Sari la continut

Vorbește cu Republica și ascultă editorialele audio

Vă mulțumim că ne sunteți alături de șapte ani. Ascultați editorialele audio publicate pe platformă. Un proiect de inovație în tehnologie susținut de DEDEMAN.

Dacian Cioloș s-a uitat pe bugetul 2019 ajuns pe masa Vioricăi Dăncilă: „Cifrele pe care le pronunță Liviu Dragnea sunt povești. Matematica lui ne duce la faliment”

Dacian Cioloș - In fata ta

După ce a amânat în repetate rânduri să discute bugetul, Guvernul a introdus proiectul pe ordinea suplimentară a ședinței de vineri, a anunțat premierul Viorica Dăncilă la Antena 3. Un proiect de buget extrem de controversat, despre care agenția de rating Fitch a spus să este construit pe previziuni optimiste asupra economiei. Mai mult decât atât, primarii avertizează că actuala formulă dezavantajează administrațiile publice locale, care, pe fondul creșterilor cheltuielilor cu salariile și utilitățile, riscă să rămână fără bani pentru investiții sau chiar să intre în colaps. 

Invitat în emisiunea „În fața ta” de la Digi24 alături de liderul USR, Dan Barna, fostul premier Dacian Cioloș spune că întârzierea bugetului este dovada incapacității Guvernului de a administra țara

„Nu vorbim despre investitorii care ar veni și sunt descurajați, ci de cei care au investit deja în România și au dificultăți în a-și face proiectele de buget, de investiții pentru acest an, pentru că nu știu ce taxe vor avea de plătit, nu știu pe ce se pot baza, mai ales cei care au relații cu instituțiile statului. E o dovadă clară de incapacitate de a guverna această țară. Faptul că nu poți să-ți faci bugetul când ai majoritate parlamentară, ești la al treilea buget de când ai ajuns la guvernare și nu ești capabil să-ți proiectezi lucrurile”, a spus fondatorul PLUS.

Nu crede în cifrele optimiste, anunțate triumfal de Liviu Dragnea, care le-a transmis românilor că „viitorul sună bine”. „Pe Dragnea nu-l mai cred. Cifrele pe care le pronunță sunt povești. Nu știu câtă matematică a învățat Dragnea, dar vedem de doi ani că matematica lui ne duce la faliment. Matematica lui Dragnea a crescut salarii care nu au putere de cumpărare pentru cei care le iau și a crescut salarii luând bani de împrumut, pentru că nici băncile nu mai împrumută Guvernul. România trebuie să plătească dobânzi de 5% ca să se împrumute pe piața internațională”, a afirmat Cioloș. Potrivit lui, deficitul anunțat este mai mic decât cel real, iar din calculele PLUS s-ar afla la 3%. „Când există această depășire de deficit, va exista o presiune din partea comunității europene pentru a nu pune în pericol economia României, care poate avea efecte și asupra economiei Europei. Chiar dacă nu suntem în zona euro, vor exista solicitări de a revedea cifrele. Au fost discuții anul trecut, când Teodorovici anunța înghețări de cheltuieli, blocări de posturi. Știu că sunt instituții publice care nu mai fac angajări sau au posturi blocate. Știu că au fost pensii plătite cu întârziere, în decembrie au fost plătite în ianuarie. Guvernul încearcă să găsească subterfugii în care să ascundă o realitate. Dar această realitate va ieși la suprafață mai devreme decât mai târziu și de aia spuneam să suntem într-o criză bugetară. Nu suntem încă într-o criză economică, criza poate fi evitată, dar Guvernul PSD ne-a adus în criză bugetară”, a declarat Dacian Cioloș.

Emisiunea „În fața ta” în care invitați sunt Dacian Cioloș și Dan Barna va fi difuzată la Digi24 sâmbătă, de la ora 13:30. 

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Mafia comunist-securisto-hortysta din România trăiește și benchetuieste bine din taxele TALE.
    • Like 0
  • Zi-le, Cioloșeana!!
    • Like 0
  • GabiC check icon
    Stai putin.... Ciolos se pricepe si la bugete? Ca parca era agronom..
    Si barna...m-am uitat un pic pe CV-ul lui... ce sa spun... in afara faptului ca a terminat Dreptul ( si nu vad- din CV sa fi profesat)- in rest...activitati, actiuni. bla bla...e.t.c
    Deci- astia-s oamenii in masura sa judece un Buget?
    pe bune?
    Astia-s opozantii "Marelui Carmaci" 2?
    Pai d-aia nu avem pe cine vota;
    Ca tot romanul se pricepe- ba la fotbal, ba la drept, ba la politica, ba la bugete...
    N-ar fi fost bine sa fi venit un specialist in bugete consolidate, vreun profesor adevarat, vreun corporatist care a mancat bugete ani la rand?
    Mi-e tare greu sa mai pot judeca dupa aparente..
    Aparenta spune ca PLUS ar fi un plus
    Am vrut sa intru in acest partid ( pt ca de ani de zile n-am facut nimic vizibil) insa am observat cine-s "in loja principala" si nu pot spune decat ca... VAE VICTIS!
    Majoritatea nu au pus cu mana lor un bec niciodata; Toti "refernenti" "specialisti" etc pe la diverse institutii de stat;
    Si mai avem pretentia sa inteleaga care-i treaba cu bugetul... de unde "vine el"...
    Imi displace, dar asta e adevarul
    • Like 0


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult