Sari la continut

Descoperă habits by Republica

Vă invităm să intrați în comunitatea habits, un spațiu în care înveți, găsești răspunsuri și resurse pentru a fi mai bun, pentru a avea o viață mai sănătoasă.

„- De ce votați tot cu ei?” „- De-ai dracului”. Cum se traduce „pentru că putem” în rândul alegătorilor

Miting PSD la Târgoviște

Foto: George Popescu

Pe la 1999, Papa Ioan Paul al doilea, ulterior sanctificat, ne vizitează ţara şi, ca orice musafir, dator cu un cuvânt frumos, ne aduce aminte că ar fi fost momentul să ne merităm acest renume: Grădina Maicii Domnului.

Eu am crescut crezând că mama noastră, a tuturor, era Elena Ceauşescu, iar ţara, poşeta ei. Adulţii, care ulterior au năvălit în biserici, mă făcuseră să cred asta. Nu-mi explic, totuşi, cum în ţara în care nici nu se ştie câte biserici sunt, chiar în momentul în care scriu se mai toarnă nişte temelii sau se amenajează un altar modest într-o casă, într-un garaj, într-o încăpere de instituţie, într-o ţară profund dedicată lui Dumnezeu, trăim după regula lui „de-al dracului”. Luptătorii raiului care suflă în flăcările iadului, ca să le stingă. 

După Revoluţie am crezut că toată lumea voise să scape de comunism. Ei, aş! Părinţii şi bunicii noştri voiau doar o vorbă mai bună. Îi vezi şi azi, pe mulţi, regretând epoca marilor realizări. Păi dacă era atât de bine, de ce furaţi, tovarăşi? Se furau produse, bani, idei, munca altuia, creaţia altuia, tot. De ce?

 Nu vă lăudaţi că aveaţi de toate? M-au înnebunit discursurile despre calitatea muncii în socialism, socialism care nu a naţionalizat averi, ci mai ales creiere. Fără restituţie, căci, aruncate la groapa cu gunoi, s-au împuţit. Cei de o vârstă cu mine îşi aduc aminte cât de frustrant şi inutil era să încerci să-ţi faci rudele să nu voteze cu Ion Iliescu, să o pornim de la zero, să ne lepădăm de lene şi minciună, de hoţie şi învârteli. 

Poate de-aia s-au înghesuit tovarăşii în biserici, Dumnezeu iartă la spovedanie şi te lasă să mergi mai departe. Stăteam în faţa părinţilor mei, ştiam că mă iubesc, dar preferau să creadă că sunt o curvă, pentru că aşa le spusese domnul Iliescu, în Piaţa Universităţii guvernau prostituţia şi consumul de droguri. 

Mă priveau cu înţelegerea celor care realizează că au dat naştere unui prost. „De ce?”, îi întrebam, „de ce nu mă credeţi pe mine, copilul vostru? De ce votaţi tot cu comuniştii?”. „De-ai dracului, ne înveţi tu pe noi ce să facem?”. Scuza lor era mereu aceea că prinseseră regii. Da' de unde! Bunicii mei povesteau, în general, lucruri bune, se făcuseră şi greşeli, dar nu ca ororile comuniste. Da, votau de-ai dracului. Precum votează şi acum, să închidă gura intelectualilor progresişti. De-ai dracului. Ei, oamenii Domnului, care nu mai au loc prin biserici de atâta smerenie.

Tineri şi copii au murit pe străzi pentru că lăsaseră să li se aprindă în inimi ideea de Revoluţie, de început, părinţii au votat însă de-ai dracului. Am cunoscut oameni cu carte care se plânseseră mereu de ceauşism, dar care i-au îmbrăţişat, flămânzi, pe Iliescu şi tot alaiul FSN. Se temeau de schimbare, de schimbări majore, de adevăr şi atunci, fără să se obosească cu argumente, au votat patetic, ca nevasta bătută la fiecare beţie, cu cel care le promitea că se va schimba, cel care se jura că îi iubea cel mai mult.

Cel mai rău m-a şocat însă o mătuşă sărmană, căreia la naţionalizare i se luase totul. Toată viaţa îi înjurase şi îi blestemase pe comunişti. L-a votat pe Iliescu, tot timpul, şi mi-a râs în nas când i-au dat câteva bucăţele de pământ, nu dintre cele mai bune. Le-a lucrat o vreme, până n-a mai putut şi nu a mai avut cu ce şi le-a vândut pe te miri ce. Şi ea, şi tot satul de bigoţi au votat de-ai dracului. Ţăranii nu mai erau ţărani, bărbaţii munciseră prin fabrici şi uzine şi îşi mai retrocedaseră, noaptea, ca guvernul, din bunătăţile pământului, strânse în grămezi de elevi, studenţi şi mai ales de soldaţi.

Ei, cei care au strigat cel mai tare hoţii, votează cu hoţi. Ei, cei care îşi doreau copii cu carte, votează oameni superficiali, cu diplome obţinute cu bani şi favoruri. Ei, cei care plângeau pentru dreptate, votează împotriva justiţiei. De-ai dracului.

În Grădina Maicii Domnului. Pământ dat cu lapte şi miere şi de Zamolxe. Şi mai nou, dus pe culmi de progres de Nicolae Ceauşescu şi clica lui de profesionişti. Şi mă uit cu groază cum înfloreşte o nouă generaţie de comunişti, cu diplome, masterate şi doctorate obţinute după metoda polimerul, aia care te face academician până la semicentenar şi, cu toată parada asta de credinţă, simt cum ne trage trecutul pământul de sub picioare şi ne ducem toţi dracului. Pentru că îl merităm. 

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Fără educație nu rezolvam nimic! Rămînem la generalizări/ simplificări/ mistificări/ culpabilizări.
    • Like 0
  • Sindromul Stockholm - boala nationala :)
    • Like 2
  • Articol corect , aşa e, dar... generalizează; nu fac parte din generaţia tânară, dar nu pot "ierta" comunismul ; şi am încercat mereu să schimb mentalităti ( asta a facut comunismul, nu numai mizerie fizica, ci o adâncă şi îngrozitoare mizerie morală); nici eu nu pricep cum poţi trece este asta şi să-i votezi pe ăştia. Eu cred ca alegatorii astia sunt pierduti, surzi şi orbi la argumente evidente, doar trăiesc aici. Dar de neacceptat sunt cei care au viitorul in faţă, sau care au deja responsabilitatea acestui viitor faţă de copiii lor; e clar că ajungem mereu la asta :DE CE NU AU IEŞIT LA VOT? Eu cred că şi acum, dacă erau alegeri anticipate, cei care mereu invocă pe "n-am cu cine" n-ar fi facut efortul să se informeze direct, ce fac politicienii, parlamentul asta inabuşit de "pentru că putem".asta e, din păcate, dar oricum, discuţiile astea tot aduc un dram de speranţă, nu suntem toţi la fel şi îndârjirea de a aduce mereu adevărul în faţă, argumentat, nerenunţarea la proteste, pâna la urmă va avea rezultate.
    • Like 0
  • OK ! Unii au votat neocomunisto-fesenisto-psedista de-ai dracului. Am inteles.
    Dar cei care n-au votat, s-au abtinut tot de-ai dracului ?
    Atata timp cat refuzi sa te prezinti la urne, indiferent de scuza invocata, tot Las
    ( cu" l"mare ) te numesti !
    In ce a ce-i priveste pe nostalgicii epocii ceausiste, cu ingaduinta d-voastra , invoc Divinitatea : Iarta-i Doamne ca nu stiu ce fac !




    • Like 2
  • Bună seara ! Nu știu de ce dar aceasta invitatie mă face sa mă simt bine, incantata. În sfârșit mă baga și pe mine cineva ,în seamă! Spun asta pentru că am mai încercat câte o postari cu gândurile mele pline de o nemărginită neputință față de situația în care ne aflam . M-am născut imediat dupa război. Părinții mei nu au fost chiaburi nici comuniști, nici neocomnisti. Am reușit și noi cei trei frați sa scăpăm de însemnarea ca fost comunist. N-am fost nici noi comuniști. Am învățat din familie care era mai degrabă liberală , că trebuie să fim harnici, s mjncim , sa ne ducem la facultate și sa ne ferim de oamenii care sunt grupați în găști. ....Nu a fost ușor sa ne ținem deoparte pentru ca eram plăcuți și făceam sport și în echipa și individual. Am învățat . Am făcut toți trei facultăți . Facultăți adevărate. Am terminat printre primii. Am avut posturi bune. Ne-am căsătorit , ne-am format familii,..... au venit copiii care sunt cam din generația voastră. Am muncit , corect și mult și ne-am câștigat loc bun în societate. Eram totuși un fel de paria. Nu eram membrii de partid comunist. Vedeam , știam eram vii și simțeam ce avantaje aveau cei ai căror părinți erau mai marii PCR-ului.... erau directori, erau șefi, erau beneficiari ai primelor gratitudinî din cele care mai erau înainte de 1990. Și acum constat ca lucrurile nu s-au schimbat deloc. Ba cred ca este și mai rău chiar. Lipsește coercitia. Lipsește responsabilitatea...Pregătirea școlară este tot mai jos, educația din familie lipsește aproape total iar imoralitatea este pe primul loc. Mă doare totul. Mă doare ca nu avem opoziție, mă doare ca nu pot lupta alături de cineva ...De mai multi ...împotriva sistemului neocomnist..Mă doare și sunt îngrijorată pentru tara mea . Asta nu e doar o vorba. Sunt foarte îngrijorată pentru tot ce văd, pentru tot ce se întâmplă și mai ales pentru ceea ce nu se întâmplă. Mai explicit dar nu numai, nu se întâmplă nici o condamnare, se vrea totul doar pentru o " gasca" de persoane imorale, inculte, delicventa, impertinenta și care se tot rotește acolo sus în capul tarii mele , pentru card eu nu pot sa fac nimic. Nu sunt chiar o victima dar mă simt batjocorită de PSD ! Angela Olaru, Brașov , 70 de ani.
    • Like 1
  • Exact asta povesteste si Svetlana Alexeievichi despre fostii cetateni sovietici.
    • Like 2
  • Flo check icon
    Problema principala e educatia! Asta e carenta poporului roman! Pana nu se va investi substantial in educatie, iar aici nu exista interes, tot asa va fi......
    • Like 2
    • @ Flo
      Cei 7 ani de acasa sunt mult mai importanti. Copilul , ce vede acasa, aia va imita , si cum isi vede parintii, asa isi va forma comportamentul, doar ca muuult accentuat. Putem avea noi scoala Finlandeza, nr 1 PISA, cu mandrii romani de acum parinti , copii tot smecheria, invarteala, curvismul , nepotismul si pupatul dosului vor considera ca sunt cheia succesului in viata si virtutile neamului. Ah, si duplicitatea. Doar un popor schizofrenic poate ridica atatea biserici, sa se dea atat de smerit, in timp ce isi bate joc sistematic si concomitent de trecut, prezent si viitor. Nu educatia este problema, problema e ca s-au inversat valorile, multumita si mass-mediei ( stirile de la ora 5, emisiunile in care se dumnezeieste si se idolatrizeaza traiul pe vatrai, iesitul in cluburi, noii idoli sunt cei care traiesc in lux pe bani furati , imprumutati sau primiti cadou prestati cu dosul). Genaratia PRO a crescut mare, si face copii. II plac masinile tari si ieftine , viteza, banii facuti usor, si luxul. Ce uraste este ordinea, munca, inteligenta, si regulile. Si igiena, de multe ori. De cand aspectul a devenit mai important decat esenta, natia asta si-a semnat pactul colectiv de sinucidere. Politicienii de acum sunt doar fidela reprezentatie a poporului care i-a votat, si si-a alungat copii in tari straine.
      • Like 2
  • check icon
    Multumim Lliliana! Poate vad ,macar o parte din ei si li se face rusine-rusine in fata copiilor lor,care au ajuns iarasi sa iasa in strada la fel ca in ''89-''90.Au coborat mult prea jos nivelul.Sper ca se rusineaza profesorii si invatatorii acestor agramati cocotati in Guvernul Romaniei,nu al PSD.
    • Like 1
  • E trist; si mai trist pentru cei care, spre exemplu, au facut un doctorat pe bune; pe munca multa.
    • Like 2
  • Scurt și la obiect! Observ că autoarea migrează ușor de la "mirajul vestului" la inventarul bubelor de acasă și o face la fel de savuros în fiecare articol. S-o fi văzînd mai bine de acolo din depărtare viermuiala românească? :-P
    • Like 1
    • @ Ionut Catalin Dimache
      Eu nu cred ca a plecat din tara si a sters cu buretele Romania. Nu prea poti sa faci asta, daca te-ai nascut si ai crescut in Romania. Inteleg perfect situatia, caci si eu sunt plecat de aproape 3 ani, si ce pot sa spun este ca nicaieri nu-i ca acasa. Doar ca atunci cand "acasa" joaca porcii in laturi, mai stai un pic in afara casei pana se duce mirosul....
      • Like 0


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult