Sari la continut

Află ce se publică nou în Republica!

În fiecare dimineață, îți scrie unul dintre autorii fondatori ai platformei. Cristian Tudor Popescu, Claudiu Pândaru, Florin Negruțiu și Alex Livadaru sunt cei de la care primești emailul zilnic și cei cărora le poți trimite observațiile, propunerile, ideile tale.

Nu trageți în Sfântul Valentin, chiar dacă strâmbați din nas că-i străin și cam kitsch!

Valentines Day, Ziua Îndrăgostiților

Foto: Guliver Getty Images

Îmi place ziua de Sfântul Valentin, pentru că văd răsărind o sumedenie de perechi înlănţuite, se poartă puzderie de inimioare de toate mărimile şi culorile. Cercei poznaşi, broşe şi medalioane sub formă de inimă, ceşcuţe şi farfurioare, ba chiar şi aşternuturi decorate cu stoluri de inimioare. Se dăruieşte, se zâmbeşte, se fac declaraţii de dragoste care, chiar dacă durează cât un balon de săpun, lasă o amintire  însorită.

Nu sunt oripilată de „ofensiva kitsch-ului” sau de „caracterul comercial” al acestei sărbători „importate din occident”, atâta vreme cât te îndeamnă să faci daruri, să îmbrăţişezi, să surâzi!

Nu m-au deranjat niciodată inimile străpunse de săgeţi zugrăvite pe ziduri sau scrijelite pe scoarţa copacilor (în Parcul Mare sunt câţiva castani bătrâni care poartă astfel de cicatrice), ci încercam să-mi imaginez personajele şi povestea aflate dincolo de iniţiale. După cum, în şarada „A + B = IUBIRE”,  scrisă pe asfalt cu cretă colorată, lângă figurile pentru şotron, cel mai mult mă fascina semnul plus…

Îndrăgostiţii îngemănaţi, cu chipurile străluminate, plutind învăluiţi în nimbul lor de fericire, sunt însetaţi, deopotrivă, de dorinţa de intimitate şi de năzuinţa de a-şi afişa iubirea.

Ce bine ar fi să avem înţelepciunea de a-i proteja mereu de pizma, clevetelile, vulgaritatea, agresivitatea şi intoleranţa, dar şi de sfaturile binevoitoare ale celor din jur. În concluzie, îmi place ziua de Sfântul Valentin, pentru că-mi place sfântul ocrotitor al îndrăgostiţilor (şi pe fiul meu l-am numit Valentin).


Să-i ocrotim pe îndrăgostiţii din preajma noastră şi… din noi.

Text apărut inițial în Baabel

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • E ipocrizie când cineva spune că Valentine's Day e kitsch iar Mărțișorul n-ar fi.
  • Like 0
 • check icon
  Oameni buni, nu contează... Vreți să sărbătoriți ceva pe 14 feb? Făceți-o.
  Vreți să sărbătoriți ”dragobete”, faceți la fel. Ba încă, dacă vă permiteți, sărbătoriți-le pe amîndouă (că-s despre iubire ambele).
  Însă, dacă veți citi mai mult, veți descoperi că această sărbătoare (sf. Valentin sau Dragobete) nu are nimic în comun cu creștinismul.
  Această sărbătoare este totuși specială.: este singura mare sărbătoare pre-creștină (toate celelalte au fost fie uitate, fie ”acoperite” de vreun ”sfînt”)!
  • Like 0
 • Cam asa .... Atat doar ca datorita lui sf. Valentin , Romania are acum centrala nucleara de la Cernavoda ! :) Pe fiul cel mic a lui Ceausescu il chema tot Valentin si pt ca el a studiat fizica nucleara, tac-su ia facut si un loc de munca pt el (si pt alti) si a mai construit si alte chestii necesare centralei: uzina de apa grea de la Halanga (acum inchisa din motive de ... poluare si UE si ca Romania nu are nevoie de asa ceva) , canalul Dunare-Marea Neagra (sa inunde centrala in caz de avarie ) si parca mai erau si niste mine de uraniu prin Romania care poate sunt inchise, tot din motive de poluare .
  • Like 0
 • Valentines Day este totuna cu Sf. Valentin?
  • Like 1
  • @ Valentin Stütz
   Ada check icon
   Nu. Sfantul Valentin a fost un personaj religios.
   Iar sarbatoarea fost creata pt a sarbatori dragostea.
   • Like 1
  • @ Ada
   Tehnic, Valentine's Day Este Ziua Sfântului Valentin, deci cam același lucru.

   Și tot tehnic, Valentine's Day Este preluarea de către creștinism a unor celebrări ale fertilității, așa cum și Crăciunul este o preluare a celebrării solstițiului.
   • Like 0
 • Numai extremistii nationalisti se opun; si cu ce? cu un idol; cum ca ar fi fost aborigen, si inainte de Sf. Valentin.
  Dar altfel se dau credinciosi si sustinatori ai familiei traditionale............
  • Like 2


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult