Sari la continut

La 9 ani de Republica, întrebăm: ChatGPT la urne – Ce ar vota inteligența artificială? Dar tu?

De 9 ani, Republica construiește o comunitate în care ideile prind glas și dezbaterile autentice fac diferența. Anul acesta, facem un experiment: l-am întrebat pe ChatGPT cum ar vota la alegerile din România. Însă întrebarea cea mai importantă rămâne pentru tine: cum alegi tu viitorul? Scrie, alătură-te conversației și hai să schimbăm România împreună!

Piedone, achitat în dosarul Colectiv: o dovadă strigătoare la cer a incapacității societății noastre de a face dreptate

Cristian Popescu - Piedone

Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

ÎCCJ a hotărât să-l achite pe Piedone în dosarul #Colectiv. Aceasta este, în opinia mea, o dovadă strigătoare la cer a incapacității societății noastre de a face dreptate.

Motivul? Nu este doar o problemă de alb sau negru. După cum menționau niște juriști competenți încă de la momentul condamnării, sentințele inițiale au fost, să spunem, sub optimale (Elenina Nicuț oferă o explicație mult mai profundă a modului și a motivului pentru care acestea au fost inadecvate).

Și asta pentru că, din momentul tragediei Colectiv și până acum, singurele presiuni aplicate au provenit din partea opiniei publice. Nu sunt convinsă că cineva a dorit cu adevărat să clarifice, în mod serios, cine este vinovat, care sunt soluțiile și reparațiile potrivite. Pare că toți cei care s-au mișcat, au făcut-o mai degrabă pentru a încerca să potolească revoltă provocată de încă un episod de impotență structurală.

În felul acesta, Colectiv a rămas o rană sângerândă în sufletul nostru colectiv.

În ultimii ani, justiția nu a fost atacată atât de deschis ca în 2017-2018, dar au început să apară toate restanțele legate de acel val, distrugerile pe care le-a provocat și toate deciziile și non-deciziile care au fost luate. Uneori, răul nu este provocat doar de acțiunile directe, ci și de inacțiune (a se vedea dosarele închise din cauza prescripției).

În tot acest timp, nimeni nu a organizat alegeri pentru funcția de primar în sectorul 5. Este ironic că scaunul lui Piedone a rămas gol, așteptându-l parcă. Cât timp va trece până la reinstalarea lui? Va fi la fel de pierdută prin birocrație și bucata asta?

Între timp, nu cred că sistemul sanitar s-a îmbunătățit semnificativ, nu știu dacă infecțiile nosocomiale continuă să fie o problemă și nu știu câți au mai rămas pe acolo, dornici să repare câțiva dintre monștrii care ni s-au arătat atunci.

Ce rămâne pentru omul de rând, pentru care Colectiv a fost o traumă colectivă? Probabil același gust amar pe care l-au simțit și alții înaintea noastră. Fără soluții. Fără dreptate. Fără speranță.

Nu cred că e chiar așa, dar poate e vremea să devenim mai cinici apropo de ce se poate face și cum în România. Nu știu cum, dar mă gândesc. Refuz să cred că atât se poate.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Treburile sunt mult mai simple: Colectiv a primit autorizație de funcționare, semnată de primar, deși nu avea avizul pompierilor (ISU), aviz care era obligatoriu pentru o astfel de unitate. Trebuia să știe primarul că avizul ISU era obligatoriu? Dacă nu direct primarul, măcar consilierii juridici sau alți consilieri ai primarului ar fi trebuit să semnaleze lipsa acestui aviz. Ce s-a scris în comentarii, cum că un primar nu trebuie să știe de capul lui (adică e pus "să semneze ca primarul"), sunt aberații. De asta merg treburile așa cum merg în țara asta, pentru că mulți cred că oricine ar fi bun în orice loc, indiferent de pregătire. Aș spune că, din contră, șeful unei instituții trebuie să ia deciziile finale în cunoștință de cauză și în baza avizelor compartimentelor de specialitate din subordine. Abordarea habarnistă se pare că a inundat multe din zonele societății. Nu i-aș spune "Las' că merge și așa" ci mai degrabă "lucrăm după ureche", adică fără baze solide, întemeiate pe cunoștințe de specialitate, legislație, proceduri etc. Acesta pare să fi fost și cazul justiției în tragedia Colectiv, pentru că nu se poate ca în prima instanță să fi existat o faptă incriminată de Codul Penal, pentru ca ulterior acea faptă să se evapore. În mod cert, încă o dovadă că și justiția "a lucrat tot după ureche", fie în faza inițială, fie în faza finală.
    • Like 3
    • @ Andrei Tarlea
      Clar se vede , ca justitia a lucrat dupa ureche , in faza initiala si in faza finala !
      --Ce vor invata tinerii justitiari ? Ca se poate modifica Adevarul asa ,sa-l imbraci in hainele minciunii ?
      ---Asa ceva ,numai in Romania ,tara tuturor posibilitatilor este posibil !
      • Like 0
  • Problema este cà in drama de la Colectiv Piedone si clanul lui aveau interese in firmele care au fost implicate acolo.
    • Like 2
  • Problema în justiție este mult mai complexă. Intervine aici și penalizărilr procurorilor și mai ales al judecătorilor care s-a dovedit că a dat o sentință greșita. Sunt mii de cazuri când o instanță a dat ani grei de puscărie pentru cei care au devalizat statul iar o altă instanță a anulat complet prima decizie. Cine a greșit ? Și cine plătește pentru aceste greșeli. Au scăpat zeci de infractori condamnați în primă instanță la ani grei de pușcărie, pentru că dosarele au zăcut ani de zile fie la procurări, fie la judecători. Nu am auzit ca pentru o găinărie micul infractor să nu fie judecat și condamnat, uneori la ani grei de pușcărie,
    • Like 4
  • Adrian S check icon
    Nu stiu daca s-a facut dreptate sau nu sau unde vedeti nedreptatea, dar intradevar statul este stramb...dar nu cred ca prin aceasta speta a dat dovada.
    Nu stiu cum intelege cineva ca seful unei institutii, mai ales un om politic - ales liber si fara pic de expertiza, poate certifica ceva prin semnatura.
    Pentru mine STATUL STRAMB este acela care il pune pe primar ca prim responsabil pentru un incident / accident ce se intampla intr-o firma privata.
    Evenimentul nu are sens sa il discutam, urmarile sunt cvazi tragice...dar speta, lantul de responsabili este foarte ciudat alcatuit la noi...pentru ca se termina sau incepe cu PRIMARUL.
    Ce treaba avea primarul cu autorizatia de functionare, cu ISU, cu firma de organiza evenimente, cu artificiile...nu inteleg.
    Este vestita vorba aia ..Semneaza ca primarul...pentru ca el e pus aiurea sa semneze ceva ce nu ar trebui sa semneze.
    Specialistii primariei, oamenii care se angajeaza in administratie si sunt pregatiti pentru asta, ei trebuie sa raspunda. Ei semneaza si doar ei, ca au competente si certificari. De aia ii platim, sa faca lucrurile ca lumea, nu sa se ascunda dupa primar...

    Primarul trebuie sa vina cu propuneri, cu initiative, sa duca in administratie agenda societatii.... sa vada ce merge prost in administratie si sa incerce sa aduca bunastare prin proiecte, investitii, politici publice... NU sa avizeze el PUZ ul sau sa semneze nu stiu ce autorizatie de constructie.... pentru ca isi asuma aiurea niste lucruri pentru care nu este pregatit ( am avut primari si doctori, si juristi, si carciumari, de tot felul...daca e pe placul oamenilor este ales)
    Specialistul trebuie sa isi asume decizia administrativa, pentru ca el are calificare, are si dreptul de a refuza un serviciu public la fel cum are si dreptul de a il aproba (in cazul autorizatiei de functionare, ISU, etc)

    Sincer, nu stiu pe ce motiv l-au pus la inchisoare pe Piedone, nu mi-a fost niciodata simpatic, dar cred ca puteau sa gaseasca alte subiecte mai interesante ...decat raspunderea primarului in cazul unui incendiu produs in localitate.
    Jur ca daca as fi jurist, as citi cu mare interes decizia si motivarea instantei care l-a condamnat....intrucat asta care l-a eliberat a spus clar ca el nu a facut nimic, fapta nu exista, deci nici raspundere pentru ceva ce nu ai facut nu ai cum sa ai.

    In rest...e bine ca ne plangem pe toate site urile de STATUL STRAMB si avem pareri despre dreptate, si ca vrem lumea la puscarie..cu orice motiv
    • Like 3
    • @ Adrian S
      daca semnatura nu are valoarea de ce mai semneaza, se poate abtine sau e doar pe post de notar care confirma semnatura specialistului ;
      dar asta inseamna alta meserie mai modest platita sau de loc
      • Like 1
    • @ corneliu apostol
      Adrian S check icon
      Intrutotul de acord. Primarul nu trebuie sa semneze TOATE actele administrative. Nu el este garantul respectarii legalitatii si conformitatii, ci aparatul administrativ.
      Nu cred ca pentru asta ne alegem primar al localitatii, ci pentru ca primarul sa urmeze agenda societatii..sa propuna si sa implementeze dezvoltare si civilizatie in oras / comuna.
      Il vad ca semnatar, in cazul unor proiecte care ar fi legale de facut dar societatea le gaseste inoportune si semnatura lui sau mai bine zis LIPSA semnaturii sa blocheze un astfel de proiect.
      Poate ca aici face sens, ca primarul sa poata bloca pe motiv de lipsa de oportunitate anumite proiecte.
      In rest...nu are ce sa isi asume el raspunderea juridica prin semnatura. Nu este in fisa postului. E un ALES local, poate fi inginer sau zugrav ca meserie...nu trebuie sa stie nimic ca sa fie primar :)
      Referitor la plata....no comment. Alt topic, alta data...
      • Like 0
  • Justitia in Romania este in sine o gluma proasta, cu toti cei care, cica, o "servesc" sau "deservesc". Niste marionete, niste smenari, niste incompetenti. Pe toate nivelele, deci inclusiv la nivelul institutiilor cu ifose de prost gust dar eficienta zero, cum ar fi Inalta Curte de casatie si Justitie sau celebra Curte Constitutionala. Cred ca partial asta provine de la faptul ca zeci de ani la rand la Drept intrau numai cei cu dosar "sanatos" si asta a dus la deprofesionalizarea totala a meseriei de jurist (am lucrat pe vremuri la un proiect finantat din fonduri europene care se adresa domeniului dreptului transporturilor, si acolo am intalnit un asa zis profesor universitar care mi s-a parut cel mai tampit cadru didactic intalnit vreodata - si cred si acum ca impresia mea era de fapt adevarul curat despre acea persoana). Pe de alta parte, romanul mioritic este destul de incapabil sa gandeasca, sa aplice si sa respecte legile si / sau regulile de orice fel, deoarece una din valorile lui fundamentale este celebrul "lasa ca merge si asa". Si atunci, de ce sa ne miram ca Piedone a fost achitat?
    • Like 4
    • @ andreea dragusin
      Adrian S check icon
      pai sa nu ne miram ca Piedone a fost achitat.
      Mirarea mare a fost aceea ca Piedone a fost condamnat, si nu a reusit ani de zile sa se dovedeasca nevinovat.
      Sa ne miram ca un primar e raspunzator de un incendiu din localitate !!!
      Ai idee cate incidente se petrec zilnic in tara ? Cate incendii ? Cate vitime ?
      Daca ar fi vina primarilor si a Presedintilor de consilii judetene, de ce nu ar fi si vina Presedintelui Tarii ? Doar ca primarul a dat o semnatura pe o hartie ?
      Aici e greseala...ca e pus primarul sa semneze hartiile alea... autorizatii de constructie, avize de functionare...si nu are nici o pregatire nici sa valideze ca aparatul administrativ a propus bine nici sa contrazica....deci semneaza ca primarul...
      • Like 4
  • Nume check icon
    Daca il intrebati pe Piedone s-a facut dreptatea. A avut incredere in justitie ca va face dreptate si nu ce doreste, cere sau viseaza societatea civila.
    De aceea am creat aceasta clasa speciala si platita special pana la adanci batraneti - ca saracii nu pot si ei sa isi faca si ei firme de consultanta ca alti vajnici angajati multifunctionali si profesionisti ai statului - ca sa imparta corect dreptatea, respectiv dreptatea lor.
    • Like 3
    • @ Nume
      Curioasa si ciudata sentinta a competentilor judecatori ,cei de pe urma,caci cei dintai l-au condamnat la 4 ani cu executare!Zic ca fapta nu exista ,dar a existat timp de 6 ani,chestie deja penibila.Treaba e ca fapta pentru care ar fintrebuit sa raspunda Popescu primarul este numirea unor functionari incompetentibsi/sau nepasatori fata de cerintele postului,care i-au bagat sub pix autorizatia de functionare nelegala!La fel au fost condamnati si pompierii care nu si-au facut datoria profesionis si furnizorii materialelor exploxive care le-au instalat intr-un mediu neasigurat la incendiu!Nu mai vorbesc de patronii firmei Colectiv,adevaratii criminali!Deci Popescu trebuia condamnat pentru neglijentacin servici si incompetenta manageriala,dar pentru asta ar trebui sa fie si magistratii competenti si morali nu numai bine platiti si pensionati!
      • Like 0


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult