(Foto Inquam Photos/Octav Ganea)
Guvernatorul BNR Mugur Isărescu a criticat marți „ordonanța lăcomiei” adoptată de Guvern, pe care a caracterizat-o drept „trăsnaie”, „inovație, între ghilimele” și o „bombă, greu de înțeles”.
„Principalul element de nemulțumire este că atunci când se ia o asemenea măsură, nu în toate țările, nu legat de ROBOR, asta e o inovație între ghilimele, discuți cu industria bancară. Nu la sfârșit de an vii cu o bombă de asta, greu de înțeles. Sunt părți din lege pe care greu le înțelegem. În mod normal, o asemenea ordonanță trebuia prezentată în Consiliul Național de Stabilitate Macroeconomică. Ne-a luat prin surprindere trăsnaia de la Finanțe. E o ordonanță pe care nu știi de unde să o apuci", a spus marți Mugur Isărescu, într-o conferință organizată la BNR.
Aflați și:
- Calculele BNR privind impactul taxei pe lăcomie: Sectorul bancar românesc ar deveni neprofitabil din anul 2019
- Ordonanța care instituie „taxa pe lăcomie”, publicată în Monitorul Oficial. Care sunt principalele modificări
Întrebat de jurnaliști dacă a fost chemat la discuții de ministrul Finanțelor, Mugur Isărescu a spus că nu a fost invitat. Ministrul Eugen Teodorovici a declarat recent la România TV că guvernatorul BNR trebuie să vină la discuții la Finanțe, pentru că BNR ar face presiuni pentru creșterea dobânzilor și a indicelui ROBOR.
„Ce presiuni? Noi nu facem presiuni asupra băncilor. Dacă apare vreo problemă, mişcăm dobânda în sus şi în jos, aşa cum am mai făcut-o. Este principalul instrument de politică monetară. Asta este o aiureală, că am făcut presiuni. Ce presiuni am făcut?”, a spus guvernatorul Băncii Centrale.
Mugur Isărescu a explicat că indicele ROBOR scade de două luni, iar această scădere nu are legătură cu „taxa pe lăcomie” anunţată de ministrul Finanţelor.
„ROBOR-ul scade de vreo două luni, nu există o legătură. Ratele ROBOR pe termen foarte scurt sunt foarte sensibile la lichiditatea din piaţă. Cele pe termene mai îndelungate depind şi de lichiditate şi de evoluţia dobânzilor pe termen mai scurt, dar depind şi de percepţia analiştilor, a băncilor. (…) Astă-vară s-a conturat această încredere că inflaţia va scădea, iar anticipaţiile inflaţioniste au fost în scădere. Şi, dacă vă uitaţi la evoluţia ROBOR pe termene mai îndelungate, veţi vedea că a început să scadă uşor din septembrie. Graficele sunt concludente. Nu are deloc legătură cu taxa”, a spus Mugur Isărescu.
Urmăriți Republica pe Google News
Urmăriți Republica pe Threads
Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp
Alătură-te comunității noastre. Scrie bine și argumentat și poți fi unul dintre editorialiștii platformei noastre.
Nimic din ce și-a făcut fiscal nu a omis filtrul băncii naționale. Niciodată!