Sari la continut

Descoperă habits by Republica

Vă invităm să intrați în comunitatea habits, un spațiu în care înveți, găsești răspunsuri și resurse pentru a fi mai bun, pentru a avea o viață mai sănătoasă.

Natura cucerește orașul

Debarcaderul Verde

În această vară, Dâmbovița a căpătat efervescența râurilor care trec prin metropolele europene. Lângă Biblioteca Națională a României se află Debarcaderul Verde, un spațiu de socializare și întâlnire cu natura chiar în mijlocul Capitalei, realizat de Strongbow și partenerii săi.

Debarcaderul Verde este o instalație înverzită în mod natural, compus dintr-un debarcader umbros, un ponton plutitor verde, o insula din plante naturale și o livadă de meri plutitori în miniatură (pentru o experiență completă, click pe imagine de pe desktop, tap pe telefonul mobil).

În acest spațiu alternativ, unde intrarea este liberă, de la finalul lunii iulie și până în toamnă, bucureștenii sunt invitați să participe la concerte organizate pe malul apei, să se plimbe cu prietenii și să urmărească întreceri între ambarcațiuni. Un mod inedit de a petrece timpul- organizat pentru prima dată pe malurile Dâmboviței, reprezintă serile de filme până aproape de miezul nopții (pentru o experiență completă, click pe imagine de pe desktop, tap pe telefonul mobil).

În ultimul week-end al lunii august, începând cu ora 21.00, pe ecranul amenajat va fi proiectată o selecție de filme Urban by Nature și scurtmetraje românești, care au ca subiect legătura omului cu natura în mai multe comunități. Sâmbătă și duminică, programul la Debarcaderul Verde include la de la 19.00 la 20.00 DJ Set, iar de la 21.00 la 22.00 proiecții Shorts UP, urmate până la miezul nopții de un al doilea DJ Set.

2,5 milioane de străini au vizitat România în 2016, conform cifrelor Institutului Național de Statistică, din care 1,1 milioane au trecut prin București.

După 1990, treptat, zonele cenușii ale Bucureștiului au capătat culoare. Urmând modelul Pragăi, Budapestei, Varșoviei, Capitala are un centru vechi cu terase și cluburi pline aproape în fiecare noapte și neratate de turiștii străini. Există, însă, bucăți care nu au fost încă scoase în valoare, deși au un potențial imens. Spre deosebire de alte metropole care s-au clădit de o parte și de alta a unor cursuri de apă mari, Bucureștiul a neglijat malurile Dâmboviței, iar râul a fost canalizat numai cu scopul de a nu produce inundații la ploi abundente.

Dâmbovița are cursul său și istoria sa, lucruri pe care puțini din cei care-i stau aici le cunosc. Râul care trece prin București pe o lungime de 22 de kilometri izvorăște din Munții Făgăraș asigură energia electrică în toate localitățile comunei prahovene Moeciu, iar numele Dâmbovița vine din slavonul foaie de stejar, pentru că în scrierile de acum câteva secole se spune că aducea pe curs frunze de stejar din amonte.

Vara aceasta, Dâmbovița s-a umplut de viață. Altădată betonată, gri, neprietenoasă, a fost cucerită de natură, se ascultă muzică, se proiectează filme și au loc concursuri de vâslit canotca, organizate de Mila 21 și Asociația Ivan Patzaikin. 

Dacă aveți vreme, treceți pe la #Debarcaderulverde, unde evenimentele durează până după jumătatea lui septembrie. La finalul acestui text aveți o galerie foto relevantă cu ce s-a întâmplat până acum (pentru o experiență completă, click pe imagine de pe desktop, tap pe telefonul mobil).

Dacă sunteți curioși cum și-au amenajat alte orașe mari din Europa cursurile de apă care le traversează, găsiți aici mai multe fotografii- un exemplu este Ljubljanica, râul care trece prin capitala Sloveniei

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Frumoasa ideea, dar intai de toate ar trebui ca primaria sa asigure deratizarea☹️
    • Like 0
  • Un fel de Vama Veche, Sfântu-Gheorghe (deltă) sau Corbu în mijlocul Bucureştiului! Fain. Faţă de kitsch-ul edilitar-pascal... pare a fi o minunăţie! Nu vreau să fiu cârcotaşul de serviciu, dar sunt curios cât o să rămână aşa... cât timp o să le ia unora să spurce locul?
    • Like 0
  • Presupunând că scriu bine și argumentat, care sunt practic pașii pentru a fi, scuzați vanitatea, unul dintre editorialiștii platformei? Cum se trimit articolele pentru evaluare, tot prin ”Comentarii”?
    • Like 1
  • check icon
    Cum arată varianta slavonă pentru „foaie de stejar” ? Cuvântul „foaie” este de origine latină, nu ? E cunoscut până în America de Sud ....

    • Like 0
    • @
      Дъб, dămb, meaning "oak",
      • Like 0


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult