Sari la continut

De opt ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Republica împlinește opt ani de existență. Vă mulțumim că ne sunteți alături în această călătorie prin care ne poartă bunul simț, nevoia unei dezbateri de calitate și dorința pentru un loc mai bun în care să ne spunem ideile.

Nu sunt de acord cu închiderea ReTeveiului

​Cea mai recentă defulare a canalului răufăcătorului fugar Sebastian Ghiță, față de jurnalista Iulia Marin, ucisă de o afecțiune psihică gravă, și față de toți cei suferinzi de astfel de maladii, a produs o reacție masivă de condamnare din partea societății civile din România. Există și voci, politicieni, jurnaliști, organizații neguvernamentale care cer închiderea acestui post.

​Am semnat, împreună cu colegii de la Republica, petiția de protest. Cred că CNCD este obligat să se ocupe de acest subiect. Dar cu închiderea România TV n-aș fi de acord.

O vreme m-a preocupat somarea postului să-și schimbe numele, să i se interzică folosirea cuvântului România. Apoi, mi-am dat seama că nici asta n-ar fi corect. Pentru că n-ar ține seama întru totul de realitate.

​N-am putut și nici n-am să pot vreodată să exclam: „Români, vă iubesc!”. O parte considerabilă din acest popor este alcătuită din ființe aflate la limita de jos a umanului. Indivizi lacomi, îndrăgostiți de minciună, șpăgari sau nervoși că n-au și ei o funcție în care să li se dea șpagă, dictatoriali – măcar acasă, cu familia, dacă în altă parte n-au unde – ignoranți și proști de șmecheri, românoși, ortodocsoși, conspiraționiști, antioccidentaliști, putiniști, votanți aur și șoșoacă. Ratați care se nutresc cu bârfe și scandal. Bucuroși de răul altuia. Ei sunt reteveii, publicul fidel al ReTeveiului.

Democratic, cuvânt străin și dușmănos pentru retevei, este ca și ei să aibă postul lor de televiziune, acolo unde se simt oameni. Aceasta este hrana spirituală care le merge la casa sufletului. Nu e drept să-i lipsești de ea.

​Cât privește persoanele care apar sub numele de jurnaliști la România TV, sunt pentru ca acestea să aibă un loc de muncă, tot așa cum sunt pentru legalizarea bordelurilor.

La urma urmelor, democrația înseamnă să înveți să trăiești în aceeași țară cu cei pe care îi detești.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.Îți recomandăm

Testat e Hot

Vreau să vă arăt azi un program inedit de educație la firul ierbii: el începe chiar pe pajiștea a două festivaluri care atrag în fiecare an zeci de mii de tineri și își propune să fie un fel de curs introductiv într-o materie pe care școala românească se jenează să o predea.

Citește mai mult

BT Go

Într-o eră în care tehnologia avansează rapid, IMM-urile sunt nevoite să adopte rapid inovații digitale pentru a rămâne competitive și a profita de oportunitățile de pe piață. Serviciile care simplifică birocrația permit antreprenorilor să se concentreze pe inovație și dezvoltarea afacerilor lor.

Citește mai mult

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult