Sari la continut

Vorbește cu Republica și ascultă editorialele audio

Vă mulțumim că ne sunteți alături de șapte ani. Ascultați editorialele audio publicate pe platformă. Un proiect de inovație în tehnologie susținut de DEDEMAN.

Ne vom uita la fotbal prin ulucile gardului, sperând că boierii ne vor vinde și nouă un tricou original

Messi -  Christian Bertrand / Shutterstock.com

Foto: Christian Bertrand / Shutterstock.com

Ca să-i plătești pe Messi și Ronaldo și pe alți fotbaliști de top cu sume amețitoare în vreme de pandemie, audiențele ar trebui să cuprindă și regnul animal. La fotbal ar trebui să se uite marmotele care să cotizeze și la abonamentul tv. Cum tăierea unui zero de la coada salariului vreunei vedete s-a lăsat cu crize de depresie în trecut, vezi cazul Messi când i-a fost dat în vileag averea zilnică încasată și atunci avocații și impresarii au invocat în discursuri lacrimogene atașamentul său pentru clubul catalan, pasul spre o Super Ligă Europeană era doar o chestiune de timp.

Cred că știți cu toții prețurile pentru un tricou original, de ăla de plastic, al unui idol după care suspină puștiul vostru. Așa că nu ar trebui să ne emoționăm când un fotbalist plătit regește, de parcă ar inventa coada de la cireașă, oferă prin gard un autograf unui copil cu carnețelul desfăcut.

Vom putea privi de acum, pe bani mulți, săptămânal, cel puțin un derby, gen Barcelona-Real Madrid, sau un City cu United. Dar în scurt timp se va demoda și competiția asta, și probabil jucătorii vor face echipe ad-hoc, custom, ca la jocurile de pe PlayStation. Sau jucătorii vor aștepta votul telespectatorilor, ca să afle cine cu cine joacă.

Ideea de fan în tribună, cu abonamentul moștenit de la bunici, și care a fost timp de un secol motorul care a împins fotbalul din Insulă mai departe, e demodată. Patronatul de peste Ocean și cel de lângă sondele petroliere din Orient au ambiții mai mari decât un cântec de galerie cântat cu fularul ridicat în stația de metrou.

Nu doar monezile se descentralizează, ci și sportul. UEFA și FIFA ar trebui să-și recunoască partea de vină când au lăsat spiritul la coada vacii și au promovat capitalizarea excesivă. De ce o echipă care câștigă un campionat intern din Europa nu are ce căuta la masa bogaților și trebuie umilită prin toate tururile preliminare? De ce sumele de transfer nu au limite, iar falia dintre cluburile din Est și cele din Vest e la cote de canion?

Pentru noi, românii, oricum nimic nu se schimbă, probabil vor fi și mai puțini bani pentru un meci în grupele Cenușăresei, Europa League. Dintr-o grămadă de tururi preliminare pentru Champions League vom ajunge la a prinde o dată la o sută de ani un loc între cele 5 echipe invitate să adere la Super Ligă, de membrii fondatori. Evident cu o echipă antrenată de Gigi Becali, și oricum dacă va trece sau nu pandemia asta, tribunele tot goale vor rămâne. La noi galeriile au alte treburi mai importante: s-au mutat în Parlament.

NOTĂ: Super Liga a fost suspendată în această noapte, după ce 6 cluburi s-au retras din competiție.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • cand Figo a fost adus cu 30 de milioane (dolari, cred) regele spaniei a spus ca se duce si el la meci, sa vada cum arata un jucator de 30 de milioane!
    intre timp... dar de fapt se cumpara un jucator de 100 (milioane, desigur) contra 2 de cate 50, in ziua cand vine pandemia, de fapt nu mai reprezinta nimic, poate doar o amintire care prelungeste cu cateva luni declinul
    asta au incercat dizidentii sa evite macar pentru ei (cum naiba sa dai cate 400 la 20 de echipe , tu avand doar 4000) , era o tzapa, din pornire
    dar spre cinstea fotbalului romanesc, noi am (fi) respins orice astfel de oferta
    • Like 0
  • Nume check icon
    Nu este de mirare ca am ajuns aici si chiar daca aceasta tentativa a esuat sigur vor exista multe altele pentru ca am transformat PREA MULT acest sport intr-o afacere cu foarte mult bani care atrage tot felul de persoane mai mult sau mai putin pasionate de acest sport.
    Si indiferent ca o sa va placa sau nu acest ce o sa va spun in continuare este ca si Dvs. din media ati contribuit foarte mult la aceasta transformare. Nu discutam sport in media ci cu cat se transfera jucatorii, cat de bogati sunt impresarii (mai ales la noi), cati bani castiga fiecare fotbalist, ce masini isi cumpara, ce vile isi cumpara si ce sotii sau amante isi mai "cumpara". Sume de bani mai mult decat indecente pentru niste persoane care au dovedit capabilitati sportive peste medie si intelectuale sub medie sau mult sub medie pentru unii, care daca nu ar fi ajuns in aces sport cine stie ce ar fi facut sa traiasca sau cum sa contribuie in societate
    Jucatorii sunt fortati sa joace in tot felul de turnee, play OFF, play ON, play OUT, play IN si alte cupe de cluburi locale sau continentale inventate cu singurul scop sa aduca bani din drepturile TV. Pentru ca sunt foarte obositi nu ii mai pasioneaza competitiile internationale pe tari, cea mondiala si ce europeana, care de fapt anima natiunile.
    Iar de fotbalulul romanesc, sa nu mai discutam. Jucatori slabi care nu rezista 90 de minute pe teren, marea majoritate dau chix in campionatele europene si rezista cat de cat in tarile arabe sau campionate foarte slabe. Cluburi cu taxe neplatite, paradisul teparilor, valize cu bani plimbate ca sa eludeze legea, transferuri cu sume mici pe hartie si presupuse transferurui de bani offshore, jucatori fortati sa semneze cu anumiti impresari, presupuse meciuri aranjate si multe altele. Prin urmare ce am construit, ce am promovat avem. Din cate vad si in afara este mai mult sau mai putin la fel, dar parca lucurile sunt facute mai cu staif.
    Aici am ajuns si cred ca lucurile vor evolua si mai in jos. Si sunt convins ca la un moment dat o superliga va apare cu siguranta cand sumele mare de bani vor "compensa" participarile la meciuri internationale intre tari, cum am ajuns in tenis. Oricum aici faimoasele turneuri gen Cupa Davis sau Fed Cup sunt numai pentru jucatorii sau jucatoarele care nu au ajuns prea sus astfel incat tot ce fac sa fie influentat de banii pe care ii pierd daca nu participa la competitiile private. Prin urmare cu sintagmele cu campioni ai tarii suntem penibili atata timp ca in aceste sporturi ultimul lucru carora acestor sportivi le pasa sunt acest competitii de amatori inter-tari.
    • Like 2
  • De aia ar fi bine sa nu va mai uitati deloc la fotbal.
    Eu nu ma mai uit de vreo 10 ani si e foarte bine. Ne-a ajuns atata procesul etapei cu toti hotii care-si spala imaginea prin sport. Si apoi mai si primesc bani de la noi ca sa-si faca stadioane. Ei invart si spala atatia bani si apoi ne livreaza ultrasi ca simion.
    • Like 0


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult