Sari la continut

Spune-ți părerea! Intră alături de noi în comunitatea Republica

Vă invităm să intrați în Comunitatea Republica, grupul de Facebook în care contributorii, cei care își scriu aici ideile, vor sta de vorbă cu tine. Tot ce trebuie să faci este să ceri intrarea în acest spațiu al dialogului.

Mixich, expert în sănătate publică: nu mai e nicio îndoială că suntem în valul doi. Autoritățile trebuie să impună obligativitatea purtării măștilor și în spațiile deschise

protest antimasca - Foto Inquam Photos / Octav Ganea

Foto Inquam Photos / Octav Ganea

Vlad Mixich, membru în consiliul director al Alianței Europene de Sănătate Publică, avertizează că România a intrat în valul 2 al pandemiei și adaugă că este nevoie ca autoritățile să introducă cel puțin o măsură urgentă: purtarea măștilor în spații publice, închise sau deschise.

„Nu mai este nicio îndoială că România este în valul 2 al pandemiei coronavirus. Cât de mult se va înălța acest val, nu știm. Încă! Ce știm este că Bucureștiul este mai aproape ca niciodată (60%) de limita de la care trebuie re-impusă carantina și că secțiile de terapie intensivă (ATI) sunt mai pline ca niciodată (la 60% din capacitatea maximă la nivel național).

Dacă guvernul PNL vrea ca lucrurile să nu scape complet de sub control și să poată organiza alegeri în decembrie 2020 (cum ar fi normal), trebuie cu rapiditate să introducă cel puțin o măsură urgentă: purtarea măștilor în spații publice, închise sau deschise, OBLIGATORIE cu impunerea de amenzi mari pentru cei care nu respectă această obligație”, a scris Vlad Mixich pe contul său de Facebook.

Expertul în sănătate publică punctează că în marile orașe europene deja este în vigoare o asemenea măsură.

„Purtatul obligatoriu al măștilor afară sau înăuntru este o măsură deja în vigoare în mari orașe europene precum Parisul și în multe mari orașe din Spania. În Germania, amenzile pentru nerespectarea obligației de a purta masca pleacă de la 50 euro în sus”, a precizat Mixich.

În opinia lui, autoritățile trebuie să explice clar populației de ce este necesară o astfel de decizie.

„Închiderea completă a Bucureștiului sau a altor regiuni active ar fi o tragedie economică cu efecte negative la fel de serioase precum explozia pandemiei. Singura soluție să nu ajungem în situația în care pierdem lupta pe ambele fronturi, și pe cel al sănătății publice și pe cel economic, este respectarea cu strictețe nemțească a regulilor. Ori pentru asta Guvernul trebuie să nu mai arunce cartoful încins în curtea autorităților locale și să se poarte cu responsabilitate: să explice clar oamenilor de ce introducerea obligativității purtării măștilor în spații publice închise sau deschise este necesară”, a subliniat Vlad Mixich.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Tocmai am urmarit un filmulet in care un urs da buzna in garajul unuia care isi spala linistit masina. Cauza, distrugerea habitatului, a lasat animalul expus flamanzirii. Asa si cu Sars Covid-19 intruziunea adanca a omului in habitatele de tot felul a expus umanitatea la amenintari nemaiintalnite pana acum. Nu mai spun despre tipica joaca cu "chibritele" prin laboratoare de tot felul. Expertul lui peste nu stie, tragedia economica a inceput de ceva vreme nu insa si pentru el. Pas encore monsieur, today it is me, tomorow it will be your turn. In final, toate masurile se vor fi dovedit "futile" imunitatea de turma va pune lucrurile in ordine in ceea ce priveste Sars Covid-19 si restul de amenintari virale care vor urma. Si vor urma altele de tot felul si la gramada. Extinctia rasei umane a inceput dar putini realizeaza acest lucru. Astazi Yemenul, maine Europa este doar o problema de timp si inca scurt.
    • Like 0
  • masca in spatiile deschise a inceput sa fie anulata in alte mari orase, cu mentiunea sa se poarte doar in interior/zone aglomerate. Nu e relevanta daca se mentine distanta de 1.5m.
    • Like 1
    • @ Claudia Olteanu
      Corina check icon
      Asta e, că nu se menține distanța aceea. Urmăresc știrile și nu se vorbește de renunțarea la măști în Anglia, Franța, Spania, Italia etc.. Dimpotrivă.
      • Like 2
    • @ Claudia Olteanu
      Nume check icon
      Este greu sa dai o definitie a ce insemna spatiu aglomerat, iar sa o lasi la atitudinea cetateanului de rand nu cred ca este o idee buna.
      Pana la urma este mai bine sa fi precaut decat sa mergi la risc.
      De foarte multi ani in Asia in anumite aglomeratii urbane se poarte masca destul de des si toate lucrurile sunt in regula. La noi in Europa, mai greu. Ne aruncam inainte cu libertatile individuale fara sa intelegem obligatiile colective.
      Dar nici o problema, in loc sa invatam de la altii o sa invatam din greselile noastre, si s-ar putea sa ca unii dintre noi sa nu fie prea fericiti atunci.
      In sfarsit, sanatate, aveti grija si mult noroc ca suntem pe cont propriu!
      • Like 3
    • @ Corina
      Bruxelles a renuntat la masca in spatii deschise. Paris a avut doar in anumite conditii masca ceruta. Tarile au luat decizii functie de orase si zone, la tara de ex in multe locuri masca s-a cerut doar in supermarketuri.
      Zonele considerate aglomerate sunt decise de primarii. In Bruxelles unde locuiesc au fost marcate afise pe strazile aglomerate - 2 in zona unde stau eu. La fel transportul in comun e considerat aglomerat si afisat corespunzator. Acestea au fost definite imediat de catre echipa primariei si s-au adaptat functie de cate cazuri raportate sunt. E drept ca dupa valul de sute de decese din martie, Bruxelles raporteaza cazuri de infectie mari dar decesele au scazut la 1-2 pe zi, pentru ca echipele medicale au dezvoltat proceduri ce functioneaza.
      • Like 1
    • @
      Atunci ar trebui sa fim toti morti: locuiesc langa un spital unviersitar cu celula covid in fatza, unde in martie au fost cozi de zeci - daca nu o suta de bolnavi, unde au adus aparatura de intubat de la cabinete veterinare in disperarea lui martie, unde au refuzat internarea persoanelor peste 85 de ani pentru ca nu aveau cum.
      Virusul asta nu e nici asa de contagios si nici asa de rezistent.
      Argumentele au fost date de casele de batrani unde s-au imbolnavit jumatate si sub un sfert au decedat. Nu, nu i-au dus la spital pt ca nu aveau unde, a venit echipa medicala in azil.
      • Like 3
  • O propunere excelentă! Sunt complet de acord. De fapt, cred că această măsură, a purtării măștii în aer liber peste tot, ar fi trebuit luată încă de la începutul lunii septembrie, atunci când a început să crească vertiginos numărul de cazuri. De altfel, oamenii înțelepți oricum poartă deja tot timpul masca de protecție. Pe de altă parte, fără un control foarte riguros din partea autorităților statului și amenzi pe măsură, degeaba se va impune această decizie...
    • Like 2
    • @ Emma Stefan
      Corina check icon
      Mie nu-mi place, dar trebuie să admit că au fost situații în care mi s-a părut necesară: strada nu e aglomerată, dar te trezești că trebuie să treci la mică distanță de locul în care cineva care stă la discuții tocmai a strănutat sau a tușit neavând mască.
      • Like 1


Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult