Sari la continut

La 9 ani de Republica, întrebăm: ChatGPT la urne – Ce ar vota inteligența artificială? Dar tu?

De 9 ani, Republica construiește o comunitate în care ideile prind glas și dezbaterile autentice fac diferența. Anul acesta, facem un experiment: l-am întrebat pe ChatGPT cum ar vota la alegerile din România. Însă întrebarea cea mai importantă rămâne pentru tine: cum alegi tu viitorul? Scrie, alătură-te conversației și hai să schimbăm România împreună!

Ni s-a urât cu binele!

Imagine cu Felix Pătrășcanu, cofondator al FAN Courier. Foto: Inquam Photos / George Călin

Foto: Inquam Photos / George Călin

Ni s-a urât cu binele! Trăim cele mai bune vremuri din istoria noastră națională! Nu contest că mai sunt multe de făcut, însă societatea și economia ne oferă oportunități la care doar visam acum 20 de ani. Toate problemele noastre de ieri ar putea deveni insignifiante după 8 decembrie, iar libertățile și drepturile de care ne bucurăm astăzi, istorie.

Am depus peste 20 de ani eforturi ca să ne conturăm identitatea europeană. Chiar înainte de anul 2004, ne-am calibrat business-urile, politicile publice, sistemul politic, viața, după modelul occidental, euro-atlantic. Am investit timp, energie, bani, am făcut eforturi să (ne) schimbăm mentalitatea pentru a face față noilor standarde de comportament social, civic, economic. Am parcurs o bună parte a acestui drum anevoios, învingând depresii, dezamăgiri, dar ne-am hrănit cu speranța, cu dezideratul că suntem/vom fi în stare să ajungem acolo. Când am reușit să conturăm o democrație și o economie de piață, suntem forțați să schimbăm direcția printr-un desant inimaginabil al unor forțe care profită de fragilitatea noastră în a înțelege democrația. 

Am câștigat libertăți care nici nu știam că există înainte de '89. Mi-e teamă că dacă nu conștientizăm acest lucru, le vom pierde rapid. Ne întoarcem de unde am plecat, poate la mai rău? România ar putea intra într-o criză economică severă, similară cu colapsul din Venezuela. Ce s-a întâmplat în această țară este un exemplu foarte recent și foarte limpede prin care poți să realizezi cum se poate ajunge la foamete, persecuție, violență și dezbinare.

Ca antreprenor care își dorește să dezvolte afaceri în România, sper să învățăm din greșelile altora. Să nu dăm de pereți cu democrația și economia de piață!

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Binele o fi la ăia cu pensii speciale ..Alde Greblă si restul căpușelor ...
    • Like 0


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult