Sari la continut

Spune-ți părerea! Intră alături de noi în comunitatea Republica

Vă invităm să intrați în Comunitatea Republica, grupul de Facebook în care contributorii, cei care își scriu aici ideile, vor sta de vorbă cu tine. Tot ce trebuie să faci este să ceri intrarea în acest spațiu al dialogului.

Normalitate, succes și copii morți

Cristian Tudor Popescu

●În România sunt valabile două legi octanice organice, legile nescăderii:

1. Orice ar face prețul mondial al butoiului de petrol, prețul la pompele de pe la noi al benzinei și motorinei nu scade neam, poate doar să crească.

2. Oricât de mult ar fi pompat prețul la pompă, traficul auto pe teritoriul României n-o să scadă. 

●Agenția rusă Interfax informează: întrebat despre starea emoțională a lui Putin, purtătorul de cuvânt Peskov a răspuns exact așa: „Starea emoțională a președintelui este normală”. E primul adevăr ieșit din Kremlin prin puhoiul de minciuni. Da, starea emoțională a lui V. Putin e normală, adică e combinația zilnică de cruzime rece cu nemernicie aburindă și apetit de mâncător de copii.

Același Putin a zis că îl admiră pe Petru cel Mare, și ar vrea să fie și el așa ceva. Până la Petru, însă, casapul din Kremlin are șanse mari să-l egaleze pe Ivan cel Groaznic. Să rămână în istorie ca Vladimir cel Groaznic. V. Putin a declarat: „Operațiunea militară specială din Ukraina e un succes”.

●„Instanța este foarte conștientă de amploarea tragediei umane care are loc în Ucraina. Curtea este profund îngrijorată de utilizarea forței de către Federația Rusă, care ridică probleme foarte grave de drept internațional”, a spus președintele Curții Internaționale de Justiție, Joan Donoghue. Apoi, Curtea a adoptat decizia: „Federația rusă va suspenda imediat operațiunile militare începute pe 24 februarie pe teritoriul Ucrainei”. Votul nu a fost în unanimitate, 13 judecători au fost Pentru, 2 Contra: rusul Gevorgian și o femeie. O femeie a votat împotriva opririi bombardamentelor asupra maternităților, școlilor, grădinițelor, spitalelor, pentru masacrarea în continuare a femeilor și copiilor. Judecătoarea se numește Xue Hanqin. Din ce țară o fi?

●Jurnalista Marina Ovsiannikova, protestând în direct, la televiziunea de stat, împotriva agresiunii Rusiei asupra Ucrainei, a aprins o lumină în bezna presei mincinoase, servitoare a propagandei Kremlinului. Sau, poate, o lumânare în amintirea jurnalistei Anna Politkovskaia, omorâtă cu două gloanțe în piept și unul în cap după criticile la adresa lui Putin și șefului măcelarilor ceceni, Ramzan Kadîrov.

Credeți că există și în România vreo televiziune la care ar trebui să apară, în spatele vorbeților de pe ecran, cineva cu un carton pe care să scrie: „Aici se minte într-o veselie!”?

●„Indicele global al prețurilor la produsele alimentare este la cel mai înalt nivel înregistrat vreodată”, anunță secretarul general ONU, Antonio Guterres. „Trebuie să facem tot posibilul pentru a evita prăbușirea sistemului alimentar mondial și un uragan al foametei”, a avertizat Guterres.

Întrebare: În România devastată de uraganul foametei, ar fi posibil ca oamenii să se mănânce unii pe alții?

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Îți recomandăm
Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.



Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult