Sari la continut

Vorbește cu Republica și ascultă editorialele audio

Vă mulțumim că ne sunteți alături de nouă ani Ascultați editorialele audio publicate pe platformă. Un proiect de inovație în tehnologie susținut de DEDEMAN.

Noi imagini cu plaja Eforie. Se pregătesc 50 de hectare de nisip

Amenajare Eforie

Fotografii: Apele Romane Dobrogea-Litoral

Administrația Bazinală de Apă Dobrogea – Litoral a publicat imagini surprinse la Eforie, acolo unde se desfășoară operațiunea de extindere a plajelor.  

Conform autorităților, au fost finalizate:

– șapte diguri cu o lungime totală de aproape 3 km, 6 dintre ele sunt perpendiculare pe țărm, iar unul este paralel cu țărmul în zona de sud și are rol de protecție și crearea unei zone de aproape 2,9 ha pentru implantarea de iarba de mare

– pentru construcția digurilor în zona Eforie, ce au fost amplasate pe o lungime de peste 5.000 metri liniari, au fost folosite 635.000 de tone de piatră, fiind necesare 26.000 de transporturi.

În acest moment, se lucrează la extinderea plajei și aducerea de nisip din largul mării. Plaja nouă va avea aproape cinci kilometri, iar zona destinată turiștilor se va extinde cu 100-140 de metri. Este de fapt doar zona care va fi vizibilă pentru că extinderea presupune și înnisiparea submersă. Plaja nouă va avea până la 280 de metri în plus dacă ținem cont de ambele zone.


Tot la Eforie se va demara un alt proiect pentru dezvoltarea biodiversității. În acest sens, a fost realizat un test pilot pentru a vedea dacă scoicile rezistă unui proces de mutare și a avut o rată de succes de 100%. 

Se dorește extinderea arealului în care aceste scoici se dezvoltă, astfel că, acestea se vor colecta din apă de o firmă specializată, cu site speciale, vor fi depozitate în bazine cu nisip și apa va fi primenită în permanență, până când se va face innisipare acestor celule de plajă. Apoi, stratul final de nisip din acele celule va fi stratul actual, care va fi excavat, depozitat și apoi adus înapoi și scoicile aduse în habitatul inițial.

Cea de-a doua parte importantă de mediu a proiectului se referă la iarba de mare, Zostera Noltii, care este o specie ce aproape a dispărut de pe litoralul românesc.

Articol publicat inițial pe Funky Travel. 

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Nume check icon
    Poate si o sosea cu doua benzi si locuri de parcare pe ambele parti - bineinteles gratuite - ca sa poata sa ajung romanul nostru la plaja fara sa transpire prea mult cand isi cara umbrelele, scaunele pliante, lada frigorifica, etc. etc.
    • Like 0
  • Stiti care va fi rezultatul acestei investitii ? Burtosii cu ceafa groasă vor mârâi că li se'ncălzeste berea până s'ajungă la cearsaf, plozii că li se topeste'nghetata, iar gospodinele că fac insolatie. Ce să'i vorbesti românului de biodiversitate, eroziune costieră, curenti marini si alte bâzdâgănii care'i pun neuronii pe moațe si'i tulbură digestia hamsiilor si gogosilor ?
    • Like 0


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult