Sari la continut

Spune-ți părerea! Intră alături de noi în comunitatea Republica

Vă invităm să intrați în Comunitatea Republica, grupul de Facebook în care contributorii, cei care își scriu aici ideile, vor sta de vorbă cu tine. Tot ce trebuie să faci este să ceri intrarea în acest spațiu al dialogului.

Noi imagini cu plaja Eforie. Se pregătesc 50 de hectare de nisip

Amenajare Eforie

Fotografii: Apele Romane Dobrogea-Litoral

Administrația Bazinală de Apă Dobrogea – Litoral a publicat imagini surprinse la Eforie, acolo unde se desfășoară operațiunea de extindere a plajelor.  

Conform autorităților, au fost finalizate:

– șapte diguri cu o lungime totală de aproape 3 km, 6 dintre ele sunt perpendiculare pe țărm, iar unul este paralel cu țărmul în zona de sud și are rol de protecție și crearea unei zone de aproape 2,9 ha pentru implantarea de iarba de mare

– pentru construcția digurilor în zona Eforie, ce au fost amplasate pe o lungime de peste 5.000 metri liniari, au fost folosite 635.000 de tone de piatră, fiind necesare 26.000 de transporturi.

În acest moment, se lucrează la extinderea plajei și aducerea de nisip din largul mării. Plaja nouă va avea aproape cinci kilometri, iar zona destinată turiștilor se va extinde cu 100-140 de metri. Este de fapt doar zona care va fi vizibilă pentru că extinderea presupune și înnisiparea submersă. Plaja nouă va avea până la 280 de metri în plus dacă ținem cont de ambele zone.


Tot la Eforie se va demara un alt proiect pentru dezvoltarea biodiversității. În acest sens, a fost realizat un test pilot pentru a vedea dacă scoicile rezistă unui proces de mutare și a avut o rată de succes de 100%. 

Se dorește extinderea arealului în care aceste scoici se dezvoltă, astfel că, acestea se vor colecta din apă de o firmă specializată, cu site speciale, vor fi depozitate în bazine cu nisip și apa va fi primenită în permanență, până când se va face innisipare acestor celule de plajă. Apoi, stratul final de nisip din acele celule va fi stratul actual, care va fi excavat, depozitat și apoi adus înapoi și scoicile aduse în habitatul inițial.

Cea de-a doua parte importantă de mediu a proiectului se referă la iarba de mare, Zostera Noltii, care este o specie ce aproape a dispărut de pe litoralul românesc.

Articol publicat inițial pe Funky Travel. 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Nume check icon
    Poate si o sosea cu doua benzi si locuri de parcare pe ambele parti - bineinteles gratuite - ca sa poata sa ajung romanul nostru la plaja fara sa transpire prea mult cand isi cara umbrelele, scaunele pliante, lada frigorifica, etc. etc.
    • Like 0
  • Stiti care va fi rezultatul acestei investitii ? Burtosii cu ceafa groasă vor mârâi că li se'ncălzeste berea până s'ajungă la cearsaf, plozii că li se topeste'nghetata, iar gospodinele că fac insolatie. Ce să'i vorbesti românului de biodiversitate, eroziune costieră, curenti marini si alte bâzdâgănii care'i pun neuronii pe moațe si'i tulbură digestia hamsiilor si gogosilor ?
    • Like 0


Îți recomandăm

Stinge lumina!

Consumerismul nostru a lucrat în compensare. Ne-am cumpărat frigidere mari și le-am burdușit cu mâncare. Ne-am vârfuit cărucioarele la supermarket, cumpărând produse la ofertă de care nu aveam nevoie și care ni s-au stricat în cămară. Ne-am construit clădiri de sticlă pe care le-am luminat feeric, așteptându-ne ca factura la curent s-o plătească sfântul CEO. (Foto: Profimedia Images)

Citește mai mult

Carlos Moreno

„Logica e simplă de fapt - cu cât se construiesc mai multe drumuri pentru mașini, cu atât vom avea mai multe mașini, iar cu cât vom construi mai multe piste pentru biciclete, cu atât vom avea mai multe biciclete, de asemenea, cu cât vom face mai multe spații pentru oameni, cu atât va veni mai multă lume să facă activități”, spune Carlos Moreno. (Foto: ARCEN)

Citește mai mult

UNStudio 1

UNStudio este unul dintre cele mai cunoscute și apreciate birouri de arhitectură din lume, cu filiale în Amsterdam, Frankfurt, Shanghai, Hong Kong, Dubai și Melbourne. are în portofoliu peste 120 de proiecte internaționale, precum clădiri de birouri, rezidențiale, muzee, poduri, dar și masterplanuri urbane. Printre cele mai cunoscute lucrări - Podul Erasmus din Rotterdam, Mercedes-Benz Museum din Stuttgart, Arnhem Central Station, Designul Doha Metro Station.

Citește mai mult

Marius Sava

„La mine pacienții nu vin niciodată singuri, vin cu partenerul”, spune medicul specialist pneumolog Marius Sava, cu competențe în somnologie, de la Rețeaua Privată de Sănătate Regina Maria, despre cei care ajung la ușa cabinetului cu simptome de apnee în somn.

Citește mai mult