Sari la continut

Revoluția online

România digitală este cea care ne face să mergem înainte. Un proiect Republica, susținut de eMAG.

Dacian Cioloș s-a uitat pe bugetul 2019 ajuns pe masa Vioricăi Dăncilă: „Cifrele pe care le pronunță Liviu Dragnea sunt povești. Matematica lui ne duce la faliment”

Dacian Cioloș - In fata ta

După ce a amânat în repetate rânduri să discute bugetul, Guvernul a introdus proiectul pe ordinea suplimentară a ședinței de vineri, a anunțat premierul Viorica Dăncilă la Antena 3. Un proiect de buget extrem de controversat, despre care agenția de rating Fitch a spus să este construit pe previziuni optimiste asupra economiei. Mai mult decât atât, primarii avertizează că actuala formulă dezavantajează administrațiile publice locale, care, pe fondul creșterilor cheltuielilor cu salariile și utilitățile, riscă să rămână fără bani pentru investiții sau chiar să intre în colaps. 

Invitat în emisiunea „În fața ta” de la Digi24 alături de liderul USR, Dan Barna, fostul premier Dacian Cioloș spune că întârzierea bugetului este dovada incapacității Guvernului de a administra țara

„Nu vorbim despre investitorii care ar veni și sunt descurajați, ci de cei care au investit deja în România și au dificultăți în a-și face proiectele de buget, de investiții pentru acest an, pentru că nu știu ce taxe vor avea de plătit, nu știu pe ce se pot baza, mai ales cei care au relații cu instituțiile statului. E o dovadă clară de incapacitate de a guverna această țară. Faptul că nu poți să-ți faci bugetul când ai majoritate parlamentară, ești la al treilea buget de când ai ajuns la guvernare și nu ești capabil să-ți proiectezi lucrurile”, a spus fondatorul PLUS.

Nu crede în cifrele optimiste, anunțate triumfal de Liviu Dragnea, care le-a transmis românilor că „viitorul sună bine”. „Pe Dragnea nu-l mai cred. Cifrele pe care le pronunță sunt povești. Nu știu câtă matematică a învățat Dragnea, dar vedem de doi ani că matematica lui ne duce la faliment. Matematica lui Dragnea a crescut salarii care nu au putere de cumpărare pentru cei care le iau și a crescut salarii luând bani de împrumut, pentru că nici băncile nu mai împrumută Guvernul. România trebuie să plătească dobânzi de 5% ca să se împrumute pe piața internațională”, a afirmat Cioloș. Potrivit lui, deficitul anunțat este mai mic decât cel real, iar din calculele PLUS s-ar afla la 3%. „Când există această depășire de deficit, va exista o presiune din partea comunității europene pentru a nu pune în pericol economia României, care poate avea efecte și asupra economiei Europei. Chiar dacă nu suntem în zona euro, vor exista solicitări de a revedea cifrele. Au fost discuții anul trecut, când Teodorovici anunța înghețări de cheltuieli, blocări de posturi. Știu că sunt instituții publice care nu mai fac angajări sau au posturi blocate. Știu că au fost pensii plătite cu întârziere, în decembrie au fost plătite în ianuarie. Guvernul încearcă să găsească subterfugii în care să ascundă o realitate. Dar această realitate va ieși la suprafață mai devreme decât mai târziu și de aia spuneam să suntem într-o criză bugetară. Nu suntem încă într-o criză economică, criza poate fi evitată, dar Guvernul PSD ne-a adus în criză bugetară”, a declarat Dacian Cioloș.

Emisiunea „În fața ta” în care invitați sunt Dacian Cioloș și Dan Barna va fi difuzată la Digi24 sâmbătă, de la ora 13:30. 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Mafia comunist-securisto-hortysta din România trăiește și benchetuieste bine din taxele TALE.
  • Like 0
 • Zi-le, Cioloșeana!!
  • Like 0
 • GabiC check icon
  Stai putin.... Ciolos se pricepe si la bugete? Ca parca era agronom..
  Si barna...m-am uitat un pic pe CV-ul lui... ce sa spun... in afara faptului ca a terminat Dreptul ( si nu vad- din CV sa fi profesat)- in rest...activitati, actiuni. bla bla...e.t.c
  Deci- astia-s oamenii in masura sa judece un Buget?
  pe bune?
  Astia-s opozantii "Marelui Carmaci" 2?
  Pai d-aia nu avem pe cine vota;
  Ca tot romanul se pricepe- ba la fotbal, ba la drept, ba la politica, ba la bugete...
  N-ar fi fost bine sa fi venit un specialist in bugete consolidate, vreun profesor adevarat, vreun corporatist care a mancat bugete ani la rand?
  Mi-e tare greu sa mai pot judeca dupa aparente..
  Aparenta spune ca PLUS ar fi un plus
  Am vrut sa intru in acest partid ( pt ca de ani de zile n-am facut nimic vizibil) insa am observat cine-s "in loja principala" si nu pot spune decat ca... VAE VICTIS!
  Majoritatea nu au pus cu mana lor un bec niciodata; Toti "refernenti" "specialisti" etc pe la diverse institutii de stat;
  Si mai avem pretentia sa inteleaga care-i treaba cu bugetul... de unde "vine el"...
  Imi displace, dar asta e adevarul
  • Like 0


Îți recomandăm

Testare Covid-19

„Toată lumea așteaptă ca rezultatul să fie pozitiv sau negativ. În biologia moleculară, rezultatul este detectabil/ nedetectabil. Negativ sau pozitiv se pot asocia altor tipuri de teste, dar nu acestor tipuri de teste”, explică dr. Andreea Alexandru, director medical, divizia de laboratoare Regina Maria.

Citește mai mult

Navigând împreună spre viitor

„M-a luat așa, ca pe șah, m-a aranjat, deci eu nu gândeam în perioada aia. De fapt, când primești vestea asta, tu... ești pur și simplu... te oprești în timp și ai în față un hău și nu știi unde să pornești”. Aceasta este mărturia Lilianei, a cărei poveste impresionantă vă invit să o descoperiți.

Citește mai mult

Dan Byron_FB

Se numește Daniel Radu, are 43 de ani și a copilărit într-un bloc lung, aflat lângă un altul, în ruină, de pe Șoseaua Pantelimon din București. În lumea aceea, mulți copii săraci, jefuiți de către soartă de dragoste și siguranță, căutau să recupereze ceva de la viață din buzunare străine și să egaleze scorul lovindu-i pe cei mai slabi decât ei.

Citește mai mult