Sari la continut

Descoperă habits by Republica

Vă invităm să intrați în comunitatea habits, un spațiu în care înveți, găsești răspunsuri și resurse pentru a fi mai bun, pentru a avea o viață mai sănătoasă.

Garanția eșecului: repetăm greșelile și regretăm victoriile

Viață cotidiană, stare de alertă, Iași

Foto: Inquam Photos/ Liviu Chirica

Ceea ce m-a frapat întotdeauna în cazul României în perioada post-decembristă a fost nonșalanța cu care populația și conducătorii ei au repetat greșeli făcute de-a lungul timpului. România nu a avut doar o dată deficite fiscale nesustenabile, nu și-a stimulat doar o dată economia deja supraîncălzită și nici nu a apelat doar o dată la FMI în disperare de cauza. Mai exact la mult hulitul FMI a apelat de ... nouă ori după revoluție, dacă am numărat corect. Iar exemplele ar putea continua fie că vorbim de privatizări, de creșteri nesustenabile de salarii sau pensii, de neglijarea investițiilor publice. 

În 30 de ani a fost timp suficient că să ne lămurim, iar și iar, cât de păguboase sunt toate aceste abordări și că, de fiecare dată, ne-au dus într-o fundătură. Și cu toate acestea persistăm și, în loc să progresăm, le repetăm. Ce semn mai bun de incapacitate de a învăța din greșeli vrem decât posibilitatea extrem de ridicată de a fi retrogradați din categoria țărilor recomandate investițiilor în categoria investițiilor speculative. Este practic o întoarcere a României cu 12 ani în urmă când a fost scoasă de Standard&Poors din categoria țărilor a căror datorie era recomandată pentru a fi finanțată. Spre comparație Polonia este azi trei niveluri peste România...

Eșecurile tranziției și incapacitatea de recupera decalajul față de țările central europene, poziționarea constantă la coada Europei în mai toate domeniile au indus un cult al fatalismului printre români, o consolidare constantă a complexului de inferioritate românesc. Noi suntem primii care avem grijă, cu obstinație să ne amintim în ce țară europeană de mâna a treia trăim. Rețeta este sigură: alegem caracteristicile în care țara de referință excelează și apoi ne comparăm cu ele. Alegem să ne raportăm la curățenia din Germania, la turismul din Grecia, la învățământul din Finlanda, la pensiile din Franța și, bineînțeles, vrem ca taxele și impozitele să fie cele românești, iar amenzile așa cât să le poți plăti fără să îți pară rău. Ajungem astfel la compararea României cu o țară al cărei nume ar fi, fără doar și poate, Utopia. 

Nu am nicio îndoială însă că, după același model, am putea găși acele dimensiuni pe care România să fie invidiată față de o bună parte a țărilor europene, chiar dacă ele ar purta aceleași nume că cele de mai sus: Germania, Grecia, Finlanda, Franța. Pentru că nicio țară sau popor nu e perfect. Dar noi preferăm să ne cufundăm în complexul românesc... Complex care ne dă certitudinea că nu putem, nu avem cum să performăm mai bine decât orice altă țară din Europa, atâta vreme cât ne-am învățat atât de bine cu postura codasilor. Iar această certitudine o păstrăm chiar și atunci când cifrele o contrazic flagrant. Și mă refer aici la modul spectaculos în care România (și alte țări din Estul Europei) au reușit să administreze pandemia cu care încă se confruntă întreagă lume.

Acum, odată ce a trecut partea cea mai dificilă, vedem o serie de viteji care ne explică cât de exagerate au fost măsurile de izolare. Cum am fi putut noi să nu mai stăm în case că tot nu s-ar fi întâmplat nimic. Cât de nedreptățiți au fost cei care au fost amendați și că, de fapt, amenzile mai mici sau chiar lipsa lor ar fi fost de dorit. Astfel de oameni ignoră că, de fapt, noi nu trebuie să îi credem pe ei pe cuvânt. De fapt putem ști exact ce s-ar fi întâmplat privind înspre vest. Știm exact ce s-ar fi întâmplat dacă măsurile de restricție ar fi fost întârziate, știm exact ce s-ar fi întâmplat dacă în lipsa amenzilor oamenii ar fi umplut străzile, terasele și restaurantele. Pentru că, de data asta, pentru prima dată poate, țările vestice nu ne-au mai oferit un exemplu, ci un contraexemplu. De fapt noi, alături de alții, le-am oferit calea de urmat. Însă nu putem concepe acest lucru. Nu-i așa?

Incapacitatea unora dintre noi de a recunoaște o astfel de victorie devine extrem de periculoasă în cazul probabil al unui al doilea val al pandemiei la toamna. Percepția eronată că măsuri mai laxe ar fi dat aceleași rezultate și presiunea unei părți a opiniei publice în acest sens riscă să ducă efectele unui eventual al doilea val într-o zonă necontrolabilă. Iar o astfel de situație ar friza absurdul.

Să poți controla atât de bine primul val și să eșuezi în controlul celui de al doilea ar fi de neiertat. Iar dacă în România există unii care consideră că acceptarea unei rate de mortalitate precum în Italia, Marea Britanie sau Spania era un preț care trebuia plătit, nu pot decât să me bucur că sunt doar o minoritate neglijabilă. Și, în final, știți ce? Sunt mândru că viață unui bunic în România este mai de preț decât viața unui bunic în Suedia.

Articol publicat pe blogul autorului

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Îți recomandăm
Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Pai, in timpul crizei, fu bine, ca in vest, daca ne referim la actiuni. Ce se intampla "dupa" e problema grava. De exemplu, purtatul mastilor, temperatura, manusile nu sunt prezente in vest. Nu in totalitatea lor. Si, cel mai important, nu exista presiune pe populatie din partea guvernelor proprii pentru vaccinare obligatorie!!! Si mai este si o alta problema, si mai mare, Bunicii au murit DE covid sau CU covid?
    • Like 0
  • Cata vreme vom fi condusi de kgb-isto/fsb-isti, nimic nu se va schimba, pe aici.
    Mai lasati criticile la adresa poporului. Vedeti cine formeaza elita acetei tari. (Politica, economica, stiintific-culturala.)
    (Ma refer la comentatori.)
    Felicitari pentru articol!
    • Like 1
  • Bun articol,sunt intru totul de acord,in ultimii 20 de ani am calatorit foarte mult si aproape 5 ani am locuit in strainatate dar nu am intalnit un popor asa ca noi,romanii.Noi nu reusim sa spunem niciodata nimic pozitiv despre romani si Romania,noi improscam cel mai mult cu noroi,suntem campioni la denigrat desi suntem dintre cei care se implica cel mai putin in viata sociala si asteptam intotdeauna sa vina cineva,un guvern,un partid,un primar, sa ne scoata din mocirla si sa fie si la noi ,,ca afara".sa primim totul dea gata fara sa fie nevoie ca si noi sa ne schimbam,noi suntem deja perfecti,nu?Cei ,,de afara" au luat multe decizii proaste si acum,dau exemplu Austria ptr ca cunosc destul de bine situatia de acolo,au avut in diferite statiuni focare cu Covid 19 pe care nu le-au declarat ptr ca era sezonul de ski,sau gandit doar la bani,am cunostinte cetateni olandezi care au contractat virusul,acolo la ski,statul olandez va da in judecata statul austriac....si ce sa vezi?desi au o populatie jumatate cat Romania si aprox acelasi nr de imbolnaviri,majoritatea cetatenilor austrieci lauda guvernul si sunt foarte multumiti cu cei care ii conduc!Daca ma uit la celelalte state din vest,marea lor majoritate in istoria recenta,au cucerit,au omorat,au savarsit atrocitati inimaginabile si ce sa vezi?stau cu capul sus si nu au nici o problema,isi iubesc tara,o lauda,au muncit ,sau implicat in viata societatii si acum lucrurile sunt altfel,pot fi un exemplu ptr noi,cum ar trebui sa fim si noi,cu bune si rele e tara noastra!Dar nuuuuu,,asta-i Romania",probabil,e Romania ptr care tu nu ai facut nimic,si probabil ca foarte multi romani nu au facut nimic ptr a o schimba si nu ar trebui sa uitam ca schimbarea in bine incepe cu mine,cu tine....Felicitari tuturor celor implicati in gestioarea crizei si care au muncit atat de multe in aceste zile ptr ca noi sa fim in siguranta.Multumim frumos!
    • Like 0
  • adrian check icon
    Un articol daunator , gen ,, si la noi se poate (sa fie bine ) ''. In mediocritatea in care ne zbatem de zeci de ani , nu poate fi ceva mai pagubos decat etalarea vreunei superioritati . La ce serveste sa te lauzi cu ceva in toata mocirla in care ne zbatem ? Credeti ca daca avem un numar rezonabil de bolnavi si decese , creste rating ul Romaniei ca tara civilizata ? Este drept ca am luat masuri mai precoce decat tarile lovite puternic , dar intrarea in cochilie nu cred ca este ceva nemaipomenit de realizat . Nu am avut spitale , specialisti , organizare . Italia , Spania , Franta ... este culmea culmilor sa fie contraargumente la tot ceea ce s-a intamplat ! Uitati-va si la alte tari si vedeti proportional la populatie gradul de infectare ( Bulgaria , Ungaria , Grecia , Croatia etc ) .
    • Like 0
  • "Sunt mândru că viață unui bunic în România este mai de preț decât viața unui bunic în Suedia." Inseamna ca esti mandru ca 65 e mai mult decat 85.
    • Like 1
    • @ Horst Schuller
      Corina check icon
      Da, suedezii și alții au reușit, prin dezvoltare, să asigure populației o mai mare longevitate decât noi, dar în criza asta au demonstrat că la ei individualismul primează, nu mila față de vârstnici. Egoismul comun al celui tânăr și în putere: descurce-se cum pot!
      • Like 3
    • @ Corina
      Delia MC Delia MC check icon
      Like
      • Like 1
    • @ Delia MC
      Corina check icon
      Apreciat. :) Și poate nu e vorba doar de „mila” față de cei peste 65 (unii au suferit în secret, alții s-au înfuriat public la discriminările cu scop de protecție), ci de prețuirea fiecărei vieți. Se pare că avem un fond bun, în ciuda contraexemplelor trecute și prezente. Sper să nu mă contrazică viitorul apropiat. Am fost încercați și nu-i e ușor nimănui cu restricții în continuare.
      • Like 0
  • Corina check icon
    Bine că cineva are curajul să scrie adevărul. Încă apar articole care insistă să vorbească în titlu despre „modelul suedez” sau isprăvile de admirat ale italienilor, chiar dacă în conținut aflăm exact concluziile contrare, Se induce disprețul față de respectarea regulilor de până acum, ideea că ești neam prost dacă nu te relaxezi ca tot occidentalul emancipat. Rezultatul: deja nu se prea respectă distanțarea: vecinii stau alături pe bancă, povestesc în grupuri măricele, ca înainte etc.
    • Like 5
  • Taxele si impozitele sa fie romanesti pentru ca SI SALARIILE SUNT ROMANESTI.. Bineînteles ca nu ar trebui sa ne comparam cu tari din Europa pentru ca noi suntem in Europa doar geografic. Ca mentalitate suntem in Evul Mediu iar ca dezvoltare undeva prin Africa.
    • Like 2
    • @ Cornel Cancel
      Impozitul pe munca (si aici ma refer la tot ce se retine din brut: impozit, CAS, CASS etc.respectiv 41,5%) e semnificativ mai mare in Romania decat media europeana.
      • Like 2


Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult