Sari la continut

Vorbește cu Republica și ascultă editorialele audio

Vă mulțumim că ne sunteți alături de șapte ani. Ascultați editorialele audio publicate pe platformă. Un proiect de inovație în tehnologie susținut de DEDEMAN.

Mormânt princiar din secolele IV-V, descoperit pe lotul Ploiești-Buzău al A7. Un războinic, îngropat cu calul său și 100 de obiecte din aur sau placate cu aur

Arheologi

O descoperire impresionantă a fost făcută pe lotul Ploiești-Buzău al viitoarei autostrăzi A7, a anunțat compania națională de drumuri: un mormânt princiar, din secolele IV-V, după Hristos, de la începutul epocii migrațiilor. 

În interiorul său, arheologii au găsit un războinic îngropat alături de calul său și de peste 100 de obiecte din aur sau placate cu aur. Între acestea se numără o sabie, un pumnal, dar și ceea ce pare a fi o mască din metal prețios, 

În mormânt se va afla un cazan de bronz, o tolbă cu săgeți și mai multe obiecte decorative încrustate cu pietre prețioase.

„Este o descoperire de excepție, astfel de descoperiri le numeri pe degetele de la o mână în această zonă. Era un om de vază, îngropat cu toate însemnele sociale pe care le avea la momentul respectiv”, spune Radu Băjenaru, director adjunct la institutul de Arheologie „Vasile Pârvan”.

Descoperirea a fost făcută pe o vreme rece și ploioasă, însă, cu toate acestea, arheologii au fost nevoiți să colecteze osemintele și obiectele într-o singură zi, pentru că în zonă nu putea fi asigurată paza.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

Bloc operator Sanador

Când intri într-o astfel de „navă spațială” numai ca să o vizitezi, te gândești că următorul pas în tehnologie nu e foarte departe: specialiștii consultați în prezent de la distanță, prin videoconferință, vor fi prezenți în sală sub formă de hologramă. Sau, de ce nu- se vor teleporta pentru a-i asista pe colegii lor, când aceștia le solicită sprijinul.

Citește mai mult

Angajat dându-și demisia

Atunci când vorbim despre costul pierderii unui angajat, avem două categorii de costuri: există costurile hard, respectiv costurile soft. Costurile hard sunt în general cele care se referă la cheltuieli vizibile, directe și tangibile, lucruri care se pot măsura material foarte ușor, lucruri pe care le identificăm cu toții foarte ușor. (Foto: Profimedia Images)

Citește mai mult