Sari la continut

Află ce se publică nou în Republica!

În fiecare dimineață, îți scrie unul dintre autorii fondatori ai platformei. Cristian Tudor Popescu, Claudiu Pândaru, Florin Negruțiu și Alex Livadaru sunt cei de la care primești emailul zilnic și cei cărora le poți trimite observațiile, propunerile, ideile tale.

New York Times: Un tsunami de concedieri urmează să lovească Europa

Avion Lufthansa

Foto: Guliver/ Getty Images

Până la 59 de milioane de angajați europeni riscă să își piardă joburile, să fie disponibilizați pe termen scurt sau să își vadă veniturile reduse, ca urmare a crizei provocate de noul coronavirus, arată un studiu realizate de McKinsey & Company, citat de The New York Times. Cele mai vulnerabile locuri de muncă sunt cele din industrii precum transportul și comerțul, direct afectate de limitarea circulației și de scăderea veniturilor populației în timpul pandemiei.

„În ciuda schemelor de șomaj tehnic care au salvat slujbele a zeci de milioane de oameni, un tsunami de concedieri urmează să lovească Europa, pe măsură ce companiile se restructurează”, scrie publicația americană.

Când țările europene le-au impus firmelor să se închidă, iar angajaților să stea acasă pentru a preveni răspândirea coronavirusului, guvernele au luat măsuri radicale pentru a-i pune la adăpost pe lucrători de șomajul în masă, oferind afacerilor ajutoare de miliarde pentru a-și păstra angajații.

Însă disponibilizările vor veni oricum, relatează The New York Times.

„Europa a reușit să amortizeze efectele inițiale ale crizei”, a declarat John Hurley, senior manager de cercetare la Eurofound, divizia de cercetare a Uniunii Europene. „Dar, după toate probabilitățile, șomajul va veni, mai ales atunci când programele generoase vor începe să se estompeze.”

„Va fi o lovitură”, a adăugat el, „și va fi destul de urâtă”.

Încă dinainte de reizbucnirea cazurilor de coronavirus în Europa, pagubele economice provocate de pandemie erau în creștere, iar acum se pare că programele guvernamentale scumpe nu au făcut decât să amâne concedierile în cazul unora dintre angajați. 

Marile corporații care lucrau mult sub capacitate de la debutul crizei corona se pregătesc să taie zeci de mii de poziții din organigrame în toamnă și în anul următor. 

Printre acestea se numără Renault, Airbus, Lufthansa, Air France, Debenhams și chiar și Grupul McLaren.

Citiți articolul integral aici.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Daca vor fi intr-adevar disponibilizari exista o singura solutie pe care speculez China o va exploata : si asa populatia asiatica este foarte numeroasa nu cred ca o invadare pe piata de munca a Europei de chinezi pe viitor pare un scenariu ne-realist. Chiar intuiesc ca Europa si nu glumesc va fi intr-un viitor posibil tamponul intre puterile asiatice si nu numai cu doctrine socialiste si cele capitaliste cu doctrine liberale dar mai ales d.p.d.v militar. Acest joc diplomatic si de calm pe care il face Europa prin contactele sale va ceda pana la urma in favoarea celor oprimati dar inflacarati de putere cu aspiratii de mai mult. Chiar este imposibili sa-i tranchilizezi pe toti cu vorbe gen. "minte-ma frumos". Dezastrul disponibilizarilor vine in mod cert dupa alocarea de catre Europa a miliardelor salvatoare catre tarile partenere. Iei dintr-o parte pierzi pe de alta parte. Sper ca este un risc calculat.....
    • Like 0


Îți recomandăm

Silvia Demeter

Acel grajd avea să capete, în doi ani, o nouă funcțiune - living, dining și bucătărie în ceea ce avea să devină, prin măiestria arhitectei, reședința de vară a Prințului Charles. Totul cu un mesaj – păstrarea tradiției, salvarea patrimoniului arhitectural din zonele rurale ale României. Foto opiniatimisoarei.ro

Citește mai mult

Testare Covid-19

„Toată lumea așteaptă ca rezultatul să fie pozitiv sau negativ. În biologia moleculară, rezultatul este detectabil/ nedetectabil. Negativ sau pozitiv se pot asocia altor tipuri de teste, dar nu acestor tipuri de teste”, explică dr. Andreea Alexandru, director medical, divizia de laboratoare Regina Maria.

Citește mai mult

Navigând împreună spre viitor

„M-a luat așa, ca pe șah, m-a aranjat, deci eu nu gândeam în perioada aia. De fapt, când primești vestea asta, tu... ești pur și simplu... te oprești în timp și ai în față un hău și nu știi unde să pornești”. Aceasta este mărturia Lilianei, a cărei poveste impresionantă vă invit să o descoperiți.

Citește mai mult