Sari la continut

La 9 ani de Republica, întrebăm: ChatGPT la urne – Ce ar vota inteligența artificială? Dar tu?

De 9 ani, Republica construiește o comunitate în care ideile prind glas și dezbaterile autentice fac diferența. Anul acesta, facem un experiment: l-am întrebat pe ChatGPT cum ar vota la alegerile din România. Însă întrebarea cea mai importantă rămâne pentru tine: cum alegi tu viitorul? Scrie, alătură-te conversației și hai să schimbăm România împreună!

Momentul de sinceritate al ministrului Economiei, Claudiu Năsui: „UiPath s-a dezvoltat efectiv nu datorită statului, ci în ciuda statului”

UiPath - FB

Ministrul Economiei, Claudiu Năsui, a felicitat compania UiPath care s-a listat miercuri la cea mai mare bursă, cea de la New York, și spune că pentru a avea astfel de firme în România e nevoie „să nu mai fim stat planificator central intervenționist”, ci trebuie create condiții ca toți antreprenorii să se dezvolte.

Cazul UiPath este unul emblematic pentru economia românească, compania reuşind o performanţă deosebită nu cu ajutorul statului, ci în ciuda lui, a afirmat, joi, ministrul Economiei, Claudiu Năsui, într-o conferinţă de presă, notează Agerpres. 

„Cazul UiPath este emblematic. Nu există nicio strategie a Ministerului Economiei sau a altui minister ca să apară o firmă ca aceasta. S-a dezvoltat efectiv nu datorită statului, ci în ciuda statului, cu multe probleme. Şi acum ne mândrim cu ei, ne bucurăm sincer, dar reuşita lor este una replicabilă doar în măsura în care ajutăm cât mai multe firme să se dezvolte”, a spus ministrul Economiei.

„UiPath este exemplul tipic pentru capitalism. O societate complet privată. Fără contracte cu statul. Fără bani de la stat. Făcută fără nicio strategie cincinală de stat. Dezvoltată efectiv din munca și talentul unor oameni care au muncit și au produs valoare.

Dacă vrem să mai avem firme precum UiPath în România, trebuie să nu mai fim stat planificator central intervenționist, ci, dimpotrivă, să creăm premisele ca toate sectoarele, toate firmele, toți antreprenorii să se dezvolte. Unii vor da faliment, mulți vor crea IMM-urile de mâine care sunt fundația oricărei economii sănătoase. Și câteva dintre ele vor deveni firme cu succes mondial precum UiPath. Așa funcționează o economie sănătoasă și liberă”, a adăugat Claudiu Năsui.

UiPath a fost listată la Bursa de la New York, fiind prima companie românească ce reuşeşte această performanţă, în urma unui IPO care a evaluat compania la 29 de miliarde de dolari. În 2018, UiPath a devenit primul start-up fondat în România care a dobândit statutul de unicorn, adică a fost evaluat la peste un miliard de dolari. Între timp, compania şi-a mutat sediul general în SUA.

Daniel Dines, CEO UiPath, locul 346 în topul miliardarilor Bloomberg

Daniel Dines, cofondator și CEO UiPath, în vârstă de 49 de ani, a ajuns pe locul 346 în topul miliardarilor realizat de Bloomberg, depășindu-l cu o poziție pe miliardarul George Soros, potrivit Economedia.

La cotația de 69 de dolari pe acțiune, la care au închis acțiunile UiPath miercuri, în prima zi de tranzacționare pe bursa de la New York, averea lui Dines a ajuns să fie evaluată la 7,63 miliarde de dolari.

Foto: Twitter

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Felicitări ministrului pentru recunoaștere sincera!
    Comentatorilor de mai jos: "Va rog sa analizați posibilitatile pieței europene, nu românești, în lansare de startup-uri și atunci înțelegi și dece s-a mutat în America! Acolo exista o tradiție de dezvoltare a noilor întrați în piață. Aici, la noi, pe lângă ideea de afaceri, trebuie sa dezvoltam și idei de finantare, ceea ce nu este în regula, zic și eu!
    • Like 0
  • Nu vă mai amăgiți , UIPath nu mai e o afacere românească și-a mutat sediul central în America de unde vine și finanțarea. Acolo pot crește afacerile pentru că prin listarea la bursă se pot finanța peste creșterea organică și pot dirija resursele pentru investiții uriașe care altfel se pot finanța din profit doar în zeci dacă nu sute de ani. La noi bursa de valori e o glumă proastă dar avem în schimb niște emisiuni tv de toată jena de genul Arena leilor unde avem investitori urmăriți pentru evaziune fiscală sau în cel mai bun caz niște inși plini de ei care urmăresc doar să fure ideile concurenților sau în cel mai bun caz să taie feliile tortului profitabil dar fără să-și asume nici un risc alături de startup-urile prezentate spre deliciul spectatorilor, astea sunt doar emisiuni de divertisment nu soluții de finanțat afaceri.
    • Like 0
    • @ Rusu Liviu
      Nu pentru că UIPath s-a mutat în NY nu mai e companie românească ci pentru că românii care au creat acest colos informatic mai dețin doar vreo 20% din acțiunile societății respective, restul aparținând investitorilor străini (americani ș.a.) care au contribuit la creșterea valorică a companiei ! Este un detaliu esențial !
      • Like 0
  • Cu o floare nu se face primavara!
    • Like 2


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult