Sari la continut

Află ce se publică nou în Republica!

În fiecare dimineață, îți scrie unul dintre autorii fondatori ai platformei. Cristian Tudor Popescu, Claudiu Pândaru, Florin Negruțiu și Alex Livadaru sunt cei de la care primești emailul zilnic și cei cărora le poți trimite observațiile, propunerile, ideile tale.

Nici nu a ieșit bine din închisoare și Piedone a simțit nevoia să facă ceva pentru a se simți bărbat

Piedone Foto - Inquam Photos/ George Călin

 Foto - Inquam Photos/ George Călin

„Păpușe!"

E cel mai grețos apelativ pe care i-l poți atribui unei femei. Nu înseamnă respect, afecțiune sau admirație. Este expresia unei relații de putere între un bărbat și fata sau femeia căreia i se adresează.

Păpușa este prin definiție un obiect care arată foarte bine dar are un corp inert, fără voință proprie. Este proprietatea celui care o deține și poate ce face ce vrea cu ea. Proprietate, da. Exact asta cred unii bărbați în raport cu femeile din viața lor. Că le sunt fiice, soții, colege de serviciu sau subordonate.

Sau tinere instituționalizate într-un centru pentru minori.

Nici nu a ieșit bine din pușcărie și Piedone a simțit nevoia să facă ceva pentru a se simți bărbat din nou. E adevărat, penitenciarele nu sunt chiar locul în care să îți poți exersa masculinitatea. Și ce-a zis el, ia las' că vin eu la primărie și am să mă make man great again. Ei, și cu cine să facă el asta? Cu niște femei care nu se pot apăra, evident. Cu directoarea centrului de minori. Cu tânăra însărcinată, care nu este altceva decât o victimă și fix expunerea asta publică îi trebuia.

Dacă neregulile din centrul respectiv necesitau o demitere, lucrul ăsta trebuia făcut instituțional, printr-o anchetă făcută de primărie și o decizie comunicată oficial, invocând un articol de lege. Circoteca aia televizată nu era pentru tinerii instituționalizați. Aia era pentru orgoliul lui Piedone, care trebuia să compenseze umilința anilor petrecuți după gratii cu ceva care să-i ofere satisfacție.

Eventual, ceva prin care să-i umilească pe ceilalți.

Judecând după numărul de aprecieri, like-uri și inimioare date filmării, Piedone știe foarte bine ce face. Își cunoaște bine electoratul. Printre susținătorii lui sunt deja unii care acuză tânăra însărcinată. Adică blamarea victimei, cum fac mulți dintre dacii liberi din țara asta.

Circ, pomeni, obediență, cruci, icoane, familie tradițională. Pare a fi o rețetă electorală cu care n-ai cum sa dai greș în România.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • S-ar putea că Piedone să facă parte din ROMORA (vezi asemănarea denumirii, pe care doresc să o promovez, cu o organizație mafiotă italiană)
    • Like 1
  • Nume check icon
    Este foarte interesant faptul ca TOATE televiziunile umbla dupa astfel de specimene si ii fac reclama gratis la televizor. Eu cred ca astfel de persoane nu ar mai trebui promovat deloc de o televiziune serioasa, Audienta este importanta, dar paca nici chiar asa.
    • Like 8
    • @ Nume
      Nu au ce căuta în aceeași frază "promovarea lui Piedone" și "televiziune serioasă". Ar trebui să se excludă reciproc. Din păcate, televiziunile trebuie să facă bani, adică audiență, iar pentru asta sunt în stare de orice. Mi-e silă...
      • Like 1
  • Scarba fata de "protagonist" si fata de toti cretinii de sustinatori.
    • Like 3


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult