Sari la continut

Vorbește cu Republica și ascultă editorialele audio

Vă mulțumim că ne sunteți alături de șapte ani. Ascultați editorialele audio publicate pe platformă. Un proiect de inovație în tehnologie susținut de DEDEMAN.

Nu sunt de acord cu închiderea ReTeveiului

​Cea mai recentă defulare a canalului răufăcătorului fugar Sebastian Ghiță, față de jurnalista Iulia Marin, ucisă de o afecțiune psihică gravă, și față de toți cei suferinzi de astfel de maladii, a produs o reacție masivă de condamnare din partea societății civile din România. Există și voci, politicieni, jurnaliști, organizații neguvernamentale care cer închiderea acestui post.

​Am semnat, împreună cu colegii de la Republica, petiția de protest. Cred că CNCD este obligat să se ocupe de acest subiect. Dar cu închiderea România TV n-aș fi de acord.

O vreme m-a preocupat somarea postului să-și schimbe numele, să i se interzică folosirea cuvântului România. Apoi, mi-am dat seama că nici asta n-ar fi corect. Pentru că n-ar ține seama întru totul de realitate.

​N-am putut și nici n-am să pot vreodată să exclam: „Români, vă iubesc!”. O parte considerabilă din acest popor este alcătuită din ființe aflate la limita de jos a umanului. Indivizi lacomi, îndrăgostiți de minciună, șpăgari sau nervoși că n-au și ei o funcție în care să li se dea șpagă, dictatoriali – măcar acasă, cu familia, dacă în altă parte n-au unde – ignoranți și proști de șmecheri, românoși, ortodocsoși, conspiraționiști, antioccidentaliști, putiniști, votanți aur și șoșoacă. Ratați care se nutresc cu bârfe și scandal. Bucuroși de răul altuia. Ei sunt reteveii, publicul fidel al ReTeveiului.

Democratic, cuvânt străin și dușmănos pentru retevei, este ca și ei să aibă postul lor de televiziune, acolo unde se simt oameni. Aceasta este hrana spirituală care le merge la casa sufletului. Nu e drept să-i lipsești de ea.

​Cât privește persoanele care apar sub numele de jurnaliști la România TV, sunt pentru ca acestea să aibă un loc de muncă, tot așa cum sunt pentru legalizarea bordelurilor.

La urma urmelor, democrația înseamnă să înveți să trăiești în aceeași țară cu cei pe care îi detești.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.



Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult