Sari la continut

De opt ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

Nici nu a ieșit bine din închisoare și Piedone a simțit nevoia să facă ceva pentru a se simți bărbat

Piedone Foto - Inquam Photos/ George Călin

 Foto - Inquam Photos/ George Călin

„Păpușe!"

E cel mai grețos apelativ pe care i-l poți atribui unei femei. Nu înseamnă respect, afecțiune sau admirație. Este expresia unei relații de putere între un bărbat și fata sau femeia căreia i se adresează.

Păpușa este prin definiție un obiect care arată foarte bine dar are un corp inert, fără voință proprie. Este proprietatea celui care o deține și poate ce face ce vrea cu ea. Proprietate, da. Exact asta cred unii bărbați în raport cu femeile din viața lor. Că le sunt fiice, soții, colege de serviciu sau subordonate.

Sau tinere instituționalizate într-un centru pentru minori.

Nici nu a ieșit bine din pușcărie și Piedone a simțit nevoia să facă ceva pentru a se simți bărbat din nou. E adevărat, penitenciarele nu sunt chiar locul în care să îți poți exersa masculinitatea. Și ce-a zis el, ia las' că vin eu la primărie și am să mă make man great again. Ei, și cu cine să facă el asta? Cu niște femei care nu se pot apăra, evident. Cu directoarea centrului de minori. Cu tânăra însărcinată, care nu este altceva decât o victimă și fix expunerea asta publică îi trebuia.

Dacă neregulile din centrul respectiv necesitau o demitere, lucrul ăsta trebuia făcut instituțional, printr-o anchetă făcută de primărie și o decizie comunicată oficial, invocând un articol de lege. Circoteca aia televizată nu era pentru tinerii instituționalizați. Aia era pentru orgoliul lui Piedone, care trebuia să compenseze umilința anilor petrecuți după gratii cu ceva care să-i ofere satisfacție.

Eventual, ceva prin care să-i umilească pe ceilalți.

Judecând după numărul de aprecieri, like-uri și inimioare date filmării, Piedone știe foarte bine ce face. Își cunoaște bine electoratul. Printre susținătorii lui sunt deja unii care acuză tânăra însărcinată. Adică blamarea victimei, cum fac mulți dintre dacii liberi din țara asta.

Circ, pomeni, obediență, cruci, icoane, familie tradițională. Pare a fi o rețetă electorală cu care n-ai cum sa dai greș în România.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • S-ar putea că Piedone să facă parte din ROMORA (vezi asemănarea denumirii, pe care doresc să o promovez, cu o organizație mafiotă italiană)
  • Like 1
 • Nume check icon
  Este foarte interesant faptul ca TOATE televiziunile umbla dupa astfel de specimene si ii fac reclama gratis la televizor. Eu cred ca astfel de persoane nu ar mai trebui promovat deloc de o televiziune serioasa, Audienta este importanta, dar paca nici chiar asa.
  • Like 8
  • @ Nume
   Nu au ce căuta în aceeași frază "promovarea lui Piedone" și "televiziune serioasă". Ar trebui să se excludă reciproc. Din păcate, televiziunile trebuie să facă bani, adică audiență, iar pentru asta sunt în stare de orice. Mi-e silă...
   • Like 1
 • Scarba fata de "protagonist" si fata de toti cretinii de sustinatori.
  • Like 3


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult