
Foto: Print screen New York Times
„În acest moment, Guvernul României se află pe un traseu de coliziune cu Uniunea Europeană, dar se pregătește să preia conducerea organizației”, remarcă jurnalistul Kit Gillet într-un articol din New York Times.
Pentru prima dată de la aderarea la UE, marți va veni rândul României să preia președinție rotativă a Consiliului UE, însă, în același timp, Guvernul de la București continuă să forțeze schimbări în sistemul de justiție, iar înalții oficiali apără poziția Guvernului, folosind un limbaj din ce în ce mai eurosceptic, atrage atenția jurnalistul.
Guvernul de stânga ia măsuri active de subminare a independenței justiției, ceea ce a dus la mișcări de stradă, și ia în calcul să dea o ordonanță prin care să îi amnistieze pe cei condamnați pentru corupție. Iar ministrul Justiției, Tudorel Toader, a cerut oficial revocarea procurorului general, un critic deschis al mișcărilor Guvernului, scrie The New York Times.
Uniunea Europeană a criticat, prin vocea lui Frans Timmermans, prim vicepreședinte al Comisiei Europene, faptul că România nu doar a încetinit procesul de reformă, dar a început să facă pași înapoi în domenii în care au fost făcute progrese în ultimii 10 ani. „Criticile nu au fost bine primite la București. Liviu Dragnea, șeful partidului aflat la putere, PSD, a acuzat în decembrie UE de tratament „discriminator”, spunând membrilor săi de partid că „România nu va mai accepta să fie tratată ca o țară de rangul doi”, se arată în editorial.
Președintele Comisiei Europene, Jean Claude Juncker, a subliniat că România preia președinția UE într-un moment crucial. În timpul mandatului său, va trebui să gestioneze negocierile pentru ieșirea Marii Britanii din UE, care trebuie să se petreacă pe 29 martie, și va trebui să ia poziție față de ascensiunea unor guvernări autoritariste în Europa. Chiar dacă România este, „din punct de vedere tehnic foarte bine pregătită” să deţină şefia Consiliului Uniunii Europene, „Guvernul de la Bucureşti nu a înţeles pe deplin ce înseamnă să prezidezi ţările UE”, a spus Juncker într-un interviu pentru ziarul german Welt am Sonntag.
NY Times scrie și despre valurile de proteste antiguvernamentale din ultimii doi ani și o citează pe Elena Calsitru, președinta asociației civice Funky Citizens, vorbind despre instabilitate. „Instabilitatea și lipsa de predictibilitate din ultimii doi ani au afectat atâtea zone ale agendei publice, încât a semănat nesiguranță la nivelul întregii societăți. În trecut, România nu era chiar o lumină, dar era cea mai predictibilă țară din regiune, cu un atașament clar față de traseul european”, este de părere Elena Calistru.
Adoptarea unei ordonanțe pentru amnistie și grațiere, mai ales în următoarele șase luni, ar avea consecințe dezastruoase. „Dacă adopți o astfel de ordonanță, după atâtea dezbateri în Parlamentul European, înseamnă că ignori orice dialog cu instituțiile europene, în timp ce deții președinția UE. Ar fi un mesaj dezastruos“, spune Elena Calistru.
Urmăriți Republica pe Google News
Urmăriți Republica pe Threads
Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp
Alătură-te comunității noastre. Scrie bine și argumentat și poți fi unul dintre editorialiștii platformei noastre.
Pasajul cu: În trecut, România nu era chiar o lumină, dar era cea mai predictibilă țară din regiune, cu un atașament clar față de traseul european”, este de părere Elena Calistru., arata inca o data din pacate, Loosing touch with reality, o lipsa de realism proverbiala. Ce sai faci de la inaltimea confortului personal lucrurile par mai roz.