Sari la continut

Spune-ți părerea! Intră alături de noi în comunitatea Republica

Vă invităm să intrați în Comunitatea Republica, grupul de Facebook în care contributorii, cei care își scriu aici ideile, vor sta de vorbă cu tine. Tot ce trebuie să faci este să ceri intrarea în acest spațiu al dialogului.

Moneda europeană trece de pragul de 4,7 lei. La băncile comerciale euro se vinde şi cu peste 4,78 lei

Euro -

(Foto Guliver/Getty Images)

Banca Naţională a României (BNR) a anunţat luni un curs de referinţă de 4,7081 lei, un nou nivel record.

Adrian Vasilescu, consilier de strategie al BNR, spune că deprecierea monedei naționale din ultimele zile are legătură cu raportul dintre cererea de valută și oferta de lei.

„Azi este o depreciere care nu atinge un ban, e departe de un ban, chiar dacă s-a schimbat situația în primele două zecimale, de la 4,69 s-a trecut la 4,70. Este vorba despre cererea de valută și oferta de lei. Aceste schimbări de la o zi la alta nu au cum să exprime mișcările de economie (...) În utimele zile au apărut foarte multe previziuni de la oameni care nu sunt decât cititori în stele, nu poți face în zilele acestea o analiză temeinică, o previziune temeinică bazată pe cunoștințe”, a spus Adrian Vasilescu, consilier de strategie al BNR.

Luni după-amiază euro se vindea şi cu peste 4,78 lei la cele mai mari bănci comerciale din România, potrivit News.ro

Moneda națională a început să se deprecieze încă de la sfârșitul anului trecut. Economiștii spun că una dintre cauzele slăbirii leului este legată de accentuarea deficitului de cont curent și a deficitului comercial, ceea ce înseamnă, pe scurt, că ies mai mulți bani decât intră în țară. 

La începutul acestui an un euro era cotat la 4,66 de lei.

Citește și:

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • raspuns la intrebarea Loredanei Voiculescu. stimata L.V. nu stiu daca ai avut onoarea sa fi pioniera. asta inainte de BULIBASEALA din 89 numita REVOLUTIE. toti pionierii (toti elevii erau pionieri) cantau cu bucurie si mandrie patriotica un cantec pionieresc " MULTUMIM DIN INIMA PARTIDULUI" asta e raspunsul la intrebarea din titlu.
  • Like 2
 • Uraaaa...traiasca PCR-ul,pardon PSD-ul.
  Vom creste salarile,vom creste pensile...
  Dai prostului mai multi bani sa numere si sa-i dea inapoi a doua zi,ca tot nu isi da seama ca inflatia si cresterile de preturi i-au luat bani inapoi.
  Si uite asa distrug toata Romania si statul de drept si vor fura in continuare.
  De ce : PENTRU CA POT SI ALTCEVA NU STIU SA FACA ,DECAT SA FURE.
  PCR-RELOADED.
  • Like 3
  • @ Laurentiu-Marian Negreţ
   d-le L.M.Negret. nu confunda PSD cu PSDr. sunt frati (nu de cruce) de partid dar diferiti. unul mai MINCINOS ca celalalt. care-i mai mincinos sa aleaga cine-o vrea.
   • Like 0


Îți recomandăm

Tășuleasa Social

„Este o uriașă sală de clasă și o formă de protest. S-au înscris foarte mulți adolescenți și tineri. Generația noastră le lasă lor o datorie. Și uneori le lăsăm conștient datoria asta, iar ei vor trebui să repare toate problemele care decurg din ea”, spune Alin Ușeriu. (Foto: Facebook Tășuleasa Social)

Citește mai mult

Carmen Avram, BEC - Inquam Photos / Octav Ganea

„Erau fericiți că ajunseseră acolo, doreau să facă ceva. Și din față erau ăia, ca la Hollywood, cu ventilatoare, cu...să îi oprească din a avansa”. (Foto: Inquam Photos/ Octav Ganea)

Citește mai mult