Sari la continut

Vorbește cu Republica și ascultă editorialele audio

Vă mulțumim că ne sunteți alături de patru ani. Ascultați editorialele audio publicate pe platforma noastră și testați viitorul tehnologiei. Am implementat conversația vocală direct în browser. Apăsând pe butonul de microfon, puteți cere acces. Un proiect de inovație în tehnologie susținut de DEDEMAN.

Noaptea cuțitelor lungi. Cum a ajuns premierul Tudose să-i transmită un ultimatum lui Liviu Dragnea: „Ori e alb, ori e negru”

Tudose vs Dragnea

Foto: Octav Ganea/Inquam Photos

Mihai Tudose îi dă șah lui Liviu Dragnea, după ce acesta ar fi încercat să-i dea un avertisment prin interpuși. Premierul îl suspectează pe președintele PSD că este în spatele sondajului Avangarde, prezentat de sociologul Marius Pieleanu la Antena 3, care ar arăta că încrederea față de Guvern s-ar fi „prăbușit” la 27%.

Premierul a reacționat, luni seara, la Antena 3, anunțând că în cursul zilei de mâine va tranșa raportul de forțe între el și Liviu Dragnea: „Ori e alb, ori e negru”.

„Cineva trebuie să plece...” a mai spus Tudose, care a explicat că va face o remaniere consistentă la Palatul Victoria. Acesta s-a întâlnit luni, în cursul după amiezii, cu mai mulți lideri PSD pentru a le testa fidelitatea și pentru a vedea dacă are susținere suficientă în partid pentru a-i da afară din Guvern pe oamenii lui Liviu Dragnea. Este în primul rând vorba de mâna dreaptă a lui Liviu Dragnea, Sevil Shaiddeh, cea care are în gestiune fondurile publice prin care sunt controlați primarii.

Relația dintre Mihai Tudose și Liviu Dragnea s-a rupt în momentul în care premierul a refuzat să facă sesizarea Curții Constituționale pe motivul existenței unui conflict între puterile statului, ca urmare a dosarului Belina. În acest dosar sunt vizați de către DNA doi miniștri din actualul cabinet: vicepremierul Sevil Shaiddeh și ministrul Fondurilor Europene, Rovana Plumb.

- V-a sunat azi președintele partidului?

- Nu.

- V-ați fi așteptat?

- Nu.

- Mâine?

- Mâine ne vom vedea la partid, a declarat premierul Tudose la Antena3.

Tudose nu a vrut să accepte noul program de guvernare

Experiența pe care Liviu Dragnea a avut-o cu Sorin Grindeanu îl pune pe președintele PSD într-o situație foarte delicată în acest moment. Pare a fi un lider care „omoară” premieri, care nu lasă Guvernul să lucreze, care are o agendă proprie, paralelă cu programul oficial de guvernare. De altfel, premierul Tudose, întrebat de Liviu Dragnea, a lăsat să-i scape o constatare: că „cineva” a vrut să facă rău Executivului „fără nicio logică”. „Nu are nicio logică în ce a vrut să facă. Doar să facă rău”, a spus Tudose, fără a-l identifica concret pe Liviu Dragnea drept sursa răului. Premierul a mai spus că relația dintre el și șeful său de la partid este proastă: „Eu și Liviu Dragnea nu suntem într-un moment fericit al relației dintre noi”.

Primul moment în care Mihai Tudose l-a înfruntat pe Liviu Dragnea a fost la câteva zile după instalarea în funcție, când a fost pus să reacționeze la noile prevederi din programul de guvernare: impozitul pe cifra de afaceri pentru firme și taxa de solidaritate.

Socotite literă de lege de Liviu Dragnea, aceste măsuri au fost trecute de Mihai Tudose la „discutate și uitate”.

Salariul minim de 2000 de lei din 2018, trecut și el în noul program de guvernare, a fost și el trecut de premier „pe hold”.

Era primul semnal că noul premier nu mai vrea să joace partitura economică dictată de Liviu Dragnea.

Justiția, marele măr al discordiei

Dosarul Belina a grăbit ruptura. Spre deosebire de Sorin Grindeanu, Mihai Tudose a spus de la bun început că nu-i va „rezolva” dosarele penale lui Liviu Dragnea. 

Tudose s-a ferit să repete un episod gen „ordonanța 13”, în ciuda mesajelor tot mai dese transmise direct sau prin interpuși de Liviu Dragnea. Ultimul afront la adresa lui Liviu Dragnea a fost refuzul de a sesiza Curtea Constituțională în cazul Belina.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Nu-l cred pe Tudose vreun rasculat impotriva PSD. Este si el parte din haita, unul dintre sacali. Nu vrea sa se compromita, cum a facut Grinda, si poate spera sa-l mazileasca pe Dracn ca sa-i ia locul. Dar la felul cum il vad, nu e de crezut ca Haita Rosie se va umaniza cu el la carma. Tot un ticalos e si asta. Altfel n-ar fi pesedist.
  • Like 2
 • Pablito in actiune de cand l-a expulzat PDL-ul acum cativa ani si a ajuns in PSD. Cum poporul roman nu stie sa se revolte decat atunci cand chiar nu se mai poate, chiar le doresc acestor tradatori de tara sa-si termine mandatul, sa fie dezastru, economia pe butuci, euro 5 lei, benzina 7 lei, robor 3% etc. Poate se mai dezmortesc unii... Oricum, si daca pleaca maine, nu are cine sa vina in loc fara un Parlament onest. (ce utopie!)
  • Like 0
 • Noapte cuțitelor boante si a impotentilor politici!
  • Like 0
 • Liviu Dragnea e un infractor condamnat definitiv produs al unui sistem feudal. Romania nu mai poate continua in stilul asta inca 2-3 ani, dezastrul este iminent. Specimenul trebuie sa plece la puscarie alaturi de odaliscele infractoare din Guvern+analfabetii de serviciu.
  • Like 5
  • @ Cristian Valsan
   Puscaria e un loc prea bun - 3 mese calde pe zi, dus, TV, etc - pentru acest tradator, aceasta scursura a societatii. Sa stea internat in spital si sa traiasca tot restul vietii lui cu minimul pe economie, sa infrunte realitatea in care a adus tara el si neamul lui de corupti. Pedeapsa mai buna nu cred ca s-ar gasi pentru cei de speta lui.
   • Like 0


Îți recomandăm

Silvia Demeter

Acel grajd avea să capete, în doi ani, o nouă funcțiune - living, dining și bucătărie în ceea ce avea să devină, prin măiestria arhitectei, reședința de vară a Prințului Charles. Totul cu un mesaj – păstrarea tradiției, salvarea patrimoniului arhitectural din zonele rurale ale României. Foto opiniatimisoarei.ro

Citește mai mult

Testare Covid-19

„Toată lumea așteaptă ca rezultatul să fie pozitiv sau negativ. În biologia moleculară, rezultatul este detectabil/ nedetectabil. Negativ sau pozitiv se pot asocia altor tipuri de teste, dar nu acestor tipuri de teste”, explică dr. Andreea Alexandru, director medical, divizia de laboratoare Regina Maria.

Citește mai mult

Navigând împreună spre viitor

„M-a luat așa, ca pe șah, m-a aranjat, deci eu nu gândeam în perioada aia. De fapt, când primești vestea asta, tu... ești pur și simplu... te oprești în timp și ai în față un hău și nu știi unde să pornești”. Aceasta este mărturia Lilianei, a cărei poveste impresionantă vă invit să o descoperiți.

Citește mai mult