Sari la continut

Descoperă habits by Republica

Vă invităm să intrați în comunitatea habits, un spațiu în care înveți, găsești răspunsuri și resurse pentru a fi mai bun, pentru a avea o viață mai sănătoasă.

Wall Street Journal: Germania va cofinanța modernizarea și extinderea unei fabrici de armament din România

Războiul din Ucraina, 28 decembrie 2022

Foto: Profimedia Images

Războiul din Ucraina a născut o cursă a înarmării, iar statele europene sunt prea puțin pregătite să răspundă unei cereri mari de muniție. Europa, care găzduiește unii dintre cei mai mari producători de arme din lume, se luptă în prezent să producă suficientă muniție pentru Ucraina și pentru ea însăși.

Potrivit Wall Street Journal, care citează oficiali germani și români, Germania va cofinanța renovarea și extinderea unei fabrici din era comunistă din România pentru a produce atât obuze standard NATO, cât și obuze compatibile cu armele sovietice folosite de Ucraina.

Lupta Ucrainei împotriva invaziei ruse consumă muniție la ritmuri nemaivăzute de la Al Doilea Război Mondial încoace. Forțele armate ale Kievului trag în jur de 6.000 de obuze de artilerie pe zi și acum rămân fără rachete antiaeriene pe fondul raidurilor necruțătoare al Rusiei. În apogeul luptelor din Donbas, Rusia folosea mai multă muniție în două zile decât întregul stoc al armatei britanice, potrivit Royal United Services Institute, un think tank britanic citat de WSJ.

Nicio țară din NATO, în afară de SUA, nu are un stoc suficient de arme pentru a lupta într-un război major sau capacitatea industrială de a crea astfel de rezerve, a spus Nico Lange, un fost oficial de rang înalt la Ministerul German al Apărării. Aceasta înseamnă că NATO nu și-ar putea apăra teritoriul împotriva adversarilor majori dacă ar fi atacat acum, a susținut el, potrivit publicației americane.

„Guvernele au tăiat contracte de zeci de ani, astfel încât companiile au renunțat la liniile de producție și la angajați”, a spus dl Lange, membru senior al Conferinței de Securitate de la München, un forum global de securitate.

Ucraina folosește în fiecare lună până la 40.000 de obuze de artilerie de calibrul NATO 155 mm, în timp ce întreaga producție anuală de astfel de proiectile în Europa este de aproximativ 300.000, potrivit lui Michal Strnad, proprietarul Czechoslovak Group AS, o companie cehă care acoperă aproximativ 30% din producția europeană de astfel de muniție.

„Capacitatea de producție europeană este extrem de inadecvată”, a spus Strnad. Chiar dacă războiul s-ar opri peste noapte, Europa ar avea nevoie de până la 15 ani pentru a-și reaproviziona stocurile la ratele actuale de producție, a spus el.

Secretarul britanic al Apărării, Ben Wallace, a declarat într-un interviu că bugetul britanic a fost suplimentat cu 500-600 de milioane de lire sterline,  pentru a începe reaprovizionarea stocurilor de muniție. Președintele francez Emmanuel Macron a declarat la începutul acestui an că războiul înseamnă că Franța trebuie să-și mărească capacitatea militară și viteza de producție. Într-un discurs recent, cancelarul german Olaf Scholz a spus că „am luat decizii greșite în ultimele decenii când vine vorba de furnizarea de muniție”.

În prezent, Germania nu are suficientă muniție pentru a rezista mai mult de două săptămâni în cazul unui atac rusesc, au spus oficialii germani. Rezerva este cu mult sub cerințele NATO conform cărora membrii alianței ar trebui să aibă suficientă muniție pentru cel puțin 30 de zile de luptă.

Acest lucru se datorează faptului că, în ciuda faptului că este unul dintre primii cinci exportatori de arme la nivel global, Germania nu are o industrie de armament la scară largă, a declarat Wolfgang Schmidt, șeful de cabinet al cancelarului Scholz.

Producția de masă a țării, cândva, a fost redusă acum la una de ultimă generație cu capacitate mică, a afirmat Schmidt.Un obstacol în calea reînarmarii rapide este recenta legislație a Uniunii Europene, care a declarat ca fabricarea de arme nu este sustenabilă.

Germania trebuie să investească 20 de miliarde de euro, sau aproximativ 21,2 miliarde de dolari, doar pentru a îndeplini cerințele NATO în materie de muniție pentru 30 de zile, a spus domnul Schmidt. Cu toate acestea, oficialii Ministerului Apărării au spus că bugetul actual prevede doar puțin peste 1 miliard de euro pentru muniție în 2023.

Acesta este contextul în care a apărut intenția Germaniei de a investi într-o fabrică din România.

Citiți articolul integral pe Wall Street Journal.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Era o data , o celebra ,lozinca :
    --Luptam pentru Pace ! , Cam neclara acesta afirmatie ,pai daca trebuie sa lupti ,atunci nu mai este pace !!
    • Like 1
    • @ Dan Capitan
      Mie imi place aia dintr'o piesà de'a lui Havel : traiasca lupta pentru pace, si berea ce ne place ! :-) !
      • Like 1
  • Cred ca i s-ar face o onoare prea mare lui tovarisci Georgiev daca i-ar raspunde cineva; si oricum ar fi o pierdere de timp.
    • Like 1
  • "Nicio țară din NATO, în afară de SUA, nu are un stoc suficient de arme pentru a lupta într-un război major sau capacitatea industrială de a crea astfel de rezerve, a spus Nico Lange, un fost oficial de rang înalt la Ministerul German al Apărării."

    Și te pomenești că fabrica din România le va rezolva pe toate, n-așa? Evident că nu, doar contribuie și mai mult la transformarea țării noastre în potențială țintă.

    De fapt, afirmațiile de mai sus ale germanului Lange nu fac decât să confirme ceea ce alte minți lucide din Germania au înțeles de mult, mai precis de la bun început: nimeni nu poate câștiga un război împotriva Rusiei, care nu numai că are în dotare cantități mult mai mari de armament, ci și capacități de producție și, în plus, este putere nucleară.

    Prin urmare, orice bani băgați în această cursă a înarmării sunt bani aruncați pe gârlă, pe apa sâmbetei, fiindcă oricum războiul ucro-fascisto-imperialisto-amerloc va fi câștigat de Rusia.

    Fiecare livrare de arme către Ucraina, mai precis către regimul criminal zelenski, care doar le consumă, dar nu le și plătește, este nu numai inutilă, ci și păguboasă pentru toată lumea:

    - pentru Ucraina, deoarece orice prelungire a războiului prin livrarea către Ucraina de noi arme nu îi aduce Ucrainei decât noi și noi pagube materiale și pierderi de vieți omenești și

    - pentru statele membre ale UE care livrează gratuit arme Ucrainei, că asa sunt ordinele păpușarilor imperialiști de la washington, artizanii acestui război. Păi în Deutschland, conform Bundesinstitut für Statistik, tot al cincilea copil trăiește în sărăcie, iar sancțiunile zise antiruse dar de fapt antieuropene și în special antigermane au înrăutățit și înrăutățesc și mai mult situația. Iar noi, România și alte țări europene sărace, unde e mult mai rău decât în Germania și alte țări europene normale, noi de ce ne-am rupe de la gură pentru Ucraina???

    Cu alte cuvinte, în condițiile în care ai și așa probleme și nevoi în țara ta și mereu se spune că nu sunt bani pentru rezolvarea lor, de ce ai arunca bani aiurea pentru țara altuia???

    Europa, în special Germania, nu poate fără Rusia și fără resursele ei energetice, prin urmare este corect ce a spus prof. dr. Günter Verheugen: Europa trebuie să fie gata să îi întindă mâna Rusiei, și asta cât mai repede.

    Și este corect ce spune Sahra Wagenknecht de la DIE LINKE, Partidul Stângii din Germania, respectiv că Wirtschaftskrieg-ul, războiul economic prin sancțiuni împotriva Rusiei trebuie oprit și că Ucrainei nu trebuie să i se mai livreze arme, fiindcă numai asta o va obliga să se pună la masa tratativelor și astfel să se sfârșească războiul.

    În orice caz, acum este și mai clar că singura în stare să câștige războiul ucro-fascisto-imperialisto-amerloc și să creeze și să mențină o pace durabilă, stabilitate și prosperitate economică în Europa este Rusia, așa cum a fost mereu.

    M-am săturat de Ucraina și de circarul nesimțit zelenski și de regimul lui criminal, care nu numai că și-a distrus țara și și-a omorât poporul, ci afectează toate țările Europei. Abia astept să câștige Rusia războiul și să se termine odată tot circul ăsta, și plimbarea de refugiați moca, și mai ales scumpirile și penuria în cazul multor produse și servicii din cauza sancțiunilor tâmpite impuse de păpușarii imperialiști de la washington, care ne afectează maxim pe toți.

    Refacerea relațiilor cu Rusia va rezolva toate problemele, cum sune Herr Verheugen, iar Europa va scăpa de prețurile astronomice ale GNLului amerloc. Germania se va reface și se va dezvolta din nou, iar laolaltă cu ea întreaga Europă, inclusiv România.
    • Like 0
    • @ Ovidiu Jurj
      Gandalf check icon
      PREAMBUL: culmea prostiei este să faci iarăși și iarăși același lucru și să aștepți rezultate diferite.
      Cel mai rău lucru pentru o făptură umană este prostia în formă continuată.
      De aici se pot desprinde două concluzii:
      1. Jurj nu este făptură umană. Concluzie corectă, gradul de înțelegere și integrare în lume este sub nivel minim care garantează existența vreunui scor IQ. Nu, el nu este o maimuță antropoidă, pentru că unele pot să ÎNVEȚE, el nu este în stare.
      2. Cineva îl plătește în continuare să fie prost. Înțelegem asta. Problema e că nu sunt uneori destui bani să fii plătit cu tot sporul de ocară și de alte rușinici :D
      3. E rus deghizat în trol pe Republica. Pașol na turbinca, ciorti! în acest caz.
      Kapetane, nu i-am răspuns bolșevicului tavariș. Am făcut doar o mică anchetă psihologică, pardon, psihiatrică a personajului. Chiar, prostia neagră e studiată de psihiatrie sau nici măcar ăia n-au curaju'?
      • Like 3
    • @ Gandalf
      In cazul de mai sus n'au nici àia curajul, cà e incurabil...
      • Like 1


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult