Sari la continut

Încearcă noul modul de căutare din Republica

Folosește noul modul inteligent de căutare din Republica. Primești rezultate în timp ce tastezi și descoperi ceea ce te interesează filtrat pe trei categorii: texte publicate, contributori și subiecte. Încearcă-l și spune-ne cum funcționează, părerea ta ne ajută.

Moneda europeană trece de pragul de 4,7 lei. La băncile comerciale euro se vinde şi cu peste 4,78 lei

Euro -

(Foto Guliver/Getty Images)

Banca Naţională a României (BNR) a anunţat luni un curs de referinţă de 4,7081 lei, un nou nivel record.

Adrian Vasilescu, consilier de strategie al BNR, spune că deprecierea monedei naționale din ultimele zile are legătură cu raportul dintre cererea de valută și oferta de lei.

„Azi este o depreciere care nu atinge un ban, e departe de un ban, chiar dacă s-a schimbat situația în primele două zecimale, de la 4,69 s-a trecut la 4,70. Este vorba despre cererea de valută și oferta de lei. Aceste schimbări de la o zi la alta nu au cum să exprime mișcările de economie (...) În utimele zile au apărut foarte multe previziuni de la oameni care nu sunt decât cititori în stele, nu poți face în zilele acestea o analiză temeinică, o previziune temeinică bazată pe cunoștințe”, a spus Adrian Vasilescu, consilier de strategie al BNR.

Luni după-amiază euro se vindea şi cu peste 4,78 lei la cele mai mari bănci comerciale din România, potrivit News.ro

Moneda națională a început să se deprecieze încă de la sfârșitul anului trecut. Economiștii spun că una dintre cauzele slăbirii leului este legată de accentuarea deficitului de cont curent și a deficitului comercial, ceea ce înseamnă, pe scurt, că ies mai mulți bani decât intră în țară. 

La începutul acestui an un euro era cotat la 4,66 de lei.

Citește și:

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • raspuns la intrebarea Loredanei Voiculescu. stimata L.V. nu stiu daca ai avut onoarea sa fi pioniera. asta inainte de BULIBASEALA din 89 numita REVOLUTIE. toti pionierii (toti elevii erau pionieri) cantau cu bucurie si mandrie patriotica un cantec pionieresc " MULTUMIM DIN INIMA PARTIDULUI" asta e raspunsul la intrebarea din titlu.
  • Like 2
 • Uraaaa...traiasca PCR-ul,pardon PSD-ul.
  Vom creste salarile,vom creste pensile...
  Dai prostului mai multi bani sa numere si sa-i dea inapoi a doua zi,ca tot nu isi da seama ca inflatia si cresterile de preturi i-au luat bani inapoi.
  Si uite asa distrug toata Romania si statul de drept si vor fura in continuare.
  De ce : PENTRU CA POT SI ALTCEVA NU STIU SA FACA ,DECAT SA FURE.
  PCR-RELOADED.
  • Like 3
  • @ Laurentiu-Marian Negreţ
   d-le L.M.Negret. nu confunda PSD cu PSDr. sunt frati (nu de cruce) de partid dar diferiti. unul mai MINCINOS ca celalalt. care-i mai mincinos sa aleaga cine-o vrea.
   • Like 0


Îți recomandăm

articol audio
play icon mic icon Chef Alex Dumitru

Bună parte dintre ingredientele proaspete pe care le utilizează în rețetele sale de adevărat făuritor de gust, chef Alex Dumitru le cumpără, de două-trei ori pe săptămână, din Piețele Obor, Domenii și Matache. Merge doar la producători testați, care au întotdeauna grijă să îi ofere materii prime de calitate. Totul trebuie să fie proaspăt, de sezon.

Citește mai mult

Eric Stab, Engie România

De la ultimele etaje ale clădirii în care se află sediul central al Engie România, când privești pe geam, îți poți imagina ușor o mare de panouri puse la muncă să capteze razele soarelui. „La finalul zilei, energia cea mai ieftină este energia pe care nu o consumi ”, spune zâmbind spune Eric Stab.

Citește mai mult