Sari la continut

Ne vedem live pe Republica!

Facem anul ăsta un pas mai departe în această călătorie care ne-a unit: construirea unul loc al dezbaterii, al schimbului de idei, al bunului-simț. Lansăm un nou spațiu unde ne putem întâlni. Comunitate.republica.ro este locul unde ne vedem live.

Nimic despre moțiune

Așa cum cei care mă citesc în Republica și pe facebook, precum și cei care mă urmăresc la Digi24, Europa FM sau ProTV au putut constata, am luat o pauză. După 2 ani și jumătate în care mi-am stors creierii zi de zi să explic oamenilor ce este, de unde vine și unde poate să ducă regimul PSD Dragnea-Tăriceanu, vă rog să-mi dați voie să fiu obosit.

Sunt însă unii în presă care țin morțiș să fie târnosit „CTP”ul chiar și când tace. Cu minciunile despre CTP și mineriada din iunie `90 am lămurit-o alaltăieri, cel puțin pentru cei de bună-credință, dar insuficient informați, că restul, care rag mulțumiți la orice aud „de rău” despre subsemnatul, nu mă interesează.

Și n-apuc să-mi trag sufletul că, iacătă, ONG-ul ActiveWatch publică un raport, preluat de Pagina de Media, în care îmi apare numele alături de cele ale lui Dăncilă, Iohannis, G. Becali sau Mihai Tudose, ca exemple de discriminare și instigare la ură.

Ceea ce mă umple nu de ură, ci de repulsie și revoltă. Numiții Dăncilă și Iohannis sunt citați în legătură cu folosirea prostească, înainte de a fi discriminantă pentru bolnavi, a cuvântului „autiști” în discursul politic.

Îți recomandăm

M. Tudose, cu sugestia făcută fiind prim-ministru, de a-i spânzura pe secui: „Dacă steagul secuiesc va flutura pe instituțiile de acolo, toți vor flutura lângă steag”.

G. Becali, cu afirmații misogine la adresa V. Dăncilă.

Și, ca să fie masa bogată, hai să-l încondeiem și pe CTP la „discursul urii”, pentru că a comparat coafura lui Dăncilă cu blana pavianului cu mantie.

Când Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării s-a autosesizat în timp de record mondial, 24 de ore, în legătură cu „Pavianul”, chiar ActiveWatch a arătat public că subsemnatul nu comisesem nicio discriminare. Acum însă, iată-mă trecut la „hate speech”, în loc să fie menționat acest caz ca atac de intimidare a presei de către o instituție a statului.

Cu atât mai mult cu cât Justiția, Curtea de Apel București, a anulat amenda nedreaptă de 1000 lei, pe care mi-o dăduse CNCD, declarându-mă nevinovat.

Deci, ce caut eu lângă cei susmenționați?

Mai zice raportul caraulelor ActiveWatch că „Gazetarul Cristian Tudor Popescu i-a numit handicapați mintal pe susținătorii familiei tradiționale”, citând: „O să-i numesc pe cei care ies în stradă la mitingul ăsta, o să-i numesc mitingul handicapaților mintal”.

Nu i-am numit handicapați mintal pe susținătorii familiei tradiționale, ci, cât se poate de limpede, pe posibilii participanți la mitingul ce voia să-l organizeze Partidul lui Dragnea. Am fost reclamat la CNCD pentru discriminare de către un reprezentant al persoanelor cu dizabilități. M-am prezentat la convocarea de către Consiliu și am explicat.

Persoană cu dizabilități nu e totuna cu handicapat. E vorba de un om cu anumite funcții afectate de boală sau accident, care poate fi tratat astfel încât dizabilitățile să fie compensate și omul să se poată integra în societate. El este însă handicapat când e pus de către semenii săi într-o situație de inferioritate din pricina dizabilităților. A handicapa înseamnă a pune în inferioritate. A fi handicapat nu e ceva ce ține de tine, ci de alții. Nu întâmplător Autoritatea Națională în domeniu se numește „Pentru Persoane cu Dizabilități”, și nu „Pentru Handicapați”.

Deci, eu nu m-am referit nicicum la persoane cu dizabilități. Am spus că prin prezența la mitingul organizat de PSD, oameni sănătoși vor fi puși public în stare de inferioritate mintală, vor trece drept proști.

De ce? Pentru că un astfel de miting, mai ales organizat de partidul la putere, era absurd. Urma un referendum pe tema familiei tradiționale, democratic și legal, la care cine dorea să voteze era liber s-o facă. Dacă acest referendum n-ar fi fost permis, da, avea sens un miting de protest. Dar așa, în afara campaniei electorale referendare, ieșitul în stradă – ca să strigi ce?, ca să contracarezi pe cine? – ar fi fost utilizat politic doar de către Dragnea.

Reclamantul, chemat de CNCD la aceeași oră, nu s-a prezentat să dea ochii cu subsemnatul.

Cum bine se știe, marele miting a fost lăsat baltă chiar de către PSD.

CNCD a constatat că nu mă fac vinovat de discriminarea persoanelor cu dizabilități și a clasat cauza.

Prin urmare, n-am comis nimic, n-am fost sancționat pentru nimic.

Prin urmare, cu ce drept caraulele de la ActiveWatch m-au discriminat punându-mă la snop cu alde Dăncilă, Tudose, Iohannis, Becali?

P.S.

Dacă tot am întrerupt lectura memoriilor Verei Davîdova, amanta lui Stalin, ca să scriu aceste rânduri, mai sting o datorie logică rămasă de la zisul referendum, din octombrie anul trecut, al tradiționalului familist Dragnea.

Am spus atunci: „Nu mă duc la vot, pentru că nu sunt idiot”. N-am fost reclamat la CNCD, dar mulți au sărit să mă acuze că i-aș fi făcut astfel idioți pe toți cei care s-au dus la vot. N-am explicat suficient de aprofundat de ce nu-i așa. O fac acum.

Avem, deci, efectul: „Nu mă duc la vot”. Și cauza: „Pentru că nu sunt idiot”. Unii au dedus de aici că, deoarece cauza ar implica efectul, non idiot → non vot. Pentru a scăpa de negații, aplicăm regula logică a contrapozitivei: p → q echivalent cu non q → non p. Rezultă: non (non vot) → non (non idiot). Prin urmare, vot → idiot: mă duc la vot, deci, sunt idiot.

Ceea ce este un raționament fals. 

 Greșeala intervine la transcrierea relației de cauzalitate în relație de implicare: nu cauza implică efectul, ci efectul implică cauza. În formulare latinească: sublata causa, tollitur effectus. Suprimă cauza, dispare efectul. Reciproca nu e valabilă, deoarece fără a exista un efect, nu putem vorbi despre o cauză. Dacă nu luăm în discuție situații speciale din mecanica cuantică, cauza există întotdeauna înaintea efectului, și nu invers.

Id est, relația de implicare corectă este: non vot → non idiot. Nu mă duc la vot implică faptul că nu sunt idiot. Dar despre cei care votează nu am spus nimic, n-am identificat vreo cauză, între multele posibile, pentru care se duc la urne.

P.P.S.

Mă scuzați că nu scriu nimic despre șansele moțiunii de cenzură de mâine.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.Îți recomandăm

UNStudio 1

UNStudio este unul dintre cele mai cunoscute și apreciate birouri de arhitectură din lume, cu filiale în Amsterdam, Frankfurt, Shanghai, Hong Kong, Dubai și Melbourne. are în portofoliu peste 120 de proiecte internaționale, precum clădiri de birouri, rezidențiale, muzee, poduri, dar și masterplanuri urbane. Printre cele mai cunoscute lucrări - Podul Erasmus din Rotterdam, Mercedes-Benz Museum din Stuttgart, Arnhem Central Station, Designul Doha Metro Station.

Citește mai mult

Marius Sava

„La mine pacienții nu vin niciodată singuri, vin cu partenerul”, spune medicul specialist pneumolog Marius Sava, cu competențe în somnologie, de la Rețeaua Privată de Sănătate Regina Maria, despre cei care ajung la ușa cabinetului cu simptome de apnee în somn.

Citește mai mult

articol audio
play icon mic icon Mihai Bran - Claudiu Pandaru

Când medicul psihiatru Mihai Bran le-a povestit colegilor săi de la muncă, în 2015, că ar vrea să își facă un startup în domeniul serviciilor de telemedicină, pentru a-și putea urmări mai ușor pacienții, cei mai mulți dintre ei au izbucnit în râs, neîncrezători. În prezent, business-ul său, ATLAS, pornit alături de câțiva prieteni IT-ști, a ajuns la o cifră de afaceri de un milion de euro și 400.000 de utilizatori.

Citește mai mult

Food waste Japonia

„În Japonia mâncarea e un personaj din marea poveste a lumii, un prim pas în călătorie. Fiecare regiune are cel puțin un ingredient sau o mâncare pentru care e faimoasă și care, când îi vine sezonul, e consumată în restul Japoniei. E și o formă ritualică de a reuni timpuri, locuri și oameni. Mâncarea japoneză e o formă de echilibru”, spune scriitorul George Moise într-un interviu pentru habits by Republica.

Citește mai mult