Sari la continut

La 9 ani de Republica, întrebăm: ChatGPT la urne – Ce ar vota inteligența artificială? Dar tu?

De 9 ani, Republica construiește o comunitate în care ideile prind glas și dezbaterile autentice fac diferența. Anul acesta, facem un experiment: l-am întrebat pe ChatGPT cum ar vota la alegerile din România. Însă întrebarea cea mai importantă rămâne pentru tine: cum alegi tu viitorul? Scrie, alătură-te conversației și hai să schimbăm România împreună!

Mugur Isărescu reacționează la „ordonanța lăcomiei”: „Ne-a luat și pe noi prin surprindere trăsnaia. Nu știi de unde să o apuci”

Mugur Isărescu

(Foto Inquam Photos/Octav Ganea)

Guvernatorul BNR Mugur Isărescu a criticat marți „ordonanța lăcomiei” adoptată de Guvern, pe care a caracterizat-o drept „trăsnaie”, „inovație, între ghilimele” și o „bombă, greu de înțeles”.

„Principalul element de nemulțumire este că atunci când se ia o asemenea măsură, nu în toate țările, nu legat de ROBOR, asta e o inovație între ghilimele, discuți cu industria bancară. Nu la sfârșit de an vii cu o bombă de asta, greu de înțeles. Sunt părți din lege pe care greu le înțelegem. În mod normal, o asemenea ordonanță trebuia prezentată în Consiliul Național de Stabilitate Macroeconomică. Ne-a luat prin surprindere trăsnaia de la Finanțe. E o ordonanță pe care nu știi de unde să o apuci", a spus marți Mugur Isărescu, într-o conferință organizată la BNR.  

Aflați și: 

Întrebat de jurnaliști dacă a fost chemat la discuții de ministrul Finanțelor, Mugur Isărescu a spus că nu a fost invitat. Ministrul Eugen Teodorovici a declarat recent la România TV că guvernatorul BNR trebuie să vină la discuții la Finanțe, pentru că BNR ar face presiuni pentru creșterea dobânzilor și a indicelui ROBOR. 

„Ce presiuni? Noi nu facem presiuni asupra băncilor. Dacă apare vreo problemă, mişcăm dobânda în sus şi în jos, aşa cum am mai făcut-o. Este principalul instrument de politică monetară. Asta este o aiureală, că am făcut presiuni. Ce presiuni am făcut?”, a spus guvernatorul Băncii Centrale.

Mugur Isărescu a explicat că indicele ROBOR scade de două luni, iar această scădere nu are legătură cu „taxa pe lăcomie” anunţată de ministrul Finanţelor. 

„ROBOR-ul scade de vreo două luni, nu există o legătură. Ratele ROBOR pe termen foarte scurt sunt foarte sensibile la lichiditatea din piaţă. Cele pe termene mai îndelungate depind şi de lichiditate şi de evoluţia dobânzilor pe termen mai scurt, dar depind şi de percepţia analiştilor, a băncilor. (…) Astă-vară s-a conturat această încredere că inflaţia va scădea, iar anticipaţiile inflaţioniste au fost în scădere. Şi, dacă vă uitaţi la evoluţia ROBOR pe termene mai îndelungate, veţi vedea că a început să scadă uşor din septembrie. Graficele sunt concludente. Nu are deloc legătură cu taxa”, a spus Mugur Isărescu.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Câtă ipocrizie și minciună.
    Nimic din ce și-a făcut fiscal nu a omis filtrul băncii naționale. Niciodată!
    • Like 0
  • Mi se pare numai mie sau a sters cu astia pe jos? :)) Am retinut 2 formulari destul de dure venite de la Mugurel: avocat ratat si individul care se uita fix. Prietenii stiu cine sunt :) Problema e ca nici o tv (de stiri ca n-am pretentii de la Prima sau KanalD) n-a dat in direct conferinta guvernatorului. Inseamna ca nu intereseaza pe nimeni ce zice BNR (in direct nu selectat de costumele analiste pe urma in functie de interese) si conteaza mai mult starea vremii si meciurile lui Halep (nu ca ar avea ea vreo vina dar asta era in momentul ala). Si oricum au fost retinute si redate pasaje cand dadea in Teodorovici si guvern adica ideile de scandal si mai putin explicatiile bancare. Ca oricum p-alea nu le intelege nimeni. La un scandal sau bataie ne dam toti jos din masini sa filmam.
    • Like 2


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult