
Foto: Vlad Bâscă
„Stii ce vor copiii noștri? Vor atentia părinților, vor iubirea părinților. Vor iubirea manifestată a părinților și vor contact fizic. Să îi ții de mână, să îi iei în brațe, să îi mângâi”, spune Mirela Retegan, cea care a creat, în urmă cu 10 ani, trupa de spectacole pentru copii Gașca Zurli.
O trupă care își propune să îi învețe pe părinți să se joace mai mult cu copiii lor și să aducă mai multă veselie în viața de familie. „Absolut orice spectacol pleacă de la o idee pe care eu vreau să o aduc în atenția părinților și copiilor, ce facem noi e educație prin joacă, am găsit o rețetă prin care copiii și părinții reușesc să își facă relația mai bună prin experiența unică pe care o trăiesc în sala de spectacol”, a explicat Mirela Retegan, invitată de Claudiu Pândaru și Florin Negruțiu în emisiunea „În fața ta” de la Dig24.
Unul dintre marile reproșuri pe care părinții le au la adresa copiilor de toate vârstele este că petrec prea mult timp pe telefoanele mobile. Însă cei mari ar trebui să își analizeze mai atent propriile obiceiuri, crede ea. „Eu le spun mereu părinților că atunci când se îngrijorează pentru că le stau copiii prea mult pe telefon sau pe tabletă să se gândească ce fac ei în timpul acela. Eu cred că orice copil va alege un tătic care se strâmbă și care se joacă cinci minute cu el decât orice joc agresiv de pe telefon și orice copil va prefera să audă o poveste spusă sau citită de mamă, decât sa îi dai drumul la televizor să se uite la un desen animat. Noi suntem principalii vinovați pentru orele pe care copiii noștri le petrec la tabletă sau telefon. Eu chiar cred ca e foarte important ca ei sa aibă tehnologie și să învețe ”, a atras atenția Mirela Retegan. Și-a dat seama că ea însăși era dependentă de telefonul mobil într-un concediu petrecut cu fiica ei, Maya.
„Eu eram mult mai dependentă de telefon decât fiica mea, Maya. Când am plecat într-o vacanță de o săptămâna în Grecia, Maya a spus: condiția e să îți oprești telefonul o săptămână. Da, o săptămâna vreau să fii doar cu mine. După trei zile îi ziceam: te rog, lasă-ma doar cinci minute! Noi avem o problemă cu telefon, noi suntem mai dependenți decât ei. Noi stăm cu copilul pe lângă noi, dar de fapt mai dăm un mail, un like, mai verificăm o știre și copilul a stat toată ziua pe lângă mine. Dar concret ce ai făcut cu el în timpul ăsta? Faptul că ei stau pe lângă noi nu înseamnă că ei stau și cu noi”, a spus Mirela Retegan.
Gașca Zurli face spectacole sold-out nu doar în România, ci și în marile capitale europene, unde trăiesc mulți copii români. Copii care de abia mai vorbesc limba părinților lor. „Ei nu mai știu limba română si de aia părinții se agață de noi pentru că suntem legatura lor cu limba. Ei învață cântecele Zurli de pe YouTube si exersează limba roamână, Ei merg în Danemarca lașcoală în limba daneză. în Anglia învață enngleză, în Italia învață italiană și acasă petrec puțin timp cu părinții lor ca să învețe româna. Cu părinții copiilor români din străinătate, ne-am simțit ca și cum eram borcanul cu zacuscă, oala cu sarmale. Își luau de la noi toate dorurile de acasă”, a povestit ea. Cei mai mulți dintre acești copii probabil că nu se vor mai întoarce niciodată în România.
Emisiunea „În fața ta” este difuzată la Digi24 sâmbăta și duminica, de la 13:30.
Urmăriți Republica pe Google News
Urmăriți Republica pe Threads
Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp
Alătură-te comunității noastre. Scrie bine și argumentat și poți fi unul dintre editorialiștii platformei noastre.
Mai tanti, tu nu faci nici o educatie in ora aia de scalambaieli PLATITA, educatia e un proces continuu iar tu ai doar un produs care a prins la public in lipsa programelor disparute din nisa pentru ca Marian Ralea a imbatranit, la fel si Constantinescu si altii consacrati in segmentul de copiii al showbusiness-ului.
In plus, prostia asta cu nu lasati copiii sa utilizeze tehnologia pentru ca nu e bine pt ei poate fi emisa doar de - scuza-mi franceza - cretini.
Asta pentru ca in locul YouTube-ului original, ai YouTube kids, ai o multime de launchere pt Android care sa permita accesul doar la softuri educative, exista un Magic Desktop pt laptopuri cu Windows, exista Piticlic si altele din gama lui.
Asadar, tableta, telefonul sau laptopul pot fi cel mai bun aliat in educatia unui copil, daca parintele e interesat sa faca din asta o solutie si nu o problema.
Incurcam borcanele cam intentionat aici petru ca tanti asta foloseste o antiteza ratata dintre tehnologia prost utilizata si haideti luati copilul de mana si .... veniti la spectacolul Zurli, recunoscand doar in linii "mici" ca tehnologia buna pana la urma daca e utilizata cum trebuie.
Femeile din Romania sunt vinovate 50% pentru dezastrul din Romania, pentru ca nu si-au educat bine nici baietii, si nici fetele. Barbatii din Romania sunt vinovati pentru dezastru pentru ca nu au fost nici suficient de inteligenti si nici suficient de barbati sa dea cu pumnul in masa cand trebuia.... Am vrut toti,.. o viata usoara si fara prea multe "turbulente"!... :)