Sari la continut

Ne vedem live pe Republica!

Facem anul ăsta un pas mai departe în această călătorie care ne-a unit: construirea unul loc al dezbaterii, al schimbului de idei, al bunului-simț. Lansăm un nou spațiu unde ne putem întâlni. Comunitate.republica.ro este locul unde ne vedem live.

Nu trageți în Sfântul Valentin, chiar dacă strâmbați din nas că-i străin și cam kitsch!

Valentines Day, Ziua Îndrăgostiților

Foto: Guliver Getty Images

Îmi place ziua de Sfântul Valentin, pentru că văd răsărind o sumedenie de perechi înlănţuite, se poartă puzderie de inimioare de toate mărimile şi culorile. Cercei poznaşi, broşe şi medalioane sub formă de inimă, ceşcuţe şi farfurioare, ba chiar şi aşternuturi decorate cu stoluri de inimioare. Se dăruieşte, se zâmbeşte, se fac declaraţii de dragoste care, chiar dacă durează cât un balon de săpun, lasă o amintire  însorită.

Nu sunt oripilată de „ofensiva kitsch-ului” sau de „caracterul comercial” al acestei sărbători „importate din occident”, atâta vreme cât te îndeamnă să faci daruri, să îmbrăţişezi, să surâzi!

Nu m-au deranjat niciodată inimile străpunse de săgeţi zugrăvite pe ziduri sau scrijelite pe scoarţa copacilor (în Parcul Mare sunt câţiva castani bătrâni care poartă astfel de cicatrice), ci încercam să-mi imaginez personajele şi povestea aflate dincolo de iniţiale. După cum, în şarada „A + B = IUBIRE”,  scrisă pe asfalt cu cretă colorată, lângă figurile pentru şotron, cel mai mult mă fascina semnul plus…

Îndrăgostiţii îngemănaţi, cu chipurile străluminate, plutind învăluiţi în nimbul lor de fericire, sunt însetaţi, deopotrivă, de dorinţa de intimitate şi de năzuinţa de a-şi afişa iubirea.

Ce bine ar fi să avem înţelepciunea de a-i proteja mereu de pizma, clevetelile, vulgaritatea, agresivitatea şi intoleranţa, dar şi de sfaturile binevoitoare ale celor din jur. În concluzie, îmi place ziua de Sfântul Valentin, pentru că-mi place sfântul ocrotitor al îndrăgostiţilor (şi pe fiul meu l-am numit Valentin).


Să-i ocrotim pe îndrăgostiţii din preajma noastră şi… din noi.

Text apărut inițial în Baabel

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • E ipocrizie când cineva spune că Valentine's Day e kitsch iar Mărțișorul n-ar fi.
  • Like 0
 • check icon
  Oameni buni, nu contează... Vreți să sărbătoriți ceva pe 14 feb? Făceți-o.
  Vreți să sărbătoriți ”dragobete”, faceți la fel. Ba încă, dacă vă permiteți, sărbătoriți-le pe amîndouă (că-s despre iubire ambele).
  Însă, dacă veți citi mai mult, veți descoperi că această sărbătoare (sf. Valentin sau Dragobete) nu are nimic în comun cu creștinismul.
  Această sărbătoare este totuși specială.: este singura mare sărbătoare pre-creștină (toate celelalte au fost fie uitate, fie ”acoperite” de vreun ”sfînt”)!
  • Like 0
 • Cam asa .... Atat doar ca datorita lui sf. Valentin , Romania are acum centrala nucleara de la Cernavoda ! :) Pe fiul cel mic a lui Ceausescu il chema tot Valentin si pt ca el a studiat fizica nucleara, tac-su ia facut si un loc de munca pt el (si pt alti) si a mai construit si alte chestii necesare centralei: uzina de apa grea de la Halanga (acum inchisa din motive de ... poluare si UE si ca Romania nu are nevoie de asa ceva) , canalul Dunare-Marea Neagra (sa inunde centrala in caz de avarie ) si parca mai erau si niste mine de uraniu prin Romania care poate sunt inchise, tot din motive de poluare .
  • Like 0
 • Valentines Day este totuna cu Sf. Valentin?
  • Like 1
  • @ Valentin Stütz
   Ada check icon
   Nu. Sfantul Valentin a fost un personaj religios.
   Iar sarbatoarea fost creata pt a sarbatori dragostea.
   • Like 1
  • @ Ada
   Tehnic, Valentine's Day Este Ziua Sfântului Valentin, deci cam același lucru.

   Și tot tehnic, Valentine's Day Este preluarea de către creștinism a unor celebrări ale fertilității, așa cum și Crăciunul este o preluare a celebrării solstițiului.
   • Like 0
 • Numai extremistii nationalisti se opun; si cu ce? cu un idol; cum ca ar fi fost aborigen, si inainte de Sf. Valentin.
  Dar altfel se dau credinciosi si sustinatori ai familiei traditionale............
  • Like 2


Îți recomandăm

Tânără la calculator

Academia prietenoasă de IT Wantsome și-a făcut în ultimii patru ani o misiune din a ajuta profesioniști din toate domeniile să facă tranziția spre o carieră de succes în domeniul tehnologiei informației, prin cursuri care urmează atent cerințele companiilor IT, prin sesiuni de practică și printr-o activitate intensă de mentorat calibrată pe nevoile lor. (Foto: Getty Images)

Citește mai mult

Marc Areny

Marc Areny este de origine catalană, este cetățean spaniol și francez și a venit în România în urmă cu 10 ani. Este unul dintre primii din Europa care a identificat o nouă nișă de piață: convertește mașini cu motor termic în mașini electrice.

Citește mai mult