Sari la continut

Ne vedem live pe Republica!

Facem anul ăsta un pas mai departe în această călătorie care ne-a unit: construirea unul loc al dezbaterii, al schimbului de idei, al bunului-simț. Lansăm un nou spațiu unde ne putem întâlni. Comunitate.republica.ro este locul unde ne vedem live.

Mitropolia Moldovei cere anularea restricțiilor privind pelerinajul la moaștele Sf. Parascheva, la care pot participa doar ieșenii

Pelerinaj Sf. Parascheva

Foto: Inquam Photos/ Liviu Chirica

Mitropolia Moldovei și Bucovinei cere anularea restricțiilor cu privire la desfășurarea pelerinajelor și spune că va lua măsuri de protecție, astfel încât credincioșii să poată atinge racla cu moaștele Sfintei Parascheva.

Inițial, Mitropolia anunțase că renunță la organizarea evenimentelor care ar fi trebuit să se întindă pe o săptămână întreagă, transmițând autorităților că, în urma restricțiilor impuse de Comitetul Național pentru Situații de Urgență, sărbătoarea „se va limita la săvârșirea Sfintei Liturghii din data de 14 octombrie, ziua de prăznuire a Sfintei Cuvioase Parascheva”.

Însă ulterior a revenit, cerând atât abrogarea la nivel național a restricției care interzice participarea la sărbători religioase a persoanelor din alte județe, cât și a interdicției ca pelerinii să atingă racla cu moaștele Sf. Parascheva, scrie Ziarul de Iași.

Mitropolia a trimis o adresă oficială către membrii Consiliului Județean pentru Situații de Urgență, în care a solicitat anularea prevederii potrivit căreia că pelerinii nu au voie să atingă racla.

Conform adresei consultate de „Ziarul de Iași”, Mitropolia se angajează că va lua măsuri de prevenție sanitară la raclă, punând un plexiglas deasupra care urmează să fie dezinfectat o dată pe oră și pe care pelerinii să îl poată atinge.

Totodată, CJSU Iași să discute la nivel național abrogarea Hotărârii nr. 47 / 05.10.2020, prin care era restricționat accesul pelerinilor din alte localități la o sărbătoare religioasă, mai ales în contextul în care aceștia susțin că și-au modificat programul de la Iași și, astfel, riscul de a se crea o aglomerație a scăzut.

Comitetul Județean pentru Situații de Urgență a transmis solicitarea Mitropoliei atât către comitetul național, cât și către Direcția de Sănătate Publică pentru obținerea unor puncte de vedere în acest sens, urmând să ia o decizie ulterior.

Ieri, Mitropolitul Teofan al Moldovei și Bucovinei susținea că decizia autorităţilor de a le interzice celor care nu au domiciliul în Iaşi să participe la evenimentele dedicate Sfintei Parascheva este discriminatorie și spunea că „„Moldova trăieşte în aceste zile una dintre cele mai triste perioade din istoria sa”. „La durerea provocată de faptul că mulţi semeni de-ai noştri sunt atinşi de noua epidemie se mai adaugă şi decizia autorităţilor de a interzice celor care nu au domiciliul în Iaşi să pătrundă în spaţiul Mitropoliei, unde se află racla cu sfintele moaşte ale Sfintei Cuvioase Parascheva. Interdicţia este respectată până-ntr-atât încât s-a ajuns ca în jurul Mitropoliei să fie mai mulţi reprezentanţi ai forţelor de ordine decât închinători. Este efectul unei măsuri discriminatorii, care încalcă numeroase prevederi legale şi principii internaţionale ce protejează libertatea de manifestare religioasă. Este o situaţie foarte greu de înţeles şi de acceptat. Credincioşii care vin în Iaşi cu diferite motive, la spital, la cumpărături, la instanţele judecătoreşti sau la locul de muncă, dacă nu au domiciliul în Iaşi, nu se pot închina la Sfânta Parascheva. Părinţii care sunt pentru câteva zile în vizită la copiii lor nu pot să-şi împlinească dorinţa închinării la sfintele moaşte, deşi au venit la Iaşi şi pentru aceasta. Nici studenţii şi elevii aflaţi în Iaşi care nu au încă viza de flotant nu se pot apropia de Catedrala Mitropolitană”, spunea  ÎPS Teofan.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Unica certitudine a vietii de care ne este tuturor frica, moartea. Dintr-o postare a lui Chuck Norris(Da, acel Chuck Norris un crestin si el) pe al meu parete am tradus urmatoarele: "Ceea ce au aflat a fost ca "aducerile aminte de moarte" provoaca un spectru larg de comportamente previzibile, toate destinate a nega sfarsitul nostru sigur si sa cimenteze iimportanta noastra individuala" scrie Pattee. Au numit asta: "Teoria managementului terorii" care a devenit un punct de vedere sprijinit din plin in comunitatea psihologica… Poti citi aici: https://www.creators.com/read/c-force/10/20/pandemic-leaves-marks-on-our-dreams-and-sense-of-mortality?fbclid=IwAR3jALyjmRJx-v8wz4sjIQ4dQFMyfDCezxiFuAhL30aVrFuE1T_IP-XUG_E
  Taberele din Romania(thanks to media) se regasesc de fapt in aceeasi barca, a negarii constantei aducerii aminte de moarte.
  • Like 0
 • Intregul "cler" sa-si tina gura si sa nu mai dea solutii. Nu are nicio calitate sau indreptatire. Sa taca, mai ales ca toate autoritatile statului s-au facut si se fac in continuare ca nu-i vad lacomia si ipocrizia. Acum au tupeul sa zadarniceasca combaterea bolii grave abatuta peste omenire. Asta ar trebui pedepsita aspru mai ales in cazul unei "institutii" manipulatoare precum biserica.
  • Like 1
 • Asadar astazi religia o fi daunatoare sau utila in societate? Ma intreb si eu.
  • Like 0
  • @ Jonn Jonzz
   Corina check icon
   Nu e dăunătoare. Credincioșii gândesc diferit și destui preoți, cu siguranță, chiar dacă nu sunt vocali, nu îndrăznesc să fie. La mulți domină instinctul de păstrare a vieții. Au început să judece altfel cutumele bisericești chiar și oameni simpli.
   • Like 0
  • @ Jonn Jonzz
   Si-a dovedit cu brio inutilitatea.
   • Like 1
 • Cu noaptea în cap!

  N-ar putea să glăsuiască cu sfințirea și să amâne pentru când or fi zile mai bune?
  Ăl de sus s-ar putea să fie mai , de sus, înțelept. Să nu se aglomereze antecamera.

  Bună dimineața,
  Purice Narcis - Teofil
  • Like 1
 • Cand mori teoretic esti ingropat exista exceptii nu ii ingropam py ca au decis prea xe prea din blf
  • Like 0
 • Dorin check icon
  La restaurante și cazinouri nu se poate merge ,dar la pupat ciolane și băi de mulțime se poate și asta doar ca să le umple burțile și buzunărele unor șmecheri în sutane. Multă nesimțenie la popimea din țara asta.Prea Multă.
  • Like 3
 • Mi se pare sfidator.Nici macar arabii nu au facut asa ceva si din cauza pandemiei s-a inchis la Mecca.La fel si zidul plangerii de la Ierusalem.Sper ca autoritatile sa nu cedeze.Oamenii credinciosi se pot ruga si acasa.Nu se termina lumea maine.Se vor duce anii viitori cand se va putea.
  • Like 4
  • @ Liliana Horvath
   Ba, da lasa-i ,ce ai tu. Nu ai auzit ca dumnezeu ii vaccinul impotriva a orice. Lasa-i .
   • Like 1
  • @ Silviu Pop Sese
   Corina check icon
   Care „lasă-i”, că circulă printre noi, cei care avem grijă cât putem și ne lipsim de tot felul de lucruri și obiceiuri în perioada asta, din necesitate. Nu au interdicțiile decât din acest unic motiv: că îi pot contamina pe cei care au grijă. Dacă ar fi singurii posibil afectați, ar fi lăsați liberi, în ultimă instanță. Suntem legați unii de alții. Atâta nu pricep!
   • Like 2


Îți recomandăm

Dove cover

De ce au nevoie adolescenții pentru a-și dezvolta o imagine sănătoasă de sine? De mai mulți factori protectori, dintre care cel mai important este relația de încredere și apropiere cu adulții din viața lor, cu precădere părinții.

Citește mai mult

Mădălina Stănescu

„Nu ar trebui să existe business de niciun fel care să nu aibă prezență minimă în online, iar aici mă refer la website în primul rând și apoi la pagini pe rețelele de socializare. Încă mai sunt afaceri care au numai prezență pe Facebook, iar noi le spunem că nu e sănătos să-ți pui tot ce ține de identitatea și brandul tău pe o singură platformă, care, iată, acum ceva săptămâni, a picat 6 ore, nu a mai funcționat deloc”, spune Mădălina Stănescu, fondator Optimized,

Citește mai mult