Sari la continut

Află ce se publică nou în Republica!

În fiecare dimineață, îți scrie unul dintre autorii fondatori ai platformei. Cristian Tudor Popescu, Claudiu Pândaru, Florin Negruțiu și Alex Livadaru sunt cei de la care primești emailul zilnic și cei cărora le poți trimite observațiile, propunerile, ideile tale.

Nu-l înghit pe Soroș

Văz că pentru prima dată în istoria alegerilor postdecembriste e trecut pe buletinele de vot, cu cerneală simpatică, un anume domn Nimeni. Personajul are un nume, trăiește undeva prin America, dar în România practic nimeni n-are habar cine și ce este.

Lumea nu-l cunoaște, dar îl știe – las` că-i știm noi p`ăștia ai lui Soroș. Ce face Nimeni Soroș? Are niște agenți plătiți pe-aici, mai ales ăia care n-are nume daco-romane. Ce face agenții lu Soroș? Păi, vrea să-l termine de tot pe bunul biet român.

Să nu mai aivă voie omu` să bea o țuică-două, nici porc sau miel să taie de Crăciun, de Paște, sau invers, aoleu, invers, vine nunta poponarilor peste noi, nu să mai face copii, românași în România, pe care să-i aruncăm la ghenă, să-i punem la munci sau să-i uităm pe undeva cu o tabletă în brațe, nici banii de botez, cununie sau îngropăciune, ca să-l îngrășăm pe popa cu ei, n-o să mai avem, că ne aduce Soroș și Bruselu la sapă de lemn...

Pentru uzul celor care mai păstrează câte-un neuron lucid prin țeastă, încerc să le comunic următoarele:

George Soros, pe numele real György Schwartz, maghiar de origine evreiască, s-a născut la Budapesta în 1930. La vârsta de 13 de ani a trăit ocuparea Ungariei de către naziști, fiind nevoit să se ascundă, împreună cu familia, sub o identitate creștină pentru a scăpa de trimiterea în lagăr. Apoi, invadarea Ungariei de către sovietici.

În 1947, a reușit să plece în Anglia. A studiat la celebra London School of Economics, pe care a absolvit-o ca Master of Science. A fost unul dintre elevii preferați ai filosofului Karl Popper, de la care a preluat conceptul de societate deschisă.

Pentru a obține prima slujbă în sectorul financiar, a trimis scrisori tuturor băncilor comerciale din Londra, și una l-a angajat.

Nu a avut funcții de stat, a fost toată viața un speculator de bursă și investitor, genial, se pare, de vreme ce a câștigat multe miliarde. N-a fost niciodată cercetat, nici măcar acuzat pentru corupție, a plătit doar o amendă piperată pentru „folosire incorectă de informații”, după lungi procese cu statul francez.

De ani buni încoace, Soros nu se mai ocupă de afaceri. Finanțează programe pentru promovarea democrației și societății deschise în peste 60 de state, cu peste 600 milioane dolari pe an. A avut contribuții majore la tranziția pașnică de la comunism la capitalism, sprijinind mișcări ca Solidaritatea în Polonia, Carta `77 în Ceholsovacia, sau pe savantul disident Andrei Sakharov în URSS. A donat circa 100 milioane dolari în ajutorul celor loviți de criza din 2008-2009 în țările din Europa Centrală și de Est.

La 86 de ani, Soros este în acea etapă a vieții în care dă, nu vine să ia. De ce o face? Pentru că detestă totalitarismele fascist și comunist, naționalismul și rasismul, pe care le-a cunoscut cum v-am spus.

L-a susținut pe Obama, a luptat împotriva alegerii lui Bush Jr. și Donald Trump. Convingerile și acțiunile lui sunt fățișe. Sprijină peste tot pe unde poate libertatea, deschiderea, nediscriminarea între oameni.

Votând ca năucii ca să scăpăm de căpcăunul din basme Soroș, în 2016, ne întoarcem nici măcar la „Nu ne vindem țara!” al anilor `90, căci acum e vorba de furat, de furat țara cu totul de către Soroș, Brusel, multinaționale, Occidentul perfid. Votăm ca să ne fure, domle, liniștiți, români de-ai noștri.

De fapt, sunt reînviate „agenturilii” despre care zbiera Ceaușescu, ca să-i dăm dreptate drăguțului dictator.

Și mai trist este că în spatele acestui vot împotriva străinului cotropitor, echivalent cu înfierarea imperialismului american de către comuniști, se ascunde o năzuință sinceră și foarte românească: pentru că ești român, bun român, să fii plătit de la stat cu o leafă bunișoară. Și pensia bașca, cum ar zice Conu Leonida. 

Pe cei care se reped să scotocească acum, îi anunț că își pierd timpul degeaba: n-am nicio treabă cu Soros, n-am călcat vreodată pragul vreunui ong finanțat de el. Ar fi trebuit s-o fac, ca ziarist.

Nu știu pe ce voi pune ștampila duminică. O să intru în cabina de vot ca într-un magazin alimentar second-hand, să-mi aleg ceva din grămadă, și mă hotărăsc atunci.

Ce știu sigur însă e că gogoașa cu Soros n-o s-o înghit, pentru simplul motiv că nu-mi plac gogoșile, nici cele americănești, nici cele românești. 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Ce naiba măi oameni buni. Lucrurile sunt simple după două din zicalele vechi românești: „Lupul își schimbă părul dar năravul ba!” și „Cine se aseamănă se-adună!”. Cine a luat puterea după '89? Tot foștii comuniști. Cine intra pe funcțiile înalte pe vremea lui Ceaușescu? Tot oportuniștii, ticăloșii și hoții. Cine ne conduce acum? Aceiași foști și urmași ai foștilor... Ticăloși, hoți, trădători de țară în ultimă instanță, fiindcă să nu dai României șansa la dezvoltare după potențialul ei e același lucru cu a unelti împotriva sa. Soros dacă era evreu după modelul Ana Pauker nu făcea el miliardele alea că nu-l lăsau capitaliștii. Aaa... Dacă nu e după modelul Pauker e pe model Rockefeller și vine la noi să ne sugă de averi. Bun și atunci cine ne apără de Soros? Revenim la ruși? Te doare mintea de câte poate înghiți poporul ăsta fără să pună neuronii la lucru.
  Eu zic una pragmatică după ce am văzut cum stă treaba cu rușii și capitalismul ăsta al lor actual original, ejectat cumva din fostul comunism, pe care l-am testat cu toții și spun că a venit vremea să testăm și un capitalism autentic, dar nu ca ăsta de acum, malformat de urmașii PCR-ului, ci unul autentic bazat pe creier și concurență, începând cu o lege a lustrației și o cercetare a modului cum s-au făcut marile averi, urmată de confiscare, naționalizare, redistribuire, etc.
  Și am rezolvat cu făcutul curățeniei la noi acasă în România.
  • Like 0
 • Soros pare a fi "Goldstein"-ul necesar pentru dictatura.
  • Like 0
 • Soros este "naluca"din capul celor ce nu au nimic in el!
  Nu-l cunosc,nu stiu nimic despre el,dar vad in el o sperietoare.
  • Like 0
 • Se pare ca Dragnea da vina pentru toate prostiile monumentale ale PSD si implicit guvern pe oricine inafara de ei insisi.Extraterestri cu butoane in spate, o gramada de sorosi care cad precum ploaia aici in Romania sa ne ia painea de la gura.Ma intreb cand o sa o dea pe ocultism si vor spune ca niscai fantome i-si baga coada sa-ncurce itele PSD.Domnule Dragnea,ce-o mai dai din colt in muchie?Toata lumea stie ca esti hot de vreme ce ti-ai insusit averi pe care NU AI CUM sa le justifici cinstit si clar.Ca s-au inventat special pentru voi,talharii,hartoagele "la purtator" ajuta,dar nu prea mult.VANITATEA SI LACOMIA te-au impins sa-ti faci din Teleorman,un judet sarac,un imperiu al tau.Daca ai fi studiat istoria imperiilor ai fi invatat cum sfarsesc toate-nu atacate din exterior ci mancate de incompetenta,lupte interne pentru un loc mai in fata,stilul despotic si tiranic de a conduce a unor sociopati.Scald-o cat mai poti,finalul e acelasi!
  • Like 0
 • De ce nu? daca dnul Soros isi doreste s ail ajute pe Dnul Johannis,de ce sa nu apartina unei echipe? mai ales acum au nevoie de spirit de unitate,adica de a se intelege unii pe altii. Eu una nu prea vreau a ma amesteca in luptele politice,recunosc-o absenta la vot covarsitoare,dar nu prea stiu,daca nu cumva este totul bine asa cum este. Pana la urma, finantatorii ies destul de rar pana in fata,iar acesta este in plus.

  + UN plus,mai ales intr-o romania care secole de-a randul,si imi permit poate o inversie putin obisnuita, si-a tras puterea din spiritul de unitate al celor trei puteri(tarisoare) ,nu din unirea insasi . Si,nu-i asa, a distilat-o la proba. De fapt,spiritul unionist nu prea exista,mai degraba se cucereste pas cu pas o tara. As scrie ' o republica ' dar nu imi permite câzul Platon. Pe scurt,nu cred ca e grava marea problema. Uniti,unire de partea psd ului. Si spiritul de atitudine in rest. O fi grav foarte? unire vs a fi principate,nu mi se pare grav foarte. Mai ales cu principiul ortodox al dezvoltarii noastre crestinesti,care nu accepta primatul. Capul pe umeri,asadar. Si totul ar fi bine...daca ar explica. Daca se pricep sa explice,este bine.Altfel,nu avem cuvinte pentru a le transmite mai bine In fine,eu nu va scriu pentru aceasta. Ci ,mai direct in sprijinul economic al natiunii,ma intrebam daca ati putea pune vreo vorba buna pentru mine pe la cei care nu prea le-a fost data ocazia de a explica Parlamentul prin legile acestea,celor 'pe banca' prima data,in primul rand dnului Remus Cernea,care e cunoscut pentru initiativele dumisale,pentru a il intreba daca nu si-ar sacrifica mandatul pentru a se face cunoscut Tinerilor din Bucovina. Sa spunem. Nu stiu daca nu cumva ar prefera alta parte,cred ca Cernautii-insa,ati putea incerca,daca se poate? a pune o vorba buna. Si a merge la Putna,poate...
  • Like 1
 • As vrea sa pot alege raul cel mai mic,dar nimeni nu ma convins..oricum votez orice variantă în afara de cea psd-ista eu provenind din Teleorman unde prezenta la vot este una covîrsitoare. .si se stie ce se votează acolo de ce nimeni nu se întreabă ce ii motivează pe acesti oameni..teama că li se taie ajutorul social caci avem asistați sociali slavă domnului...sa nu mai vorbim de caratul oamenilor la vot de oamenii primăriei, bineinteles pe cei cu ajutor..ca se stie cu cine votează..restul nu mai merg la vot.ca oricum parerea lor nu contează,sunt prea putini si le e teamă li se pot intampla lucruri...!
  • Like 1
 • inteleg ca astazi, la vot, majoritara este mentalitatea degajata de generatia care si-a cladit destinul, de la bumbesti-livezeni la combinatul de la calarasi, toti mai au de facut "ultimul" retus, unii luati de val, altii la ultimul bal.
  votul urmator, cel din 2020, va apartine generatiei "ceauseilor", "soimilor patriei", "ciupercarilor, "capsunarilor", "zidarilor" .... alta mentalitate ... astia chiar merita pensie de 500 euro :)
  • Like 0
 • Repet: "Da-i Doamne, romanului mintea cea de pe urma!"
  Am trait s-o vad si p-asta: Cetepeul reconvertit de la antiamericanismul lui din anii 90 la proamericanismul de acum.
  • Like 2
 • ma intreb de ce-o fi starnit atata adversitate in multe alte tari, inclusiv in SUA, daca e un ins benefic, cum il prezinta stipendiatii lui
  • Like 2
  • @ Dan Horea
   In SUA sustinatorii lui Trump il vor rastignit pentru ca Soros o sustinut financiar pe fata campania stangii a lui Hillary. Rusia si satelitii lor il vad ca pe un dusman pentru ca Soros finanteaza tot ce este opus ideologiei lor de a conduce. Ei conduc prin instalarea de frica a tot cei nou si progresist, ataca presa libera, drepturile omului, democratia. Soros finanteaza proiecte care se opun acestor ideologii autoritare.
   Soros o aparut prima data in presa noastra in jurul protestelor impotriva cianuristilor de la Rosia Montana. Noi cei din strada eram acuzati ca suntem la mana lui Soros care activeaza impotriva statului roman si impotriva dezvoltarii statului roman. Noi doream doar ca un proiect nociv sa fie respins.
   • Like 4
  • @ Ovidiu Lupean
   Ovidiu Lupean @ Dl Lupean. Chiar crezi ca distrugerea Libiei si a Siriei, promovarea a sapte grupe de teroristi, pana cand unele s-au unit in ISIS, toate astea ... le-au facut rusii? Problema voastra este ca ati crezut prea usor ca ajunge sa va intoarceti la 180 de grade, si sa lingeti cu aceeasi harnicie peste ocean, cum au facut (unii din) premergatorii vostri spre nordest, si veti deveni "elite". Poate nu este asa usor!
   • Like 0
 • Azi dimineata la ora 9:31, Soros si Ciolos au produs un cutremur de 3,5 grade Richter in zona Buzau. Fiti vigilenti tovarasi! Strainii ne clatina tarisoara. Dupa ce au incendiat clubul Colectiv, au falimentat clubul Rapid si au facut ca Steaua sa piarda Ei incearca sa ne clatine pamantul de sub picioare. Si...NU, nu este ca suntem noi beti ca daca am fi, altfel ne-am clatina pe picioare, si prietenii stie dexpre ce e vorba cand vine vorba de beutura. Chestia E ca sunt ei haini pe tara noastra. Sa iesim sa votam pe tovarasii Dragnea - acest om adevarat si condamnat penal care stie ce e saracia si viata grea din puscarii si pe partidul nostru drag PSD - singurii care a ramas patrioti si umanoizi in acest neam de daftotraci bulan. Iesiti la vot tovarsi si dupa aia mergem sa bem pe unde apucam.Sa bem tuica noastra romanesca ca sa pastram sangele din noi sa fie rosu si nu albastru cum il are aia din agenturilii perverse care e infectati cu wisiki. Traisca R.S.R si traiasca si poporu' ba fratilor!
  • Like 6


Îți recomandăm

Dove cover

De ce au nevoie adolescenții pentru a-și dezvolta o imagine sănătoasă de sine? De mai mulți factori protectori, dintre care cel mai important este relația de încredere și apropiere cu adulții din viața lor, cu precădere părinții.

Citește mai mult

Mădălina Stănescu

„Nu ar trebui să existe business de niciun fel care să nu aibă prezență minimă în online, iar aici mă refer la website în primul rând și apoi la pagini pe rețelele de socializare. Încă mai sunt afaceri care au numai prezență pe Facebook, iar noi le spunem că nu e sănătos să-ți pui tot ce ține de identitatea și brandul tău pe o singură platformă, care, iată, acum ceva săptămâni, a picat 6 ore, nu a mai funcționat deloc”, spune Mădălina Stănescu, fondator Optimized,

Citește mai mult