Sari la continut

La 9 ani de Republica, întrebăm: ChatGPT la urne – Ce ar vota inteligența artificială? Dar tu?

De 9 ani, Republica construiește o comunitate în care ideile prind glas și dezbaterile autentice fac diferența. Anul acesta, facem un experiment: l-am întrebat pe ChatGPT cum ar vota la alegerile din România. Însă întrebarea cea mai importantă rămâne pentru tine: cum alegi tu viitorul? Scrie, alătură-te conversației și hai să schimbăm România împreună!

O mostră de rea-credință din partea Cancelarului Karl Nehammer și a ministrului de Interne Gerhard Karner

Karl Nehammer

Foto: Profimedia

O mostră de rea-credință din partea Cancelarului Karl Nehammer și a ministrului de Interne Gerhard Karner, care tocmai a anunțat că se va opune în Consiliul JAI aderării României și Bulgariei la Schengen: zic aceștia, ca să-și justifice decizia, că Schengenul e stricat, că sistemul trebuie reparat și că de abia după ce se va repara ar trebui să discutăm de extinderea lui. Păi dacă e așa, de ce vor accepta azi Croația? Dacă Schengenul nu funcționează, de ce împing Croația să intre într-un sistem stricat?

Este doar unul dintre argumentele ilogice, care sfidează judecata și bunul simț, emanate în ultimele 24 de ore de acești doi politicieni cu privirea sticloasă și dinți scrâșniți. Uneori mi-aș dori ca dl. Cancelar și ministrul său să poată spune liber ce gândesc despre români. Fără perdea, fără măști, fără ipocrizie.

PS. Ne-am obișnuit să spunem că românii sunt pro-europeni. Nu suntem pro-europeni. Suntem europeni și punct. Nu același lucru îl pot spune despre cuplul Nehammer-Karner, antieuropean, necivilizat, arogant, trăznind a fake news rusesc.

Citiți și:

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Mai degraba, as zice ca e o mostra de realitate. Austria ne-a facut un mare serviciu, ne-a aratat cum stau de fapt lucrurile in lumea asta, fara abureli "europene". Pacat ca nu vom invata nimic din asta.

    Astept urmatoarea mostra de realitate, cand in secunda 2 de la incheierea razboiului din Ucraina, Franta, Germania si UE vor relua afacerile cu Rusia, de parca nimic nu s-ar fi intamplat.
    • Like 2
    • @ Semirhage
      De aia am încredere în SUA și nu în "armata europeana" de trădători și lingai
      • Like 0
  • Suntem cu toții de acord că Putin și regimul lui oligarhic și criminal este de vină pentru războiul nedrept și dezastruos din Ucraina. Suntem iar cu toții de acord că Rusia luptă pe toate fronturile cu occidentul, inclusiv prin cozi de topor din occident și prin manipulări informaționale. Dar hai să nu deplasăm vina Austriei înspre Rusia. Cu această ocazie am văzut că mizerie morală e nu numai în Rusia, ci uneori chiar în mijlocul cel mai cu ștaif al Europei. Măgării și mizerii uite că face și Austria, care ne umilește în mod nejustificat, fără să clipească. Nici nu mai contează acum că Austria face sau nu jocul Rusiei sau propriul său joc. Să nu exonerăm Austria de propria sa vină, doar fiindcă sunt alții (rușii) mai răi, care se și bucură de poziția Austriei. A acuza Austria nu înseamnă că noi suntem antieuropeni. Noi suntem la fel de europeni ca celelalte țări care sunt alături de noi. Singurii antieuropeni sunt acum austriecii. Păcat. Oricum, ca orice antieuropeni, ar cam trebui să suporte niște consecințe pe viitor.
    • Like 3
  • clematis check icon
    Neha... nene, hai că ne făcurăți pocinogul! Întoarce-vi-s-ar în față tot răul iscat de voi, xenofobi urâcioși ce sunteți! Sper doar c-o să se facă dreptate României și Bulgariei în tot acest Tărăschengen! Acum chiar că-mi vine să-mi iau tălpășița din Austria.
    • Like 1


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult