Sari la continut

De șase ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

Nu știam că Dumnezeu e nazist

CTP - -

Sâmbătă, un bebeluș de 6 săptămâni a făcut stop cardio-respirator după ce a fost botezat, adică scufundat în cristelniță de un preot din Suceava. Bebelușul se născuse prematur și avea afecțiuni congenitale.

S-a declanșat o anchetă penală.

Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților a emis un comunicat în care putem citi aceste rânduri dăulătoare:

„În tratatul său «Despre copiii care mor timpuriu», Sfântul Grigorie de Nyssa oferă mai multe răspunsuri, subliniind că orice făptură creată vine de la Dumnezeu, Care se îngrijește de existența acesteia, fie ea mai lungă sau mai scurtă. Iar dacă îngăduie curmarea unei vieți înainte de vreme, după mintea omenească, este pentru că, în preștiința Sa, Dumnezeu nu vrea să-l priveze pe prunc de vreuna din binecuvântările Sale, știut fiind faptul că omul este înzestrat cu multe daruri, pe care are însă libertatea să le folosească precum consideră”. 

Stimați cititori, credincioși sau nu, să mai citim încă o dată: „Iar dacă îngăduie curmarea unei vieți înainte de vreme, după mintea omenească, este pentru că, în preștiința Sa, Dumnezeu nu vrea să-l priveze pe prunc de vreuna din binecuvântările Sale”…

Vă dați seama ce înseamnă asta?

Înseamnă că Dumnezeu este spartan.

Înseamnă că Dumnezeu este nazist.

Spartanii cercetau copiii să vadă dacă sunt întregi și sănătoși. Dacă considerau că nu sunt, îi aruncau, potrivit lui Plutarh, de pe o stâncă din munții Tayget.

În 1929, la conferința Partidului Nazist de la Nuremberg, Adolf Hitler afirma: „Înlăturarea copiilor bolnavi înseamnă întărirea națiunii, nu slăbirea ei”. Între 1939 și 1945, regimul nazist a desfășurat programul Kinder-Euthanasie, folosind ca pretext cereri ale părinților buni național-socialiști de a le fi acordată copiilor lor handicapați „o moarte milostivă”, în urma căruia nu se cunoaște cu precizie câte mii de copii au fost uciși.

Carevasăzică, Dumnezeu îi eutanasiază pe bebelușii defecți pentru că altfel ei nu s-ar putea bucura liberi în viață de darurile Sale.

Adică, dacă un copil se naște olog, Dumnezeu îi arată marea Sa iubire dacă îl șterge dintre cei vii. Faptul că acest copil se numește Gustav Kirchhoff, părinte al științei electricității, care a trăit toată viața în scaunul cu rotile, nu contează.

 Dacă are copilul glaucom congenital, fiind parțial orb și orbind apoi complet la vârsta de 12 ani, e păcat că nu l-a lichidat Bunul Dumnezeu de la bun început, nu? Copilul se numește Andrea Bocelli.

Einstein n-a fost capabil să vorbească înainte de 4 ani și, ca școlar, părea că dă semne de retard mintal, făceau colegii bășcălie de el. Iarăși, dacă nu i s-a aplicat Sfânta Eutanasie la timp…

Din pricina unei boli genetice, cauzată probabil de faptul că părinții săi erau veri de gradul 1, creșterea picioarelor unui copil s-a blocat, în vreme ce restul trupului a devenit al unui adult – un monstru… Dar monstrul ăsta și-a folosit mâinile și creierul pentru a deveni unul dintre marii pictori ai lumii – Henri de Toulouse-Lautrec.

Dacă Iisus se năștea surdo-mut, îl lua înapoi Dumnezeu, fără să mai aștepte crucificarea? Nu-I dădea nicio șansă Fiului Său să-și scrie învățăturile cu bățul pe nisip?

Și, de fapt, nu e vorba numai de oameni excepționali, genii care s-au născut cu tare fizice și mentale, e vorba de orice ființă umană adusă pe lume – cine, cu ce drept, poate hotărî că moartea ei e preferabilă unei vieți fără toate darurile lui Dumnezeu?

Păi, numai Dumnezeu Însuși, ne spune Biserica. El, Creatorul, deoarece a produs niște piese despre care are impresia (El este și CTC, Control Tehnic de Calitate) că nu i-au ieșit bine, tot El le dă la topit. Perfecționist, Atotputernicul, ce mama dracului!

P.S.

N-am înțeles niciodată de ce botezul presupune împingerea sub apă a noului creștin, ba chiar de trei ori, în numele Sfintei Treimi. E o manevră brutală, care, prelungită, poate omorî convertitul. De ce, în schimb, Botezătorul nu ia apă în căușul palmelor ca să îi dea drumul de trei ori pe capul botezatului? Mi se pare un procedeu și o imagine mult mai creștine decât înecul simulat gen Guantanamo…

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Sunt Eu Sunt Eu check icon
  Nu știu dacă poate fi justificată așa ușor moartea bebelușului, transferând oarecum culpa către divinitate și dând astfel ocazia diverșilor analiști - profesioniști sau de ocazie - de a relua pledoariile despre inutilitatea încrederii/încredințării în supranaturalul inexplicabil (altfel, multiculturalismul nu este o problemă). Dincolo de orice dezbateri, rămân greșeala și vina umană; care vor fi, oricum, recunoscute și judecate după regulile pământești.
  • Like 0
  • @ Sunt Eu
   CTP vorbeste despre declaratia popilor care spune ca "dacă [Dumnezeu] îngăduie curmarea unei vieți înainte de vreme, după mintea omenească, este pentru că, în preștiința Sa, Dumnezeu nu vrea să-l priveze pe prunc de vreuna din binecuvântările Sale". Dupa aceasta logica, daca popii au dreptate, inseamna ca Dumnezeu este nazist. Daca nu este nazist, inseamna ca popii nu au dreptate. Citeste articolul cu atentie inainte de a grăi
   • Like 0
 • Uneori si selectia naturala lucreaza. Ba chiar si cea umana. Creierul, mintea insasi sunt organe lucrative, la fel ca ochii, timpanele, limba si chiar nasul. Lipsa unuia cu perceptie vulgara determina ca celalalt/ceilalti sa preia cateceva in plus. Intervine acuitatea organului subjonctiv. Mai vine si necesitatea luptei pentru existenta sau dragostea de fiu sau frate sau a invatacelului fata de maestrul sau.
  Asa suntem construiti, nu este motiv de ironie sau haz. Numai cei foarte imperfecti pot deveni cu desavarsire rai si lipsiti de empatie. Dar d-ta nu faci parte dintre acestia, nu-i asa? Ce mi-ar place sa te vad in rai, cu lira intr-o mana si aurora pe tzeasta, intr-o tunica alba, mai lunguta, si slujind Stapanului Definitiv.
  • Like 0
  • @ Alex Bacall
   Asta asa, fara nicio legatura cu subiectul? Poate ai gresit locul unde ai postat. In cazul tau, bucura-te ca selectia naturala nu a lucrat.
   • Like 0
 • Practica ortodoxă a botezului prin cufundarea în întregime a copilului în apa din cristelniță este una de-a-dreptul barbară. Aceasta s-a menținut, așa cum o spune unul dintre reprezentanții cultului din România, drept un canon. Canon, ca normă intrată în practica ortodoxă din principatele române odată cu acceptarea cultului pe filiera slavonă. Între altele, cuvântului i se asociază și înțelesul de pedeapsă. Ori pedeapsa este o metodă de îndreptare a greșelilor săvârșite de regulă în mod voluntar de către persoane care posedă rațiune, drept care nimeni dintre semenii noștri care posedă și creier, dacă nu e tembel din naștere sau prin accidente în procesul de educație, nu poate afirma că toți copiii sunt obligați să treacă prin asemenea canon, recte supliciu. La fel cum, pentru a fi un cuvios creștin, orice părinte trebuie să accepte canoanele pe care le impune nu atât biserica și credința ortodoxă cât sfinția sa preotul și, cu atât mai greu de înțeles cu cât acesta e un înalt prea sfințit arhiereu. Între canoanele la care unii dintre acești înalți arhierei nu renunță în ruptul capului, cum am văzut nu de puține ori, este și împărtășirea cu aceeași linguriță, fără niciun fel de dezinfectare, a tuturor enorașilor particpanți la orice slujbă. Pe de altă parte, nici cel mai de seamă reprezentant al cultului ortodox din România, cu toate că a dovedit că are o deosebită râvnă întru fericirea neamului cu unele obiective de cult la cele mai înalte standade arhitectonice moderne, desigur pe măsura sârgului contribuabililor benevoli particulari, dar mai cu seamă al celor care au avut la îndemână banii statului, n-au avut vreme să ia în considerație nevoia unor revizuiri măcar a acestor canoane care nu mai țin pasul cu timpul în care trăim. Pentru că acum mijloacele de informație și educația nu ne mai îndreptățesc să trecem peste cauzele oricăror îmbolnăviri - care uneori ne trimit pe lumea cealaltă - cu bună știință, din neglijență sau din tembelism până la încrâncenare.
  • Like 0
 • https://www.timesnewroman.ro/monden/ai-ura-pe-cineva-ctp-poate-fi-inchiriat-cu-ora-pentru-certuri-si-scandaluri/
  • Like 0
 • Daca ortodocsii s-ar transforma in catolici toate ar fi bune si frumoase. Daca falsul D-zeu de multi crezut ( de multi creduli ) s-ar risipi in COSMOS toate ar fi bune si frumoase. Daca credinciosului i s-ar aplica EDUCATIE MODERNA cu lingurinta s-ar transforma in fiinta rationala toate bune si frumoase....DOAR CA...din pricina actului intelectual multi dintre ei daca s-ar transforma nu prea ar mai crede POVESTEA. Si acum romanilor de ce sa nu le umbli pe psihic cu factori decizionali securistici sau religiosi cand cu instrumente "babesti" le poti cumpara vesnica SLUGARNICIE ?
  • Like 0
 • "Nicăieri şi niciodată nu ne-a cerut Hristos să fim proşti. Ne cheamă să fim buni, blânzi, cinstiţi, smeriţi cu inima, dar nu tâmpiţi. Mii de draci mă furnică văzând cum este confundat creştinismul cu o cucernicie tâmpă şi laşă. Dumnezeu iubeşte nevinovăţia, nu imbecilitatea. Dumnezeu, printre altele, ne porunceşte să fim inteligenţi“.
  Nicolae Steinhardt, Jurnalul fericirii*
  • Like 0
 • Unde vedem că trauma nou-născuților, botezați ca la Guantanamo, trebuie să rămână la fel ca acum o mie de ani!
  Așa cum spuneam dăunăzi, BOR se va reforma abia atunci când toată populația Grădinii Maicii Domnului se va îmbolnăvi de hepatită sau herpes (prin intermediul linguriței de împărtășanie), iar nou-născuții vor veni pe lume înveșmântați în echipament de scafandru.
  Altminteri, cu sau fără voia fariseului Teodosie, greu spre imposibil în mediul rural și suburban, unde părinții vor ca pruncul să fie botezat "așa cum se cuvine", de frică să nu între în gura satului; ei acum, iar mai târziu copilul. Aidoma și preotul ce trebuie să fie atent la babele habotnice, care cunosc rânduielile (mai ales pe cele inventate local și ad-hoc) mai bine decât autorii Evangheliilor.
  • Like 0
 • Imi permit sa scriu o banalitate de om secularizat. Canonul bisericesc este partea mitologica a povestii, instrumentul manipularii vesnice. Este intriga unui MARE ROMAN (vechi sau nou). O literatura. Cealalta parte este cea formatoare, cea etica, partea valoroasa,ca o unda izvorata din suflet, independenta de orice forma de invatare fortata. Pur si simplu nu putem sa inghitim prostii debitate cu titlu de CANON. Noi, secularizatii, iubim etica, si iubim frumusetea neasemuita a ideii.
  • Like 3
  • @ Valentin Stütz
   Scoala astazi, asa cum spui ar trebui sa ... este o diferenta intre etica personala "protestanta" si canonul bisericesc.

   Cred ca astazi scoala ar trebui impartita in trei materii de baza:

   Inteligenta emotionala
   Literatura latina
   Informatica / Tehnologie / Legi naturale.

   Si toata lumea este fericita, pentru ca nu vad un om care sa fie fericit doar cu literatura sau inginerie.
   • Like 0
 • antonia check icon
  Eu am banuiala ca toti oamenii care nu s-au nascut, cei care s-au nascut dar au murit de mici copii, au vazut deschizand ochii si cercetand, cata mizerie, ticalosie, prostie si minciuna este pe pamantul oamenilor si au avut aceasta sansa de - a intoarce spatele acestei lumi, prin gratia Atotputernicului.
  Cu astia care au apucat de-au suferit si le-a curmat El suferinta'in cele din urma , tot prin gratie divina...sunt ''umpic nelamurita: probabil si-o meritau ( suferinta o fi proportionala. Exact proportionala )
  Iar cu aia care fac tot felu' de blestematii si n-au nici pe dracu'....
  • Like 0
 • antonia check icon
  “Is God willing to prevent evil, but not able? Then he is not omnipotent.
  Is he able, but not willing? Then he is malevolent.
  Is he both able and willing? Then whence cometh evil?
  Is he neither able nor willing? Then why call him God?”

  ― Epicurus

  • Like 2


Îți recomandăm

Wantsome

Academia Prietenoasă Wantsome îi invită pe toți cei care își doresc să facă o reconversie profesională în IT sau un upgrade de skill-uri în 2022 să participe gratuit la evenimentul Perfect Week - o săptămână deschisă demonstrativă care aduce oportunități de cunoaștere a universului IT, a mentorilor, a angajatorilor și a foștilor cursanți.

Citește mai mult

Școală modernă

Educația, în toate formele sale, este o investiție, nu o cheltuială. De la nivelul familiei și până la societate în ansamblul ei, toți ar trebui să fim conștienți că fiecare resursă alocată acestui domeniu aduce, aproape fără excepție, plus valoare ce se întoarce la nivel de individ și în comunitate.

Citește mai mult

Apartamente

22 de grade Celsius. Aceasta este temperatura pe care românii din orașe preferă să o aibă iarna în case, conform unui studiu realizat pentru Habits by Republica de Unlock Research.

Citește mai mult