
foto: Daniel MIHAILESCU / AFP / Profimedia
Ipocrizie și egoism fără scrupule Noi dezvăluiri, curățenia continuă, urmează fapte (demiteri din consilii administrație și modificări grile de salariu).
Cum să ai tupeul să majorezi salariul directorului general de la SALROM (Societatea Națională a Sării) la doar câteva zile după tragedia de la Praid - un munte de nepăsare și incompetență. Salariul a fost majorat cu 6000 lei, până la 38.000 lei / lună, cu 50% mai mare decât cel al președintelui României. Nu mai au pic de rușine. Dezvăluire făcută recent de noul ministru al Economiei, care începe curățenia la companiile de stat.
Tragedii naturale se pot întâmpla oricând, tocmai de aceea trebuie să dai dovadă de prevenție și vigilență, să anticipezi și să ai un plan de acțiune. La SALROM cifrele dovedesc: zero prevenție, afacerea merge din inerție (profitând de creșterea prețului la sare și monopol exploatare), tot profitul a fost distribuit către dividende la buget (foame de bani pentru populismele din campanie), firma este foarte profitabilă, dar nu se dezvoltă prin investiții, măcar de conservare sau protecție / prevenție. Nimic, ani de zile. Vedeți cifrele:
- SALROM are monopol pe exploatarea minelor de sare în România, una din cele mai bogate din UE, prin cele 7 sucursale. Profitând de creșterea prețului la sare cu aproape 60% în ultimii 5 ani (vedeți grafic Trading Economics), cifra de afaceri creste proporțional iar profitul explodează de la 11 mil (2020) la 111 mil (2024). Evoluție normală, nu este datorită performanței manageriale, pur și simplu veniturile au crescut din preț, au monopol concurenta, iar costurile au crescut marginal.

- ce au făcut cu banii? Tot profitul la dividende, investiții foarte mici. Capitalurile proprii au rămas la 600 mil în ultimii 3 ani, creditele la bănci au rămas la 60-70 mil, deși puteau creste lejer de peste 20 ori. Dacă managementul ar fi avut un plan de investiții, aveau bani grămadă: 450 mil profit net în ultimii 5 ani, potențial de accesare credite cel puțin 1 miliard lei! Nimic! Toți banii la dividende, nu au accesat credite suplimentar. Dimpotrivă, datoriile au scăzut de la 108 mil (2022) la doar 68 mil (2024), gradul de îndatorare fiind extrem de mic.
Mai pe românește, managementul a dormit: Business din inerție, profit exclusiv dividende, zero dezvoltare. Nu au protejat salina de la Praid în fața dezastrelor naturale. Acum, din cauza inundațiilor, zăcămintele sunt aproape compromise, sucursala moartă economic și întreagă comunitate locală distrusă, zero turism, zero joburi în localitate, toți depindeau de salină. Ce au făcut managementul și consiliul de administrație? Au crescut salariul directorului general cu 20% ! Ca să vedeți în ce țară trăim. Gata. It’s gone. Curățenie. Tragere la răspundere. Responsabilitate! Exigență și transparență maximă! Trebuie date exemple dure.
Stiu ce înseamnă performanța la privat. Am început să lucrez de la 18 ani, făceam cafea la recepție, introduceam date în calculator și apoi primul job în call center. Până la 30 de ani am ajuns directorul general pe servicii în România al uneia dintre cele mai mari multinaționale la nivel global pe risc management și analiză financiară, precum și președintele analiștilor financiari din România. Responsabilitatea managementului aflat în subordinea mea era zona operațională de zi cu zi, ce se întâmpla în luna curentă vs buget dpdv venituri, cheltuieli, performanță și bonusuri oameni. Ca director general, principala mea preocupare era viitorul: să planific împreună cu echipa, să anticipez principalele riscuri, să previn ori să pregătesc plase de siguranță și backup. Salariul meu fix creștea mereu doar cu inflația (4%-5% / an), în schimb bonusurile de performanță erau acordate în funcție de rezultate. Niciodată angajat pe viață, mandat reînnoit și renegociat la fiecare 2-3 ani, funcție de performanță. Am ales calea antreprenorială și emisiunile de educație financiară la TV pentru amplificarea impactului pozitiv în societate. Sunt convins că aceasta este mentalitatea care trebuie implementată și în managementul companiilor de stat: performanță, responsabilitate, presiune, transparență, fără numiri politice. Curaj, se poate: facem România bine.
Urmăriți Republica pe Google News
Urmăriți Republica pe Threads
Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp
Alătură-te comunității noastre. Scrie bine și argumentat și poți fi unul dintre editorialiștii platformei noastre.