Foto: Inquam Photos/ Virgil Simonescu
La sfârșitul lui august, medicii de la Spitalul de Boli Infecțioase „Victor Babeș” din Timișoara prezentau mărturia impresionantă a unui tânăr în vârstă de 34 de ani, pe care l-au readus la viață, după ce fusese intubat la ATI, cu plămânii afectați în proporție de 80% din cauza Covid. Ieșit din Terapie Intensivă, bărbatul, care nu se vaccinase pentru că nu a crezut că poate face o formă gravă, a vorbit cu voce șoptită despre efectele devastatoare ale bolii asupra sa și a spus că vrea să se vaccineze: „La urma urmei, fiecare decide pentru viața lui, dar am văzut acum pe propria piele că e mai bine să te vaccinezi decât să nu și să faci o formă atât de gravă. Pentru că am crezut că o să mor în fiecare zi. N-am considerat că voi face o formă atât de gravă, încât să-mi pună viața în pericol și să fii atât de distrus după trei săptămâni la ATI. Pentru că efectele sunt devastatoare”, spunea el.
Ieri, tânărul a murit, iar Cristian Oancea, managerul spitalului Victor Babeș din Timișoara, spune că acest lucru s-a întâmplat după ce s-a externat la cerere, în ciuda recomandărilor medicale, și a parcurs un drum de 60 de kilometri cu mașina.
Foto: Inquam Photos
„Colegii din ATI au reușit să îl salveze, a ieșit pe picioare din Terapie Intensivă, trebuia să rămână în secția noastră să continue recuperarea, să facem niște ajustări terapeutice încă 7, 8, 9 zile. Împotriva recomandărilor medicale, a decis să plece ieri. Noi am tras de el toți ca să rămână, nu a vrut. A zis că se duce în Timișoara, nu s-a dus în Timișoara, s-a dus într-o comună aflată la 60 de kilometri de Timișoara. Pe drum s-a simțit rău, probabil a făcut embolie pulmonară, noi așa bănuim. Probabil de la poziția statică din mașină, de la drumul în sine, de la membrele inferioare probabil au pornit niște trombi. Și, în loc să întoarcă mașina, au continuat drumul, iar când a ajuns la domiciliu a făcut stop cardio-respirator. S-a dus ambulanța, dar, din nefericire, nu a mai putut să-l salveze. Efectiv, toți colegii noștri sunt deznădăjduiți și ne trezim cu aceste cazuri frecvent, de oameni care ignoră sfaturile medicale. Un tânăr, pe care l-am convins și voia să se vaccineze, a ignorat recuperarea și perioada de imediat după, ținând cont că el a avut disfuncție pulmonară de 80% și mai trebuia să rămână câteva zile pe secția de interne. S-a ajuns la acest deznodământ nefericit, din cauza unei decizii pe care și-a menținut-o, nu a mai vrut să rămână în spital pur si simplu”, a spus Cristian Oancea.
Medicul a subliniat că persoanele care ies din Terapie Intensivă trebuie să rămână o perioadă sub supraveghere medicală, chiar dacă pare că se simt bine.
„El a a avut afectare pulmonară 80%. Făcea tratament cu anticoagulant, noi am reușit să îl mobilizăm pas cu pas. Și trebuiau anumite doze terapeutice ajustate în această anticoagulare. Văzând îndârjirea lui să plece din spital… Poate, considerând că e tânăr și poate să meargă, a crezut că a trecut boala.
Ne-a zis că se duce în Timișoara, nici nu știam că se duce la 60 de kilometri. Probabil că de la poziția din mașină au plecat anumiți trombi, e doar o supoziție a noastră, pe care am discutat-o azi noapte. Pe drum s-a simțit rău, deci avea dispnee, nu știm dacă avea sau nu oxigen, cum a fost transportat. Dar cert e că era un pacient care mai trebuia să rămână în spital cel puțin o săptămână sau două săptămâni sub ochii noștri, chiar dacă el se simțea bine”, a declarat managerul Spitalului „Victor Babeș”, care a precizat ca în tratarea pacientului au fost implicate, timp de o lună, 35 de cadre medicale.
Cristian Oancea a relatat cum medicii se lovesc de multe ori de refuzul persoanelor infectate cu Covid de a le urma indicațiile terapeutice.
„Acum ne lovim de coronasceptici. Aseară am avut un caz de pacient cu saturație 50%, care a refuzat dispozitivul high flow oxygen. Situația este reală și pacientul e critic. Practic actul medical este influențat de ce vrea și, mai ales, de ce nu vrea pacientul. Și aici am ajuns din cauza acestor știri false, propagate de anumiți influenceri”, a afirmat el.
Pe 30 august, Spitalul „Victor Babeș” din Timișoara posta un film în care pacientul de 34 de ani, care ieșise din Terapie Intensivă povestea cum a evoluat boala în cazul său.
„Am fost în concediu în Italia. M-am simțit rău în a treia zi. Am simțit oboseală excesivă, am dormit. Nu s-a remediat deloc. Am început un tratament cu vitamina C, antibiotic. Săptămâna următoare m-am întors, dar am fost tot mai rău și, ulterior, joi, n-am mai rezistat și a trebuit să vin la spital cu ultimele puteri, cu afectare pulmonară de 80%.
Mi-era greu să urc, mi-era greu să mă mișc. Începusem să tușesc. Nu mai aveam gust și miros. Mi-am dat seama că e COVID.
O oboseală generală și o tuse care te îneca excesiv. Pur și simplu nu aveai aer, nu puteai să respiri, ceea ce te doboară. N-am putut nici măcar să deschid o sticlă de apă, ca să nu mai vorbesc de a mă acoperi sau a mă întoarce de pe o parte pe alta.
Nu am fost în Terapie, inițial. Am fost în „zona roșie”, după care, având o afectare pulmonară de 80%, am ajuns intubat. Statistic, știți că puțini dintre cei intubați mai și scapă. Deci, un caz fericit.
La urma urmei, fiecare decide pentru viața lui, dar am văzut acum pe propria piele că e mai bine să te vaccinezi decât să nu și să faci o formă atât de gravă. Pentru că am crezut că o să mor în fiecare zi. N-am considerat că voi face o formă atât de gravă, încât să-mi pună viața în pericol și să fii atât de distrus după trei săptămâni la ATI. Pentru că efectele sunt devastatoare.
Am trecut prin multe stări. Au fost perioade în care am fost intubat și sedat. Au fost perioade în care îmi era atât de cald, îmi simțeam gâtul uscat, la un moment dat n-am mai rezistat.
E extraordinar de urâtă boala asta în cazul în care faci o formă gravă. Se poate vedea.
Nu pot să decid pentru cineva. Fiecare face ce vrea cu viața lui, dar după experiența prin care am trecut, cred că e mai bine să te vaccinezi, să faci o formă ușoară, decât să-ți pui viața în pericol în halul ăsta.
Nu am crezut că o să scap. Știam cât de rău mă simt și în fiecare zi era tot mai rău. Ajungând și intubat, știam că, statistic, foarte puțini mai scapă. N-am crezut că o să mai scap, dar Dumnezeu a făcut o minune.
În astea trei săptămâni, se distruge musculatura și recuperarea medicală care urmează e destul de dificilă. În trei săptămâni, un om de 100 kg ajunge aproape legumă și durează probabil 3-6 luni recuperarea, cel puțin. Nu pot să mă deplasez singur. Probabil mai am nevoie de cel puțin o săptămână ca să mă pot deplasa”, spunea tânărul de pe patul de spital.
Urmăriți Republica pe Google News
Urmăriți Republica pe Threads
Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp
Alătură-te comunității noastre. Scrie bine și argumentat și poți fi unul dintre editorialiștii platformei noastre.
95% eficienta inseamna ca la 20 de morti nevaccinati ai un mort vaccinat. 90% inseamna ca la 10 ai unul.
Doar la 100% nu o sa mai ai nici unul,
Pana si la 99% ai un mort vaccinat la 100 nevaccinati.