Sari la continut

Vorbește cu Republica și ascultă editorialele audio

Vă mulțumim că ne sunteți alături de trei ani. De astăzi vă invităm să ascultați editorialele audio publicate pe platforma noastră, dar și să testați viitorul tehnologiei, implementăm conversația vocală direct în browser, apăsând pe butonul de microfon poți cere acces. Un proiect de inovație în tehnologie susținut de DEDEMAN.

Mirela Retegan: „Noi suntem principalii vinovați pentru orele pe care copiii noștri le petrec la tabletă sau telefon. Noi suntem mai dependenți de telefon decât copiii”

Mirela Retegan

Foto: Vlad Bâscă

„Stii ce vor copiii noștri? Vor atentia părinților, vor iubirea părinților. Vor iubirea manifestată a părinților și vor contact fizic. Să îi ții de mână, să îi iei în brațe, să îi mângâi”, spune Mirela Retegan, cea care a creat, în urmă cu 10 ani, trupa de spectacole pentru copii Gașca Zurli.

O trupă care își propune să îi învețe pe părinți să se joace mai mult cu copiii lor și să aducă mai multă veselie în viața de familie. „Absolut orice spectacol pleacă de la o idee pe care eu vreau să o aduc în atenția părinților și copiilor, ce facem noi e educație prin joacă, am găsit o rețetă prin care copiii și părinții reușesc să își facă relația mai bună prin experiența unică pe care o trăiesc în sala de spectacol”, a explicat Mirela Retegan, invitată de Claudiu Pândaru și Florin Negruțiu în emisiunea „În fața ta” de la Dig24.

Unul dintre marile reproșuri pe care părinții le au la adresa copiilor de toate vârstele este că petrec prea mult timp pe telefoanele mobile. Însă cei mari ar trebui să își analizeze mai atent propriile obiceiuri, crede ea. „Eu le spun mereu părinților că atunci când se îngrijorează pentru că le stau copiii prea mult pe telefon sau pe tabletă să se gândească ce fac ei în timpul acela. Eu cred că orice copil va alege un tătic care se strâmbă și care se joacă cinci minute cu el decât orice joc agresiv de pe telefon și orice copil va prefera să audă o poveste spusă sau citită de mamă, decât sa îi dai drumul la televizor să se uite la un desen animat. Noi suntem principalii vinovați pentru orele pe care copiii noștri le petrec la tabletă sau telefon. Eu chiar cred ca e foarte important ca ei sa aibă tehnologie și să învețe ”, a atras atenția Mirela Retegan. Și-a dat seama că ea însăși era dependentă de telefonul mobil într-un concediu petrecut cu fiica ei, Maya. 

„Eu eram mult mai dependentă de telefon decât fiica mea, Maya. Când am plecat într-o vacanță de o săptămâna în Grecia, Maya a spus: condiția e să îți oprești telefonul o săptămână. Da, o săptămâna vreau să fii doar cu mine. După trei zile îi ziceam: te rog, lasă-ma doar cinci minute! Noi avem o problemă cu telefon, noi suntem mai dependenți decât ei. Noi stăm cu copilul pe lângă noi, dar de fapt mai dăm un mail, un like, mai verificăm o știre și copilul a stat toată ziua pe lângă mine. Dar concret ce ai făcut cu el în timpul ăsta? Faptul că ei stau pe lângă noi nu înseamnă că ei stau și cu noi”, a spus Mirela Retegan.

Gașca Zurli face spectacole sold-out nu doar în România, ci și în marile capitale europene, unde trăiesc mulți copii români. Copii care de abia mai vorbesc limba părinților lor. „Ei nu mai știu limba română si de aia părinții se agață de noi pentru că suntem legatura lor cu limba. Ei învață cântecele Zurli de pe YouTube si exersează limba roamână, Ei merg în Danemarca lașcoală în limba daneză. în Anglia învață enngleză, în Italia învață italiană și acasă petrec puțin timp cu părinții lor ca să învețe româna.  Cu părinții copiilor români din străinătate, ne-am simțit ca și cum eram borcanul cu zacuscă, oala cu sarmale. Își luau de la noi toate dorurile de acasă”, a povestit ea. Cei mai mulți dintre acești copii probabil că nu se vor mai întoarce niciodată în România.

Emisiunea „În fața ta” este difuzată la Digi24 sâmbăta și duminica, de la 13:30.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Dan Dan Dan Dan check icon
  De acord.
  • Like 0
 • Așa este doar ca majoritatea copiilor au părinții plecați in străinătate sa le trimită bani de mâncare ,hăinuțe...și din păcate nu se pot juca cu ei,nu pot sa ai supravegheze ,sa le facă un program....săi ajute la lecții.....sa le ofere o educație adecvată, iar apoi o seama de oameni arată cu degetul către copii cât și spre părinții acestora ,dar m-a întreb oare ,care este adevăratul motiv pentru care sa ajuns aici????dam vina pe telefoane,calculatoare ,pe tehnologie????sau vina de 99,9% este a guvernării de către acești oameni incapabili??? Au băgat zeci de materii in învățământ sa prosteasca copiii de cap,au îngreunat materiile principale sa nu poată izbuti decit foarte putini,au pus fel și fel praguri și examene ,au diminuat școlile profesionale deoarece nu au ce le oferi ulterior ,și au audus hoți și analfabeți la conducerea tarii....iar acum spunem ca tehnologia este de vina ,apropo cel mai de succes job este acum in IT așa mi se pare,nu?sau copiii noștri trebuiesc Exploatați la lopata? Doamna Mirela ? As dori sa scrieți și motivele de care sa ajuns aici???
  • Like 0
 • Noi santem vinovati...........de tot ce sa intamplat si se intampla in tara asta.
  • Like 2
 • Alta care o arde vector de opinie doar ca sa-si promoveze produsul comercial.
  Mai tanti, tu nu faci nici o educatie in ora aia de scalambaieli PLATITA, educatia e un proces continuu iar tu ai doar un produs care a prins la public in lipsa programelor disparute din nisa pentru ca Marian Ralea a imbatranit, la fel si Constantinescu si altii consacrati in segmentul de copiii al showbusiness-ului.
  In plus, prostia asta cu nu lasati copiii sa utilizeze tehnologia pentru ca nu e bine pt ei poate fi emisa doar de - scuza-mi franceza - cretini.
  Asta pentru ca in locul YouTube-ului original, ai YouTube kids, ai o multime de launchere pt Android care sa permita accesul doar la softuri educative, exista un Magic Desktop pt laptopuri cu Windows, exista Piticlic si altele din gama lui.
  Asadar, tableta, telefonul sau laptopul pot fi cel mai bun aliat in educatia unui copil, daca parintele e interesat sa faca din asta o solutie si nu o problema.
  • Like 2
  • @ Costin Sirghei
   Corina check icon
   De ce „prostia asta cu nu lasati copiii sa utilizeze tehnologia pentru ca nu e bine pt ei poate fi emisa doar de - scuza-mi franceza - cretini”, când doamna Retegan spune clar: „Eu chiar cred ca e foarte important ca ei sa aibă tehnologie și să învețe”?
   • Like 1
  • @ Costin Sirghei
   ....și inteligenta emoțională tot de la tehnologie o ia cel mic? Dacă mergem pe principiul dvs. suntem doar la o aruncătură de băț în a elimina dascălul de la catedră și a-l înlocui cu un laptop (și știu că o sa spuneți că sistemul de învățământ este la podea... mă rog)... Ideea care se vrea inseminată în rândurile părinților tineri și nu numai este că cei mici cer de la noi timp și afecțiune...ori eu nu văd cu o tabletă poate hrăni o construcție socială a unui copil. Să auzim numai de bine!
   • Like 1
  • @ Daniel Pîslariu
   In niciun caz nu o sa ia inteligenta emotionala de la un show de o ora sau cat o tine distractia platita.
   Incurcam borcanele cam intentionat aici petru ca tanti asta foloseste o antiteza ratata dintre tehnologia prost utilizata si haideti luati copilul de mana si .... veniti la spectacolul Zurli, recunoscand doar in linii "mici" ca tehnologia buna pana la urma daca e utilizata cum trebuie.
   • Like 0
 • Noi suntem principalii vinovati pentru ca tara noastra este tara de mana a doua. :)
  Femeile din Romania sunt vinovate 50% pentru dezastrul din Romania, pentru ca nu si-au educat bine nici baietii, si nici fetele. Barbatii din Romania sunt vinovati pentru dezastru pentru ca nu au fost nici suficient de inteligenti si nici suficient de barbati sa dea cu pumnul in masa cand trebuia.... Am vrut toti,.. o viata usoara si fara prea multe "turbulente"!... :)
  • Like 2


Îți recomandăm

articol audio
play icon mic icon Speranța Farcă

„Părinții sunt foarte angoasați, aud peste tot că copilul lui cutare face așa, copilul lui cutare face așa. Și se gândesc că ei nu oferă același start copilului lor, care va intra în competiție cu acei copii care au făcut toate acele cursuri. Gândim educația și viața ca pe o competiție”, spune Speranța Farca.

Citește mai mult

Șezlonguri în apă la Marea Neagră

Este o adevărată luptă între turişti pentru a prinde cel mai apropiat pat de plajă lângă apă deşi nu stau prea mult pe sezlong şi apoi tot ei se plâng că nu au soare pentru a se bronza din cauza umbrelelor extrem de apropiate.

Citește mai mult

Foto pentru textul Arinei Angelescu

Plec în oraș. Nu apuc să conduc prea mult când aud telefonul. E mama, care rămăsese cu cel mic. Inima îmi bate deja mai tare. Îmi trec tot felul de scenarii prin cap. Niciunul prea fericit. Răspund. Nu e mama. E băiețelul meu. Plânge în hohote și lasă puțin spațiu ca eu să înțeleg ceva. Nu-știu-ce grisine pe care le-am uitat acasă?!

Citește mai mult

Andrei Ene

AntiFragile, un startup care dezvoltă un sistem de etichete inteligente, care permit monitorizarea de la distanță a coletelor pe parcursul procesului de transport, a fost desemnat vineri seara câștigătorul competiției UPGRADE 100 Floors Elevator Pitch. Pe scurt, eticheta își schimbă culoarea dacă pachetul a fost scăpat de curieri.

Citește mai mult