Sari la continut

De opt ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Republica împlinește opt ani de existență. Vă mulțumim că ne sunteți alături în această călătorie prin care ne poartă bunul simț, nevoia unei dezbateri de calitate și dorința pentru un loc mai bun în care să ne spunem ideile.

Mormânt princiar din secolele IV-V, descoperit pe lotul Ploiești-Buzău al A7. Un războinic, îngropat cu calul său și 100 de obiecte din aur sau placate cu aur

Arheologi

O descoperire impresionantă a fost făcută pe lotul Ploiești-Buzău al viitoarei autostrăzi A7, a anunțat compania națională de drumuri: un mormânt princiar, din secolele IV-V, după Hristos, de la începutul epocii migrațiilor. 

În interiorul său, arheologii au găsit un războinic îngropat alături de calul său și de peste 100 de obiecte din aur sau placate cu aur. Între acestea se numără o sabie, un pumnal, dar și ceea ce pare a fi o mască din metal prețios, 

În mormânt se va afla un cazan de bronz, o tolbă cu săgeți și mai multe obiecte decorative încrustate cu pietre prețioase.

„Este o descoperire de excepție, astfel de descoperiri le numeri pe degetele de la o mână în această zonă. Era un om de vază, îngropat cu toate însemnele sociale pe care le avea la momentul respectiv”, spune Radu Băjenaru, director adjunct la institutul de Arheologie „Vasile Pârvan”.

Descoperirea a fost făcută pe o vreme rece și ploioasă, însă, cu toate acestea, arheologii au fost nevoiți să colecteze osemintele și obiectele într-o singură zi, pentru că în zonă nu putea fi asigurată paza.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult

Testat e Hot

Vreau să vă arăt azi un program inedit de educație la firul ierbii: el începe chiar pe pajiștea a două festivaluri care atrag în fiecare an zeci de mii de tineri și își propune să fie un fel de curs introductiv într-o materie pe care școala românească se jenează să o predea.

Citește mai mult

BT Go

Într-o eră în care tehnologia avansează rapid, IMM-urile sunt nevoite să adopte rapid inovații digitale pentru a rămâne competitive și a profita de oportunitățile de pe piață. Serviciile care simplifică birocrația permit antreprenorilor să se concentreze pe inovație și dezvoltarea afacerilor lor.

Citește mai mult