Sari la continut

Vorbește cu Republica și ascultă editorialele audio

Vă mulțumim că ne sunteți alături de nouă ani Ascultați editorialele audio publicate pe platformă. Un proiect de inovație în tehnologie susținut de DEDEMAN.

Mizele alegerilor americane asupra economiei globale. Cum ar putea arăta economia Chinei dacă Trump obține un nou mandat

Trump - Harris

Foto: Sven Simon / imago stock&people / Profimedia

Partenerii externi ai SUA sunt și mai atenți acum la mișcările de pe scena politică americană, mai ales pentru că viitorul președinte va influența semnificativ relațiile economice, inclusiv pe cele cu China.

Pentru o scurtă vreme, între atentatul la viața lui Donald Trump și retragerea lui Joe Biden din cursa pentru un nou mandat la Casa Albă, favoritul alegerilor prezidențiale din SUA părea a fi clar stabilit.

Șansele lui Trump de a reveni la vârful administrației americane au început, însă, să fluctueze, odată cu campania de strângere de fonduri începută în forță de Kamala Harris. Ea pare pregătită să folosească, de data aceasta în favoarea democraților, argumentul vârstei și vitalității.

Diferențele dintre programele economice și sectoarele care ar beneficia de pe urma lor sunt ample. Energia convențională ar avea de câștigat într-un nou mandat al lui Trump, în timp ce focalizarea pe energie regenerabilă ar continua politicile lui Biden într-un mandat obținut de Kamala Harris.

Investitorii sunt, de asemenea, atenți la traiectoria finanțelor publice, sperând că tema deficitului bugetar va fi adusă în discuție. Totuși, aceasta s-ar putea întâmpla mai degrabă într-un scenariu cu un președinte democrat și un Senat republican.

Una dintre cele mai importante relații pentru viitorul economiei americane și al lumii este cea dintre China și SUA. Distanțarea politică a fost dublată, în ultimii ani, de o reducere a schimburilor comerciale.

După o scădere de 20,4% a importurilor și 5,1% a exporturilor, deficitul a coborât la 279,1 miliarde de dolari anul trecut, de la 382,1 miliarde de dolari acum doi ani. În primele cinci luni din acest an, deficitul a mai coborât cu încă puțin peste 1 miliard de dolari.

Oficiali din administrația americană, între care Janet Yellen, care conduce acum Trezoreria după ce a ocupat prima poziție în cadrul Rezervei Federale, s-au arătat nemulțumiți de politicile industriale chineze care au dus la pierderi de locuri de muncă în SUA.

Taxele vamale, risc major pentru China

Vicepreședintele potențial, JD Vance, a declarat în primul său interviu din noua postură electorală că principala amenințare vine dinspre China. Atenția asupra Chinei este în acord cu prioritățile lui Donald Trump.

În trecut, a menționat impunerea de taxe vamale majorate până la 60% sau chiar mai sus pentru importurile din China, dar și de a crea un nivel minim de 10% pentru orice alte importuri, stârnind nemulțumirea partenerilor SUA, dar și preocupări pentru un eventual șoc pentru inflație.

Planul majorării masive a taxelor vamale este un risc major pentru China, a cărei economie este dependentă de exporturi, în ciuda eforturilor de reorientare spre consumul intern. Contribuția exporturilor de bunuri la creșterea reală a PIB-ului a fost în al doilea trimestru al anului cea mai mare de după 2022.

Iunie a marcat un salt de 8,6% al exporturilor, peste avansul așteptat de 8%, și a treia lună de creștere consecutivă. Importurile, pe de altă parte, au scăzut cu 2,3%. Consumul intern, afectat de problemele din sectorul imobiliar, va deveni tot mai important pe măsură ce modelul de creștere bazat pe investiții își atinge limitele.

PBOC, banca centrală, a decis în mod surprinzător să reducă ratele de dobândă cu 0,1 puncte pentru mai multe maturități, la sesiunea din iulie, în încercarea de a susține obiectivul de creștere economică. Vânzările cu amănuntul au scăzut față de luna anterioară cu 0,12% în iunie.

Economia Chinei a crescut cu 5% în prima jumătate a anului, după un avans sub așteptări de 4,7% în al doilea trimestru. Proiecțiile pe termen mediu indică o răcire suplimentară a ritmului de creștere spre 3% în orizontul următorilor 5-7 ani.

China pare să vrea să folosească pârghiile de export înainte de un val de sancțiuni comerciale care ar putea veni nu doar din SUA.

Exportul mașinilor electrice, câmp de luptă în arena comercială

Europa a anunțat taxe vamale care merg până spre 38% în cazul automobilelor importate din China. Ponderea exporturilor către SUA în total a depășit 11,2%, însă este în scădere, în timp ce comerțul cu Rusia a crescut anul trecut cu 26%, ajungând la o pondere de 4% în total.

Segmentul exporturilor automobilelor electrice a crescut cu 57%, la 5,22 milioane de unități, astfel China a depășit Japonia, preluând coroana la nivel mondial. Domeniul va deveni unul din câmpurile principale de luptă în arena comercială internațională.

SUA, sub conducere democrată, doresc o mai severă limitare a mașinilor produse de ASML care permit producția de cipuri avansate, și a cipurilor eficiente ale Nvidia utilizabile în AI. Politicile au șanse de a fi continuate sau amplificate în cazul unei victorii republicane.

Chiar dacă administrația Biden a adoptat măsuri țintite vizavi de China, o victorie a lui Donald Trump ar putea aduce o nouă rundă severă de taxe vamale.

Costurile s-ar simți atât în SUA, prin scumpirea unor largi categorii de bunuri, și implicit, frânarea consumului, cât mai ales în China, unde lovitura s-ar putea traduce în costuri pentru economie de ordinul sutelor de miliarde de dolari până la finele deceniului.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • "Mizele alegerilor americane asupra economiei globale..."nu are legătură cu "what is at stake on global economy during american elections". Este o formulare lipsită de sens în limba română, aş spune chiar hazlie, ceva de genul "mizele candidaturii lui Ciolacu asupra coerenţei acţiunilor guvernului".
    • Like 1
  • Subiectul deficitului comercial e greu de abordat doar cu o mână forte prin impunerea de taxe vamale și sancțiuni. Chiar și metoda impusă de Donald Trump cu taxe impuse Chinei dar și UE vor echilibra pe moment deficitul comercial dar impactul asupra consumatorilor și economiei americane va fi devastator. Taxele vamale mari nu vor impulsiona producția locală pentru că in USA salariile , impozitele și implicit costul total este mult mai mare ca in China deci inflația va crește vertiginos fapt care va obliga FED să creascâ dobânzile contribuind astfel la reducerea consumului , la recesiune și probleme pentru băncile comerciale. De asemenea o rată a dobânzii mare va influența și dobânda la titlurile emise de trezorerie pemtru acoperirea deficitului bugetar care va urca și mai sus dacă Janet Yellen dorește să mai găsească cumpărători pentru respectivele titluri. Concomitent China va impune restricții la rândul ei și va vinde stocul de titluri de stat in $ și nu va mai cumpăra astfel de titluri reducând numărul de cumpărători instituționali fapt care va duce la un cerc vicios.
    • Like 1


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult
sound-bars icon