Sari la continut

Încearcă noul modul de căutare din Republica

Folosește noul modul inteligent de căutare din Republica. Primești rezultate în timp ce tastezi și descoperi ceea ce te interesează filtrat pe trei categorii: texte publicate, contributori și subiecte. Încearcă-l și spune-ne cum funcționează, părerea ta ne ajută.

Mutare de ultim moment a Germaniei, pentru a băga România în Schengen: amenință Austria că, dacă nu renunță la veto, se va opune aderării Croației

Schengen.

Foto: Thierry Monasse / AP / Profimedia

Negocieri dure joi la Bruxelles, la reuniunea Consiliului Justiţie şi Afaceri Interne (JAI), la discuțiile despre posibila extindere a zonei de liberă circulaţie din Uniunea Europeană prin aderarea Croaţiei, României şi Bulgariei.

Germania și Luxemburg amenință că vor bloca aderarea la Schengen a Croației, dacă Austria va continua să se opună accederii României și Bulgariei, potrivit unor surse citate de jurnaliști corespondenți la Bruxelles.

Informația a fost publicată pe Twitter de jurnalistul Jack Parrock, corespondent la Bruxelles. „Am auzit că Germania și Luxemburg amenință că vor bloca accesul Croației la Schengen dacă veto-urile nu sunt ridicate împotriva Bulgariei și României”, scrie Jack Parrock. Jurnalistul spune că miniștrii Afacerilor Interne din UE nu reușesc să se pună de acord pentru a conveni asupra accesului la Schengen pentru România, Bulgaria și Croația. 

Despre lipsa unui consens în JAI scrie, într-o postare pe Facebook, și Mihaela Gherghisan Naum, corespondentă la Bruxelles: „Pauză în dezbateri la Bruxelles. În lipsa unanimitatii, Germania și Luxemburg ar putea bloca Croația pentru a forța un acord austriac pentru România și Bulgaria”.

La momentul publicării acestui articol, la Bruxelles au loc negocieri separate între reprezentanții în JAI ai statelor membre.

Amintim că ministrul de interne austriac Gerhard Karner a confirmat joi dimineaţă, cu câteva minute înainte de începerea reuniunii Consiliului Justiţie şi Afaceri Interne (JAI), că Austria va vota împotriva aderării României şi a Bulgariei la spaţiul Schengen.

Miniştrii europeni de interne prezenți joi la Bruxelles au pe agenda întrunirii și discuții, printre altele, despre rutele de migraţie şi situaţia refugiaţilor ucraineni. Joi dimineață, integrarea Croaţiei în spaţiul Schengen părea probabilă, obstacole fiind pentru Bulgaria şi România, pe fondul creşterii numărului de migranţi care sosesc pe ruta balcanică.

Dacian Cioloș, despre opoziția Austriei: Cancelarul Nehammer joacă cinic. E un populism de joasă speță

Fostul comisar european Dacian Cioloș, la Digi24, despre opoziția Austriei la votul în JAI pentru aderarea României la Schengen: „Austria se izolează și ar putea avea nevoie și Austria de decizii favorabile pe alte subiecte mai târziu. Eu cred despre cancelarul Nehammer că joacă cinic. Aici, să fim foarte clari, e un populism de joasă speță. Pe mine mă surprinde că el mai e încă în PPE (Grupul Partidului Popular European -n.n.), dacă colegii din PPE spun că țin la valori europene... E cinic și joacă cu cinism un subiect care știe că e important pentru UE, aderarea Croației, României și Bulgariei la Schengen și încearcă să obțină maximum de lucruri ca să poată să meargă în campanie cu ceva, pentru că pentru electoratul lui foarte probabil că subiectul acesta al migrației este unul sensibil. Am tot vorbit de Austria, eu vorbesc de cancelarul actual al Austriei. Că sunt partide în Austria care sunt mult mai rezonabile și care înțeleg contextul global european și care susțin aderarea României și Bulgariei alături de Croația la Schengen”.

Aflați și:

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Ce a facut germania pana la urma? a uitat de vot? :)))
    • Like 0


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult