Ministrul Economiei, Claudiu Năsui, a felicitat compania UiPath care s-a listat miercuri la cea mai mare bursă, cea de la New York, și spune că pentru a avea astfel de firme în România e nevoie „să nu mai fim stat planificator central intervenționist”, ci trebuie create condiții ca toți antreprenorii să se dezvolte.
Cazul UiPath este unul emblematic pentru economia românească, compania reuşind o performanţă deosebită nu cu ajutorul statului, ci în ciuda lui, a afirmat, joi, ministrul Economiei, Claudiu Năsui, într-o conferinţă de presă, notează Agerpres.
„Cazul UiPath este emblematic. Nu există nicio strategie a Ministerului Economiei sau a altui minister ca să apară o firmă ca aceasta. S-a dezvoltat efectiv nu datorită statului, ci în ciuda statului, cu multe probleme. Şi acum ne mândrim cu ei, ne bucurăm sincer, dar reuşita lor este una replicabilă doar în măsura în care ajutăm cât mai multe firme să se dezvolte”, a spus ministrul Economiei.
„UiPath este exemplul tipic pentru capitalism. O societate complet privată. Fără contracte cu statul. Fără bani de la stat. Făcută fără nicio strategie cincinală de stat. Dezvoltată efectiv din munca și talentul unor oameni care au muncit și au produs valoare.
Dacă vrem să mai avem firme precum UiPath în România, trebuie să nu mai fim stat planificator central intervenționist, ci, dimpotrivă, să creăm premisele ca toate sectoarele, toate firmele, toți antreprenorii să se dezvolte. Unii vor da faliment, mulți vor crea IMM-urile de mâine care sunt fundația oricărei economii sănătoase. Și câteva dintre ele vor deveni firme cu succes mondial precum UiPath. Așa funcționează o economie sănătoasă și liberă”, a adăugat Claudiu Năsui.
UiPath a fost listată la Bursa de la New York, fiind prima companie românească ce reuşeşte această performanţă, în urma unui IPO care a evaluat compania la 29 de miliarde de dolari. În 2018, UiPath a devenit primul start-up fondat în România care a dobândit statutul de unicorn, adică a fost evaluat la peste un miliard de dolari. Între timp, compania şi-a mutat sediul general în SUA.
Daniel Dines, CEO UiPath, locul 346 în topul miliardarilor Bloomberg
Daniel Dines, cofondator și CEO UiPath, în vârstă de 49 de ani, a ajuns pe locul 346 în topul miliardarilor realizat de Bloomberg, depășindu-l cu o poziție pe miliardarul George Soros, potrivit Economedia.
La cotația de 69 de dolari pe acțiune, la care au închis acțiunile UiPath miercuri, în prima zi de tranzacționare pe bursa de la New York, averea lui Dines a ajuns să fie evaluată la 7,63 miliarde de dolari.
Foto: Twitter
Urmăriți Republica pe Google News
Urmăriți Republica pe Threads
Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp
Alătură-te comunității noastre. Scrie bine și argumentat și poți fi unul dintre editorialiștii platformei noastre.
Comentatorilor de mai jos: "Va rog sa analizați posibilitatile pieței europene, nu românești, în lansare de startup-uri și atunci înțelegi și dece s-a mutat în America! Acolo exista o tradiție de dezvoltare a noilor întrați în piață. Aici, la noi, pe lângă ideea de afaceri, trebuie sa dezvoltam și idei de finantare, ceea ce nu este în regula, zic și eu!