Sari la continut

Un singur om poate să schimbe cu mintea lui o țară

De trei ani, peste 300 de contributori își scriu ideile pe această platformă, construiesc împreună cu noi o comunitate, un spațiu al celor care știu că România poate să arate altfel. Te invităm să scrii și tu!

Mișcare de PR de 140 de milioane pentru Liviu Dragnea: cum a crescut ca-n basme bugetul partidelor ca să aibă de unde să scadă

Liviu Dragnea prim plan

 (Foto: Inquam Photos / Octav Ganea)

Bugetul pentru partide a crescut ca să aibă de unde să scadă. Liviu Dragnea a anunțat drept o victorie tăierea a 140 de milioane de lei de la partide, bani direcționați către Educație. Ce „a uitat” să spună Liviu Dragnea e că „tăierea” anunțată este mai mică decât „creșterea” uriașă din proiectul de buget. La sfârșitul lui ianuarie, Liviu Dragnea anunța că „viitorul arată bine” și că are toate „cifrele pe masă”. Inclusiv cele legate de finanțarea partidelor.

Liviu Dragnea a propus un amendament prin care 140 de milioane de lei să fie mutați de la finanțarea partidelor către Ministerul Educației. Amendamentul a fost aprobat marți în comisiile de buget ale Parlamentului și a fost anunțat public, în condițiile în care amendamentele depuse de PSD la bugetul de stat nu au fost comunicate presei, scrie Hotnews.ro.

Chiar și așa, în 2019 partidele ar urma să primească 270 de milioane de lei, cu 100 de milioane de lei mai mult față de 2018.

Președintele Klaus Iohannis a criticat marți modul în care PSD a construit bugetul. 

„În vreme ce bugetele necesare asigurării securității cetățeanului scad, avem o creștere inacceptabil de mare a alocărilor către partidele parlamentare, al cărei principal beneficiar este, deloc surprinzător, chiar PSD. În condițiile în care în România nu se construiesc autostrăzi, nu se modernizează spitale, nu există toalete și apă curentă în toate școlile din țară, este revoltătoare majorarea uriașă prevăzută în bugetul anului curent pentru partidele parlamentare”, se arată într-un comunicat de la Administrația prezidențială.

Inițial, propunerea în bugetul pentru 2019 pentru finanțarea partidelor a fost de circa 410 milioane de lei, mai mulţi bani decât are la dispoziţie spre exemplu municipiul Braşov. De 28 de ori mai mult decât în 2016, când subvenţia pentru toate partidele era de doar 14.5 milioane de lei.

Anul trecut, PSD a obținut o subvenție de aproape o sută de milioane de lei, din cele 170 de milioane acordate tuturor partidelor parlamentare, iar PNL- peste 44 de milioane de lei. Anul acesta, PSD urma să să aibă o subvenţie de peste 200 de milioane de lei, potrivit prpunerii inițiale de buget, scrie Digi24.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

iancu guda - andreearosca.ro

Iancu trăiește printre cifre. Biroul lui e mic și „decorat” cu o grămadă de lucruri care reflectă și preocupările, și pasiunile, și munca lui: pe un perete e un tricou semnat al echipei Viitorul Constanța și alte memorabilia legate de clubul creat de Gheorghe Hagi. Fotbalul e una dintre pasiunile lui Iancu, alături de înot.

Citește mai mult

Tinu Boșinceanu

„Plecarea în străinătate nu trebuie să fie un angajament pe viață, ca o căsătorie - eu sunt român în România sau eu am plecat și nu mă mai întorc înapoi. Societatea a devenit oricum mult mai fluidă și trebuie să privești obiectiv. Mi se pare că asta ar ajuta la întoarcerea mai multor oameni, care or să facă lucrurile mai bune. Și poveștile lor or să inspire”, crede Tinu Bosînceanu.

Citește mai mult