Sari la continut

De opt ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

Mugur Isărescu reacționează la „ordonanța lăcomiei”: „Ne-a luat și pe noi prin surprindere trăsnaia. Nu știi de unde să o apuci”

Mugur Isărescu

(Foto Inquam Photos/Octav Ganea)

Guvernatorul BNR Mugur Isărescu a criticat marți „ordonanța lăcomiei” adoptată de Guvern, pe care a caracterizat-o drept „trăsnaie”, „inovație, între ghilimele” și o „bombă, greu de înțeles”.

„Principalul element de nemulțumire este că atunci când se ia o asemenea măsură, nu în toate țările, nu legat de ROBOR, asta e o inovație între ghilimele, discuți cu industria bancară. Nu la sfârșit de an vii cu o bombă de asta, greu de înțeles. Sunt părți din lege pe care greu le înțelegem. În mod normal, o asemenea ordonanță trebuia prezentată în Consiliul Național de Stabilitate Macroeconomică. Ne-a luat prin surprindere trăsnaia de la Finanțe. E o ordonanță pe care nu știi de unde să o apuci", a spus marți Mugur Isărescu, într-o conferință organizată la BNR.  

Aflați și: 

Întrebat de jurnaliști dacă a fost chemat la discuții de ministrul Finanțelor, Mugur Isărescu a spus că nu a fost invitat. Ministrul Eugen Teodorovici a declarat recent la România TV că guvernatorul BNR trebuie să vină la discuții la Finanțe, pentru că BNR ar face presiuni pentru creșterea dobânzilor și a indicelui ROBOR. 

„Ce presiuni? Noi nu facem presiuni asupra băncilor. Dacă apare vreo problemă, mişcăm dobânda în sus şi în jos, aşa cum am mai făcut-o. Este principalul instrument de politică monetară. Asta este o aiureală, că am făcut presiuni. Ce presiuni am făcut?”, a spus guvernatorul Băncii Centrale.

Mugur Isărescu a explicat că indicele ROBOR scade de două luni, iar această scădere nu are legătură cu „taxa pe lăcomie” anunţată de ministrul Finanţelor. 

„ROBOR-ul scade de vreo două luni, nu există o legătură. Ratele ROBOR pe termen foarte scurt sunt foarte sensibile la lichiditatea din piaţă. Cele pe termene mai îndelungate depind şi de lichiditate şi de evoluţia dobânzilor pe termen mai scurt, dar depind şi de percepţia analiştilor, a băncilor. (…) Astă-vară s-a conturat această încredere că inflaţia va scădea, iar anticipaţiile inflaţioniste au fost în scădere. Şi, dacă vă uitaţi la evoluţia ROBOR pe termene mai îndelungate, veţi vedea că a început să scadă uşor din septembrie. Graficele sunt concludente. Nu are deloc legătură cu taxa”, a spus Mugur Isărescu.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Câtă ipocrizie și minciună.
    Nimic din ce și-a făcut fiscal nu a omis filtrul băncii naționale. Niciodată!
    • Like 0
  • Mi se pare numai mie sau a sters cu astia pe jos? :)) Am retinut 2 formulari destul de dure venite de la Mugurel: avocat ratat si individul care se uita fix. Prietenii stiu cine sunt :) Problema e ca nici o tv (de stiri ca n-am pretentii de la Prima sau KanalD) n-a dat in direct conferinta guvernatorului. Inseamna ca nu intereseaza pe nimeni ce zice BNR (in direct nu selectat de costumele analiste pe urma in functie de interese) si conteaza mai mult starea vremii si meciurile lui Halep (nu ca ar avea ea vreo vina dar asta era in momentul ala). Si oricum au fost retinute si redate pasaje cand dadea in Teodorovici si guvern adica ideile de scandal si mai putin explicatiile bancare. Ca oricum p-alea nu le intelege nimeni. La un scandal sau bataie ne dam toti jos din masini sa filmam.
    • Like 2


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult