Sari la continut

Vorbește cu Republica și ascultă editorialele audio

Vă mulțumim că ne sunteți alături de nouă ani Ascultați editorialele audio publicate pe platformă. Un proiect de inovație în tehnologie susținut de DEDEMAN.

Modificările Codului Penal şi Codului de procedură penală au trecut de Parlament. Raluca Turcan: Azi au votat în Parlament ca Liviu Dragnea să aibă un Paște fericit

Camera Deputaților

(Foto: George Călin/Inquam Photos)

Modificările Codului Penal şi Codului de procedură penală au fost adoptate miercuri Camera Deputaţilor, care este Cameră decizională, următoarele etape fiind controlul de constituţionalitate şi promulgarea, scrie News.ro.. PNL a anunţat deja, încă de marţi, că va sesiza CCR.

Proiectul de modificare a Codului de procedură penală a fost adoptat cu 181 de voturi "pentru” şi 83 "împotrivă”, iar cel de modificare a Codului penal a fost adoptat cu 180 de voturi "pentru" şi 81 "împotrivă".

(situația votului la Codul penal. Sursa cdep.ro)

Ambele proiecte au fost dezbătute în procedură de urgenţă, dat fiind că ordonanţele de urgenţă care ar fi trebuit să pună în acord codurile cu deciziile Curţii Constituţionale nu au fost emise, în pofida anunţului în acest sens făcut de ministrul Justţiei Tudorel Toader, fapt care a provocat nemulţumiri în PSD.

Dragnea: Nu s-a adus nicio modificare, nici măcar o virgulă deasupra deciziilor Curţii Constituţionale

"Nu a fost făcută nicio modificare, haideţi să fim riguroşi! Codurile penale, s-a declanşat procedura de modificare acum multe, multe, multe luni de zile cu dezbatere şi spectacol. Au fost contestate la Curtea Constituţională aceste legi. Curtea Constituţională a spus că o serie de articole nu sunt constituţionale şi nu pot fi acceptate, o serie de articole trebuie să fie modificate pentru a fi constituţionale, o serie de articole sunt constituţionale fără să fie modificate. Decizia luată de noi de anul trecut a fost ca articolele, doar articolele declarate constituţionale şi cele neatacate să continue procedura parlamentară. Nu s-a adus nicio modificare, nici măcar o virgulă deasupra deciziilor Curţii Constituţionale. Astăzi s-a încheiat această procedură parlamentară. Parţial, pentru că or să atace la Curtea Constituţională nişte articole declarate constituţionale. Nu este niciun fel de modificare", a declarat liderul PSD Liviu Dragnea.

Raluca Turcan: „O lovitură la temelia democrației”

„Azi și-au creat cadrul general de favorizare a infractorilor. Infractor cu infractor va sărbători Paștele într-un mod fericit. Azi au votat în Parlament ca Liviu Dragnea să aibă un Paște fericit. Este o zi neagră pentru fiecare român”, a spus Raluca Turcan, prim-vicepreședintele PNL, după votul de miercuri din Camera Deputaților. „Este o lovitură la temelia democrației”, a spus Turcan.   

PNL a anunțat că va contesta la CCR modificările votate azi la Codul penal și Codul de procedură penală. 

PLUS: Rezultatul votului, o rușine pentru noi toți

„Rezultatul votului de astăzi din Parlamentul României, prin care au fost modificate Codul penal și Codul de procedură penală, este o rușine pentru noi toți.

Parlamentarii, într-o largă majoritate, au ales să sprijine hoția, să dezincrimineze fapte precum cele care au dus la tragedia de la Colectiv, să scadă termenul în care cineva ca Dragnea poate fi tras la răspundere și să descurajeze denunțarea faptelor de corupție. Votul de astăzi delegitimează complet majoritatea actuală, precum și pe ceilalți parlamentari care i-au susținut fără ezitare, deși formal se poziționează în opozitie.

Cetățeni ai României, urmează doi ani în care veți vota de patru ori. Nu uitați ce au făcut parlamentarii astăzi!

Lupta nu se termină aici. Chiar și din afara Parlamentului, noi, PLUS, ne vom lupta cu toate mijloacele pentru a opri oameni ca Dragnea și ca cei care au votat astăzi modificarea Codurilor penale să mai ajungă vreodată la conducerea României”, este mesajul PLUS, după votul care face viața infractorilor mai ușoară.

USR: Una dintre cele mai importante modificări din Coduri este reducerea termenelor de prescripție, care echivalează cu o amnistie mascată.

„Parlamentarii PSD-ALDE-UDMR și ai minorităților naționale au votat astăzi Codurile Penale pentru a-l scăpa pe Liviu Dragnea de pușcărie. Una dintre cele mai importante modificări din Coduri este reducerea termenelor de prescripție, care echivalează cu o amnistie mascată.

Rezultatul? Dosarele penale în lucru se vor închide iar infractorii vor scăpa de pedeapsă dacă au fost suficient de abili să tragă de timp suficient de mult. Așa cum este cazul lui Liviu Dragnea în dosarul angajărilor fictive de la Protecția Copilului Teleorman. Vedem astăzi că un #nimic a modificat legea în Parlament pentru a scăpa de dosarele penale. Mai mult, scapă de răspundere pentru ce a făcut și va putea să fure în continuare și să rămână cu toți banii!

Este cea mai gravă situație din ultimii doi ani din punct de vedere legislativ pentru că aceste modificări sunt pentru corupți, dar și pentru infractori, violatori, pedofili, traficanți de droguri, tâlhari. Aceasta este politica PSD, aceasta este maniera în care ei legiferează!

Astăzi hoția a câștigat în Parlament, pe 26 mai #FaraPenali va deveni o realitate în România”, se arată pe contul de Facebook al Uniunii Salvați România (USR).

Principalele modificări ale Codurilor penale adoptate de Comisia Iordache și votate de deputați, potrivit Digi24:

  • Scad pedepsele pentru abuz în serviciu
  • Este dezincriminată cu totul neglijența în serviciu
  • Scad termenele de prescripție. Specialiștii spun că această modificare-cheie ar putea să îl vizeze sau să îl intereseze direct și pe Liviu Dragnea, în dosarul său privind angajările fictive
  • Termenul pentru denunț este redus la un an. După ce trece un an, persoana care face un denunț poate fi și ea pedepsită.
  • Interzicerea, în cursul urmăririi penale și al judecării cauzei, a comunicărilor publice, precum și a furnizarea altor informații provenind de la autorități publice, referitoare la faptele și persoanele ce fac obiectul acestor proceduri. Acest lucru ar însemna că presa nu va mai putea furniza informații de interes public despre demnitari vizați de anchete sau despre faptele de care sunt acuzate aceste persoane.
  • Persoanele din cadrul autorităților publice nu se pot referi la persoanele suspectate sau inculpate ca și cum acestea ar fi vinovate, decât dacă există o hotărâre definitivă de condamnare cu privire la acele fapte.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Îți recomandăm
Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • O tara de rahat, cu conducatori asisderea.... Mai bine ar veni Putin peste noi, ca oricum europeni nu am fost nicicand si nici nu suntem in stare sa devenim.... Portile Orientului, pe care urineaza cainii si bine fac!
    • Like 0
  • Un fel de Isus. nu? :)) Au sters cu buretele toate pacatele? Sunt mai puri ca apa distilata :)

    Pai daca e Paste, pai Paste sa fie, sau mai bine zis sa nu mai fie :))

    Da' las' ca ne rugam noi si sa vezi ca mama naibii se alege de ei :))))

    O tara de ridicol si ridicoli :)
    • Like 0
  • Ionel check icon
    Raluca Turcan, "aceasta KILL BILL a politicii romanesti", o tine cu dragnea in sus si dragnea in jos ! Dac asa crede ea ca vor castiga alegerile se insala amarnic. Ia cititi aici si trageti ce concluzii vreti : "..dacă USR s-a mobilizat total pentru voturile de azi, 27 din 27, liberalii au chiulit în masă: 23 de absenți dintr-un total de 68 de deputați înseamnă cca.34%. Faptul că un liberal din trei a lipsit de la cel mai important vot al anului nu poate fi, evident, o întîmplare. Cum nici absența deputaților Pro România nu e...".
    • Like 0
  • Dorin check icon
    Golănicea și Ciordache au comis-o până la urmă .Buni băieți, pământul e rău că îi ține.
    • Like 0


Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult