol, incest sau imposibilitatea de a oferi un mediu stabil pentru creșterea unui copil.
      • Aspecte de sănătate publică: Accesul legal la avort reduce riscurile asociate cu avorturile ilegale sau nesigure, protejând sănătatea femeilor. În țările unde avortul este legal, ratele mortalității materne asociate cu avorturi nesigure sunt mai mici.
      • Contextul social și economic: În unele cazuri, femeile aleg avortul din motive economice, sociale sau medicale. Lipsa accesului la avort legal și sigur poate duce la consecințe negative pentru femeile vulnerabile din punct de vedere socio-economic.
      În multe țări, avortul este considerat o chestiune de sănătate publică și drepturi reproductive, iar abordările variază în funcție de contextul cultural și religios.
      Recomandare bazată pe date:
      Deciziile privind căsătoria între persoane de același sex și avortul sunt subiecte de politică socială și trebuie să fie luate pe baza unei evaluări atente a drepturilor omului, a contextului cultural, a impactului social și a valorilor etice. În societățile care pun accent pe egalitate, drepturi civile și protecția sănătății publice, legalizarea căsătoriei între persoanele de același sex și accesul la avort sunt văzute ca măsuri de susținere a libertăților individuale și de promovare a unei societăți mai incluzive și mai sigure.
      Fiecare societate trebuie să ajungă la un echilibru între convingerile morale și principiile de dreptate și echitate, dar este important ca orice decizie să fie luată pe baza respectării demnității și autonomiei individuale.”

      Sunt unul dintre heterosexualii care s-au prezentat la referendumul lui Dragnea. Nu mă deranjează cu nimic faptul că Ion se însoară cu Vasile (sau invers, Vasile se mărită cu Ion!), dar am îndoieli legate de „normalitatea” acestui măritiș. Eu la cine mai sar gardul dacă pe vecină o cheamă Ion (sau Vasile)?

      Sunt pregătit să accept drepturile LGBTQ+, însă nu mă pot împăca cu gândul că Geoană ar putea ajunge președintele României. De Ciolacu și Ciucă nu mai are sens să amintesc… A! Am uitat de Șoșoacă și Simion… Toți candidați unul și unul, de parcă mama proștilor e mereu gravidă.

      Ca să ajungem la un „echilibru”, e musai să acceptăm „amantlâcul” dintre PSD și PNL. În fiecare ciclu electoral se înjură unii pe alții (la congresele de partid!) ca la ușa cortului și după aceea stabilesc „algoritmi” și „rotative”. Iar noi, alegătorii, le dăm apă la moară…

      Nicolae și Marcel sunt candidații perfecți pentru ilustrarea homosexualității. Se ling unul pe altul în fund și ne fac (englezește se scrie „fuck”) pe toți…

      -septembrie 2024, prag de alegeri-
      • Like 0
    • @ Sorin Rosioru
      RazvanP check icon
      Dacă "nu poți s-o înțelegi", nu crezi că problema e de fapt la tine?
      • Like 1
    • @ RazvanP
      Bineinteles ca problema este la mine, asta si spuneam: nu am reusit niciodata sa ma pun in pielea idiotilor si sa le inteleg actiunile.
      • Like 0
    • @ Sorin Rosioru
      RazvanP check icon
      Eh, am dubii, pare să-ți fi reușit pe deplin, pari chiar să fi rămas în pielea aia...
      Cu înțelesul, mai greu, though!
      • Like 0
    • @ RazvanP
      Ba tu, ba tu!
      • Like 0
    • @ Sorin Rosioru
      Nelu check icon
      so true... :)))) si eu as fi curios sa vad cum arata o persoana care s-a prezentat la vot la acel referendum. in primul rand ca mi-am propus sa nu mai merg la nici un referendum dupa teapa pe care am luat-o in 2009 la cel pentru reducerea numarului de parlamentari. cat tupeu sa ai ca politician in romania sa mai chemi oamenii la vreun referendum dupa ce tia-i batut ... de ei in halul ala?! apoi, referendumul asta oricum nu avea nici o miza, deoarece codul civil, in art. 259, defineste clar casatoria ca fiind "uniunea liber consimţită între un bărbat şi o femeie, încheiată în condiţiile legii." iar apoi mai spune ca "bărbatul şi femeia au dreptul de a se căsători în scopul de a întemeia o familie." asadar, lucrurile erau clare, nu mai era nimic de dezbatut din acest punct de vedere, indiferent de rezultatul referendumului nu s-ar fi schimbat nimic. apoi, toate magariile care s-au intamplat pe parcurs, cu reducerea prezentei minime obligatorii, cu intinderea votului pe 2 zile, cu implicarea gretoasa, pe fata, a bisericii in politica, intentia clara a lui dragnea de a-si justifica actiunile impotriva justitiei printr-o eventuala "victorie" la acest referendum, toate lucrurile astea ar fi facut orice om intreg la minte sa stea cumintel acasa si sa manance popcorn. si asta indiferent de convingerile tale pe subiect.
      • Like 0
  • Se autointitulează decrețel! Nici măcar nu e de râs.
    • Like 0
  • RazvanP check icon
    E bun, încă un motiv să-l votez!
    • Like 0
    • @ RazvanP
      Francisc check icon
      La ce, domnule RăzvanP? Spuneți-mi și mie, ca să votez în cunoștință de cauză...
      • Like 0
    • @ Francisc
      RazvanP check icon
      Judecând după etern invocata bere, la un grătar! ;)
      • Like 0
  • Mihai check icon
    Trebuia să fie întrebat de parteneriat social că și aici este o discuție. Pentru căsătorie trebuie schimbată constituția.
    • Like 1
  • Daniel00 check icon
    Acesta nu e un subiect de dezbatere... si mai ales unul politic. Toti stim ca familia este formata dintre un barbat si o femeie in scopul perpetuarii speciei umane si a societatii. Iar asta nu are cum sa se schimbe. Ca unii mai nou se prefac ca ceva intre timp s-a schimbat, e problema lor. Ea poate fi tratata la un doctor, eventual la psiholog. Filozofie putem face oricata... si sa credem ce vrem, iar e liber. Dar asta nu va schmba realitatea. Specia umana are doar 2 genuri: masculin si feminin. Si nu pentru ca asa am vrut noi, ci pentru ca asa am fost creati. Numai cand se va uni masculinul cu femininul va rezulta un copil. Ne prefacem ca am uitat?
    • Like 2


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult