Sari la continut

La 9 ani de Republica, întrebăm: ChatGPT la urne – Ce ar vota inteligența artificială? Dar tu?

De 9 ani, Republica construiește o comunitate în care ideile prind glas și dezbaterile autentice fac diferența. Anul acesta, facem un experiment: l-am întrebat pe ChatGPT cum ar vota la alegerile din România. Însă întrebarea cea mai importantă rămâne pentru tine: cum alegi tu viitorul? Scrie, alătură-te conversației și hai să schimbăm România împreună!

Noi proteste violente ale „vestelor galbene” în Franța. Peste 650 de persoane arestate la Paris

Protest al vestelor galbene la Paris

Foto: Guliver/Getty Images

Mai mult de 1.000 de persoane de persoane, dintre care peste 650 doar la Paris, au fost arestate sâmbătă într-un nou protest al „vestelor galbene” care a degenerat în violențe. 55 de oameni au fost răniți în confruntările care au făcut Parisul să arate ca pe timp de război, cu mașini blindate pe străzi, autoturisme incendiate și magazine vandalizate.

Cu toate acestea, deși au existat temeri în acest sens, violențele nu au escaladat peste cele de săptămâna trecută, spune jurnalistul John Lichfield, citat de The Guardian. Acest lucru, crede el, s-a datorat strategiei proactive forțelor de ordine care a destructurat imediat grupurile de agitatori.

Foto: Guliver/Getty Images

„Dar mulțimea a fost, de asemenea, diferită. Săptămâna trecută, violențele au fost inițiate de oameni furioși veniți din suburbii sau din provincie. Săptămâna această, violențele au fost provocate de extremiștii urbani”. 

Foto: Guliver/Getty Images

Nu mai puțin de 89.000 de reprezentanți ai forțelor de ordine au fost mobilizați pe întreg cuprinsul Franței pentru a face față violențelor, blindatele au fost scoase pe străzi, iar 36 de staţii și gări au fost închise pentru public sâmbătă la Paris.

Vestele galbene protestează față de introducerea „taxei de carbon” care duce la scumpirea prețului benzinei și afectează în special populația cu venituri mici și medii. Faptul că Guvernul de la Paris a făcut ulterior un pas înapoi, suspendând pentru șase luni creșterea taxei pentru carburanți, nu a potolit furia oamenilor, nemulțumiți de politica socială şi fiscală.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Francezii au o pasiune istorică din a da foc la chestii în Paris. În general aceasta se leagă direct de alt hobby franțuzesc, acela de a da monarhi incompetenți.
    Oricum, e evident că protestele au depășit demult taxa aia de carbon. Acum e un fuck-the-system generalizat, anti-refugiați, globalism, corporații multinaționale, bănci și alte chestii care îi seacă pe extremiștii de stânga sau de dreapta.
    • Like 2
  • karla check icon
    Va asteptam si in Piata Victoriei :)
    • Like 1
    • @ karla
      Să vedem cine se oferă să furnizeze vestele galbene. Normal orice proprietar de autoturism este obligat conform legii să o aibă în portbagaj deci ar putea fi asigurat un număr....consideraabil de participanți. Problema e că deja gloabele de la guvernare au micșorat prețul la combustibili. Ori ca o pomană electorală ori că de frică, dar au făcut-o deja.
      • Like 0


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult