Sari la continut

Descoperă habits by Republica

Vă invităm să intrați în comunitatea habits, un spațiu în care înveți, găsești răspunsuri și resurse pentru a fi mai bun, pentru a avea o viață mai sănătoasă.

Impozitarea pensiilor speciale: Ne putem bucura măcar de eliminarea parțială a unor șpăgi legale acordate de parlamentari către categorii privilegiate

Foto: Inquam Photos

Acum că în sfârșit a trecut prin Parlament legea impozitării pensiilor speciale, toată lumea are impresia că în țară se va râspândi prosperitatea și toate problemele vor dispărea.

Creșterea cu 40% a pensiilor este cel mai încântător vis al PSD și al multor cetățeni care nu reușesc să facă o simplă socoteală de matematică. Niște adunări și scăderi banale. Dar ca să fie pe înțelesul tuturor a explicat economistul Claudiu Vuță aici.

Parlamentul României

Ideea este simplă, nici eliminarea și nici impozitarea pensiilor speciale nu aduc suficienți bani la buget pentru a mări pensiile bazate pe contributivitate cu 40%. Chiar și Ministrul Finanțelor a spus recent că un scenariu mai probabil ar fi creșterea pensiilor cu 10%, „acel 10% este un scenariu care ne-ar permite să facem și investiții, și alte creșteri, să păstrăm echilibrul macroeconomic și este agreat și de finanțatorii noștri”.

Dar simpla socoteală nu poate fi înțeleasă de un popor atât de măcinat de comunism, încât și la 30 de ani după căderea acestuia încă mai cumpără „ca să fie”. Creșterea pensiilor a ajuns instrument de manipulare electorală, fiind susținută de majoritatea partidelor, prin idei fanteziste. Desigur, ne dorim ca toți vârstnicii să aibă o pensie decentă, care să le ofere un trai demn la bătrânețe. Din păcate, bugetul României a fost folosit de către PSD ca sac fără fund. Timp de 3 ani au secat sacul oferind creșteri din pix, mărind consumul nechibzuit și reducând investițiile. Din România au ieșit în intervalul 2017 – 2019, 45 de miliarde de euro – deficit comercial record. De asemenea, România a devenit campioană la creșterea ratei inflației, în Europa. Deficitul bugetar a bătut recorduri nedorite, an de an, totul culiminând cu cel din 2019 când, ca urmare a politicilor caracterizate de amatorism ale PSD, deficitul a depășit 4,4% din PIB.

De aici încolo ne lovim de cinismul partidelor care aleargă după voturi, vânzând gogoși electorale. Deși unele partide se pretind a fi cumpătate, prin tăcerea lor confirmă cetățenilor ideea eronată că pensiile pot fi majorate din pix. Economia și matematica nu își mai găsesc locul atunci când fuga după voturi e mai aprigă decât dorința de a educa poporul. E mai simplu să minți frumos, decât să explici logic realitatea. Iar mulți votanți nici nu doresc să înțeleagă.

Pe de o parte e și de înțeles această alegere având în vedere că atunci când cetățeanul este pus în fața logicii matematicii o evită cu succes având tot felul de reacții deplasate, complet pe lângă subiect. Este dovada simplă a analfabetismului funcțional în care este țara asta adâncită. Evident că și în situația aceasta ajungem tot la subiectul educației. E mai ușor să excluzi investițiile în educație, pentru că e foarte simplu să conduci un popor care nu înțelege despre ce îi vorbești. Un popor prostit constant de către o „clasă” politică rapace și în multe cazuri, analfabetă!

În chestiunea de față avem un popor care a trecut prin multe experiențe și care nu mai are răbdarea de a suporta populisme, dar nici răbdarea de a înțelege și accepta realitatea. E o Românie divizată în două tipuri de cetățeni: cei care nu au un coș de gunoi la scara blocului, dar care improvizează și găsesc soluții pentru a păstra curățenia și cei care aruncă pe jos, lângă coșul de gunoi. Astfel avem cetățeanul de rând care nu mai este interesat de bunăstarea țării, fără să se gândească la viitorul copiiilor și nepoților și preferă să meargă în tandem cu legenda unei pensii mărite din pix. Este cetățeanul abandonat de guvernanți, care sunt la ani lumină distanță de nevoile reale și imediate ale acestuia. E omul căruia i se acordă atenție preponderent în anii electorali, în rest „se descurcă”. Datoria guvernanților este să ofere tuturor cetățenilor posibilitatea de a își construi un trai decent, evitând măsuri populiste și creșteri din pix.

Două variante foarte bune pentru ca cetățenii să aibă parte de pensii pe măsura nevoilor lor sunt pilonul II și III. Desigur, PSD are câteva fantezii și pentru pilonul II, una dintre ele s-a îndeplinit când au redus contribuția de la 5,1% la 3,75%. Legal, contribuția la Pilonul II trebuia să fie de 6%, PSD a avut însă alte idei.

Pilonul III este o legendă și mai frumoasă pentru cetățeni, mulți dintre ei fiind complet străini de ceea ce înseamnă o pensie facultativă. Nu mai vorbim de conturi de economii sau asigurări de viață cu acumulare de capital. Spre exemplu, doar un procent de aproximativ 34% din români economisește.

Cu riscul de a mă repeta, aduc în discuție iar educația. De data aceasta cea financiară. Nu învățăm ce sunt taxele și impozitele, nu învățăm cum să consumăm chibzuit și nu învățăm să economism. Astfel, ajungem să ne bazăm într-un final pe pensia de la stat. Momentul în care „decrețeii” vor ieși la pensie, după, impactul asupra economiei va fi brutal. Între 2030-2035, vor ieși la pensie aproximativ 1,8 milioane de personae. Vom avea 6,3 milioane de pensionari și 4,3-4,5 milioane angajați.

Anul 2040 – numărul pensionarilor va atinge 7 milioane de personae, iar cel al angajaților va fi sub 3 milioane. Imaginați-vă o țară cu peste 7 milioane de pensionari, care este viitorul acelei țări? Crede cineva că tinerii vor fi tentați să rămână în România împovărați fiind de taxe și impozite? Având în vedere migrarea forței de muncă și natalitatea scăzută probabil numărul de lucrători va fi nu sub 3 milioane, ci chiar mai redus. Vom ajunge foarte curând să avem mai mulți pensionari decât muncitori care să susțină pensiile bazate pe contributivitate, iar presiunea pe fiecare angajat va fi atât de ridicată, încât vom avea atât angajați, cât și pensionari săraci și nefericiți.

Cum ar fi fost dacă am fi avut o educației financiară? Probabil că am fi înțeles simpla socoteală care ne spune că reducerea pensiilor speciale, deși este o decizie etică, nu aduce bani din neant pentru mărirea pensiilor bazate pe contributivitate și poate că am fi avut și un plan de economisire pe termen lung, astfel încât să nu ne temem de un colaps atunci când decrețeii vor fi la pensie.

Dar până vom rezolva și această problemă, ne putem bucura măcar de eliminarea parțială a unor șpăgi legale acordate de parlamentari către categorii privilegiate. Dar tototdată ar fi bine să nu mai credem legendele și miturile conform cărora această impozitare a pensiilor speciale va aduce suficienți bani pentru majorarea punctului de pensie. Din păcate PSD a lăsat în mâna altora castanele fierbinți. Soluția e simplă, investiții, educație și răbdare.

Este dispus poporul român să nu mai înghită nemestecat idei demagogice? Este marea masa de votanți dispusă să nu mai accepte minciuni poleite demagogic?

Sunt doar două dintre întrebările la care trebuie să răspundă fiecare.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • "Egalitatea în drepturi ARTICOLUL 16=(1) Cetăţenii sunt egali în faţa legii şi a autorităţilor publice, fără privilegii şi fără discriminări.(2) Nimeni nu este mai presus de lege." - Aici Constitutia Romaniei trebuie completata astfel: ~Nu pot fi adoptate legi care promoveaza privilegii si discriminari~ Desi Constitutia vrea sa vorbeasca in continutul articolului 16 de egalitate in drepturi, in realitate nu reiese acest lucru, decat partial!
  • Like 1
 • Gecaba Gecaba check icon
  Când scrii un articol și pleci de la afirmații false, nu poate sa rezulte decât concluzii false. Sa spui ca "toată lumea are impresia că în țară se va râspândi prosperitatea și toate problemele vor dispărea" odată cu impozitarea pensiilor speciale , înseamnă că știi ce crede toată lumea. Pensiile speciale sunt un subiect, alt subiect sunt pensiile, altul felul cum sunt votanții manipulați șamd. Este o alăturare forțată a atâtor probleme, doar ca să iasă doua întrebări.
  • Like 3
 • Valentin check icon
  Educaţie sexuală, educaţie civică, educaţie estică, educaţie contra fakenews, educaţie pentru respirat, educaţie pentru ascuţit creionul, educaţie pentru scărpinat în urechea stângă, educaţie pentru educaţie, educaţie educativă, educaţie pentru lectură, educaţie alternativă, educaţie clasică, educaţie postmodernă... etc.

  Trezirea: 6:32
  Ajuns la şcoală: 7:45
  Plecat de la şcoală; 19:30
  Teme pentru acasă: 20:00-23:30
  • Like 1
  • @ Valentin
   Sigur că educația este necesară permanent dar dacă pui la finanțe un dezaxat iar la dezvoltare sau alte domenii câte-un stâlp sau grindă care trebuie să hotărască soarta țării, educația își pierde din valoare. Marea majoritate a problemelor nu ar fi existat dacă s-ar fi proclamat și aplicat meritocrația în cazul numirilor și candidaturilor /alegerilor. În principiu toată lumea e de acord că cele mai bune numiri în funcție și în alegeri se realizează dacă cântărești performanțele anterioare ale candidaților și votezi în consecință. Dar când de la cel mai înalt nivel se propagă demonizarea nejustificată a inamicului politic al partidului preferat (chiar dacă, constituțional, ”nivelul” trebuie rupt de politicul curent și trebuie să-i ai în vedere pe toți nu numai pe preferați și pe
   ”externi”) și aceasta se cuplează cu neadevăruri sfruntate, educația principială ar trebui să-și spună cuvântul. Altfel, se ajunge la anomalia că votezi chiar împotriva interesului general și personal. Concret, propaganda manipulatorie a ”nivelului” (care s-a eschivat și de la o confruntare decisivă în campania electorală) a contribuit decisiv (în condițiile unei educații fără principii clare a poporului) la votul ilogic de la europarlamentare și prezidențiale. La aceasta s-a adăugat trădarea
   politică (materializată prin traseismul politic generat doar de găndul la căpătuială pe perioada mandatului al unor ariviști) care a ajutat la reușita moțiunii de cenzură) care a condus la instalarea unor nulități în domeniul gestionării averi, a venitului și dezvoltării societății și doar în avantajul unor interese private și împotriva interesului general. Dar dacă pui să păzească averea statului o persoană care (anterior) a
   manipulat cursul valutar și își trimite veniturile în entități offshore, ce mai faci cu educația (incompletă) ?
   • Like 0
  • @ Ion Filip
   check icon
   Rețin că lucruri rele se intimplă "când de la cel mai înalt nivel se propagă demonizarea nejustificată a inamicului politic al partidului preferat".
   Dar și că "averea statului" e păzită de un om care "a
   manipulat cursul valutar și își trimite veniturile în entități offshore".
   Ce să zic... tulburări bipolare?
   • Like 2


Îți recomandăm

UNStudio 1

UNStudio este unul dintre cele mai cunoscute și apreciate birouri de arhitectură din lume, cu filiale în Amsterdam, Frankfurt, Shanghai, Hong Kong, Dubai și Melbourne. are în portofoliu peste 120 de proiecte internaționale, precum clădiri de birouri, rezidențiale, muzee, poduri, dar și masterplanuri urbane. Printre cele mai cunoscute lucrări - Podul Erasmus din Rotterdam, Mercedes-Benz Museum din Stuttgart, Arnhem Central Station, Designul Doha Metro Station.

Citește mai mult

Marius Sava

„La mine pacienții nu vin niciodată singuri, vin cu partenerul”, spune medicul specialist pneumolog Marius Sava, cu competențe în somnologie, de la Rețeaua Privată de Sănătate Regina Maria, despre cei care ajung la ușa cabinetului cu simptome de apnee în somn.

Citește mai mult

articol audio
play icon mic icon Mihai Bran - Claudiu Pandaru

Când medicul psihiatru Mihai Bran le-a povestit colegilor săi de la muncă, în 2015, că ar vrea să își facă un startup în domeniul serviciilor de telemedicină, pentru a-și putea urmări mai ușor pacienții, cei mai mulți dintre ei au izbucnit în râs, neîncrezători. În prezent, business-ul său, ATLAS, pornit alături de câțiva prieteni IT-ști, a ajuns la o cifră de afaceri de un milion de euro și 400.000 de utilizatori.

Citește mai mult

Food waste Japonia

„În Japonia mâncarea e un personaj din marea poveste a lumii, un prim pas în călătorie. Fiecare regiune are cel puțin un ingredient sau o mâncare pentru care e faimoasă și care, când îi vine sezonul, e consumată în restul Japoniei. E și o formă ritualică de a reuni timpuri, locuri și oameni. Mâncarea japoneză e o formă de echilibru”, spune scriitorul George Moise într-un interviu pentru habits by Republica.

Citește mai mult