Sari la continut

Încearcă noul modul de căutare din Republica

Folosește noul modul inteligent de căutare din Republica. Primești rezultate în timp ce tastezi și descoperi ceea ce te interesează filtrat pe trei categorii: texte publicate, contributori și subiecte. Încearcă-l și spune-ne cum funcționează, părerea ta ne ajută.

Nimic despre moțiune

Așa cum cei care mă citesc în Republica și pe facebook, precum și cei care mă urmăresc la Digi24, Europa FM sau ProTV au putut constata, am luat o pauză. După 2 ani și jumătate în care mi-am stors creierii zi de zi să explic oamenilor ce este, de unde vine și unde poate să ducă regimul PSD Dragnea-Tăriceanu, vă rog să-mi dați voie să fiu obosit.

Sunt însă unii în presă care țin morțiș să fie târnosit „CTP”ul chiar și când tace. Cu minciunile despre CTP și mineriada din iunie `90 am lămurit-o alaltăieri, cel puțin pentru cei de bună-credință, dar insuficient informați, că restul, care rag mulțumiți la orice aud „de rău” despre subsemnatul, nu mă interesează.

Și n-apuc să-mi trag sufletul că, iacătă, ONG-ul ActiveWatch publică un raport, preluat de Pagina de Media, în care îmi apare numele alături de cele ale lui Dăncilă, Iohannis, G. Becali sau Mihai Tudose, ca exemple de discriminare și instigare la ură.

Ceea ce mă umple nu de ură, ci de repulsie și revoltă. Numiții Dăncilă și Iohannis sunt citați în legătură cu folosirea prostească, înainte de a fi discriminantă pentru bolnavi, a cuvântului „autiști” în discursul politic.

Îți recomandăm

M. Tudose, cu sugestia făcută fiind prim-ministru, de a-i spânzura pe secui: „Dacă steagul secuiesc va flutura pe instituțiile de acolo, toți vor flutura lângă steag”.

G. Becali, cu afirmații misogine la adresa V. Dăncilă.

Și, ca să fie masa bogată, hai să-l încondeiem și pe CTP la „discursul urii”, pentru că a comparat coafura lui Dăncilă cu blana pavianului cu mantie.

Când Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării s-a autosesizat în timp de record mondial, 24 de ore, în legătură cu „Pavianul”, chiar ActiveWatch a arătat public că subsemnatul nu comisesem nicio discriminare. Acum însă, iată-mă trecut la „hate speech”, în loc să fie menționat acest caz ca atac de intimidare a presei de către o instituție a statului.

Cu atât mai mult cu cât Justiția, Curtea de Apel București, a anulat amenda nedreaptă de 1000 lei, pe care mi-o dăduse CNCD, declarându-mă nevinovat.

Deci, ce caut eu lângă cei susmenționați?

Mai zice raportul caraulelor ActiveWatch că „Gazetarul Cristian Tudor Popescu i-a numit handicapați mintal pe susținătorii familiei tradiționale”, citând: „O să-i numesc pe cei care ies în stradă la mitingul ăsta, o să-i numesc mitingul handicapaților mintal”.

Nu i-am numit handicapați mintal pe susținătorii familiei tradiționale, ci, cât se poate de limpede, pe posibilii participanți la mitingul ce voia să-l organizeze Partidul lui Dragnea. Am fost reclamat la CNCD pentru discriminare de către un reprezentant al persoanelor cu dizabilități. M-am prezentat la convocarea de către Consiliu și am explicat.

Persoană cu dizabilități nu e totuna cu handicapat. E vorba de un om cu anumite funcții afectate de boală sau accident, care poate fi tratat astfel încât dizabilitățile să fie compensate și omul să se poată integra în societate. El este însă handicapat când e pus de către semenii săi într-o situație de inferioritate din pricina dizabilităților. A handicapa înseamnă a pune în inferioritate. A fi handicapat nu e ceva ce ține de tine, ci de alții. Nu întâmplător Autoritatea Națională în domeniu se numește „Pentru Persoane cu Dizabilități”, și nu „Pentru Handicapați”.

Deci, eu nu m-am referit nicicum la persoane cu dizabilități. Am spus că prin prezența la mitingul organizat de PSD, oameni sănătoși vor fi puși public în stare de inferioritate mintală, vor trece drept proști.

De ce? Pentru că un astfel de miting, mai ales organizat de partidul la putere, era absurd. Urma un referendum pe tema familiei tradiționale, democratic și legal, la care cine dorea să voteze era liber s-o facă. Dacă acest referendum n-ar fi fost permis, da, avea sens un miting de protest. Dar așa, în afara campaniei electorale referendare, ieșitul în stradă – ca să strigi ce?, ca să contracarezi pe cine? – ar fi fost utilizat politic doar de către Dragnea.

Reclamantul, chemat de CNCD la aceeași oră, nu s-a prezentat să dea ochii cu subsemnatul.

Cum bine se știe, marele miting a fost lăsat baltă chiar de către PSD.

CNCD a constatat că nu mă fac vinovat de discriminarea persoanelor cu dizabilități și a clasat cauza.

Prin urmare, n-am comis nimic, n-am fost sancționat pentru nimic.

Prin urmare, cu ce drept caraulele de la ActiveWatch m-au discriminat punându-mă la snop cu alde Dăncilă, Tudose, Iohannis, Becali?

P.S.

Dacă tot am întrerupt lectura memoriilor Verei Davîdova, amanta lui Stalin, ca să scriu aceste rânduri, mai sting o datorie logică rămasă de la zisul referendum, din octombrie anul trecut, al tradiționalului familist Dragnea.

Am spus atunci: „Nu mă duc la vot, pentru că nu sunt idiot”. N-am fost reclamat la CNCD, dar mulți au sărit să mă acuze că i-aș fi făcut astfel idioți pe toți cei care s-au dus la vot. N-am explicat suficient de aprofundat de ce nu-i așa. O fac acum.

Avem, deci, efectul: „Nu mă duc la vot”. Și cauza: „Pentru că nu sunt idiot”. Unii au dedus de aici că, deoarece cauza ar implica efectul, non idiot → non vot. Pentru a scăpa de negații, aplicăm regula logică a contrapozitivei: p → q echivalent cu non q → non p. Rezultă: non (non vot) → non (non idiot). Prin urmare, vot → idiot: mă duc la vot, deci, sunt idiot.

Ceea ce este un raționament fals. 

 Greșeala intervine la transcrierea relației de cauzalitate în relație de implicare: nu cauza implică efectul, ci efectul implică cauza. În formulare latinească: sublata causa, tollitur effectus. Suprimă cauza, dispare efectul. Reciproca nu e valabilă, deoarece fără a exista un efect, nu putem vorbi despre o cauză. Dacă nu luăm în discuție situații speciale din mecanica cuantică, cauza există întotdeauna înaintea efectului, și nu invers.

Id est, relația de implicare corectă este: non vot → non idiot. Nu mă duc la vot implică faptul că nu sunt idiot. Dar despre cei care votează nu am spus nimic, n-am identificat vreo cauză, între multele posibile, pentru care se duc la urne.

P.P.S.

Mă scuzați că nu scriu nimic despre șansele moțiunii de cenzură de mâine.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • e-vis check icon
  D-le CTP, in tot ce scrieti impotriva PSD sunteti vocea acelora care, ca si dvs, au ajuns la o limita suportabilitatii acestei guvernari de incompetenti. Dincolo de alegerile dvs trecute(poate si viitoare), gresite sau nu, e o responsabilitate pe care doriti sa o asumati si in consecinta sunteti constient ca ceea ce vi se intoarce este la nivelul a ceea ce exprimati(in atitudine si limbaj), asa ca par putin deplasate lamentarile din ultimele incercari de justificare.
  Credeti in ceea ce spuneti, oboseala poate veni si dintr-o criza existentiala, cel putin asa pare felul in care va lamentati. Ati facut yoga(), banuiesc ca mai cititi cate ceva in domeniu, poate meditatia e ceea ce va lipseste! Incercati sa gasiti, poate nu 'iluminarea', ci lumina aceea interioara care sa va fie sprijin si pe care o cautam toti odata cu inaintarea in varsta.
  "Cine sunt eu?" si eu ma intreb de foarte mult timp, poate voi afla pana la final...
  ("Cine sunt eu?" invataturile lui Bhagavan Sri Ramana Maharshi)
  PS Stimata comentatoare Corina, stiu ca sunt penibil, doar ma exprim si eu batraneste, scuze de deranj!
  • Like 0
 • Chiar 10.000 sa va fi dat, eu tot multumit as fi fost: n-a mai aparut cu paviana!
  • Like 0
 • - nenea (CTP), lasa cainii sa latre si matale vezi de drumul inainte, ca sa le-ajunga poza spatelui ............. chiar daca ar avea dreptate in legatura cu ce-a fost, cu sistemul actual te potrivesti si mai bine, asadar ei pot sa voteze dupa mintea lor cu bretele !!
  • Like 0
 • Argumentatia d-voastra schioapata putin.

  Afirmatia

  "nu ma duc la vot pentru ca (sau din cauza ca) nu sunt idiot"

  se transpune logic in felul urmator

  "nu sunt idiot --> nu votez"

  sau, echivalent, "votez --> sunt idiot"

  Alta afirmatie ar fi

  "nu votez, deci nu sunt idiot"

  transpusa logic in forma

  "nu votez --> nu sunt idiot"
  sau, echivalent, "sunt idiot --> votez"

  • Like 0
  • @ scobzas@gmail.com
   - s-a inteles, "Afirmatia" ..................................................
   • Like 0
  • @ scobzas@gmail.com
   Afirmația: „Nu mă duc la vot pentru că (sau din cauză că) nu sunt idiot” NU se transpune logic: „nu sunt idiot → nu votez”. Se transpune logic „nu mă duc la vot → nu sunt idiot”. Explicația este în articol.
   Implicația enunțată de dvs „nu votez, deci nu sunt idiot” este, cum am zis, corectă, deducția logică în continuare până la „sunt idiot → votez” este și ea corectă, dar mie mi s-a reproșat că toți cei ce au votat sunt idioți, nu invers.
   Ați înțeles?
   • Like 0
 • Da, v-am cautat si joi si mai apoi, apoi m-am prins ca ati disparut. Va inteleg si starea . In legatura cu supararile dvs....exprimarea dvs. este mult prea matematic-exacta. Nu toti au aceste abilitati de a intelege. Este foarte bine ca explicati anumite formulari, gandiri, pentru ca oamenii sa-si largeasca orizontul , sa deprinda, si le fie antrenata analiza profunda, Cineva trebuie sa o faca. Bineinteles ca, atunci cand lucrurile devin interpretabile ,(non vot- non idiot) fiecare poate alege varianta convenabila. Convenabila interesului lui.... Pe de alta parte, altadata va asumati , parca, mai barbateste riscurile meseriei. Poate o pauza, va va readuce in starea dinainte. Va asteptam cu aceeasi placere si nerabdare. Mai odihnit, mai intremat, mai asumat. Inca traim vremuri grele.
  p.s. Amanta lui Stalin...trebuie sa fie o lectura foarte barbateasca...
  • Like 0
 • Vlad check icon
  Putem sa explicam afirmatia „Nu mă duc la vot, pentru că nu sunt idiot” si in felul urmator:

  Il dam ca exemplu pe Andrei. Andrei a afirmat ca nu a mers la vot pentru ca nu are incredere in politicieni. Asta inseamna ca ceilalti care au mers au incredere in politicieni? Nu! Unii poate au mers sa voteze 'raul cel mai mic', altii pentru ca asa le-a zis tatal lor. Andrei nu a zis ca toti oamenii care nu au incredere in politicieni nu merg la vot, ci ca el a ales sa nu mearga la vot din acel motiv.

  Lafel si cu afirmatia domnului Popescu, Dansul a afirmat ca nu se duce la vot pentru ca nu e idiot. Acum il dam ca exemplu pe George. George decide ca motivul 'a nu fi idiot' nu este suficient pentru el si alege sa voteze la referendum. El nu a fost facut in nici o clipa idiot de domnul Popescu. dansul doar a afirmat ca a ales sa nu se duca la vot din acel motiv.
  • Like 0
 • Wall-T check icon
  Nimic despre motiune, dorinte pentru Republica.
  Domnule Popescu, sunt un fidel cititor al Dvs. de pe vremea in care scriati SF.
  Am "mers" dupa Dvs. la toate publicatiile prin care v-ati facut cunoscute opiniile, la care rezonez de cele mai multe ori.
  Am fost extrem de incantat la lansarea platformei Republica, pentru ca stilul de presa ce se facea pe Gandul, se indeparta tot mai mult de ceea ce consider normal si acceptabil pentru mine, si unde mai intram doar ca sa va citesc. Inteleg foarte bine utilitatea click-baitului pentru on-line, dar nu consider ca poate duce la succes pe termen lung.
  Pe scurt, in ultima vreme, din punctul meu de vedere, calitatea continutului accesibil pe Republica scade constant, din cauza proliferarii a numeroase texte de slaba calitate, in esenta exprimari de frustrari ale autorilor sau impartasiri de experiente de viata particulare, fara nici o valoare generala, ce inunda prin numar si fac mai putin vizibile sau mai greu accesibile textele scrise de autorii a caror opinie sau experienta de viata le pretuiesc. In secolul (post) vitezei in care traim, nu cred ca trebuie sa va explic ce efect va avea pe termen lung asupra audientei. Asta, presupunand ca incercati sa atrageti o audienta cu un coeficient de inteligenta cat mai ridicat.
  Cred ca trebuie sa implementati in site instrumente ce sa permita cititorilor sa separe graul de neghina (de ex. o ierarhizare a autorilor, prin ratinguri, sau o filtrare a acestora in functie de preferintele personale, sa faceti in ultima instanta o redactie ce sa filtreze textele, etc). Altfel, o sa ne pierdeti de cititori, si acolo sta puterea site-ului, nu in numarul de contributori inutili. Inteleg ideea de agora, dar nimeni nu mai are timp de pierdut.
  Nu stiu daca cititi toate comentariile si imi cer scuze pentru abordare, dar nu am stiut pe ce alta cale sau cui sa transmit acest mesaj, dar tin la Republica si ma doare sa vad cum scade ca si calitate. Toate cele bune Dvs. si Republicii.

  Episodul II
  Dupa o noapte de gandire, admit ca poate am fost trufas, separand cititorii Republicii in categorii in functie de CI, si implicand ca as face parte din categoria cu CI superior. Si propunerea de separare a audientei dupa acest criteriu, este contraproductiva. Inteleg si ca un sistem de evaluare al calitatii articolelor prin like-uri sau stele, in Romania, ar fi parazitat de troli.
  Un sistem simplu insa de "subscrieri" la autorii preferati, si o lista personalizata a acestora (nu inventez roata, incerc doar sa ofer solutii simple, verificate de altii, pentru a face mai atractiva Republica, pentru mine, si sper ca si pentru altii) ar rezolva multe din problemele enumerate de mine, fara o segregarea a audientei.
  Plus feedbackul primit de contributori - daca ai foarte putine subscrieri, poate te gandesti sa renunti....
  Toate bune!
  • Like 3
  • @ Wall-T
   Nu numai absenta filtrelor de care pomeniti e deranjanta ci si insistenta cu care Republica readuce in prim plan unele articole (posibil ca nu au atins numarul de vizualizari pentru care au platit autorii). Si daca tot e la moda: eu nu cred tot ce scrie CTP, pentru ca nu sunt idiot.
   • Like 1
  • @ Wall-T
   N-o sa ne piarda de cititori, ca nu avem unde ne duce! Si apoi ce, nu mai citim nimic?
   • Like 0
  • @ Danescu Cristina
   Wall-T check icon
   Sper sa nu ajung sa citesc rahaturi, doar pentru ca nu am de unde alege altceva. Din fericire, exista optiuni suficiente. O companie care nu face eforturi continue sa-si imbunatateasca calitatea serviciilor/produselor, este sortita pieirii. Asta nu am descoperit-o eu...
   • Like 0
  • @ Wall-T
   Calitatea presei scade , pentru ca si calitatea cititorului coboara. (apropos de cauzalitate :) ) Asa ca tot aici veti fi cel mai fericit.
   • Like 0
 • De o vreme încoace CTP vrea să ne spună ceva de genul ” eu și când greșesc greșesc cu ștaif”. Adică să spui că „Nu mă duc la vot, pentru că nu sunt idiot” nu are a face cu înțelesul „ascuns” că toți cei care merg la vot sunt idioți, încercând o demonstrație jalnică de logică matematică a propozițiilor amestecată cu dialectica cauzalității nu arată nimic în plus față de „eu și când greșesc greșesc cu ștaif”. Mai există încă o zicală veche ce spune că „cine se scuză se acuză” ce are legătură cu natura ființei umane.
  • Like 2
  • @ Voicu Nicolae
   „Natura ființei umane” e ilogică prin definiție, iar cei care l-au acuzat pe CTP au folosit asta.
   • Like 1
 • Pai noi va citim pe nerasuflate si cand nu scrieti!
  • Like 1
  • @ Marian Androne
   Asta e mai tare decât "nu mă duc la vot pentru că nu sunt idiot nu înseamnă că aceia care se duc sunt idioți".
   • Like 0
 • mike mike check icon
  Amanta lui Stalin...ehe. Poate intr-o zi vom putea lectura si memoriile amantei lui Dragnea.
  • Like 2
  • @ mike
   Ar vrea daddy să ajungă măcar la șireturile lui Stalin! A nu se înțelege că-s fan, dar e cu totul alt ordin de mărime...
   • Like 1


Îți recomandăm

Tânără la calculator

Academia prietenoasă de IT Wantsome și-a făcut în ultimii patru ani o misiune din a ajuta profesioniști din toate domeniile să facă tranziția spre o carieră de succes în domeniul tehnologiei informației, prin cursuri care urmează atent cerințele companiilor IT, prin sesiuni de practică și printr-o activitate intensă de mentorat calibrată pe nevoile lor. (Foto: Getty Images)

Citește mai mult

Marc Areny

Marc Areny este de origine catalană, este cetățean spaniol și francez și a venit în România în urmă cu 10 ani. Este unul dintre primii din Europa care a identificat o nouă nișă de piață: convertește mașini cu motor termic în mașini electrice.

Citește mai mult