Sari la continut

Vorbește cu Republica și ascultă editorialele audio

Vă mulțumim că ne sunteți alături de nouă ani Ascultați editorialele audio publicate pe platformă. Un proiect de inovație în tehnologie susținut de DEDEMAN.

Noi nu înjurăm

Cuplu la protest august

(Foto: Inquam Photos / Alberto Groșescu)

În fiecare an mă întorc acasă, din concediul meu de 11 luni în Marea Britanie. Englezii s-au întors şi ei din concediul prelungit în Uniunea Europeană, dar mai au de plătit nişte pahare sparte. Ce e cu adevărat trist e că deşi ofertele agenţiilor de turism sunt din ce în ce mai tentante, ni se împuţinează destinaţiile. Am ajuns să ne strângă papucii noi ai punctelor cardinale, nu pentru că ne-ar fi crescut piciorul, ci pentru că politicul ne prosteşte cu material contrafăcut de boltă cerească. De când s-a apucat Dumnezeu să ne promită Raiul, toţi ghiftuiţii îi ţin isonul.

De câte ori mă întorc acasă dau peste Jenică. Vărul lui „Jack in the box”, bau-bau-l din cutie. La văru-său Jack nici nu apuci să baţi la uşa cutiei că îţi şi sare în întâmpinare. Jenică doarme în post.

- Măi Jenică, când întredeschid graniţa ar trebui să sari deja cu „Bună ziua!”. Nu mai zic nimic de pâine şi de sare, că s-au scumpit, ale dracului!

- Ce dai?

- Cum adică ce dau? Păi asta e treaba ta, de-aia eşti plătit de la Stat, de-aia ai pensie specială, cupoane şi cuponele, reduceri şi bilete gratuite la băi de nămol.

- De ce amesteci tu lucrurile? Ţi s-a urcat democraţia imperialistă la cap? Ce e de la Stat e de stat! Vrei mişcare? Plăteşti!

Ăsta e Jenică. Nu mai scăpăm de el, e veşnic pentru că s-a născut la sat. A fost mutat la oraş, dar pe când se afla în pregătire s-a stricat şcoala. Nu au mai fost bani pentru toate materiile, aşa că a trecut doar prin rezumat. Iar de când s-a dat drumul, cu găleata, la internet, teoria relativităţii a fost pusă în umbră de descoperirea mai recentă a semnelor de inteligenţă fără caznă. 

Înjurătura anunţă cu surle şi trâmbiţe că avem de-a face cu un supradotat. Internetul generalizează teorema, alimentând cursiv nimfomania şi IQ-ul totalitar. România este o ţară, prin excelenţă, de absolvenţi şmecheri, de doctori în, de Masteri şi Şefi. Ne-am dezbărat de onoare, de cuvânt, de bun simţ. Paradoxal, a ajuns vulgaritatea să ne acopere organele de reproducere. Există o ruşine a limbii, pe care am părăsit-o.

Intelighenţia, sătulă să vorbească urechilor surde, s-a apucat să-şi tălmăcească crezul în păsărească. Când faci loc vulgarităţii în agora, atunci trebuie să te aştepţi la o invazie de muşte şi gândaci.

Manifestările de stradă au fost duse în derizoriu şi nu înţeleg apetenţa asta a intelectualului român pentru eşec, pentru victimizare. 

Mesajul politic al străzii şi-a atras proprii călăi. Când vorbeşti în polonă atragi poloni, când vorbeşti în rusă atragi ruşi, când baţi câmpii şi cad spicele vin şobolanii peste tine. 

Cât mi-am făcut de lucru prin târgul începutului şi tinereţilor mele s-a lăsat cu mare festival. Rock. Când tinerii fragili şi cu oase lipsă la învăţătură au început să scandeze formula devenită „magică”, solistul trupei în recital a cerut tinerilor să meargă la vot, să-şi ajute ţara responsabil, nu mângâind-o pe pulpe şi scoţând-o la vânzare, ieftin.

Domnii mei şi doamnele mele, nu vindeţi brânza bună a culturii româneşti la taraba cu burduf de câine a prostului, învăţaţi-l să-şi îngrijească oaia, Daea!, şi să-şi prepare singur telemeaua.

Flămândului nu-i dai ciocolată, precum făcut-a seminuda Elena la inundaţii, că se strică la burtă, îi dai pâine şi un pumn de seminţe.

Jenică tot nu se dă dus de pe fundul cutiei. Poate aşteaptă ziua când vor fi chemaţi iar în ajutor minerii. Dacă ne-am pune toţi serios cu burta pe carte, dacă ne-am reîmprieteni cu respectul şi morala, poate am avea parte şi de alte meserii şi cu siguranţă ne-am întoarce la a vorbi româneşte în România.

Să mă ierte Eleganţa-sa Gheorghe Sion că îndrăznesc a-i modifica un pic versurile, sper să fie doar pentru o vreme, vreme de mare nevoie:

„Mult e dulce şi sfioasă limba ce-o vorbim ...".

Împotriviţi-vă desfrâului fără fond, avem deja producţii record de analfabeţi la hectar ... morali, totali!

Haideţi să strigăm de mâine: „Nu mai dau şpagă!", „Nu mai vreau ca părinţii să-mi aranjeze viaţa!", „Nu mai umblu cu favoruri!", „Vreau să muncesc cinstit, să fiu plătit corect!", "Plătiţi-vă taxele, le plătesc şi eu!", „Nu mai vreau politicieni în roluri de cetăţeni cu puteri supranaturale!", „Vreau şi promit adevărul!".

Hai România!

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Ăsta e nivelul. Dacă aş descrie limba română vorbită de actuala ,,lume bună " ar suna cam aşa ,, e cool ,să moară mama". Vi-l inchipuiți pe Brătianu având drept slogan ,,muie Maniu " şi pe Iorga filozofând despre importanța muiei in societatea şi politica românească ? Am ajuns mai mult decât jalnici , abjecți ar fi un cuvânt mai corect. Dezastrul in rândul intelectualității române a inceput pe vremea comuniştilor dar in ultimii 30 de ani involuția s-a accentuat dramatic iar asta se repercutează la nivelul intregii societăți.
    • Like 1
  • Din nefericire, nu cred ca (mai) exista o cale de mijloc. N-am ajuns in piata pe 10 august - nu pot sa aleg cand mi se insoara rudele - dar am ajuns acasa, la Craiova, la 21.30 in vinerea aceea si m-am uitat, siderata, la televizor, impreuna cu mama, bunica si o verisoara. Majoritatea de 3:1 a hotarat Antena 3, noroc ca avem doua televizoare, asa ca aveam unul pe A3, si unul pe Digi 24, ce-i drept, cel de pe Digi24 exilat pe hol, si pe mute.

    A fost de parca as fi cazut intr-un hau.

    Uite ce fac jegurile alea umane/jandarmii nici scuturi nu au/daca era Grecia, ii luau cu gloante/uite, golanii ce fac...Si alte comentarii fara noima, pentru mine... Aveam senzatia ca ne uitam toate patru la acelasi televizor, dar vedem lucruri complet diferite. Nu am reusit sa ma fac auzita peste lamentatiile celorlalte trei telespectatoare, pana cand nu m-am ridicat in picioare, am pus, literalmente degetul pe ecran, si am urlat - Ce sunt alea, mama, daca nu sunt scuturi? Ce e ala, mamaie, daca nu e tun cu apa? Ce fac oamenii aia care o apara pe tanara jandarmerita, si isi iau si ei picioare in gura pentru ca o fac? Ne uitam la alt show?

    Ca ce tipi, asa, fata, zice bunica-mea. Ca o speriasi pe vara-ta, saraca, uite, sa dusa sa planga in baie...

    Nuu, striga vara-mea din baie, ma dusai sa fac si io un pipi, nu plang! Las' sa mai zica ceva si Maria, ca noi toata seara am zis, toate trei, ea nici gura n-a putut s-o deschida pana sa inceapa sa tipe.

    Pai si de ce sa tipe? striga si mama.

    Ca altfel n-o bagaram in seama deloc! Ho, ca trag apa si vin! Ete, na. (sunet de tras apa si spalat pe maini). Ca de ce tipa Maria - de aia tipa, ca ea e una, si noi suntem trei! zice vara-mea, suparata, din usa holului. De aia tipa toata lumea aia de pe acolo, ca ne-am invatat toti sa vorbim tare de tot, de nu mai aude nimeni nimic!

    Ete, ca se umfla pasatu' si-n asta, remarca bunica-mea, plina de ironie acida. Urla de o auzi din baie!

    Nu, ca-i pe hol, zice mama.

    Care-i pe hol, se supara bunica-mea, ca ultima oara era in baie!

    Hai fata, zice vara-mea, agatandu-ma de o aripa, ca-i CTP-ul la Digi24. Macar tipa ala la noi, nu tipam una la alta. Iei tu matza, iau eu cainele, si poate auzim ceva in urletul asta colectiv.

    Si ne-am ghemuit amandoua pe canapeua din hol. eu cu matza, ea cu pechinezul bunica-mii.

    N-o sa fim niciodata de acord, nu-i asa? am intrebat eu.

    Nu, mah, dar macar nu trebuie sa urlam una la alta. Eu am dreptate, in felul meu.. Si tu ai dreptate, in felul tau...

    'Da' eu am mai multa dreptate!

    Bine, bine, lasa...

    Iote, ma, se impacara partidele! a zis tata a doua zi la opt dimineata, cand dormeam amandoua, eu cu cainele in chip de coroana, si vara-mea cu matza in chip de corset/sutien.

    Umplurati casa de pureci! s-a vaitat bunica.

    Prea tarziu, zic eu. Erau pureci oricum.
    • Like 3
  • Delia MC Delia MC check icon
    Un pic dezlânat articolul...dar inteleg: in MB nu e atâta stress ca in Ro, viața curge fara piedici.Dar in Ro se înjură , doamnă!Oricât ne dăm pudici, acea înjurătură am auzit-o de copii.Amintiți-vă si de Cronica Carcotasilor de acum 10-15 ani cu vestita melodie " M..e Larga".De ce vă mai mirați?Această sintagmă a strâns toată obida si furia românilor de pretutindeni.A, spunea dna Lia Olguta Vasiliu că nu aude decât o înjurătură.Dar NU s-a intrebat de ce se injura?!!!!E echivalentul degetului mare in jos, se poate spune, scrie, arăta.Si e bine aşa.
    • Like 2
  • Nu pot fi de acord cu distinsa autoare. Înjuratul guvernului dis-de-dimineaţă face parte din terapia mea antistress.
    Recunosc că deocamdată înjur numa' de gâţi şi de muică. Da' e posibil ca pe viitor să-mi diversific imprecaţiile
    • Like 3
  • Îmi era dor de semnătura asta!
    Păcat că nu se pot da like-uri autorului.

    Despre înjurături şi sfioşenia limbii române... depinde cui te adresezi.

    Încercaţi să-i spuneţi unei maimuţe, folosind cuvintele limbii române (sau ale oricărei alte limbi de pe pământul ăsta), să se mute de pe un sacun pe celălalt. Se va uita tâmp la dumneavoastră şi... atât. Încercaţi să comunicaţi cu aceeaşi maimuţă folosind sunetele şi semnele pe care le cunoaşte şi o să vedeţi că imediat va sări pe celălalt scaun.

    Cam aşa este şi cu guvernanţii noştri (doar întâmplător PSD-ul a „picat” pe experiment). Au venit academicienii, specialiştii, ziariştii, oficialităţi din staff-ul UE, ba chiar şi Comisia de la Veneţia le-a trimis epistole ca să le spună că nu-i bine ceea ce fac. N-au avut nicio reacţie. N-au înţeles nimic!

    De câtva timp încoace am scăzut nivelul şi ne-am adresat PSD în cuvinte simple, pe care să le înţeleagă. În sfârşit, am avut o reacţie! Într-adevăr, o reacţie de maimuţă, însă, pare-se, PSD a ieşit din realitatea paralelă în care se ascunsese de teama statului paralel.

    Acum nu ne mai rămâne decât să-i învăţăm cuvinte din ce în ce mai complexe, care să desemneze noţiuni abstracte, pentru ca, în cele din urmă, să înţeleagă omeneşete că ceea ce fac este în totalitate greşit. La dresura animalelor se folosesc metode mai eficiente, precum înfometarea sau pedeapsa corporală. Din nefericire, PSD nu poate fi dresat.

    Iar cu votul... să stea Opoziţia în continuare pe bordură şi să spargă seminţe, pentru ca apoi să se mire de ce nu-i votează lumea. Cu aşa prestaţie, char la o prezenţă 100% la vot, ar avea mari şanse să pice cu graţia de la alegerile trecute. Ar trebui să înţeleagă că oamenii s-au săturat să fie minţiţi. Şi atunci, unii (mai curajoşi) şi-au pus traista-n băţ şi au plecat în bejenie, iar ceilalţi au ales să facă grevă electorală. N-ar fi exclus ca de la alegerile următoare să le îngroş şi eu rândurile.
    • Like 2
  • Cate like-uri se pot da unui articol de catre o singura persoana?
    • Like 3
    • @ Maria Sarbu
      Gravity check icon
      Pe republica.ro: ZERO!
      • Like 0
  • Eu injur. Stau in Romania 11 luni si jumatate, si iti spun sincer ca asta ma face sa injur. Mult. Sunt femeie si injur. Da! Si votez, si protestez, si ma duc la servici, si ma duc si dau spagi doctorilor ca sa nu-mi lase parintii sa moara (si ies din cabinet si injur din nou). Si-mi fura hotii in autobuz banii din geanta pe care-i stransesem sa platesc intretinerea, si ajung acasa in fata tv-ului si vad cum M..e dragnea se chinuie sa scoata toti hotii si criminaliii din puscarii - si da, injur din nou. Si o vad pe proasta satului cum explica doct ce mult ne-a crescut nivelul de trai, in timp ce am trecut de la viata cu bune si rele, la supravietuire de pe o zi pe alta. Si apoi citesc articole cretine - si da, injur din nou. Si sa nu uit: am injurat intr-o mare de oameni care faceau la fel, la sfarsitul unui concert rock. Si trece unul pe langa mine si-mi spune ca n-am inteles nimic, toti sunt la fel..... F....m... c
    • Like 6
    • @ Laura Popescu
      Respect , doamna Laura! Nu sunteti singura , suntem multi cei care injuram.
      • Like 3
    • @ Laura Popescu
      Gabriel check icon
      Si eu injur, in mai toate situatiile prezentate. Dar cred ca nu ati inteles mesajul autoarei... Eu cred ca vrea sa ne transmita nu sa nu injuram, ci ca facand asta in piata publica, trebuie sa fim constienti ca ne coboram nivelul si mai jos (da injurati dar nu asta va doriti, o faceti pentru senzatia ca treceti mai usor peste probleme), si suntem ca natie deja foarte jos si "intelectualii tarii" ar trebui sa faca eforturi sa ne ridicam, sa corectam pozitia curenta, nu sa o aplecam si mai mult. Injuratura in mod curent in piata publica poate avea efecte adverse: va deveni normalitate. Dialogul civilizat va disparea. viitoarele generatii vor exagera si mai mult. Autoarea pledeaza pentru civilizarea noastra, pentru eliminarea tuturor hibelor cu care romanul se identifica, de la spaga, la incompetenti, la hoti, la educatie. De ce? Argumentul ei este ca ce semeni, aia culegi. Si are dreptate.
      Da, uneori iti adaptezi limbajul in functie de interlocutor, a acesta sa inteleaga, dar articolul vrea sa transmita ceva de genul: era de ajuns ceea ce a fost cu placutele, nu e necesar sa ducem asta in viata de zi cu zi, ca tot noi vom suferi sa reparam consecintele.
      De credeti ca sunt pe langa, ma scuzati va rog.
      • Like 3
    • @ Gabriel
      Aveți dreptate.Trist este că suntem așa puțini-pe pagina asta și nu numai-care să înțelegem sensul apelului la decență al autoarei...
      • Like 1
    • @ Gabriel
      Gravity check icon
      Greșiți. Înjurătura e cel mai eficient transmițător în limbajul colectiv. La protestele (colective) publice limbajul argumentativ este imposibil. "Argumentativ" și "colectiv" sunt ca apa și uleiul...
      • Like 1
    • @ Gabriel
      Nu aveti de ce sa va cereti scuze, aveti dreptate, insa doamna Widocks uita ca nivelul discursului public din Romania a cazut in gol acum cel putin zece ani - impreuna cu Basescu si Oprescu (uite ca sunt echidistanta politic), si de ducea, oricum la vale, atras de gaura neagra numita PRM si al sau Tribun.

      Nu stiu daca doamna Widocks a spus unde locuieste in Marea Britanie (daca a spus, si am uitat eu, rusine sa-mi fie). Dar dupa ce am stat 10 ore si jumatate la coada la vot la ICR in Londra la prezidentiale (scuze, acolo stateam - si nu, nu am votat, am stat 10 ore degeaba), si nu am strigat cele sapte litere magice, impreuna cu restul multimii. Le-am cam mestecat intre dinti pana cand am ajuns acasa...

      Si decenta la care face doamna apel a fost atat de amara... Cred ca eu si fata cu care ma infratisem la coada am fost unele din foarte putinii oameni care nu au strigat faimoasele sapte litere - insa ni s-au inghesuit acolo, in suflet, in stomac, ne-au inghetat pe piele asa cum ne inghetasera si hainele...

      Cui prodest, vorba lui Seneca... Decenta a inceput sa fie un semn de nebunie atunci cand ramai singurul om decent; atunci cand si cei cu care esti de acord, si cei cu care nu esti de acord arunca cu gaze lacrimogene si laturi peste capul tau...si ploua, ploua cu ele...

      Si singura solutie politicoasa e sa te retragi...?



      • Like 1
    • @ Maria Zamfir
      Eu parcă așa țin minte, că doamna Widocks locuiește în Londra.
      • Like 0
    • @ Marius Georgescu
      Gabriel check icon
      Chiar nu cred ca suntem putini. Sunt mult mai multi, dar evolutia din piata te pune pe ganduri, sa strig sau nu formule pe care as vrea sa le folosesc doar cand nu imi ies lucrurile. Multi sunt in expectativa. Foarte multi au imbratisat furtisagul marunt in viata de zi cu zi, dar daca se schimba lucrurile in jurul lor, se vor corecta instant. Cred eu. Speranta moare ultima. :)
      • Like 1
    • @ Gravity
      Gabriel check icon
      Nu am inteles cu ce gresesc. Asa cum spuneam, am fost si eu intre cei gazati si daca am strigat ceva din tot sufletul a fost muie psd, tocmai pentru ca stiam ca acest mesaj ajunge la cei vizati. cuma rosie nu ii mai atinge cu nimic, nu se regasesc in asta. dar cand ii injuri, e o adresare directa care ii atinge pe cei mai multi dintre ei fiindu-le o formulare comuna in viata de zi cu zi. Dar de aici pana la a nu realiza ca exista efecte pe termen lung fata de educatia noastra ca natie, educatie si asa precara, e o cale lunga. puteti considea ca gresesc, dar daca o fac dvs nu ati argumentat cu ce si unde.
      • Like 0
    • @ Maria Zamfir
      Gabriel check icon
      Nu cred ca e in regula ce scriu, dar imi asum asta, spunand ce cred eu:
      psd a castigat alegerile si nu au dreptate cand spun ca pot face orice in virtutea acestui fapt. Decent este sa urmezi regulile stabilite inainte de joc, dar cand nu se poate si e in pericol insusi jocul, tot decent este sa le incalci. Ca mai tot romanul (unii nationalisti ar spune ca gresesc), ma uit la europeni ca a dat civilizatia in ei de ceva mai mult timp. Francezii nu ies in strada pana nu dau foc la ceva, pana nu vandalizeaza cateva masini si nu exista protest fara violente. Grecii la fel si exemplele pot continua. Asadar, poti fi civilizat si fara sa injuri, te duci si le dai in cap. Da, ceea ce vrem, ne place sau nu, e o mica revolutie si nu cred ca e un cuvant nepotrivit. Revolutia presupune o revolta, o schimbare politica. Chiar si cand a fost numita de catifea o revolutie a fost tot o revolutie, cu batai si victime. Nu le am cu istoria dar eu nu stiu o revolutie pasnica si decenta. Deci din punct de vedere al civilizatiei, al decentei, al educatiei unui popor (a intregului popor nu al unor persoane) e mai decent, asa cum spuneti dumneavoastra, sa ajungi la violente fizice decat violente verbale. La primele, din pacate, unii au de suferit dramatic, dar nu stiu pe nimeni care sa nu ii considere eroi de sacrificiu pe cei ce au suferit la revolutie si efectele pe termen lung sunt unele in general pozitive: este perceput corect in societate spiritul de sacrificiu. In al doilea caz, al violentelor verbale, nici nu ne atingem scopul si exista efecte pe termen lung din punct de vedere al educatiei, in special atunci cand educatia pleaca de la un nivel general precar.
      Si ca sa nu existe dubii, desi pledez pentru ideea articolului, am fost si eu in piata pe 10 si am strigat furibund mesajul respectiv, in special pentru a ajunge la cei vizati, sa inteleaga ca suntem la limita si ca o revolutie nu e departe. Prefer oricand sa ne sacrificam cativa astazi decat sa sacrificam inca 2-3 generatii viitoare care sa devina epopeic de needucati si sa si ramana captivi sub un regim totalitar.
      • Like 0
    • @ Gabriel
      De acord...cu moartea speranței.La mine a murit.
      • Like 0
  • Gravity check icon
    "Haideţi să strigăm de mâine: „Nu mai dau şpagă!"

    E ușor cu lozincile, dar e al dracului de greu (să nu mai dai şpagă) când ai copilul internat într-unul din spitalele (de stat) din România. "Bine" că am distrus DNA-ul...
    • Like 4
    • @ Gravity
      Exact. Vreau sa vad o multime care nu baga bani in buzunar unui doctor care are in grija un copil mic sau un batran care nu se poate apara. Fara zece lei la asistenta nu vezi un scutec schimbat. Nu il vezi, vii si iti gasesti copilul sau batranul inundat de propriile fecale - in cel mai fericit caz, pe o paturica absorbanta neschimbata de 24 de ore. Si atunci o schimbi tu, ca personalul medical auxiliar are alta treaba. Oricare alta treaba, alta decat cea pentru care il/o platesc eu, din taxe.







      • Like 4
  • Cine a scris acest articol sau era drogat sau era "sub influența băuturiilor alcoolice". Un talmeș balmeș fără cap și fără coadă.
    • Like 4
    • @ Cornel Cancel
      Poate prea subtil pentru unii.
      • Like 1
    • @ Cornel Cancel
      Un articol cu esența magică a ridicolului tăinuit :))

      Când tinerii ... au început să scandeze formula devenită „magică”,
      solistul trupei în recital (le-)a cerut [...] să-şi ajute ţara responsabil,
      nu mângâind-o pe pulpe şi scoţând-o la vânzare, ieftin [...]
      (așa că)
      nu înţeleg apetenţa asta a intelectualului român pentru eşec, pentru victimizare
      [...]
      Înjurătura anunţă cu surle şi trâmbiţe că avem de-a face cu un supradotat.
      • Like 1
  • Foarte corect ! Trebuie să revenim la valorile perene ale umanității:”respect, iubire, integritate,generozitate,încredere, înțelepciune, cinste, responsabilitate”.
    • Like 0
    • @ Voicu Nicolae
      Gravity check icon
      "Integritate" și "cinste"; să auzi unul din cuvintele astea două (că-s sinonime) din gura unui fan PSDragnea... E comic!
      • Like 2
    • @ Gravity
      ”Fan Dragnea” ! Fiecare înțelege ce vrea și o întoarce cum vrea ( ca la Ploiești ? ).
      • Like 1

Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult