Sari la continut

Află ce se publică nou în Republica!

În fiecare dimineață, îți scrie unul dintre autorii fondatori ai platformei. Cristian Tudor Popescu, Claudiu Pândaru, Florin Negruțiu și Alex Livadaru sunt cei de la care primești emailul zilnic și cei cărora le poți trimite observațiile, propunerile, ideile tale.

Natura cucerește orașul

Debarcaderul Verde

În această vară, Dâmbovița a căpătat efervescența râurilor care trec prin metropolele europene. Lângă Biblioteca Națională a României se află Debarcaderul Verde, un spațiu de socializare și întâlnire cu natura chiar în mijlocul Capitalei, realizat de Strongbow și partenerii săi.

Debarcaderul Verde este o instalație înverzită în mod natural, compus dintr-un debarcader umbros, un ponton plutitor verde, o insula din plante naturale și o livadă de meri plutitori în miniatură (pentru o experiență completă, click pe imagine de pe desktop, tap pe telefonul mobil).

În acest spațiu alternativ, unde intrarea este liberă, de la finalul lunii iulie și până în toamnă, bucureștenii sunt invitați să participe la concerte organizate pe malul apei, să se plimbe cu prietenii și să urmărească întreceri între ambarcațiuni. Un mod inedit de a petrece timpul- organizat pentru prima dată pe malurile Dâmboviței, reprezintă serile de filme până aproape de miezul nopții (pentru o experiență completă, click pe imagine de pe desktop, tap pe telefonul mobil).

În ultimul week-end al lunii august, începând cu ora 21.00, pe ecranul amenajat va fi proiectată o selecție de filme Urban by Nature și scurtmetraje românești, care au ca subiect legătura omului cu natura în mai multe comunități. Sâmbătă și duminică, programul la Debarcaderul Verde include la de la 19.00 la 20.00 DJ Set, iar de la 21.00 la 22.00 proiecții Shorts UP, urmate până la miezul nopții de un al doilea DJ Set.

2,5 milioane de străini au vizitat România în 2016, conform cifrelor Institutului Național de Statistică, din care 1,1 milioane au trecut prin București.

După 1990, treptat, zonele cenușii ale Bucureștiului au capătat culoare. Urmând modelul Pragăi, Budapestei, Varșoviei, Capitala are un centru vechi cu terase și cluburi pline aproape în fiecare noapte și neratate de turiștii străini. Există, însă, bucăți care nu au fost încă scoase în valoare, deși au un potențial imens. Spre deosebire de alte metropole care s-au clădit de o parte și de alta a unor cursuri de apă mari, Bucureștiul a neglijat malurile Dâmboviței, iar râul a fost canalizat numai cu scopul de a nu produce inundații la ploi abundente.

Dâmbovița are cursul său și istoria sa, lucruri pe care puțini din cei care-i stau aici le cunosc. Râul care trece prin București pe o lungime de 22 de kilometri izvorăște din Munții Făgăraș asigură energia electrică în toate localitățile comunei prahovene Moeciu, iar numele Dâmbovița vine din slavonul foaie de stejar, pentru că în scrierile de acum câteva secole se spune că aducea pe curs frunze de stejar din amonte.

Vara aceasta, Dâmbovița s-a umplut de viață. Altădată betonată, gri, neprietenoasă, a fost cucerită de natură, se ascultă muzică, se proiectează filme și au loc concursuri de vâslit canotca, organizate de Mila 21 și Asociația Ivan Patzaikin. 

Dacă aveți vreme, treceți pe la #Debarcaderulverde, unde evenimentele durează până după jumătatea lui septembrie. La finalul acestui text aveți o galerie foto relevantă cu ce s-a întâmplat până acum (pentru o experiență completă, click pe imagine de pe desktop, tap pe telefonul mobil).

Dacă sunteți curioși cum și-au amenajat alte orașe mari din Europa cursurile de apă care le traversează, găsiți aici mai multe fotografii- un exemplu este Ljubljanica, râul care trece prin capitala Sloveniei

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Frumoasa ideea, dar intai de toate ar trebui ca primaria sa asigure deratizarea☹️
  • Like 0
 • Un fel de Vama Veche, Sfântu-Gheorghe (deltă) sau Corbu în mijlocul Bucureştiului! Fain. Faţă de kitsch-ul edilitar-pascal... pare a fi o minunăţie! Nu vreau să fiu cârcotaşul de serviciu, dar sunt curios cât o să rămână aşa... cât timp o să le ia unora să spurce locul?
  • Like 0
 • Presupunând că scriu bine și argumentat, care sunt practic pașii pentru a fi, scuzați vanitatea, unul dintre editorialiștii platformei? Cum se trimit articolele pentru evaluare, tot prin ”Comentarii”?
  • Like 1
 • check icon
  Cum arată varianta slavonă pentru „foaie de stejar” ? Cuvântul „foaie” este de origine latină, nu ? E cunoscut până în America de Sud ....

  • Like 0
  • @
   Дъб, dămb, meaning "oak",
   • Like 0


Îți recomandăm

Nicolle Birta

- Maman, c'est du vrai chocolat? (mami, este ciocolată adevărată?). Întocmai ca în povești, băiețelul își lipise nasul roșu, înghețat de frig, de geamul vitrinei frumos decorate, cu prilejul Sărbătorilor de iarnă. - Mais bien sûr c'est du vrai chocolat, (desigur că este ciocolată adevărată), îi răspunsese mama.

Citește mai mult

Povestile Cristinei autografe

„Pe cerul albastru, într-o casă de nori mare și albă, trăiau șase norișori frați. Cinci dintre ei erau gri, iar unul era roz. Cei gri făceau mereu glume pe seama celui roz, pentru că era altfel. Nu numai că era roz, dar atunci când norișorii făceau ploaie, el nu putea să stoarcă nici măcar o picătură. Oricât de tare se străduia. Și toți norișorii râdeau de el...”

Citește mai mult

Eataly

„Am lucrat mulți ani pentru a alege mici furnizori excelenți din Sicilia, Sardinia, Calabria, din toate regiunile din Italia. Am reușit să conving furnizorii să producă mai mult, dar la același standard de calitate. Și să le scriu și spun povestea, să le creez noi ambalaje și tot programul tehnic pentru a face față birocrației. Acum avem 2.000 de furnizori, foarte, foarte mici”, spune Oscar Farinetti.

Citește mai mult