Sari la continut

De opt ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

Moldova i-a interzis ferm Rusiei să participe la alegerile locale de duminică

R Moldova - alegeri

Foto: Inquam Photos / George Călin

Poate părea radical, însă autoritățile statului Republica Moldova, pentru ca independența statului să nu fie subminată, ar trebui să aibă în atenție următorul demers: Orice finanțare externă a partidelor din Moldova de către Rusia trebuie interzisă pentru a proteja integritatea procesului electoral, chiar dacă aceasta creează precedente. Și se va întâmpla acest lucru, mai devreme sau mai târziu, candidații care au vreo tangență cu Rusia - interziși la alegeri. Suntem într-un război, poate nu direct, dar unul hibrid unde vedem că Rusia chiar este omniprezentă în ceea ce se întâmplă în Moldova folosind fiecare scenariu posibil în detrimentul cetățeanului Republicii Moldova, mai ales în contextul războiului din Ucraina. 

Nu este prima dată când Republica Moldova se confruntă cu o provocare majoră pentru democrația și parcursul său european și aceasta este desigur implicarea Federației Ruse în procesul electoral. În urma dezvăluirilor făcute de șeful Serviciului de Informații și Securitate al Republicii Moldova, Alexandru Musteață, am aflat ceea ce știam cu toții, faptul că Rusia încearcă să influențeze alegerile din Moldova prin metode precum finanțarea ilegală a campaniilor electorale, cumpărarea de voturi și campanii de dezinformare. Aceste acțiuni au ca scop nu doar subminarea vectorului european al țării, ci și discreditarea alegerilor locale și a altor procese democratice din Moldova. De asemenea, acțiunile ferme ale SIS și Comisiei Situații Excepționale sunt unele necesare pentru a contracara și împiedica planul Moscovei de a interfera nu doar în procesul electoral, dar și în securitatea țării. Prin cele trei etape: atacuri cibernetice și alerte false cu bombă, proteste de destabilizare și interferența în alegeri, Rusia a încercat să creeze haos în țară, iar organele de forță au reușit să stopeze rezultatul acestor acțiuni subversive.

Este foarte probabil ca rezultatele de la alegerile locale de duminica aceasta să ne șocheze profund. Nici măcar un sondaj de opinie nu poate să ne spună cu predictibilitate câți primari ascunși ai Rusiei vor câștiga localitățile Moldovei. Suntem într-o situație fără precedent în care frauda electorală va fi de proporții nebănuite. Nimeni nu cunoaște câți bani a pompat Rusia în aceste alegeri, putem bănui doar cu aproximație numărul de actori locali care promovează pe față interesele Moscovei. Nu trebuie să interzicem doar șase posturi și 30 de site-uri media care promovează interesele rusești. Doar o eradicare a candidaților pro-ruși poate salva ceva din procesele electorale din Moldova, pentru a numi alegerile locale valabile și nu nule.

Mizele alegerilor din 5 noiembrie 2023 sunt extrem de ridicate, având în vedere că Kremlinul își dorește blocarea parcursului european al Moldovei și caută politicieni locali în toate primăriile țării. Din acest motiv, Kremlinul și-a intensificat eforturile de destabilizare a Moldovei, implicând persoane corupte care se află sub umbrela de destabilizare a lui Ilan Șor și partide sub controlul său (a se citi Partidul Șansa, Partidul Renașterea), ori partide care au legătură cu Vlad Plahotniuc (PDCM, Partidul Democrat) în campania electorală. Rusia investește masiv din exterior pentru a obține un scor maxim la alegeri și ulterior, pentru a crea haos și divizare în societate. Cu toate că unii dintre acești oligarhi au fost în trecut aliați ai Rusiei și au fost implicați în acțiuni împotriva procesului de aderare a Moldovei la Uniunea Europeană, acum încearcă să pozeze în pro-europeni sau să își orienteze propaganda către electoratul de centru, având drept scop atacarea guvernării pro-europene și a președintei Maia Sandu. În ciuda măsurilor legale luate, au găsit noi modalități de a-și finanța partidele, utilizând metode ilegale pentru a influența alegerile și a destabiliza guvernarea pro-europeană.

Mai grav, aceste manevre nu se opresc doar la nivelul discursului electoral. Recent, am fost martorii unei noi încercări de a testa cum reacționează instituțiile statului, de data aceasta instituția națională media - Teleradio Moldova. Postul public de televiziune, Moldova 1 a interzis participarea candidatului Partidului Comuniștilor din Republica Moldova (PCRM) la dezbaterile electorale, pe motiv că s-a adresat alegătorilor doar în limba rusă. Decizia postului Moldova 1 de a solicita candidaților să se exprime în limba oficială, româna, la dezbaterile electorale promovează un standard echitabil și coeziunea socială într-o țară unde limba română este oficială. Toată atenția îndreptată spre candidatul PCRM, Diana Caraman, la atât de puține zile înainte de alegeri, este desigur alimentată artificial de forțele apropiate Rusiei, pentru a agita electoratul pro-rus să fie cât mai activ la alegeri, să se simtă discriminat și pentru a mobiliza electoratul pe tema lingvistică, chiar dacă nu este cazul.

Această decizie mai vine și să dea o palmă pseudo-instituțiilor media care sunt create doar pentru a promova imaginea lui Ilan Șor - și pe bună dreptate le-a fost sistată activitatea, ca și site-urilor de propagandă media afiliate grupului Șor. Anume astfel de decizii contracarează influența Rusiei, care exploatează nu doar teme precum cea lingvistică la fiecare rând de alegeri, dar trebuie să o spunem pe nume, aceste unelte media chiar dezbină societatea și mută atenția de la chestiunile cu adevărat importante.

În contextul provocărilor semnificative cu care se confruntă Republica Moldova, alegerile locale din 5 noiembrie devin un moment crucial pentru cetățenii acestei țări. În mijlocul unui război hibrid orchestrat de Federația Rusă și susținut de forțe interne corupte, alegerile locale au devenit arena principală a luptei pentru controlul asupra Moldovei. Cu finanțarea externă din partea Rusiei și cu influența unor grupuri pro-ruse care își fac simțită prezența, cetățenii Moldovei sunt chemați să-și exprime voința și să apere independența țării lor.

Un aspect crucial al acestei alegeri este legat de accesul la fondurile europene de pre-aderare. Deși poate părea o afirmație controversată, este un fapt confirmat că localitățile care vor alege primari reprezentanți ai unor forțe pro-ruse vor fi excluse de la fondurile europene de pre-aderare. Această afirmație este extrem de importantă și ar trebui să fie un factor de luat în considerare de către alegători.

Interzicerea finanțării externe a partidelor politice din Moldova provenită din Rusia este un pas necesar și curajos pentru a proteja integritatea procesului democratic și a asigura că alegerile reflectă cu adevărat voința poporului. Abordarea autorităților noastre, prin decizia Comisiei Situații Excepționale de a le îngrădi dreptul de a fi aleși reprezentanților partidului Șansa este una legitimă și necesară. Mai mult decât atât, avem temeiul și pentru o interzicere și mai extinsă, de a le fi interzisă participarea la alegerile de duminică, absolut tuturor candidaților conectați cu Rusia și Ilan Șor, altfel nu se poate din păcate. Această măsură radicală este justificată în contextul războiului hibrid și arată hotărârea Moldovei de a-și păstra independența și procesele democratice intacte. Prin aceste acțiuni curajoase, Republica Moldova nu doar că se distanțează de influența Rusiei, dar și se apropie de un viitor suveran și democratic, eliberat de influențele străine și încrezător în capacitatea sa de a-și construi propriul destin democratic. Trebuie să trecem de testul alegerilor și pentru a demonstra partenerilor europeni că Republica Moldova chiar este un stat în adevăratul sens al cuvântului, că face parte din familia europeană.

Acest editorial a apărut prima dată pe site-ul publicației din Republica Moldova - Agora.md

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult

RetuRO

Sunt pline rețelele sociale cu postări ale oamenilor care descriu că simt furie, frustrare, neputință, când văd deșeuri în Lacul Roșu sau lacul cu nuferi din Ipoteștii lui Eminescu, în stațiuni montane sau pe litoral. Le vedem peste tot - pe stradă, pe marginea drumurilor naționale, în tren, din tren, pe lângă calea ferată, în grădinile blocurilor, în gropile de gunoi de la marginea satelor, pe albiile pârâurilor și râurilor, în păduri.

Citește mai mult