Sari la continut

De opt ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Republica împlinește opt ani de existență. Vă mulțumim că ne sunteți alături în această călătorie prin care ne poartă bunul simț, nevoia unei dezbateri de calitate și dorința pentru un loc mai bun în care să ne spunem ideile.

Moneda europeană trece de pragul de 4,7 lei. La băncile comerciale euro se vinde şi cu peste 4,78 lei

Euro -

(Foto Guliver/Getty Images)

Banca Naţională a României (BNR) a anunţat luni un curs de referinţă de 4,7081 lei, un nou nivel record.

Adrian Vasilescu, consilier de strategie al BNR, spune că deprecierea monedei naționale din ultimele zile are legătură cu raportul dintre cererea de valută și oferta de lei.

„Azi este o depreciere care nu atinge un ban, e departe de un ban, chiar dacă s-a schimbat situația în primele două zecimale, de la 4,69 s-a trecut la 4,70. Este vorba despre cererea de valută și oferta de lei. Aceste schimbări de la o zi la alta nu au cum să exprime mișcările de economie (...) În utimele zile au apărut foarte multe previziuni de la oameni care nu sunt decât cititori în stele, nu poți face în zilele acestea o analiză temeinică, o previziune temeinică bazată pe cunoștințe”, a spus Adrian Vasilescu, consilier de strategie al BNR.

Luni după-amiază euro se vindea şi cu peste 4,78 lei la cele mai mari bănci comerciale din România, potrivit News.ro

Moneda națională a început să se deprecieze încă de la sfârșitul anului trecut. Economiștii spun că una dintre cauzele slăbirii leului este legată de accentuarea deficitului de cont curent și a deficitului comercial, ceea ce înseamnă, pe scurt, că ies mai mulți bani decât intră în țară. 

La începutul acestui an un euro era cotat la 4,66 de lei.

Citește și:

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • raspuns la intrebarea Loredanei Voiculescu. stimata L.V. nu stiu daca ai avut onoarea sa fi pioniera. asta inainte de BULIBASEALA din 89 numita REVOLUTIE. toti pionierii (toti elevii erau pionieri) cantau cu bucurie si mandrie patriotica un cantec pionieresc " MULTUMIM DIN INIMA PARTIDULUI" asta e raspunsul la intrebarea din titlu.
    • Like 2
  • Uraaaa...traiasca PCR-ul,pardon PSD-ul.
    Vom creste salarile,vom creste pensile...
    Dai prostului mai multi bani sa numere si sa-i dea inapoi a doua zi,ca tot nu isi da seama ca inflatia si cresterile de preturi i-au luat bani inapoi.
    Si uite asa distrug toata Romania si statul de drept si vor fura in continuare.
    De ce : PENTRU CA POT SI ALTCEVA NU STIU SA FACA ,DECAT SA FURE.
    PCR-RELOADED.
    • Like 3
    • @ Laurentiu-Marian Negreţ
      d-le L.M.Negret. nu confunda PSD cu PSDr. sunt frati (nu de cruce) de partid dar diferiti. unul mai MINCINOS ca celalalt. care-i mai mincinos sa aleaga cine-o vrea.
      • Like 0


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult