Sari la continut

De opt ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

Noi imagini cu plaja Eforie. Se pregătesc 50 de hectare de nisip

Amenajare Eforie

Fotografii: Apele Romane Dobrogea-Litoral

Administrația Bazinală de Apă Dobrogea – Litoral a publicat imagini surprinse la Eforie, acolo unde se desfășoară operațiunea de extindere a plajelor.  

Conform autorităților, au fost finalizate:

– șapte diguri cu o lungime totală de aproape 3 km, 6 dintre ele sunt perpendiculare pe țărm, iar unul este paralel cu țărmul în zona de sud și are rol de protecție și crearea unei zone de aproape 2,9 ha pentru implantarea de iarba de mare

– pentru construcția digurilor în zona Eforie, ce au fost amplasate pe o lungime de peste 5.000 metri liniari, au fost folosite 635.000 de tone de piatră, fiind necesare 26.000 de transporturi.

În acest moment, se lucrează la extinderea plajei și aducerea de nisip din largul mării. Plaja nouă va avea aproape cinci kilometri, iar zona destinată turiștilor se va extinde cu 100-140 de metri. Este de fapt doar zona care va fi vizibilă pentru că extinderea presupune și înnisiparea submersă. Plaja nouă va avea până la 280 de metri în plus dacă ținem cont de ambele zone.


Tot la Eforie se va demara un alt proiect pentru dezvoltarea biodiversității. În acest sens, a fost realizat un test pilot pentru a vedea dacă scoicile rezistă unui proces de mutare și a avut o rată de succes de 100%. 

Se dorește extinderea arealului în care aceste scoici se dezvoltă, astfel că, acestea se vor colecta din apă de o firmă specializată, cu site speciale, vor fi depozitate în bazine cu nisip și apa va fi primenită în permanență, până când se va face innisipare acestor celule de plajă. Apoi, stratul final de nisip din acele celule va fi stratul actual, care va fi excavat, depozitat și apoi adus înapoi și scoicile aduse în habitatul inițial.

Cea de-a doua parte importantă de mediu a proiectului se referă la iarba de mare, Zostera Noltii, care este o specie ce aproape a dispărut de pe litoralul românesc.

Articol publicat inițial pe Funky Travel. 

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Nume check icon
    Poate si o sosea cu doua benzi si locuri de parcare pe ambele parti - bineinteles gratuite - ca sa poata sa ajung romanul nostru la plaja fara sa transpire prea mult cand isi cara umbrelele, scaunele pliante, lada frigorifica, etc. etc.
    • Like 0
  • Stiti care va fi rezultatul acestei investitii ? Burtosii cu ceafa groasă vor mârâi că li se'ncălzeste berea până s'ajungă la cearsaf, plozii că li se topeste'nghetata, iar gospodinele că fac insolatie. Ce să'i vorbesti românului de biodiversitate, eroziune costieră, curenti marini si alte bâzdâgănii care'i pun neuronii pe moațe si'i tulbură digestia hamsiilor si gogosilor ?
    • Like 0


Îți recomandăm

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult

RetuRO

Sunt pline rețelele sociale cu postări ale oamenilor care descriu că simt furie, frustrare, neputință, când văd deșeuri în Lacul Roșu sau lacul cu nuferi din Ipoteștii lui Eminescu, în stațiuni montane sau pe litoral. Le vedem peste tot - pe stradă, pe marginea drumurilor naționale, în tren, din tren, pe lângă calea ferată, în grădinile blocurilor, în gropile de gunoi de la marginea satelor, pe albiile pârâurilor și râurilor, în păduri.

Citește mai mult