Sari la continut

La 9 ani de Republica, întrebăm: ChatGPT la urne – Ce ar vota inteligența artificială? Dar tu?

De 9 ani, Republica construiește o comunitate în care ideile prind glas și dezbaterile autentice fac diferența. Anul acesta, facem un experiment: l-am întrebat pe ChatGPT cum ar vota la alegerile din România. Însă întrebarea cea mai importantă rămâne pentru tine: cum alegi tu viitorul? Scrie, alătură-te conversației și hai să schimbăm România împreună!

Moartea lui Nasrallah, liderul Hezbollah: Ce urmează pentru Orientul Mijlociu?

Hassan Nasrallah

Foto: Abaca Press / Profimedia

În Orientul Mijlociu e greu să distingi într-un conflict „băieții buni" de „băieții răi". De cele mai multe ori, un atentat terorist sau un război reprezintă rezultatul unei spirale a violenței, pentru care sunt responsabile atât părțile aflate în conflict, cât și alte state sau diverse organizații care se autoproclamă „de eliberare" sau „ale lui Dumnezeu", deși scopul lor principal pare a fi crima. Aceste conflicte sunt adesea alimentate de traume care au mutilat personalitatea unei mari părți a populației.”

Libanul s-a transformat din "perla Orientului" anilor ’70 într-un stat aflat la mâna politicienilor corupți și a organizațiilor militare conduse de sceleraţi care s-au considerat trimișii lui Dumnezeu. Dintre toți aceștia, Hassan Nasrallah, liderul Hezbollah, a fost cel care a modelat politica şi destinul recent ale micului stat mediteranean.

Vineri, el a murit la fel ca alte mii de victime ale armatei sale intitulate pompos „Partidul lui Dumnezeu" într-o explozie, probabil sub niște dărâmături. Din păcate, alături de el și-au pierdut viața și civili a căror unică vină a fost că un psihopat se ascundea printre ei.

Hezbollahul lui Nasrallah îi reprezintă doar pe șiiți, o minoritate musulmană. Rațiunea sa de a exista a fost lupta împotriva Israelului și, pe urmă, a organizațiilor care nu conveneau ayatollahilor Iranului. O altă țară magnifică, cu o istorie copleșitoare, ajunsă și ea pe mâna unor "teodosie" de rit șiit care consideră că au dreptul de a dicta oamenilor cum trebuie să gândească ori să se îmbrace. Sper că Persia va scăpa cât mai curând de acești extremiști.

Moartea lui Nasrallah nu va aduce un nou conflict major în Orientul Mijlociu, așa cum se tem mulți. Lumea sunnită nu îl simpatiza. Ayatollahul însuși s-a ascuns de teama rachetelor israeliene.

Israelul are acum șansa de a înfrunta și anihila ultimele rămășițe ale Hezbollah. Dacă va continua să acționeze ca până acum, provocând mii de victime civile, atunci, într-adevăr, războiul va fi inevitabil.

De fapt, adevărata amenințare pentru pacea din Orientul Mijlociu poartă numele Benjamin Netanyahu. Așa cum Nasrallah și-a menținut influența alimentând ura arabilor împotriva Israelului, Bibi invocă necesitatea eradicării complete a Hamas și, acum, a Hezbollah, chiar și după ce în Gaza nu a mai rămas piatră pe piatră.

Prin Orient, din păcate, lumea încă mai crede că Dumnezeu vrea să îți ucizi vecinii. Altfel, asemenea lideri ar fi dispărut demult şi regiunea ar fi ieşit din evul mediu pe care l-am trăit şi noi atunci când am lăsat Europa pe mâna sacerdoţilor şi a regilor „unşi de Dumnezeu”.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Greu sa deosebesti baietii ..!? O fi greu pentru mercenari ...
    • Like 2
  • Felicitări pentru obiectivitate; într-adevăr, "logica" acestor extremiști din ambele tabere este exterminarea adversarului. Nu exista negocieri, compromisuri, soluții care in Europa de astazi sunt de bun-simt.
    • Like 1
    • @ Alexandru Lefter
      Deci evreii au luat ostatcici pe 7 octombrie ?? Ca nu inteleg.
      • Like 3


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult