Sari la continut

Descoperă habits by Republica

Vă invităm să intrați în comunitatea habits, un spațiu în care înveți, găsești răspunsuri și resurse pentru a fi mai bun, pentru a avea o viață mai sănătoasă.

Schengen. Un veto clar astăzi va fi în detrimentul României, al Austriei și al UE. Toată lumea pierde

Schengen - GFC Collection / Alamy / Alamy / Profimedia

Am evitat să scriu despre Schengen fiindcă văd prea multe griuri și cei mai mulți vreți acum o poză alb-negru. Un veto clar astăzi va fi în detrimentul României, al Austriei și al UE. Toată lumea pierde. Sper totuși măcar la o decizie în stil european în care toată lumea primește câte ceva.

România are partea ei de vină pentru că puteam de ani de zile să scoatem șpăgile din vămi și să nu ne urcăm cu picioarele pe justiție. Nu mai aveam demult MCV și eram azi în Schengen. Puteam investi și într-o adevărată diplomație europeană, dar continuăm să numim prea mulți verișori în poziții externe. Nici mediul de business nu e mai bun. Nu avem nici măcar un birou cu un om care să reprezinte full-time interesele economice ale României în capitala europeană. Tocăm bani pe gale și premii și poze și pixuri și agende. Țările baltice, pe care abia le găsești pe hartă, sunt mai influente decât noi la Bruxelles.   

Actualul guvern austriac acționează aberant și în mod cert împotriva intereselor țării pe termen lung. Austria s-a construit în ultimii 25 de ani ca o țară pivot importantă pentru CEE. Într-o vreme politicienii austrieci înțelegeau că pe termen lung Austria e o țară mică într-o Uniune mare și că Estul va reechilibra balanța economică. Austria avea bilete la clasa I în acest tren al dezvoltării Europei de Est pe care le-a aruncat acum pe geam. O generație de acum înainte nu vor mai avea ocazia să repare ce au stricat o mână de tembeli ca să nu piardă niște alegeri regionale. Pe care le vor pierde.

Comisia Europeană, condusă paradoxal de o președintă din Germania, nu reușește să impună o decizie care este evident în interesul coeziunii europene într-un moment critic. Sau va reuși ceva pe ultima sută, dar cu niște costuri mult prea mari. Dacă nu a reușit aici pe o temă minoră ce ne facem în anii dificili care urmează?

Am urmărit în aceste luni de zile și tabăra internă care crede sincer că mai avem nevoie de presiune externă pentru reforme și tabăra care a susținut că în clipa de față prețul marginalizării României și Bulgariei este prea mare. Sunt în a doua tabără deși împărtășesc reținerea celor din prima privind apetitul clasei noastre politice pentru reforme complicate în justiție. Lumea se împarte în blocuri economice și politice delimitate cu ziduri din ce în ce mai mari. România trebuie să acceadă în toate cluburile occidentale. Asta e barca noastră. O decizie potrivnică astăzi va hrăni mulți demoni. 

Dacă alegem să ne răzbunăm politic pe companiile austriece facem o greșeală mare. Din România au mai plecat Exxon și Chevron cu coada între picioare. Ne-am bătut joc și de foarte mari investitori în regenerabile în 2014-2015. Nici episodul Roșia Montană nu a fost fericit dintr-o perspectivă de investitor. Statul român trebuia să spună din start că nu vrea un proiect poluant, nu să pierdem timpul aiurea un deceniu. Mai am exemple. Cine crede că România poate mobiliza singură capitalul de care are nevoie pentru următorii 20 de ani nu știe pe ce lume urmează să trăiască. Zic de stat. Consumatorul e suveran. Consumă ce vrea, de unde vrea, cât vrea, când vrea și pe ce criterii are chef.

În fine, în toată dezbaterea asta regret că mai toți oamenii politici au ratat să vadă pădurea din cauza copacilor. Sper să aderăm la Schengen și să ne completăm astfel accesul la o Piață Unică de liber-schimb, dar o facem în momentul în care la nivel mondial protecționismul a redevenit o forță. Noi ne zgâriem pe față că vrem în Schengen, dar nu cred că o facem pentru că înțelegem că în perioada următoare o piață unică funcțională este singurul lucru care poate ține Europa în ringul de box în care America și China urmează să-și care pumni cu nemiluita. Sper să nu aderăm pentru a începe să contribuim și noi de a doua zi la destructurarea acestei piețe unice.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult