Sari la continut

Spune-ți părerea! Intră alături de noi în comunitatea Republica

Vă invităm să intrați în Comunitatea Republica, grupul de Facebook în care contributorii, cei care își scriu aici ideile, vor sta de vorbă cu tine. Tot ce trebuie să faci este să ceri intrarea în acest spațiu al dialogului.

Mormânt princiar din secolele IV-V, descoperit pe lotul Ploiești-Buzău al A7. Un războinic, îngropat cu calul său și 100 de obiecte din aur sau placate cu aur

Arheologi

O descoperire impresionantă a fost făcută pe lotul Ploiești-Buzău al viitoarei autostrăzi A7, a anunțat compania națională de drumuri: un mormânt princiar, din secolele IV-V, după Hristos, de la începutul epocii migrațiilor. 

În interiorul său, arheologii au găsit un războinic îngropat alături de calul său și de peste 100 de obiecte din aur sau placate cu aur. Între acestea se numără o sabie, un pumnal, dar și ceea ce pare a fi o mască din metal prețios, 

În mormânt se va afla un cazan de bronz, o tolbă cu săgeți și mai multe obiecte decorative încrustate cu pietre prețioase.

„Este o descoperire de excepție, astfel de descoperiri le numeri pe degetele de la o mână în această zonă. Era un om de vază, îngropat cu toate însemnele sociale pe care le avea la momentul respectiv”, spune Radu Băjenaru, director adjunct la institutul de Arheologie „Vasile Pârvan”.

Descoperirea a fost făcută pe o vreme rece și ploioasă, însă, cu toate acestea, arheologii au fost nevoiți să colecteze osemintele și obiectele într-o singură zi, pentru că în zonă nu putea fi asigurată paza.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

RetuRO

Sunt pline rețelele sociale cu postări ale oamenilor care descriu că simt furie, frustrare, neputință, când văd deșeuri în Lacul Roșu sau lacul cu nuferi din Ipoteștii lui Eminescu, în stațiuni montane sau pe litoral. Le vedem peste tot - pe stradă, pe marginea drumurilor naționale, în tren, din tren, pe lângă calea ferată, în grădinile blocurilor, în gropile de gunoi de la marginea satelor, pe albiile pârâurilor și râurilor, în păduri.

Citește mai mult

articol audio
play icon mic icon Ana Maria Bălan

În facultate, am avut o colegă mai mare pe care mereu am admirat-o: super deșteaptă, implicată, genul de persoană pe care ai dori-o în echipa ta de medici. Am revăzut-o în primul ei an de rezidențiat: epuizată, dezumanizată, cinică. (Foto: Ana Maria Bălan/ Facebook)

Citește mai mult

articol audio
play icon mic icon Elevă de liceu la examen

Dar dacă sărăcirea noastră este ceva ce am putea accepta, atentatul asupra valorilor și moralei ar trebui să fie acea limită pe care să nu o acceptăm. (Foto: Octav Ganea/ Inquam Photos)

Citește mai mult