Sari la continut

De opt ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

Mugur Isărescu: Mi se spunea că și mortul e macrostabil

Mugur Isărescu - Foto Octav Ganea

(Foto: Inquam Photos / Octav Ganea)

O creștere economică nerealizată în condiții de echilibre mai devreme sau mai târziu va fi întreruptă și constați că se adâncesc decalajele, a declarat, miercuri, guvernatorul Băncii Naționale a României (BNR), Mugur Isărescu, citat de Agerpres.

„Este mare confuzie ce înseamnă această macrostabilitate. Am ieșit dintr-o poveste mai veche. Când eram eu mai tânăr, prin anii '90, mi se zicea: «Ce macrostabilitate, băi, Mugure, lasă-ne! Și mortul e macrostabil». Se sărea calul departe. Cine e mai stabil decât unul rece și pe masă? Acum, eu cred că s-a progresat, s-a înțeles că e foarte importantă macrostabilitatea. Încep discuțiile, ce e aia macrostabilitate? Noi am căutat o formulă, poate dumneavoastră (analiștii - n. r.) găsiți una mai bună”, a spus Mugur Isărescu, la conferința anuală a Asociației Analiștilor Financiar-Bancari din România.

Potrivit acestuia, de macrostabilitate trebuie să avem grijă „ca de lumina ochilor”.

„Orice creștere economică, dacă nu se face în condiții de echilibre, mai devreme sau mai târziu va fi întreruptă și tendința pe termen lung nu este de apropiere a nivelurilor de creștere, de reducere a decalajelor, ci, dimpotrivă, pe termen lung constați că se adâncesc decalajele. Noi am spus că de macrostabilitate, de echilibru în general, trebuie să avem grijă ca de lumina ochilor. Poate că am exagerat, poate... dar găsiți o formulare mai bună, că nu e de joacă", a subliniat guvernatorul BNR.

Pe de altă parte, Lucian Croitoru, consilier BNR, este de părere că semnele unei noi recesiuni se acumulează, iar o criză este inevitabilă. 

„Este similară cu expresia: de data aceasta este diferit, ei cred că de data aceasta o să meargă. Şi expresia de data asta e diferit implică lipsă de cunoaştere, dar nu neapărat a efectelor negative, ci a inevitabilităţii unei crize. Următoarea recesiune e inevitabilă, ne îndreptăm spre ea, timpul tot curge până la următoarea recesiune şi semnele se acumulează, aici sunt câteva semne că în SUA lucrurile se complică, nu intru acum în detalii... Dar vreau să vă spun că expansiunea ... se cam încheie, după părerea mea nu mai durează foarte mult”, a spus Lucian Croitoru, precizând că a vorbit în nume propriu, ca economist, iar poziţia sa nu implică BNR.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult