Sari la continut

Încearcă noul modul de căutare din Republica

Folosește noul modul inteligent de căutare din Republica. Primești rezultate în timp ce tastezi și descoperi ceea ce te interesează filtrat pe trei categorii: texte publicate, contributori și subiecte. Încearcă-l și spune-ne cum funcționează, părerea ta ne ajută.

Nicolae Văcăroiu dă, în premieră, cifra exactă a jafului. Un interviu cât un denunț penal

Într-o primă ieșire publică după trei ani de tăcere, președintele Curții de Conturi, Nicolae Văcăroiu, a făcut astăzi la Interviurile Europa FM bilanțul furturilor de la bugetele publice, central și locale.

2,1 miliarde de euro, nu lei, au furat sau deturnat angajații statului din banii contribuabililor.

Nicolae Văcăroiu spune că în cele mai multe cazuri este vorba despre corupție, neglijență în serviciu, legislație în permanentă schimbare care a dus la erori uriașe. Și abuzuri incredibile comise chiar la nivel guvernamental, precum emiterea unei legi, aplicarea ei și implicit cheltuirea banilor din buget, fără emiterea normelor de aplicare. „Așa ceva e nul de drept!” spune Nicolae Văcăroiu. Deși l-am rugat, Nicolae Văcăroiu a refuzat să acuze nominal, să atace primari sau miniștri. Mai are doi ani de mandat și probabil, nu vrea să supere pe nimeni înainte de a se retrage la pensie. Poate așa se explică și faptul că, în ciuda unui număr uriaș de sezizări penale trimise în ultimii ani la parchete (675 din 2007 încoace), inspectorii nu au făcut plângere împotriva niciunui demnitar.

Aflați mai mult:

O imagine cât un început de dosar DNA. Unde au încăput 600 de milioane de euro?

„Filmează ăștia și ne vede ăia de la DNA!” La ce program s-a uitat Fiscul de Revelion

A nominalizat însă Guvernul Victor Ponta care, în 2014, a luat de la Investiții 2 miliarde de lei pentru a-i da arbitrar autorităților locale. A împărțit banii din fondul de rezervă prin ordonanțe, deși destinatarii nu aveau nicio urgență, spune președintele Curții de Conturi.

„E îngrijorător faptul că aceste 2 miliarde s-au dus la creșterea rezervei Guvernului și au plecat către primării. S-au dus deci către alte destinații, deci au majorat fondul de rezervă. Ceea ce mă îngrijorează că restul de valoare de investiții prevăzute în buget, dați afară din 26 de miliarde, 3 sau 6 și rămân 20 de miliarde, banii ăia trebuiau utilizați cu maximă eficiență”, a spus la Europa FM, Nicolae Văcăroiu.

Autoritățile locale, la rândul lor, au cheltuit banii cu aceeași „responsabilitate”. Iată ce au constatat inspectorii Curții de Conturi (vezi ultimul raport al instituției, la pagina 66)

„De la Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice (n.m. condus atunci de Liviu Dragnea) s-au efectuat plăți în sumă de 910 mii lei pentru finanțarea unor obiective de investiții prin PNDL (n.m. Programul Național de Dezvoltare Locală), amplasate pe terenuri aflate în litigiu, fapt pentru care respectivele obiective de investiții nu s-au mai realizat, întrucât beneficiarii nu aveau toate aprobările/avizele necesare (ex.: certificate de urbanism, autorizație de construcție etc.)”.

Ce să mai spui?

Nu-mi vine în gând decât o replică a unui procuror DNA pe care l-am întrebat odată cum reacționează oamenii politici odată ajunși în birourile lor. „Unii se bucură la gândul că i-am prins doar cu atât”.

Raportul Curții de Conturi arată cum și cu cât au jecmănit angajații statului bugetul, cu cât cinism și cu cât curaj.

Pe el cred că s-ar putea construi sute de dosare penale mari.

Că cele mici ar fi cu miile. Iată un exemplu, tot din raportul Curții de Conturi.

„La Ministerul pentru Sociatatea Informațională nu au fost respectate prevederile legale referitoare la buna gestiune financiară în utilizarea fondurilor alocate de la bugetul de stat ca urmare a nerespectării, de către entitatea auditată, a principiilor economicității, eficienței și eficacității în utilizarea fondurilor publice având în vedere că pentru unele autoturisme din parcul auto al ministerului au fost prestate și decontate servicii de spălare periodică neeconomicoase (două spălări auto la un autoturism în aceeași zi; două spălări ale motorului mașinii în cursul unei luni etc.); prejudicierea bugetului MSI prin decontarea unor servicii de spălătorie auto, pentru autoturisme care în anul 2014 nu se aflau în folosința MSI”.

Doar că între Curtea de Conturi și DNA, pe de o parte, și Curtea de Conturi și ANAF, pe de altă parte, nu par a se fi legat prietenii prea stânse.

Inspectorii din cele trei instituții se acuză reciproc că nu fac bine calculele.

Iar una dintre cele mai mari fraude constatate de inspectorii Curții, reclamată la DNA de acum trei ani, nu a ieșit încă din sertar. Este vorba despre vânzarea unui teren în valoare de 500 de milioane de euro, de către o mare instituție a statului unui privat cu 2 euro metrul pătrat, deși piața spunea că valoarea lui era de 1.500 de euro metrul pătrat.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Si ne mai miram unde se duc banii si de ce nu avem autostrazi si nici investitiide amploare Romania este un fel de paradis fiscal unde fiecare in functie de oportunitatile avute fura cat nu poate duce
    • Like 0
  • :)) Curtea de conturi e o gluma! Marea problema a administratiei nu sunt erorile (nu ca nu ar fi importante)ci mai degraba ororile care se petrec acolo cand vine vorba de achizitii la preturi supraevaluate.
    • Like 0
  • Ce a facut Curtea de Conturi pentru recuperarea prejudiciilor. Cand mai lucram la UBB (sa fie vreo 9-10 ani), a fost control de la Curtea de Conturi si au verificat taxele incasate pentru examene restante. Desi am avut incasarile raportate la numarul de credite al disciplinei in planul de invatamant al seriei respective, cum prevedeau regulamentele UBB, CC a pretins ca plata sa se faca la numarul maxim de credite pe care il avea in vreunul din planurile de invatamant (acestea variau de la o promotie la alta cu 1-2 credite, pentru ca erau discipline in numar diferit in planurile de invatamant). Daca nu s-au putut recupera diferentele (~ 2-3 euro/ credit) de la studentii respectivi, au fost platite de secretara care a semnat pe cererea studentului si a trecut numarul de credite care urmau a fi platite.
    • Like 0
  • TREBUIE SA RASPUNDA CEI CARE AU GRESIT SAU AU FACUT INTENTIONAT IN FATA LEGII SI A POPORULUI ROMAN CARE LE-A OFERIT TOATA INCREDEREA. CUM S-A AJUNS AICI, MA INTREB?
    • Like 0
  • Daca Curtea de Conturi nu face sesizare la forurile abilitate pentru cercetarea faptelor descoperite , atunci ar trebui ca reprezentantii curtii sa fie judecati ca tainuitori si complici...
    • Like 3
    • @ Maria Oprisenescu
      Au facut sesizari de fiecare data . Urmaresc demult subiectul . In afara de asta curtea de Conturi face un raport anual . Se gaseste in format PDF pe internet . Am citit fugitiv ca este cam plictisitor dar afli , totusi ,lucruri interesante .
      • Like 1
  • Pacat ca institutiile statului, nu colaboreaza intre ele, pentru o intelegere profunda si dezmembrarea acelora ce nu condivid conduceri de drept a statului. Dar e coruptie la nivel inaltat asa ca............unde vom ajunge. ?
    • Like 0
  • Pacat că legislatia permite Dacă aveam o legislatie ca a Suedia era mult mai bine Adică totul la vedere
    • Like 0
    • @ Vasco Vasile Dascalu
      In primul rand ,avem nevoie de o constitutie ca a Suediei.
      • Like 0
  • Rușine că această instituție nu face publice aceste nereguli.Asa ar forța și DNA -ul să-și facă datoria.
    • Like 0
    • @ Pocol Sorin Paul
      Citeste rapoartele anuale ale Curtii de Conturi in format PDF care se gasesc pe internet. Nu va informati ,credeti toate manipularile ,va invinovatiti unii pe altii ba ca n-ati iesit la vot, ba ca ati votat cu PSD ,fara sa cititi legile electorale din alte tari ,cum au rezolvat ei mobilitatea fortei de munca. Informativa din surse sigure . Este singura noastra sansa ,singura noastra arma .
      • Like 1
  • Cum d.le sa nu spuna clar cine se face vinovat?!
    Pai asta.i obiectul muncii curtii de conturi,sa verifice si sa spuna ce.a constatat,cu punct si virgula....
    • Like 1
  • Pai daca-i asa tovarase Vacaroiu,nu inteleg de ce va ganditi doar la mandatul d-stra(de inca 2 ani)si nu va ganditi la furturile uriase din munca poporului,din taxele platite de ei Cinstititi Dragnea si ponta ne rad in continuare in nas si scot romanii impotriva romanilor in strada.Sa va consideram partas la nemerniciile lor ca le-ati ascuns atatia ani?Ati merita.Tovarase Vacaroiu.Avem atatia tineri si tinere f bine instruiti,care au venit sa ajuta Romania si nu sant lasati,pentruca oameni cu "state vechi"care stiu sa acopere ,nu se dau iesiti la pensie.Doua placi vechi de patefon.D-stra si ILICI.
    • Like 1


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult