Foto: Robert Ghement /EPA / Profimedia
Guvernul încă se laudă cu creșterea economică, care a ajuns element de PR din ce în ce mai patetic.
În realitate, săptămâna a debutat cu vești proaste, INS publicând datele semnal pentru evoluția PIB în trim. III, care a crescut cu doar 0,3% față de trim. II. În acest context, analiștii BCR au revizuit în jos estimarea de creștere economică pe acest an, de la 7,4% la 6,4%. De unde, în urmă cu câteva luni, premierul trâmbița o posibilă creștere a PIB cu două cifre în 2021, am ajuns să vedem cum realitatea nu doar că nu ține pasul cu estimările oficiale din ce în ce mai optimiste, dar dă înapoi.
Problema României este că impulsul pozitiv înregistrat în anul 2020, în timpul guvernului Orban, se disipează încet-încet
De la un trimestru la altul PIB crește din ce în ce mai lent, așa cum se vede în figura de mai jos. El a tresărit în trim. III din 2020, când guvernul Orban a descătușat economia; spre deosebire de cele mai multe țări europene, anul trecut România nu a înregistrat decât un singur trimestru de scădere (trim. II), după care, pe fondul eliminării restricțiilor și a măsurilor de stabilizare, economia și-a revenit repede. A fost așa-numita „revenire în V”, despre care am tot vorbit. Însă în absența reformelor structurale care trebuiau implementate, acest PIB s-a înălțat ca o flamă, de scurtă durată. S-a potolit acum, la un ritm identic cu cel din perioada guvernului Dăncilă.
Sursa: Trading Economics
Creșterea economică se susține prin investiții
Însă investițiile de care are nevoie România, cele cu potențial de multiplicare, în infrastructura care și așa este îngrozitor de șubredă, sunt aproape ca în Caragiale: sublime dar lipsesc cu desăvârșire. Practic singura ramură în care s-a înregistrat o creștere a investițiilor (așa cum arată datele la jumătatea anului curent) sunt construcțiile.
Aceasta a făcut ca ponderea investițiilor din sectorul construcțiilor în total investiții să crească de la 30% la 40%, în vreme ce în industrie, comerț sau agricultură această pondere a scăzut.
Dacă ne uităm însă la ce se întâmplă în sectorul construcțiilor, vedem însă că expansiunea acestei ramuri provine în întregime din construcțiile de vile și apartamente
Astfel INS afirmă că în primele 9 luni ale anului 2021 comparativ cu perioada similară a anului trecut: “Pe obiecte de construcţii, creştere a avut loc la clădirile rezidenţiale (+27,8%). Clădirile nerezidenţiale şi construcţiile inginereşti au scăzut cu 9,3%, respectiv cu 5,8%.” Așadar, într-un an incomparabil mai liniștit decât anul 2020, construcțiile inginerești sunt mai mici! Guvernul Cîțu a accelerat investițiile doar din vorbe, pentru că în practică statistica nu le vede.
Creșterea economică se susține prin reforme structurale, însă absolut nimic notabil nu s-a întâmplat în 2021, nimic din ce s-a promis, nimic din „reforma statului”, practic nimic din promisa îmbunătățire a managementului companiilor publice (pașii înainte au fost urmați de pași îndărăt), nimic legat de listarea pe bursă a marilor companii ș.a.m.d
În schimb, pe măsură ce creșterea economică (moștenirea pozitivă a guvernului Orban) se disipează, inflația accelerează
Astfel, principala moștenire pe care o va lăsa istoriei guvernul Cîțu va fi această explozie a prețurilor, la un nivel nemaiîntâlnit dinainte de aderarea României la UE, în urmă cu aproape două decenii. Este o ironie tristă că premierul Cîțu, care a devenit cunoscut tocmai prin criticile sale vehemente la adresa politicii inflaționiste din perioada guvernării PSD, este cel care a subestimat grav acest fenomen și cel care va întrece orice record înregistrat de vreun guvern de la Adrian Năstase încoace.
Este limpede că vom încheia anul cu o „creștere cu două cifre”, însă aceasta nu va fi consemnată în dreptul PIB, ci în dreptul inflației, așa cum a estimat și vicepreședintele CFA România în această săptămână – inflația având potențial de accelerare în continuare.
Articol preluat de pe project-e.ro
Urmăriți Republica pe Google News
Urmăriți Republica pe Threads
Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp
Alătură-te comunității noastre. Scrie bine și argumentat și poți fi unul dintre editorialiștii platformei noastre.
(de necrezut dar exact asta ne invatau la cursurile de marxism sau economie politica- scriu asta felicitand colajul din Caragiale al lui CTP, - nu e singurul nemuritor, din pacate)