Sari la continut

Spune-ți părerea! Intră alături de noi în comunitatea Republica

Vă invităm să intrați în Comunitatea Republica, grupul de Facebook în care contributorii, cei care își scriu aici ideile, vor sta de vorbă cu tine. Tot ce trebuie să faci este să ceri intrarea în acest spațiu al dialogului.

Mișcare de PR de 140 de milioane pentru Liviu Dragnea: cum a crescut ca-n basme bugetul partidelor ca să aibă de unde să scadă

Liviu Dragnea prim plan

 (Foto: Inquam Photos / Octav Ganea)

Bugetul pentru partide a crescut ca să aibă de unde să scadă. Liviu Dragnea a anunțat drept o victorie tăierea a 140 de milioane de lei de la partide, bani direcționați către Educație. Ce „a uitat” să spună Liviu Dragnea e că „tăierea” anunțată este mai mică decât „creșterea” uriașă din proiectul de buget. La sfârșitul lui ianuarie, Liviu Dragnea anunța că „viitorul arată bine” și că are toate „cifrele pe masă”. Inclusiv cele legate de finanțarea partidelor.

Liviu Dragnea a propus un amendament prin care 140 de milioane de lei să fie mutați de la finanțarea partidelor către Ministerul Educației. Amendamentul a fost aprobat marți în comisiile de buget ale Parlamentului și a fost anunțat public, în condițiile în care amendamentele depuse de PSD la bugetul de stat nu au fost comunicate presei, scrie Hotnews.ro.

Chiar și așa, în 2019 partidele ar urma să primească 270 de milioane de lei, cu 100 de milioane de lei mai mult față de 2018.

Președintele Klaus Iohannis a criticat marți modul în care PSD a construit bugetul. 

„În vreme ce bugetele necesare asigurării securității cetățeanului scad, avem o creștere inacceptabil de mare a alocărilor către partidele parlamentare, al cărei principal beneficiar este, deloc surprinzător, chiar PSD. În condițiile în care în România nu se construiesc autostrăzi, nu se modernizează spitale, nu există toalete și apă curentă în toate școlile din țară, este revoltătoare majorarea uriașă prevăzută în bugetul anului curent pentru partidele parlamentare”, se arată într-un comunicat de la Administrația prezidențială.

Inițial, propunerea în bugetul pentru 2019 pentru finanțarea partidelor a fost de circa 410 milioane de lei, mai mulţi bani decât are la dispoziţie spre exemplu municipiul Braşov. De 28 de ori mai mult decât în 2016, când subvenţia pentru toate partidele era de doar 14.5 milioane de lei.

Anul trecut, PSD a obținut o subvenție de aproape o sută de milioane de lei, din cele 170 de milioane acordate tuturor partidelor parlamentare, iar PNL- peste 44 de milioane de lei. Anul acesta, PSD urma să să aibă o subvenţie de peste 200 de milioane de lei, potrivit prpunerii inițiale de buget, scrie Digi24.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

articol audio
play icon mic icon Halep - Moisescu

Sportivii români trebuie să depășească- pentru a face performanță- limite care le sunt impuse de la vârste mici. „Nu poți să faci aia”, „Nu ești în stare”, „Nu poți să ajungi numărul unu”, „Nu poți să câștigi un Grand Slam”, spune Simona Halep, care crede că un sportiv cu pishicul „tare”, e mai pregătit să fie campion. Ea are și câteva sfaturi pentru părinții care își încurajează copiii să facă sport.

Citește mai mult

ANAF - declarații online

În ultimele două luni și jumătate, multe dintre instituțiile publice din România au descoperit că pot funcționa și fără dosar cu șină. O ordonanță dată de Guvern în perioada pandemiei le obligă astăzi să primească de la cetățeni documente în format electronic și să le răspundă în același fel. „

Citește mai mult

Emil Hurezeanu

„Altă soluție nu mai e. Nu avem încotro. trebuie să recurgem la cele mai bune strategii pentru obținerea acestor bani și, mai ales, pentru folosirea lor”, spune Emil Hurezeanu. (Foto: Inquam Photos/ Virgil Simonescu)

Citește mai mult

Meat-up

În vara lui 2018, Paul Petri şi Vio Nechiti și-au deschis un restaurant de burgeri în Cluj, după ce și-au cultivat și antrenat pasiunea pentru gătit în bucătăria unui restaurant de 4 stele din Anglia.

Citește mai mult

Teodosie împărtășind

ÎPS Teodosie, fost Snagoveanul, actualmente Tomitanul, s-a eliberat de sub dictatura distanțării sociale și a împărtășit mai mulți copii, cu aceeași linguriță. Un gest de sfidare față de autorități, de nesupunere și de declarare a autonomiei sale de ierarh. Patriarhia însăși a găsit acțiunea ÎPS-ului de la malul mării „ostentativă” și a recomandat respectarea legilor țării.

Citește mai mult