Sari la continut

La 9 ani de Republica, întrebăm: ChatGPT la urne – Ce ar vota inteligența artificială? Dar tu?

De 9 ani, Republica construiește o comunitate în care ideile prind glas și dezbaterile autentice fac diferența. Anul acesta, facem un experiment: l-am întrebat pe ChatGPT cum ar vota la alegerile din România. Însă întrebarea cea mai importantă rămâne pentru tine: cum alegi tu viitorul? Scrie, alătură-te conversației și hai să schimbăm România împreună!

„Ce sărbătorim noi azi?!…” | 14 februarie, „Ziua Îndrăgostiților”, înseamnă pentru mulți bărbați ziua în care se scumpesc florile

Valentine's Day

Foto: Guliver Getty Images

Valentine's Day îmi amintește de controversele care apar de Sfânta Mărie mare pe 15 august. Când nu știi ce să faci. Să-ți feliciți cunoscuții de onomastică sau să îți vezi de treabă. Fiindcă unii se simt deranjați că i-ai uitat, alții că le urezi, motivând că numai de ,,Măria mică, adică pe 8 septembrie” se felicită.

Așa și acum, de „Ziua îndrăgostiților”. Să „marchezi” ziua cu o ieșire, cu o inimioară sau o floare, sau s-o lași pentru 24, așa, din spirit patriotic? Sau să le bifezi pe amândouă? Fiindcă și aici ne împărțim în „Be my Valentine” și „Dragobete pentru fete”, ba chiar și în susținătorii variantei „nu ne iubim în fiecare zi, de ce mai împrumutăm sărbători de-afară?”. Cert este că restaurantele vin cu oferte speciale, se pliază pe cerere, ceea ce nu e deloc rău. Febra rezervărilor începe cu mult timp înainte. Mă amuză an de an aceste dispute, comentarii în contradictoriu pe rețelele de socializare între susținătorii și contestatarii acestor evenimente. Dacă mă întrebați pe mine, cred că fiecare prilej de a schimba ambientul, de a-ți petrece timpul altfel decât o faci zilnic, nu trebuie ratat. Indiferent ce semnificație are acea zi. 

Happy Valentine's Day! În rest, pentru mulți bărbați atenți, 14 februarie este ziua în care se scumpesc florile.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Am mai scris(nu stiu daca si in paginile "Republicii"), revin.
    Sf.Valentin a fost un preot care casatorea tinerii ce se iubeau. Si care nu se puteau casatori din cauza parintior sau a convenientelor societatii. (Saraci/bogati, nobili/plebe, crestini/idolatri etc.)
    Nu avea nimic imoral sau comercial.
    Dupa moarte, preotul a fost sfintit.
    Este recunoscut si de catolici, si de ortodocsi.
    Din pacate, "ziua sa" a capatat un aspect comercial mult prea pronuntat. Ba chiar incepe sa se confunde cu un zeu al amorului. Total gresit. Devine o noua idolatrie.
    "Dragobetele" era o sarbatoare idolatra la traci. "Sf. Phallus", adica. Nimic in comun cu Sf.Valentin.
    In vechime, si altii aveau un cult al lui Priap, Venerei, Cupidon etc. Nu doar tracii. Dar Sf. Valentin e cu totul altceva.
    Dar timpiteii... timpitei! (De altfel, se dau mari crestini si aparatori ai familiei.)
    Revitalizarea "Dragobetelui" este o reactie infantila si imorala, a celor ce se opun influentei "americane". "Iarta-i Doamne, ca nu stiu ce fac!"
    La fel de gresita este si trivializarea Sf.Valentin.
    • Like 1


Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult