Sari la continut

La 9 ani de Republica, întrebăm: ChatGPT la urne – Ce ar vota inteligența artificială? Dar tu?

De 9 ani, Republica construiește o comunitate în care ideile prind glas și dezbaterile autentice fac diferența. Anul acesta, facem un experiment: l-am întrebat pe ChatGPT cum ar vota la alegerile din România. Însă întrebarea cea mai importantă rămâne pentru tine: cum alegi tu viitorul? Scrie, alătură-te conversației și hai să schimbăm România împreună!

Nu este indicat să luăm credite în această perioadă. Iar dacă luăm credit, măcar să fie în euro. Totuși, mulți au luat credite în lei, iar ratele lor au crescut cu 60% în ultimele 6 luni. Și vor mai crește

bancar credit

Foto: Getty Images

De doi ani am explicat în toate modurile posibile că nu este indicat să luam credite în această perioadă. Iar dacă luăm credit, măcar să fie în euro. Totuși, mulți au luat credite în lei, iar ratele lor au crescut cu 60% în ultimele 6 luni. Și vor mai crește.

Dacă ar trebui să învățăm un singur lucru de la Warren Buffett este faptul că trebuie să fim precauți la achiziții atunci când majoritatea oamenilor cumpără în exces. Deoarece în această fază prețurile cresc, fiind o cerere ridicată.

Trebuie să începem să cumpărăm când cei de mai sus nu mai pot să cumpere și încep să vândă din bunurile cumpărate.

În această fază prețurile scad, deoarece oferta este ridicată.

De doi ani explic în toate felurile posibile că nu este indicat să luăm credite prin IMM Invest. Creditul prin IMM Invest poate să fie un măr otrăvit.

Tot Warren Buffett spune că trebuie să ne ferim de banii care par ieftini. Ce pare ieftin este de fapt foarte scump. În prima fază se bucură că primesc ușor bani, dobânda este subvenționată de stat, nu ai nevoie de garanții, deoarece ai garanția statului.

În faza a doua, băncile analizează periodic indicatorii de solvabilitate și lichiditate ai firmei. Dacă firmele au indicatori sub cei trecuți în contractul de credit, banca poate să ceară banii înapoi. Evident că nu îi mai au, deoarece s-au cheltuit. În acest caz, banca execută garanția statului. Iar statul execută bunurile administratorilor și asociaților.

În ultimele luni, am fost solicitat de mai multe companii pentru a oferi consultanță contabilă și fiscală în procesele pentru recuperarea banilor de la IMM Invest, împotriva asociaților și administratorilor firmelor.

Partea bună este că acum suntem în faza în care toate companiile au înțeles că trebuie să aibă oameni buni în departamentele cheie ( financiar, vânzări, marketing, HR, operațional, achiziții).

Multe companii au fost prinse de această criză economică fără oameni buni, deoarece spun că sunt scumpi, Acum realizează că este de o mie de ori mai scump să nu ai oameni buni în firmă.

La ultima conferință de presă, Warren Buffett a fost întrebat ce ar trebui să facă firmele în această perioadă. El a spus că cea mai bună protecție este să angajezi oameni buni.

Ai nevoie de oameni buni la financiar care să construiască o structură contabilă și fiscală corectă.

Ai nevoie de oameni buni la vânzări pentru a vinde produsele.

Ai nevoie de oameni buni la marketing care să gândească reclame eficiente.

Ai nevoie de oameni buni la HR care să creeze un mediu plăcut în care cei de mai sus să lucreze cu plăcere.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Nu m-as arunca sa recomand creditele pe termen lung in euro. Acestea pot fi o solutie doar in cazul in care ai venituri in euro sau dispui de un produs financiar care iti garanteaza un curs de schimb stabil. Am vazut ce s-a intamplat ci creditele in franci elvetieni in trecut.
    Desigur putem spune ca euro nu sunt ca francii elvetieni, insa daca privim perioada 2007 -2022 vom vedea ca euro a crescut aproape constant de la 3.12 lei/euro la aproximativ 4.93 lei/euro, deci cu +58% in 15-16 ani.
    Legat de al doilea sfat cu angajatii, se enumera doar functii suport dintr-o firma, insa produsele nu le fac nici oamenii de pe financiar sau marketing, nici cei de la HR, doar sa fie vorba despre o firma de profil. Se uita esentualul, angajatii care aduc adevarata valoare adaugata. Mai mult, lipseste solutia, cum faci sa ai in firma astfel de persoane, de unde ii poti lua intr-o piata in care avem hemoragie de creiere catre Vest si nu numai, intr-o tara in care investitia in educatia este la cotele cele mai mici din PIB din UE si intr-o societate care valorizeaza banii facuti repede si nu pe cei facuti in mod cinstit.
    • Like 0


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult