Foto: Inquam Photos/ Liviu Chirica
Mitropolia Moldovei și Bucovinei cere anularea restricțiilor cu privire la desfășurarea pelerinajelor și spune că va lua măsuri de protecție, astfel încât credincioșii să poată atinge racla cu moaștele Sfintei Parascheva.
Inițial, Mitropolia anunțase că renunță la organizarea evenimentelor care ar fi trebuit să se întindă pe o săptămână întreagă, transmițând autorităților că, în urma restricțiilor impuse de Comitetul Național pentru Situații de Urgență, sărbătoarea „se va limita la săvârșirea Sfintei Liturghii din data de 14 octombrie, ziua de prăznuire a Sfintei Cuvioase Parascheva”.
Însă ulterior a revenit, cerând atât abrogarea la nivel național a restricției care interzice participarea la sărbători religioase a persoanelor din alte județe, cât și a interdicției ca pelerinii să atingă racla cu moaștele Sf. Parascheva, scrie Ziarul de Iași.
Mitropolia a trimis o adresă oficială către membrii Consiliului Județean pentru Situații de Urgență, în care a solicitat anularea prevederii potrivit căreia că pelerinii nu au voie să atingă racla.
Conform adresei consultate de „Ziarul de Iași”, Mitropolia se angajează că va lua măsuri de prevenție sanitară la raclă, punând un plexiglas deasupra care urmează să fie dezinfectat o dată pe oră și pe care pelerinii să îl poată atinge.
Totodată, CJSU Iași să discute la nivel național abrogarea Hotărârii nr. 47 / 05.10.2020, prin care era restricționat accesul pelerinilor din alte localități la o sărbătoare religioasă, mai ales în contextul în care aceștia susțin că și-au modificat programul de la Iași și, astfel, riscul de a se crea o aglomerație a scăzut.
Comitetul Județean pentru Situații de Urgență a transmis solicitarea Mitropoliei atât către comitetul național, cât și către Direcția de Sănătate Publică pentru obținerea unor puncte de vedere în acest sens, urmând să ia o decizie ulterior.
Ieri, Mitropolitul Teofan al Moldovei și Bucovinei susținea că decizia autorităţilor de a le interzice celor care nu au domiciliul în Iaşi să participe la evenimentele dedicate Sfintei Parascheva este discriminatorie și spunea că „„Moldova trăieşte în aceste zile una dintre cele mai triste perioade din istoria sa”. „La durerea provocată de faptul că mulţi semeni de-ai noştri sunt atinşi de noua epidemie se mai adaugă şi decizia autorităţilor de a interzice celor care nu au domiciliul în Iaşi să pătrundă în spaţiul Mitropoliei, unde se află racla cu sfintele moaşte ale Sfintei Cuvioase Parascheva. Interdicţia este respectată până-ntr-atât încât s-a ajuns ca în jurul Mitropoliei să fie mai mulţi reprezentanţi ai forţelor de ordine decât închinători. Este efectul unei măsuri discriminatorii, care încalcă numeroase prevederi legale şi principii internaţionale ce protejează libertatea de manifestare religioasă. Este o situaţie foarte greu de înţeles şi de acceptat. Credincioşii care vin în Iaşi cu diferite motive, la spital, la cumpărături, la instanţele judecătoreşti sau la locul de muncă, dacă nu au domiciliul în Iaşi, nu se pot închina la Sfânta Parascheva. Părinţii care sunt pentru câteva zile în vizită la copiii lor nu pot să-şi împlinească dorinţa închinării la sfintele moaşte, deşi au venit la Iaşi şi pentru aceasta. Nici studenţii şi elevii aflaţi în Iaşi care nu au încă viza de flotant nu se pot apropia de Catedrala Mitropolitană”, spunea ÎPS Teofan.
Urmăriți Republica pe Google News
Urmăriți Republica pe Threads
Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp
Alătură-te comunității noastre. Scrie bine și argumentat și poți fi unul dintre editorialiștii platformei noastre.
Taberele din Romania(thanks to media) se regasesc de fapt in aceeasi barca, a negarii constantei aducerii aminte de moarte.
N-ar putea să glăsuiască cu sfințirea și să amâne pentru când or fi zile mai bune?
Ăl de sus s-ar putea să fie mai , de sus, înțelept. Să nu se aglomereze antecamera.
Bună dimineața,
Purice Narcis - Teofil