Foto: Guliver Getty Images
Valentine's Day îmi amintește de controversele care apar de Sfânta Mărie mare pe 15 august. Când nu știi ce să faci. Să-ți feliciți cunoscuții de onomastică sau să îți vezi de treabă. Fiindcă unii se simt deranjați că i-ai uitat, alții că le urezi, motivând că numai de ,,Măria mică, adică pe 8 septembrie” se felicită.
Așa și acum, de „Ziua îndrăgostiților”. Să „marchezi” ziua cu o ieșire, cu o inimioară sau o floare, sau s-o lași pentru 24, așa, din spirit patriotic? Sau să le bifezi pe amândouă? Fiindcă și aici ne împărțim în „Be my Valentine” și „Dragobete pentru fete”, ba chiar și în susținătorii variantei „nu ne iubim în fiecare zi, de ce mai împrumutăm sărbători de-afară?”. Cert este că restaurantele vin cu oferte speciale, se pliază pe cerere, ceea ce nu e deloc rău. Febra rezervărilor începe cu mult timp înainte. Mă amuză an de an aceste dispute, comentarii în contradictoriu pe rețelele de socializare între susținătorii și contestatarii acestor evenimente. Dacă mă întrebați pe mine, cred că fiecare prilej de a schimba ambientul, de a-ți petrece timpul altfel decât o faci zilnic, nu trebuie ratat. Indiferent ce semnificație are acea zi.
Happy Valentine's Day! În rest, pentru mulți bărbați atenți, 14 februarie este ziua în care se scumpesc florile.
Urmăriți Republica pe Google News
Urmăriți Republica pe Threads
Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp
Alătură-te comunității noastre. Scrie bine și argumentat și poți fi unul dintre editorialiștii platformei noastre.
Sf.Valentin a fost un preot care casatorea tinerii ce se iubeau. Si care nu se puteau casatori din cauza parintior sau a convenientelor societatii. (Saraci/bogati, nobili/plebe, crestini/idolatri etc.)
Nu avea nimic imoral sau comercial.
Dupa moarte, preotul a fost sfintit.
Este recunoscut si de catolici, si de ortodocsi.
Din pacate, "ziua sa" a capatat un aspect comercial mult prea pronuntat. Ba chiar incepe sa se confunde cu un zeu al amorului. Total gresit. Devine o noua idolatrie.
"Dragobetele" era o sarbatoare idolatra la traci. "Sf. Phallus", adica. Nimic in comun cu Sf.Valentin.
In vechime, si altii aveau un cult al lui Priap, Venerei, Cupidon etc. Nu doar tracii. Dar Sf. Valentin e cu totul altceva.
Dar timpiteii... timpitei! (De altfel, se dau mari crestini si aparatori ai familiei.)
Revitalizarea "Dragobetelui" este o reactie infantila si imorala, a celor ce se opun influentei "americane". "Iarta-i Doamne, ca nu stiu ce fac!"
La fel de gresita este si trivializarea Sf.Valentin.