Sari la continut

Află ce se publică nou în Republica!

În fiecare dimineață, îți scrie unul dintre autorii fondatori ai platformei. Cristian Tudor Popescu, Claudiu Pândaru, Florin Negruțiu și Alex Livadaru sunt cei de la care primești emailul zilnic și cei cărora le poți trimite observațiile, propunerile, ideile tale.

Necredinciosul, rănita și cealaltă femeie. Anatomia unei infidelități

Nenumărate căsnicii moderne ajung mai devreme sau mai târziu să simtă gustul dulce-amărui al trecerii temporare de la doi la trei. Și nu mă refer la obișnuita naștere a copilului, care transformă definitiv dinamica sistemul familial, ci la fantoma care bântuie orice cuplu fără doar și poate, și despre care ne permitem a vorbi doar pe la colțuri sau în șoaptă - infidelitatea.

Cercetările științifice din sfera psihologiei de cuplu și a comportamentului uman ne dezvăluie ca top trei principale cauze ale infidelității: neglijarea relațională și nevoia de atenție a unuia dintre parteneri (50%); problemele de comunicare (30%) și dificultățile de natură sexuală (20%). 

Atunci când lucrurile din viața noastră par să nu mai funcționeze, atunci când dificultățile nu mai pot fi abordate în relația de cuplu sau atunci când conectarea intimă s-a blocat, mulți dintre noi ajung să se îndrepte către altcineva. Și în ciuda judecăților critice sau a aspectelor care țin de moralitatea relațională, în majoritatea poveștilor pe care le cunosc s-a ajuns aici nu în baza unui demers anticipat, ci „pur și simplu s-a întâmplat” – acesta este răspunsul pe care adesea îl primesc la întrebarea: „Cum ai ajuns în această poveste?” 

Astfel, mi-am permis a conchide că formula psihologică care se află la baza unei aventuri implică: o problemă + lipsa abilităților de comunicare + tentația = infidelitate.

Indiferent de motivele care favorizează producerea sa, structura numerică a infidelității înseamnă trei persoane care încearcă să gestioneze un set de relații. Unul dintre ei este cel tentat să rămână în două relații – acesta este numit în psihologie „necredinciosul”. „Rănita” este soția care încearcă să păstreze relația cu cel care îi este infidel. Și a treia persoană este „cealaltă femeie”, care are relația cu partenerul unei alte femei. Acest triunghi poate fi susținut doar atâta timp cât cele trei părți rămân în joc. Pentru ca o aventură amoroasă să supraviețuiască triunghiul este absolut necesar, proces care cel mai adesea nici măcar nu este conștientizat de cei implicați. Chiar dacă sunt hrănite fantezii de genul că ambele relații ar putea fi gestionate sau că se va renunța la una dintre ele – rareori se întâmplă acest lucru. Replica de genul „Nu pot să renunța acum la ea, din cauza copiilor” - este cea mai des întâlnită în repertoriul necredinciosului, ca scuză pentru pasivitatea sa.

Dorința care face ca orice risc să își piardă din valoare îi aparține ei, amantei – care în orice chip vrea ceva de la acest bărbat și care poate chiar să simtă plăcerea alunecării într-un spațiu periculos sau nepermis. 

De la faptul că poate simboliza o deschizătoare de drumuri și până la asigurarea unei funcții de menținere a unei căsnicii eșuate, infidelitatea poate reprezenta și o formă mai mult sau mai puțin conștientă de răzbunare, o strategie de evitare a conectării emoționale sau un experiment uman într-un moment de maximă plictiseală.

Fiecare dintre cei implicați ajunge să treacă prin propriul travaliu psihologic și chiar dacă ne-am dori foarte tare să-i împărțim în două tabere, cei buni și cei răi, acest lucru este aproape imposibil dacă le înțelegem în profunzime psihologia.

Totul începe cu o justificare foarte bine susținută a trădătorului „Am nevoie de această aventură, din cauza faptului că lucrurile stau atât de prost în viața mea”. Invariabil soția este conștientă și ea de gravitatea problemelor existente, dar cel mai adesea nu știe sau nu îndrăznește să le facă față, motiv pentru care se ascunde în spatele unui gard al negării. Dorința care face ca orice risc să își piardă din valoare îi aparține ei, amantei – care în orice chip vrea ceva de la acest bărbat și care poate chiar să simtă plăcerea alunecării într-un spațiu periculos sau nepermis. 

Despre „cealaltă femeie” sunt cele mai multe și variate păreri la nivelul psihologiei urbane: o face pentru bani; vrea să fie a doua lui soție; este o femeie mult mai frumoasă și atrăgătoare etc. Însă și de această data viața bate mitul, deoarece în multe triunghiuri conjugale amanta are o situație financiară foarte bună, aceasta nu e musai secretara, ar putea să fie chiar șefa trădătorului; nu vrea de fel să se mărite și își respectă mai mult decât orice autonomia și independența; și s-ar putea să fie mult mai puțin atragătoare decât soția, mai ales dacă ne gândim la povești celebre cum ar fi cazul Prințesei Diana, Halle Berry sau Sandra Bullock.

Fără a poza în avocatul diavolului, vreau să subliniez și faptul că uneori cealaltă femeie nu cunoaște adevărata istorie a trădătorului. Replicile de genul „sunt singur”; „relația mea oficială a apus de multă vreme” – se numără printre enunțurile care colorează prezentul relațional al bărbatului dornic de puțină joacă interumană.

Povestea continua și odată cu aceasta și întrebările ajung să fie tot mai articulate: „Unde ne va duce toată situația aceasta?” se întreabă cealaltă femeie, mai ales după ce a descoperit statutul marital al celui care aparent era singur și disponibil. În timp ce rănita este tot mai convinsă de faptul că ceva nu este în regulă, dar nu găsește răspunsul la întrebarea: „Ce se întâmplă?” Desigur că nici el nu mai poate să doarmă liniștit și se întreabă tot mai des „Ce înseamnă ea pentru mine? Este mai importantă decât mariajul meu?” După care, dacă infidelitatea continuă, cortina ajunge să cadă, soția începe să caute indicii – pe care le și găsește. Cealaltă femeie adresează marea întrebare: „Vrei să fii doar cu mine?” - iar el devine mai confuzat ca niciodată. Acesta este și punctul în care anxietatea este resimțită la maxim, de către toți cei implicați, și după o scurtă perioadă de timp bomba relațională explodează. Fie el se retrage de teamă că-și va pierde familia, fie soția începe să impună limite și își cere drepturile sau amanta simte riscul dezvăluirii și își scoate muniția grea sau se retragere.

Potrivit unei statistici internaționale doar 3% dintre bărbații care înșală rămân după aventură cu amanta, o informație care poate fi interpretată în funcție de preferința fiecărui cititor. Însă, în mod cert povestea variază de la caz la caz, uneori fiind influențată de puterea hazardului. Deoarece situația poate activa multă rușine, așa cum a fost cazul Clinton – Lewinsky, după care Monica s-a retras nu doar din viața publică, dar și socială, mai bine de un deceniu și jumătate. Sau amanta poate câștiga simpatie celorlalți, să ne gândim doar la cuplul format de Brad Pitt și Angelina, acolo unde d-na Jolie și-a păstrat imaginea și chiar și-a sporit faima.

Acum vă las pe voi să aruncați zarurile gândirii și să trasați concluziile de final. O fi vina lui pentru că alege ce-i mai ușor, este din cauza ei, pentru că nu mai face sex cu el, sau totul este despre ea – spărgătoarea de relații? Cert este că potrivit unui sondaj online realizat de un renumit site pentru publicul feminin din străinătate – peste 79% dintre respondente au declarat că nu este acceptabil ca o femeie să aibă o relație cu un bărbat însurat; în timp ce 46% dintre acestea au recunoscut că au avut o astfel de relație/aventură, și, ce este cel mai interesant, mai bine de jumătate dintre acestea au mărturisit că nu au niciun regret în legătură cu ceea ce s-a întâmplat.

Ce cred eu este că prezența celei de-a treia persoane este o realitate de viață, dar maniera în care alegem să-i facem față acestei realități depinde de noi. Putem trăi cu frâna intimității ridicată și alege să acționăm conform valorilor noastre de viață, cu referire directă la monogamie, dar mereu există și libertatea de-a gusta din curiozitățile vieții. În mod cert sexualitatea partenerului nu ne aparține și căsătoria nu ar trebui să fie o capcană de oameni, cu atât mai mult cu cât orice restrângere a libertății celuilalt este doar o iluzie și uneori chiar motivul care duce la dorința de și mai multă explorare. Dar ceea ce ne aparține este înțelepciunea de-a relaționa așa cum considerăm că este cel mai potrivit pentru noi, iar dacă vrem exclusivitate relațională avem nevoie să fim mai flexibili și mai dornici de învățare ca niciodată.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Toate bune si frumoase (sa zicem), dar ceea ce este foarte jenant in articolul asta e sexismul pe fata! De ce doua plus unul? De ce nu doi plus una? Oare psihologia infidelitatii are de-a face cu sexul? (si daca da, ar fi bine sa dati si ceva referinte...).
  • Like 1
 • si totusi exista si RESPONSABILITATEA fata de urmari si MOTIVATIA celuilalt in comportatmentul lui. de cele mai multe ori cel care initiaza divortul este chiar cel care-l provoaca si ca urmare construieste o relatie a carei final va fi un alt divort.
  • Like 1
 • GS check icon
  Toate bune si frumoase pana la instinct. Da, o fi fizica cuantica, dar mai este si multa psihologie. Cred ca totul tine de analiza de moment si de suprimarea instinctului. Formularea "asculta-ti instinctul" cred ca ar fi valabila pana intr-un punct - cel al moralitatii. Iar cand vorbim de incalcarea promisiunilor si suferinta partenerului ca urmare a actiunilor celuilalt partener, deja se depaseste limita de care vorbeam. Din pacate nici cele mai "civilizate" civilizatii nu stau bine la acest capitol (tind sa cred ca populatiile mai "necivilizate" sunt superioare din acest punct de vedere), drept pentru care pentru multi ramane "explicatie stiintifica" sau "asa a vrut D-zeu". O zi frumoasa!
  • Like 0
 • Totul tine de fizica cuantica. Mai exact, de a lungul istoriei ideea de casatorie era cu scop material si punct. Pe langa acest aspect, probabilitatea ca oamenii sa calatoreasca, da cunoasca oameni noi, idei noi,etc. era destul de mica si prin urmare oamenii nu intrau in contact cu Noul!.de mai bine de 50 de ani traim alte vremuri...si din punctul meu de vedere extraordinare. Prin urmare, cei care prin natura job ului calatoresc mult, sau care au sansa sa intalneasca mereu si mereu oamenii noi, ajung uneori sa imi schimbe gandirea de la saptamana la alta. Schimbul acesta de gandire inseamna ca te ai urcat pe un alt glux de constiinta si prin urmare, atragi in realitatea ta oamenii cu o gandire asemanatoare. totul este stiintific, nu e vorba de lipsa de respect fata de partener. Daca lumea ar lua lucrurile logic, ar fi mai pitine drame, mai putina suferinta si mai putin bani pierduti.ba mai mult, nivelul de cunoastere si educatie in momentul acesta pe planeta Pamant sa fie destul de scazut si prin urmare...si multa suferinta. Nu consider casatoria logica, consider logica educatia data de parinti copiilor pt ca acestia sa inteleaga ca viata este extraordinara si faptul ca noi suntem 99,99 % energie poate duce in viata unui om la multe modificari de gust in materie de cu cine ne petrecem timpul. multumesc!
  • Like 1
 • Realitatea "cruda" este ca barbatii au sadit in ei, in genele lor deci, instinctul poligamiei. Si ei nu se rezuma numai la 2 femei in viata lor. Femeile au grefat instinctul monogamiei, tot in genele lor si viseaza frumos ca si barbatii trebuie sa fie monogami, ca ele. Din lasitate, multi barbati nu au curajul sa recunoasca tendinta asta inventand tot felul de argumente puerile. Am intalnit pe cineva care a dat dovada de masculinitate desavarsita si a declarat ferm tendinta lui poligama viitoarei sotii. A fost acceptat asa, cu "tendinta" lui infama si casnicia a decurs minunat in continuare. Desigur ca onestitatea lui deosebita a cantarit mult in ochii viitoarei sotii.
  Rog distinsele doamne si domnisoare sa nu viseze la cai verzi pe pereti si sa accepte realitatea pentru a nu avea socuri, deceptii traumatizante si vietile nefericite ale unor copii nevinovati.
  Desigur se pot ca se pot aduce argumente care ar depasi copios lungimea unui articol normal de pe acest blog....
  • Like 3
  • @ Pablo Mison
   Nicio sansa sa schimbati romantismul putin hilar al femeilor., d-le Mison Pablo ;indiferent de felul in care a fost descoperita infidelitatea barbatului (prins "in timp ce..."etc), femeile cred si vor crede ca sunt si exceptii printre ei, ca nu toti barbatii sunt la fel, si cealalta e mereu vinovata: i-a furat barbatul,etc..Dar nici femeile nu sunt foarte chinuite de monogamie, doar ca ele inseala emotional.
   • Like 1
  • @ Pablo Mison
   Și bărbații diferă... unii sunt atleți sexuali, alții au toată viața lor doar vreo 2, 3 amante... :) Impulsul masculin este de a-și împrăștia sămânța (modelat cultural cu mijloacele contraceptive). Cel feminin - de a asigra un cadru pentru copii... Și, așa, ele devin mai constante... mai îngrijorate pentru stabilitatea căminului... N-am inventat nici eu și nici altele contrapartea - adică și bărbații trebuie să-și bage mințile în cap că așa sunt clădite femeile! :)
   • Like 0
  • @ Pablo Mison
   Pablo Mison - de unde ati scos ideea ca unii ar fi monogami, alti poligami?
   Parerea mea e ca si femeile si barbatii sunt la fel de tentati sa fie cu cat maii multe persoane de sex opus.

   Sau sunt tentate sa ia prajitura sau alte chestii bune pe care le vad. Fara sa plateasca pentru ele.
   Dar nu tot ce suntem tentati sa facem, e si etic.

   Dar barbatul are multa samanta, care e problema sa o trimita in acelasi loc?

   • Like 0
 • Monogamie fortata, de acolo provin aceste asa zise probleme, barbatul nu este o fiinta monogama, dar femeia, avand nevoie de cineva sa-i protejeze copiii, are nevoie de un barbat langa ea, de obicei tatal acestora!
  Pe masura ce femeile devin tot mai puternice in societate (cazul sefei), nu mai au nevoie sa fie protejate, nu mai au nevoie de monogamie! Simplu, fara sa facem risipa de cuvinte!
  • Like 2
  • @ Nicolae Sbiera
   Nu trebuie amestecate toate femeile in aceeasi oala. Exista tipul femeia-barbat, orgolioasa, competitiva, independenta, cu gandire oarecum masculina (androida) care nu prea are nevoie de un barbat langa ea. ...cel mult un barbat-femeie ...ati ghicit bine.
   Femeile-femeie sunt dependente, orgoliul sub control, nu agreaza competitia si inteligenta tipic feminina. Ele prefera barbatii-barbat langa ele...ati ghicit bine din nou.
   • Like 1
  • @ Pablo Mison
   Nu va suparati, dihotomia la care ati recurs este si prea fortata si prea infantila.
   • Like 0
 • hmmm ... abia la paragraful 9 parea ca ati iesit din locurile comune si inclinatia fixista spre analiza triunghiului conjugal, si sexista - pentru ca exemplificati doar prin formula unu + doua; dar v-a trecut definitiv la paragraful 10: "fara sa vreau sa fiu avocatul Diavolului" ... ah, asa dara ... intim si profund presupuneti ca amanta este Diavolul? nici nu va trece prin cap ca o femeie poate cauta relatii cu barbati insurati TOCMAI pentru ca isi iubeste libertatea si TOCMAI pentru ca un barbat care inseala poate fi "objeectified", transformat in "boy toy" pentru ca, nu=o asa, ii lipseste ceva in fibra morala ... deci nu e de pastrat, doar de jucat ...
  • Like 1
  • @ Anca Paduraru
   Eu nu vad nici o contradictie intre paragrafele 9 si 10. In paragraful 9 spune ceea ce spuneti si dvs doar ca in cuvinte mai elegante, iar in paragraful 10 abordeaza pur si simplu o alta "subcategorie" a acestei situatii in 3. Aceea in care amanta nu stia, a fost mintita despre situatia reala a individului.
   • Like 0


Îți recomandăm

Silvia Demeter

Acel grajd avea să capete, în doi ani, o nouă funcțiune - living, dining și bucătărie în ceea ce avea să devină, prin măiestria arhitectei, reședința de vară a Prințului Charles. Totul cu un mesaj – păstrarea tradiției, salvarea patrimoniului arhitectural din zonele rurale ale României. Foto opiniatimisoarei.ro

Citește mai mult

Testare Covid-19

„Toată lumea așteaptă ca rezultatul să fie pozitiv sau negativ. În biologia moleculară, rezultatul este detectabil/ nedetectabil. Negativ sau pozitiv se pot asocia altor tipuri de teste, dar nu acestor tipuri de teste”, explică dr. Andreea Alexandru, director medical, divizia de laboratoare Regina Maria.

Citește mai mult

Navigând împreună spre viitor

„M-a luat așa, ca pe șah, m-a aranjat, deci eu nu gândeam în perioada aia. De fapt, când primești vestea asta, tu... ești pur și simplu... te oprești în timp și ai în față un hău și nu știi unde să pornești”. Aceasta este mărturia Lilianei, a cărei poveste impresionantă vă invit să o descoperiți.

Citește mai mult