Sari la continut

Află ce se publică nou în Republica!

În fiecare dimineață, îți scrie unul dintre autorii fondatori ai platformei. Cristian Tudor Popescu, Claudiu Pândaru, Florin Negruțiu și Alex Livadaru sunt cei de la care primești emailul zilnic și cei cărora le poți trimite observațiile, propunerile, ideile tale.

Cum și-a băgat Rusia coada în războiul din Israel

Vladimir Putin - Foto - Gavriil Grigorov/ Sputnik/ Profimedia

Foto - Gavriil Grigorov/ Sputnik/ Profimedia

Sprijinul din partea Moscovei pentru partea palestiniană în conflictul vechi Israel-Palestina datează de la finele celui de-al Doilea Război Mondial. În general, Uniunea Sovietică a adoptat o poziție pro-palestiniană sau o abordare foarte echilibrată a conflictului. Tendința a fost urmată de blocul socialist în perioada 1945 - 1989, cu excepția României Socialiste, care sub conducerea lui Nicolae Ceaușescu a avut o poziție diferită, menținând relațiile cu Israel. Așadar, relațiile dintre URSS, ulterior Rusia, datează încă de la începutul propriu-zis al conflictului, adică din momentul creării statului Israel în 1948.

Federația Rusă este unul dintre principalii sponsori ai Hamas. Aceasta o demonstrează și faptul că Hamas nu este recunoscută drept organizație teroristă în Rusia, ca în alte țări europene și în Statele Unite, de exemplu. Dimpotrivă, liderii politici ai Rusiei se întâlnesc constant cu liderii organizației teroriste Hamas și îi primesc constant la Kremlin.

De altfel, Hamas mai are alți doi sponsori principali: Iran și Qatar. 

Implicarea ascunsă a Federației Ruse în războiul din Israel

În plus, mai există o altă întrebare cu privire la faptul că rolul Rusiei contează indirect aici. Am putea susține inclusiv teza potrivit căreia din cauza războiului din Ucraina și a deteriorării grave a relațiilor dintre Rusia și Occident, geopolitica relației Rusia-Iran s-a schimbat. Prin urmare, Moscova permite Iranului un spațiu mai larg de manevră în regiunea Orientului Mijlociu. Astfel, Iranul se simte mai îndrăzneț datorită relației sale de alianță cu Rusia. În cadrul acestei alianțe, Teheranul oferă drone și alte tipuri de sprijin Rusiei în războiul din Ucraina. În același timp, nu este exclus că primește în schimb un anumit tip de sprijin politic din partea Rusiei.

În plus, rușii au devenit mai reticenți în ceea ce privește restabilirea tratatului JCPOA, adică acordul nuclear iranian din 2015, după ce acesta fusese anterior anulat. În aceste circumstanțe, au adoptat o atitudine mai tolerantă față de Iran. Acest sentiment general de "încurajare" poate juca un rol semnificativ în situația actuală. Astfel, există o conexiune cu Rusia și o legătură cu conflictul din Ucraina.

Fără îndoială, există ample dovezi care indică faptul că mulți dintre luptătorii din cadrul organizației Hamas au fost instruiți de ruși, ceea ce sugerează și prezența unor instructori ruși în interiorul acestei organizații. Rusia a sprijinit Hamas pe scena internațională încă din perioada Uniunii Sovietice. Mai mult, în prezent, la Moscova se află mai mulți lideri activi ai organizației Hamas. Rusia îi curtează de mult timp pe militanții islamiști, iar unul dintre liderii cei mai importanți ai Hamas, Ismail Haniyeh, și alți oficiali au făcut recent călătorii la Moscova. După atacurile de sâmbătă, rușii s-au grăbit să scoată la iveală vechile planuri de a readuce granițele Israelului la locul unde erau în 1967. 

Ministrul de externe Serghei Lavrov a declarat că crearea unui stat palestinian este împiedicată de „politica distructivă” a SUA. În același timp, fostul președinte Dmitri Medvedev, bucuros, a catalogat atacurile Hamas drept "o evoluție așteptată" și și-a îndreptat furia împotriva Occidentului, exprimându-și satisfacția.

Liderii Hamas au declarat că toate sarcinile stabilite de grupare au fost finalizate, că sunt pregătiți pentru negocieri cu Israel și că mulțumesc Rusiei pentru sprijinul acordat, deoarece Rusia a susținut Hamas în Consiliul de Securitate al ONU, blocând anumite rezoluții împotriva organizației teroriste. 

De precizat și faptul că președintele așa-zisei Autorități Palestiniene, Mahmoud Abbas pleacă la Moscova într-o vizită de lucru.

Posibilitatea lichidării terorii odată și pentru totdeauna?

Pentru a înțelege cum se va dezvolta acest război din Orient, războiul între Israel și organizația teroristă Hamas trebuie să ne dăm seama și de faptul că această organizație este o amenințare nu doar la adresa Israelului, ci o amenințare teroristă la adresa întregii lumi. Sub denumirea de Hamas, nu vorbim doar de lichidarea unor unități paramilitare. Vorbim despre lichidare ca structură. Desigur trebuie să înțelegem cât de grea este operațiunea de a dizolva o astfel de organizație (având exemplu al-Qaida). Potrivit diverselor surse răspunsul Israelului a fost pe măsură față de agresiunea Hamas, însă în noaptea de răspuns la atrocitățile Hamas au fost lansate doar 200 de lovituri aeriene pe Fâșia Gaza.

Israel a mobilizat 300.000 de soldați în Armata Națională, iar întreaga armată israeliană la începutul războiului era de tocmai 160.000 de soldați, practic rezerva de mobilizare a armatei israeliene este de 460.000. Prin aceasta putem înțelege că Israelul s-a pregătit pentru cel mai grav război din ultimii 50 de ani. Decizia Cabinetului de Securitate israelian a fost una care a fost luată chiar după atacul surpriză al Hamas și anume aceea de a intra în Gaza și de a rezolva conflictul odată pentru totdeauna.

Israelul este atât de puternic în acțiunile sale împotriva Hamas, încât are capacitatea nu numai de a învinge organizația, ci și de a crea practic orice nouă structură de securitate în regiune care să corespundă dorințelor sale. În ciuda amenințărilor limitate de atacuri palestiniene în Israel și în Cisiordania, este probabil ca aceste incidente violente să rămână doar sporadice.

În ceea ce privește restul lumii arabe, Israelul nu pare să se confrunte cu o amenințare militară directă serioasă din partea vecinilor săi arabi, printre care Libia, Siria, Iordania, Egipt. Libanul se află acum într-un haos total, ceea ce reduce, de asemenea, probabilitatea unei acțiuni militare semnificative acolo. De asemenea, Siria își revine cu greu după un război civil, aflat într-o fază latentă, după mai bine de un deceniu.

Acești factori fac din Israel o țară puternică și influentă în regiune, permițându-i să-și modeleze politica de securitate și să construiască relații în funcție de interesele sale. Este probabil că Israelul își va continua eforturile pentru a menține stabilitatea în regiune și va căuta modalități de a rezolva conflictele care implică țările vecine.

În loc de concluzii

Din păcate războiul din Israel captează acum atenția internațională și practic pune pe plan secund războiul din Ucraina. Odată cu atenția mai redusă pentru războiul de autoapărare al Ucrainei și sprijinul militar va fi mai mic pentru ucraineni, unde din partea Statelor Unite vom vedea o perioadă de stagnare din cauza faptului că americanii se pregătesc de alegerile prezidențiale din 2024, al căror rezultat trezește mai multe îngrijorări, decât speranțe.

Acest editorial a apărut prima dată pe site-ul publicației din Republica Moldova – Agora.md

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Mai mult ca sigur acest conflic a fost generat la indemnul rusiei, careia ii convine de minune din motivele enuntate. SUA se va canaliza catre sprijinirea israelului,iar rusii isi vor putea urmari interesele in ucraina si in regiunea orientului. De asemenea si chinei ii convine actuala stare de lucruri, Isi vor putea realiza obiectivele expansioniste in reginea apropiata ei. SUA este, intr-un fel, blocata partial. Iranl este liber sa-si faca mendrele fundamentaliste. Coreea de nord va ridica si ea "capul". Este o situatie grava. Se contureaza coalizarea fortelor raului.
    • Like 1


Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult