Sari la continut

Spune-ți părerea! Intră alături de noi în comunitatea Republica

Vă invităm să intrați în Comunitatea Republica, grupul de Facebook în care contributorii, cei care își scriu aici ideile, vor sta de vorbă cu tine. Tot ce trebuie să faci este să ceri intrarea în acest spațiu al dialogului.

Nu trageți în Sfântul Valentin, chiar dacă strâmbați din nas că-i străin și cam kitsch!

Valentines Day, Ziua Îndrăgostiților

Foto: Guliver Getty Images

Îmi place ziua de Sfântul Valentin, pentru că văd răsărind o sumedenie de perechi înlănţuite, se poartă puzderie de inimioare de toate mărimile şi culorile. Cercei poznaşi, broşe şi medalioane sub formă de inimă, ceşcuţe şi farfurioare, ba chiar şi aşternuturi decorate cu stoluri de inimioare. Se dăruieşte, se zâmbeşte, se fac declaraţii de dragoste care, chiar dacă durează cât un balon de săpun, lasă o amintire  însorită.

Nu sunt oripilată de „ofensiva kitsch-ului” sau de „caracterul comercial” al acestei sărbători „importate din occident”, atâta vreme cât te îndeamnă să faci daruri, să îmbrăţişezi, să surâzi!

Nu m-au deranjat niciodată inimile străpunse de săgeţi zugrăvite pe ziduri sau scrijelite pe scoarţa copacilor (în Parcul Mare sunt câţiva castani bătrâni care poartă astfel de cicatrice), ci încercam să-mi imaginez personajele şi povestea aflate dincolo de iniţiale. După cum, în şarada „A + B = IUBIRE”,  scrisă pe asfalt cu cretă colorată, lângă figurile pentru şotron, cel mai mult mă fascina semnul plus…

Îndrăgostiţii îngemănaţi, cu chipurile străluminate, plutind învăluiţi în nimbul lor de fericire, sunt însetaţi, deopotrivă, de dorinţa de intimitate şi de năzuinţa de a-şi afişa iubirea.

Ce bine ar fi să avem înţelepciunea de a-i proteja mereu de pizma, clevetelile, vulgaritatea, agresivitatea şi intoleranţa, dar şi de sfaturile binevoitoare ale celor din jur. În concluzie, îmi place ziua de Sfântul Valentin, pentru că-mi place sfântul ocrotitor al îndrăgostiţilor (şi pe fiul meu l-am numit Valentin).


Să-i ocrotim pe îndrăgostiţii din preajma noastră şi… din noi.

Text apărut inițial în Baabel

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • E ipocrizie când cineva spune că Valentine's Day e kitsch iar Mărțișorul n-ar fi.
    • Like 0
  • check icon
    Oameni buni, nu contează... Vreți să sărbătoriți ceva pe 14 feb? Făceți-o.
    Vreți să sărbătoriți ”dragobete”, faceți la fel. Ba încă, dacă vă permiteți, sărbătoriți-le pe amîndouă (că-s despre iubire ambele).
    Însă, dacă veți citi mai mult, veți descoperi că această sărbătoare (sf. Valentin sau Dragobete) nu are nimic în comun cu creștinismul.
    Această sărbătoare este totuși specială.: este singura mare sărbătoare pre-creștină (toate celelalte au fost fie uitate, fie ”acoperite” de vreun ”sfînt”)!
    • Like 0
  • Cam asa .... Atat doar ca datorita lui sf. Valentin , Romania are acum centrala nucleara de la Cernavoda ! :) Pe fiul cel mic a lui Ceausescu il chema tot Valentin si pt ca el a studiat fizica nucleara, tac-su ia facut si un loc de munca pt el (si pt alti) si a mai construit si alte chestii necesare centralei: uzina de apa grea de la Halanga (acum inchisa din motive de ... poluare si UE si ca Romania nu are nevoie de asa ceva) , canalul Dunare-Marea Neagra (sa inunde centrala in caz de avarie ) si parca mai erau si niste mine de uraniu prin Romania care poate sunt inchise, tot din motive de poluare .
    • Like 0
  • Valentines Day este totuna cu Sf. Valentin?
    • Like 1
    • @ Valentin Stütz
      Ada check icon
      Nu. Sfantul Valentin a fost un personaj religios.
      Iar sarbatoarea fost creata pt a sarbatori dragostea.
      • Like 1
    • @ Ada
      Tehnic, Valentine's Day Este Ziua Sfântului Valentin, deci cam același lucru.

      Și tot tehnic, Valentine's Day Este preluarea de către creștinism a unor celebrări ale fertilității, așa cum și Crăciunul este o preluare a celebrării solstițiului.
      • Like 0
  • Numai extremistii nationalisti se opun; si cu ce? cu un idol; cum ca ar fi fost aborigen, si inainte de Sf. Valentin.
    Dar altfel se dau credinciosi si sustinatori ai familiei traditionale............
    • Like 2


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult