Sari la continut

La 9 ani de Republica, întrebăm: ChatGPT la urne – Ce ar vota inteligența artificială? Dar tu?

De 9 ani, Republica construiește o comunitate în care ideile prind glas și dezbaterile autentice fac diferența. Anul acesta, facem un experiment: l-am întrebat pe ChatGPT cum ar vota la alegerile din România. Însă întrebarea cea mai importantă rămâne pentru tine: cum alegi tu viitorul? Scrie, alătură-te conversației și hai să schimbăm România împreună!

Nimic surprinzător. România lipsește de la târgul de turism de la Paris

Targ turism Paris

Asociația Națională a Agențiilor de Turism (ANAT) își exprimă dezaprobarea față de neparticiparea Ministerului Economiei, Antreprenoriatului și Turismului la târgul internațional de turism de la Paris (IFTM Top Resa), care are loc în perioada 3-5 octombrie. Această decizie, cauzată de procedurile de achiziție, va avea un impact negativ asupra promovării și dezvoltării turismului românesc, așa cum a fost și decizia anulării participării României, cu stand, la Târgul International de la Berlin (ITB).

Cu atât mai mult, România se promovează la Paris cu colantări pe 17 autobuze turistice și pe 100 de panouri publicitare, ceea ce este meritoriu. Însă degeaba ne promovăm ca țară, dacă touroperatorii și companiile de turism nu au acces la târgul international de turism de la Paris, în mod oficial, în standul României. Mai precis, degeaba ne promovăm dacă nu se creează parteneriate și nu are cine să vândă.

sursa foto: ANAT

”Suntem revoltați de incapacitatea ministerului de resort în a organiza participarea României la târgurile externe de turism. Guvernarea Cadariu, cea mai slabă pe partea de turism din ultimii 20 de ani, care s-a remarcat prin neputință, a „reușit” să ne priveze de participarea la târgurile internaționale de turism de la Berlin și de la Paris. Dacă lipsim la târgurile importante de turism, nu vom putea atrage niciodată turiști străini. Facem apel către domnul ministru Ștefan-Radu Oprea să schimbe legislația de achiziții, pentru a ne permite să participăm la aceste târguri vitale pentru industria noastră”, subliniază Alin Burcea, prim vicepreședinte ANAT.

Gheorghe Fodoreanu, expert în incoming (atragerea turiștilor străini) și fost președinte ANAT, precum și fondator al Comisiei de Incoming a ANAT, subliniază: „Referitor la decizia ministerului de a anula participarea la târgul din Franța din cauza existenței unor proceduri nefericite referitoare la efectuarea plăților la un târg internațional, nu există nicio scuză. Nu este acceptabil ca România să nu participe la un târg internațional important din cauza dificultăților legate de plăți. Această situație afectează grav imaginea țării noastre și șansele noastre de a atrage turiști străini. Asemenea situației participării la alte târguri internaționale, organizatorul târgului decide modalitatea de plată, ci nu țara sau compania participantă”.

Cu ocazia TOP RESA 2023 are loc cel mai mare workshop pentru turismul de limbă franceză. Zilnic, pe 3, 4 și 5 octombrie, între orele 8.30 și 12.30, au loc întâlniri între touroperatori de pe toate continentele cu companii de management al destinației (DMC) performante. Din Europa vor fi prezente 26 de agenții de incoming, dintre care vor lipsi doar firme din România și Bulgaria. Târgul de turism de la Paris reprezintă un format performant, care personalizează direcția spre care se îndreaptă producția turistică a lumii.

”Este a doua oară, anul acesta, când lipsim la un târg international de mare anvergură, primul fiind ITB Berlin. Asociația Națională a Agențiilor de Turism consideră că ministerul de resort trebuie să modifice urgent procedurile de achiziție. În 2024 nu trebuie să se mai repete aceste eșecuri, pentru a fi asigurate participările României la târgurile internaționale de turism. ANAT își exprimă dezamăgirea pentru a doua ratare a participării la un eveniment de mare anvergură europeană pentru promovarea României. Această absență a creat perturbări în organizarea firmelor de incoming și de turism. Au fost adresate, anul acesta, și cu multe luni înainte, invitații la întâlniri în stand care trebuie anulate, au fost rezervate bilete de avion și cazare”, declară Adrian Voican, vicepreședinte ANAT și coordonator al Comisiei de Incoming a ANAT.

IFTM Top Resa este unul dintre cele mai importante târguri internaționale de turism ale Franței și ale Europei, cu tradiție din 1979. La actuala ediție sunt prezente 170 de destinații, 1400 de branduri turistice, 29.475 de profesioniști ai turismului din toată lumea și vor fi organizate 80 de conferințe și workshopuri. România… lipsește.

Articol preluat de pe Funkytravel.ro

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • ANAT nu se putea înregistra ca participant la IFTM? De ce a stat cu mâna întinsă, ca milogul, la Ministerul Economiei? Nu numai că nu e în stare să atragă turiști străini dar și pe cei autohtoni calitatea turismului din România îi determină să aleagă din ce în ce mai mult destinații peste graniță.
    Încă o dovadă că turismul autohton, cu japca, e terminat, este proiectul bolnav de a taxa turiștii români care vor să-și petreacă vacanța în străinătate.
    Ăsta nu e turism, e jaf.
    • Like 1
    • @ Andrei Tarlea
      Da ministerul trebuia să se prezinte pentru că asta e menirea lui să promoveze România și turismul ei și e impardonabil că nu a realizat asta dar ANAT ca organism reprezentativ al breslei trebuia să se ducă și fără banii de la minister că doar e mai interesat decât ministerul de afacerile pe care le coordonează. Acum referitor la "afacerile" din domeniu aici ANAT ar trebui să pună piciorul în prag privind serviciile execrabile și prețurile astronomice practicate de operatorii de turism din România fapt pentru care foarte mulți turiști au ales calea străinătății cum a evidențiat Andrei. Un alt organism al breslei (Asociația antreprenorilor din turism) o altă mafie care vrea să trăiască parazitând domeniul prin cotizații de la operatori dar transferate către turiști propune nici mai mult decât o nouă taxă impusă cetățenilor care părăsesc țara pentru propășirea firmelor locale. După cum se vede ei sunt de acord cu orice activitate aducătoare de profit cu condiția să nu degenereze în muncă. Nimic despre îmbunătățire serviciilor sau o politică de prețuri adecvată care să păstreze turiștii români măcar nu mai vorbim de cei străini care oricum au de unde alege. Nu numai că propun o taxă agențiilor care oferă pachete în străinătate dar s-au gândit nu numai la acestea ci la orice cetățean român care pleacă din țară la cursele aeriene, feroviare și auto la ieșirea din țară să plătească taxa și fac un lobby puternic la parlament pentru asta să nu cumva să scape vre-unul netaxat chiar dacă nu face turism. Nu ne spune însă asociația respectivă cum v-a obliga agențiile respective sau companiile naționale și alte instituții de stat ( vama, poliție de frontieră , TAROM sau firme străine) să rețină ceastă taxă în contul unei asociații private pe gratis. Chiar dacă prin absurd s-ar adopta o astfel de lege , respectivii operatori vor introduce un comision la taxă că doar nu vor face asta pe gratis. O aiureală totală, bineînțeles că nu se va aplica dar conducerea respectivei asociații s-a și gândit la organigrama care va urmării încasarea respectivei taxe populată cu neamuri, prieteni și amante în cel mai pur stil românesc și cu lefuri de top totul în numele promovării turismului în afară. La fel au făcut și unele UAT-uri mărind nejustificat taxele de parcare tot pe principiul jupuirii turistului că doar de aia e privit ca o victimă sigură de toți mafioții ăștia și apoi se miră că nu mai vin turistii la țepele lor.
      • Like 1
    • @ Andrei Tarlea
      Nume check icon
      Intr-adevar este rolul ministerului sa dezvolte o strategie de promovare impreuna cu asociatiile de specialitate, dar totusi este o intrebare buna de ce ANAT nu a facut ceva. Daca ministerul are alte "prioritati", de exemplu cat sa fie taxa de iesire din tara pentru romanii care pleaca in strainatate, de ce ANAT nu a mers pe cont propriu? Chiar atat de scump sa fie o astfel de participare incat crema operatorilor de turism din Romania sa nu isi permita?
      • Like 1
    • @ Rusu Liviu
      Corect! Asta am spus și eu, mai pe scurt.
      • Like 0


Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult