Sari la continut

La 9 ani de Republica, întrebăm: ChatGPT la urne – Ce ar vota inteligența artificială? Dar tu?

De 9 ani, Republica construiește o comunitate în care ideile prind glas și dezbaterile autentice fac diferența. Anul acesta, facem un experiment: l-am întrebat pe ChatGPT cum ar vota la alegerile din România. Însă întrebarea cea mai importantă rămâne pentru tine: cum alegi tu viitorul? Scrie, alătură-te conversației și hai să schimbăm România împreună!

Nu ăsta era planul...

Iubesc libertatea mască

Foto: Inquam Photos/ Sabin Cîrstoveanu

După viteza de propagare din primele etape și lipsa unor informații concrete despre noul virus, soluția rămânerii acasă părea să fie singura care va face ca lucrurile să nu scape de sub control. Toate țările care au făcut-o din pripă au avut un vârf al contaminării mult mai scăzut decât cele care au ezitat sau au experimentat o imunitate de turmă, care azi se dovedește prin teste a fi fost utopică.

Însă cu cât populația stătea mai mult acasă, cu atât era mai evident că o astfel de situație nu avea cum să fie perpetuată fără să ne ducă într-un crah economic ce ne-ar fi întors cu decenii în urmă. După șocul inițial, emoțiile excesive au început să dispară, făcând din ce în ce mai mult loc unor analize și soluții lucide, de natură a salva economia și, până la urmă, bunăstarea populației. Alternativa nu mai era între moarte și sărăcie. Exista o soluție de mijloc, care urma să asigure tranziția până la momentul găsirii unui vaccin. Soluția se numea „să învățam să trăim alături de virus”. Acesta era planul acceptat și promovat la unison și care a stat la baza deciziei guvernelor de a relaxa măsurile de izolare, pentru a salva ce se mai poate din economiile țărilor afectate.

Astăzi vedem cum acest plan este defunct în condițiile în care o minoritate deloc de neglijat îl consideră total inutil. Să învățam să trăim alături de virus? Serios? În primul rând, nu avem ce învăța, pentru că știm totul deja. Și, în al doilea rând, despre ce virus vorbim?

Toți suntem experți în virusologie și cu cât sursele sunt mai obscure, cu atât mai bine. Pentru că experții și oficialii ăștia ne mint tot timpul, nu-i așa? De altfel, sursele sunt validate în primul rând de opiniile puternice pe care deja le avem. Iar acest timp de comportament este demonstrat de studii psihologice consacrate. În primul rând, e vorba de tendința umană de a filtra informațiile pe care le primim, evitându-le pe cele care ne contrazic opiniile deja formate. În al doilea rând, cu cât ignoranța este mai mare, cu atât opiniile sunt mai ferme și nu există îndoieli. Știu, sună neplăcut, dar așa suntem toți croiți...

Iată câteva paragrafe relevante dintr-un comentariu [1] scris în toamna anului trecut.

„În martie 2014, Washington Post a realizat un studiu în SUA pe un eșantion național reprezentativ, în contextul invaziei Crimeei de către Rusia. Întrebarea pusă a fost: cum ar trebui să acționeze SUA în Ucraina?

În condițiile în care 2/3 dintre americani susțineau că urmăresc situația cel puțin oarecum indeaproape, rezultatele sondajului au fost surprinzătoare. Deși doar unul din șase americani a putut identifica Ucraina pe hartă, s-a descoperit o strânsă corelație între ignoranța lor și preferințele în ce privește calea pe care ar trebui să o urmeze SUA: cu cât eroarea de poziționare pe hartă a Ucrainei a fost mai mare, cu atât apetitul pentru o intervenție militară a SUA a fost și el mai ridicat. Cu alte cuvinte, cu cât populația a fost mai ignoranța în ce privește situația geopolitică, cu atât a avut opinii mai ferme în  ce privește intervenția militară a SUA.

Este doar o ipostază a unei tendințe extrem de îngrijorătoare cu care ne confruntăm, iar România nu face excepție. Este vorba de o aversiune generală la opinia specialiștilor într-un domeniu sau altul. Că este vorba despre utilizarea vaccinurilor, forma Pământului, politica monetară a Băncilor Centrale, ca să dau câteva exemple, oricine este calificat să se pronunțe și să decidă. Spoiala de cunoștințe pe care internetul poate să o ofere celor până mai ieri novici creează iluzia unei discuții de la egal la egal cu cei care au acumulat o experiență de o viață într-un domeniu. (...)

Aceste abordări de grup sunt un amplificator al unor tendințe individuale documentate de psihologi și numite “efectul Dunning-Kruger” după numele psihologilor care l-au studiat. Concluzia studiului lor este îngrijorătoare: cu cât cineva este mai incompetent, cu atât mai mare certitudinea că este foarte calificat pentru ceea ce face. Această tendință nu doar că îi afectează procesul decizional și rezultatele acestuia, dar îl împiedică și să conștientizeze și să corecteze situația în care se găsește.

Suntem atât de încrezători în noi înșine și atât de siguri că adevărurile noastre sunt mai presus de oricare adevăruri ale altora, indiferent cine sunt ei, încât, de multe ori, incompetenții sfârșesc prin a fi ultimii care realizează că greșesc. Iar când realitatea îi contrazice, fie apelează la crearea unei realități paralele, fie apelează la o soluție fără greș: teoria conspirației.” 

Problema este că această minoritate contestatară va fi cea care va decide evoluțiile economice viitoare. Iar asta se vede cu claritate în toate țările care au redeschis prematur spațiile publice, iar acum sunt nevoite să le închidă la loc. Minoritatea celor care cred că știu tot va decide prosperitatea economică a majorității populației.

Este însă un lucru pe care un guvern responsabil nu ar trebui să-l tolereze. Niciun guvern nu ar trebui să fie atât de inconștient încât să-și imagineze că băncile centrale vor putea tipări la nesfârșit bani, fără că, în final, să se ajungă la hiperinflație. După cum niciun guvern nu ar trebui să aștepte ca populația să se dumirească singură în legătură cu faptul că își joacă viața la ruleta rusească. Un singur glonț în butoiul pistolului, deci șanse mici să mori...?

Tocmai am văzut extremele între care poate să penduleze psihicul maselor. La începutul pandemiei, toată lumea era scandalizată de faptul că se face mult prea puțin pentru o epidemie atât de periculoasă, că ar trebui să se testeze mai mult și că gravitatea situației este mult subevaluată de către autorități. După mai puțin de trei luni, pendulul basculase în cealaltă extremă. Totul era o cacealma, o mare păcăleală, pentru că „gripa” nu justifica în nicun fel măsurile abuzive luate de oficiali.

Cu o astfel de instabilitate emoțională nu poți lupta cu o pandemie. 

Motiv pentru care este esențial să ne readucem capul pe umeri și să dăm crezare celor calificați și informați și să privim în lume. Iar dacă pozele din cosmos sunt trucate ca să ascundă faptul că Pământul este plat, gropile comune din Brazilia, SUA sau Italia, nebunia din spitalele suprasolicitate și oamenii rămași cu sechele pe viață sunt cât se poate de reale.

Glonțul există. De câte ori aveți curajul să apăsați pe trăgaci, sperând că veți scăpa?

Articol preluat de pe blogul autorului.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • A inceput cernerea si asta este realitatea pe care umanitatea nu vrea in ruptul capului sa o admita. Virusul este inainte mergatorul tuturor amenintarilor letale care vin la pachet datorita schimbarilor climatice. Fie ca vrem fie ca nu, toti vom fi incercati de virus si de cele care vor veni. Mai vine omul si da o mana de ajutor lipeste eticheta de asimptomatic. Numai Dumnezeu stie in mare mila LUI cine traieste si cine moare. Deja virusul este airborne transmisibil prin aer si toti se comporta ca si cum asta ia luat prin surprindere. Asta este un lucru stiut din copilarie, Sa implementat lockdownul(izolarea voluntara?) din grija pentru vietile oamenilor, apare termenul nedefinit clar de asmptomatic, sau toti sant infectati pana la proba contrara, oamenii isi pierd locurile de munca ori isi epuizeaza economiile, preturile cresc la alimente, datoriile tarilor cresc mortalitatea este in crestere tot datorita bolilor clasice, diabet, cancer, boli de inima. Comparativ si din fericire SARS COVID 19 ramane un modest contributor la mortalitate, cu toate astea parca ar fi unica amenintare la adresa vietilor noastre. Hai sa fim serioasi ai pasa cuiva de altii in afara de propria persoana?Si, ce facem, ne izolam in case si rugam o persoana miloasa sa ne dea de mancare sau sa ne toarne in beton laolalta cu bunurile si alti membri ai comunitatii asimptomatici si ei. Teama plus foamea pot face orice din populatie. Ma uit la Bulgaria si nu incetez sa ma mir, au tinut bisericile deschise la vremea pandemiei si au cel mai mic procent de infectari si decese raportat la populatie versus Romania. Tarile cu cele mai mari procente de infectari sau decese raman U.S.A, Germania, Spania, Italia.
    • Like 0
  • Iată-ne deci într-un veritabil „tug of war”. Iar în timp ce poziţiile se radicalizează, o observaţie general acceptată pare să încolţească prin toate cotloanele planetei: lumea nu va mai fi cum a fost. Deşi mai toţi înţeleg acestă grozăvie, nimeni nu vrea să i se întâmple chiar lui, nimeni nu vrea să coboare trepetele piramidei lui Maslow de pe care soarta îmbrânceşte azi pe mai toată lumea. Desigur, cei de la bază n-au nici-o altă treptă pe care să coboare şi de aceea trebuie mituiţi pentru a fi ţinuţi în priză, întorşi la muncă cât mai curând. Toţi îmbuibaţii lumii îşi văd ameninţate furăciunile adunate cu atâta sârg de generaţii. Pradă propriilor minciuni cu care au prăvălit omenirea în văgăuna banului fiat, aruncă cu acesta în stânga şi-n drepta, doar doar îşi va recăpăta măcar oleacă din aderenţa de mai an.

    Ciocoimea Dâmboviţeană simte cum se cufundă corabia, ori mai bine zis pluta asta nenorocită ce rătăceşte de multă vreme fără noimă şi pe care o tot cârmesc aiurea ca într-o beţie fără de sfârşit. Precum şobolanii turbaţi, încep să se muşte tot mai aprig unul pe altul stuchind sofisme delirante despre libertăţi şi sclavie, reconstrucţie economică şi grija faţă de pulime (că doar se apropie votul). Grija le e de fapt la cum să conserve furăciunile de ieri şi la cum să-şi asigure furăciunea de mâine. Pentru asta calcă pe cadavre, chiar cu riscul de a deveni ei înşişi aşişderea. Aşa să-i ajute Dumnezeu!
    • Like 1
  • Pai asa e si in Canada
    Dar cei ce nu cred au fost idioti cumpliti si asa vor ramine pe viata
    Le citesti idiotenile si te uimesti
    Oameni cu profesii cu copii si familie
    Pacat ca prostimea exista
    Aceiasi care nu cred ca exista climate change sau ca traim o vrajeala de democratie
    • Like 0
  • scoala, scolarizarea avea ( printre altele) si rolul sa iti stii lungul nasului : cine e premiantul , cine e loaza (eventualul viitor ministru cum zice anecdota) etc
    din astea a ramas numai partea cu loaza/repetentul clasei - de succes!!!
    • Like 5
    • @ corneliu apostol
      Pana la un punct, de acord. Problema este insa mai grea si mai profunda. Am prins in activitate oameni cu 4 clase cu caligrafie, gramatica si discernamant la cam 40 de ani de la incheierea celor patru clase cuviincioase. Si, desi profesional erau un izvor de cunostinte, aveau rabdarea, intelepciune si deschiderea sa asculte un copil fara experienta practica, doar cu scoala. Era respectul pentru cel care invatase. Si puteau sa sustina, pe baza de experienta, un nas lung cat sa treci Dunarea. Cand s-a dus respectul? Incet, prin supunerea celor ce invatasera in fata deciziilor activului de partid, iar mai tarziu prin lipsa de cunostinte a absolventilor de scoala. Atunci insa a crescut nasul functie de anii de "tocit coatele", nu creierul!
      • Like 1
  • Protocronismul Decedatului, preluat și reșapat de Latrina 3 și-au făcut treaba. Puțini români au modestia să admită că sunt oameni care, într-un domeniu sau altul, știu mult mai mult decât ei. Sau că sunt țări mai avansate decât România, sau mai bogate, sau cu oameni mai bine educați. Nici un fel de exemplu nu-i convinge. Am încercat să povestesc unor astfel de oameni, de exemplu, prin ce coșmar a trecut o prietenă care s-a îmbolnăvit de Covid. O parte și-au folosit toate teoriile să mă contrazică, spunând, de exemplu, că prietena se simțea rău din cauza medicamentelor nu a bolii, iar cealaltă parte nu mi-a mai răspuns la telefon.
    • Like 8
    • @ Stroe Adriana
      check icon
      In schimb pe altii nu poti sa ii convingi ca exista tari mai putin avansate ca Romania, sau mai sarace, sau oameni mai prost educati.
      • Like 0
  • Valentin check icon
    Istoria totuşi nu minte. Gripa spaniolă ne oferă o hartă clară a tot ce au făcut şi au gândit oamenii. Teoria conspiraţiei era la mare modă; kaiserul Wilhelm era cel care "plămădise" în laboratoarele lui "microbul fatal". Caricaturile vremii îl înfăţişau pe kaiser picurând gripa dintr-o sticluţă peste întreg globul.
    Graficele şi articolele vremii ne dau şi modul de evoluţie al valurilor: primul atenuat - oamenilor nu le venea să creadă - şi altul ascuţit şi înalt, datorită relaxării, teoriei conspiraţiei, a Ligilor Anti-Mască şi pur şi simplu a oboselii şi uzurii unei stări de asediu.
    Al doilea val a lovit din plin.
    Problema e dacă suntem dispuşi să învăţăm din lecţiile istoriei. E drept că SARS nu este gripă. Există temeri că situaţia actuală nu se va opri decât prin vaccin. Scenariul DINŢI DE FIERĂSTRĂU - perioade de carantină care vor alterna cu perioade de semi-relaxare - e unul destul de realist.
    Avem la îndemână netul şi poate posibilitatea de a reinventa economia, sau de a reinventa măcar acea parte care să ne permită o economie de avarie. Nu suntem cea mai norocoasă generaţie, dar nici generaţia războiului n-a dus-o prea roz.
    • Like 6
    • @ Valentin
      Delia MC Delia MC check icon
      Nu, nu învățăm. Suntem cei mai cei, am inventat noi roata, Arafat nu-i virolog, boala asta e ca o gripă ( deși gripa spaniolă a prins omenirea cam cum ne-a prins covid) etc. Noi le știm pe toate.
      Nici măcar nu ne uităm pe worldometers să vedem cum stau diverse țări. Austria, Germania, cum naiba au făcut? Chiar Italia care acum suflă și-n iaurt. Deci este posibil. Dacă am fi avut un comportament responsabil n-am fi ajuns aici. N-au aceia 2 creiere de căciulă ci-l folosesc bine pe cel din dotare.
      Înălțimea dinților de fierăstrău este persistentă și în creștere. Unele țări, ca Cehia, a avut o creștere rapidă după relaxare, din cauza unor focare izolate însă au remediat. E din ce in ce mai clar, numai amenzile uriașe au funcționat. Omul nostru poartă masca lăsată, să fie acolo în caz de control. Încă o dovadă că la români doar asta merge. Controlul, biciul, amenda.
      Ne revoltăm pe guvern, că de ce n-a făcut lege. Poate nici ei nu și-și închipuit că trebuie să ne deseneze cineva ce-i aia carantină, izolare, boală, moarte. Când arde, stingi repede focul, nu stai la dezbateri. Starea de urgență a fost și în alte părți vag definită, s-a guvernat tot prin ordonanțe. Numai că ei n-au un CCR corupt care se pune de-a bățul. Dovada că interesul e 100% politic, au declarat amenzile neconstituționale exact atunci când părea că am scăpat. De când știe CCR epidemiologie? Putea foarte bine invoca articolul ( tot din constituție!) privind apărarea vieții.
      Ne place ori nu, ăsta-i nivelul. Și cei care au reușit trăiesc într-un fel cu virusul. Numai că ei îl țin la respect prin responsabilitate, disciplină, reacție rapidă. România nu are nimic din toate astea.
      • Like 6
    • @ Delia MC
      Bineînțeles : cei care mereu au susținut politica băsistă nu puteau spune altceva nici acum ; să scoți vinovat iar CCR-ul (care s-a pronunțat doar pe aspectele care-i revin prin atribuții) demonstrează clar cu cine avem de-a face.
      • Like 1
    • @ Ion Filip
      Delia MC Delia MC check icon
      Bineînțeles. Cu niște criminali și slugi politice (mă refer la CCR și Weber). Dacă n-ați înțeles, mai citiți odată comentariul. Indiciul nr. 1: unde naiba s-a mai pomenit ca unui popor care se pretinde civilizat să trebuiască să-i desenezi, ca la copii mici, ce-i aia epidemie, carantină, izolare? Mi-ați dat o idee, un desen ar fi bun.
      Indiciul nr.2: aceeași constituție prevede obligația de a face totul pentru apărarea sănătății și vieții. Bine a spus un autor, au citit constituția pe sărite ori au ales din ea ce-au vrut.
      Puteți citi proiectul de lege în care se spune ca unor copii de grupa mică ce-i aia și ailaltă. Parcă am fi un popor bătut în cap, dacă asta vă place...
      PS: acum au amânat votul până luni. Săracii parlamentari și senatori, sunt obosiți, mai trebuia un pic tărăganat, să mai crească un pic cifrele.
      • Like 4
    • @ Ion Filip
      Domnul meu, tocmai in acest articol autorul mentiona efectul Dunning-Kruger ,dar vad ca matale te tii tare precum nuca de cocos. Daca ai studii de drept si daca nu asculti la torpiloarele A3 si RTV , o sa poti constata ca de o vreme CCR desi are la indemana mai multe articole ale constitutiei pe care le poate invoca ca sa ajute bunul mers al societatii, face intamplator judecati extrem de partinitoare , unele tampite de-a dreptul ( vezi situatia Kovesi/CEDO ) si in general nu in INTERESUL oamenilor cinstiti care respecta regulile.
      CCR si Avocatul Poporului, la ora actuala sunt niste avocati ai unei minoritati toxice, care gasesc portite legale sa=si motiveze decizii cu consecinte dezastruoase pentru tara asta si locuitorii ei , dar cu avantaje vremelnice pentru o clica de infractori.
      Cand te numesti functionar public si dai decizii cu asemenea consecinte , pai esti bun de puscarie.
      Ca sa nu mai vorbesc ca au creeat oportunitatea de terorism biologic fara consecinte. Noroc ca suntem atat de tampiti incat ne detonam bombele singuri ,nu avem nevoie de ajutor.
      • Like 4
    • @ Delia MC
      check icon
      Noi le stim pe toate, inclusiv ca "boala asta e ca o gripă", chiar daca nu suntem medici :)
      • Like 1
    • @ Valentin
      Ai foarte multa dreptate , istoria se repeta , dar se pare ca nu suntem capabili sa reactionam la prezent cu atat mai putin sa invatam din trecut.
      Acum, politicienii sunt conectati la adevarate masinarii de marketing care inteleg f bine capabilitatile de actiune si procesare ale publicului tinta. De asta mint , manipuleaza si se comporta ca atare , asa sunt consiliati de specialisti , singurul lor scop este sa adune voturi. Si o fac pentru ca merge si specialistii in manipulare stiu asta.
      Daca acum 30-40 de ani, politicienii aveau un anumit procent de intuitie sau plan individual ,acum ei sunt oglinda electoratului pe care il vaneaza.
      Ponta este un exemplu de politician cameleonic si fara de scrupule , minte cu nerusinare pentru ca stie cu precizie ca tehnica functioneaza si daca lumea nu-si mai aminteste ce spunea ieri , cum sa mai asteptam sa citeasca si sa-si aminteasca despre gripa spaniola ?
      • Like 4
    • @ Ion Filip
      @ Ion Filip Mie imi place mult un articol din Constitutie: art 26 paragrafu 2. Poate ca CCR s-ar fi putut pronunta intr-un mod mai inteligent, facand trimitere la acest paragraf. Dar ce stiu eu...
      • Like 2
    • @ Ion Filip
      Că bine zici bre! Dalde Rafilu, Cercelu, Arafatu şi Tătaru, ăştia toţi ne minte bre! Maiestru Cristoiu şi cu Ţucă, Astărăstoaie şi Monica Pop, ăştia e patrioţi, ăştia ne spune nouă adevărul. Deschideţi bre restaurantele şi cinemaurile, interzceţi bre audnă(tu)rile cu mai puţin de 50 de oameni, Răriţi tramvaiele că merg prea goale, Hai, toată lumea la muncă să îmbrâncim economia asta sublimă. Asta e calea sigură de a uita de vrăjeala asta cu covidul. În câteva luni scăpăm de teroare, vă spui io. Mă rog, unii dintre noi.
      • Like 2
    • @ Delia MC
      Da, si eu m-am gandit ca tergiversarea asta nu are decat un scop: sa se inregistreze cat mai multi bolnavi, ca dupa aia toata haita banditeasca PSD-ista sa se arunce asupra guvernului PNL acuzandu-l.... ca nu a gestionat bine situatie. Situatie cu care, de altfel, PSD-ul nu s-a confruntat niciodata, ca sa fi demonstra ca ei gestioneaza mai bine astfel de chestii.... dar ce bine e sa stai pe margine si sa dai din gura, sunt o multime de prosti care chiar te cred....
      • Like 0
  • Din pacate cei ce-ar trebui sa inteleaga ceva de aici n-au cum sa o faca. E un cerc vicios.
    • Like 1
    • @ Adrian Gabriel
      nici macar cerc nu e, nu e pur si simplu, pt asta iti trebuie cei 12 ani de scoala plus ceva de acasa, executati cu atentie si sarguinta
      • Like 2


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult